//haha11: to musíš upresniť hneď, že to bolo na vašej škole, pretože nám tu dvíhaš takto tlak
Romovia na Slovensku
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Romovia na Slovensku
haha11: a ja som videl zopár obrázkov - na hraje černoch šach s členom KKK a na druhom sa dokonca skinhead s vytetovaným Hakenkreuzom objímal s iným černochom. Z toho mi vyplýva, že spomínané organizácie sa s Afro-Američanmi majú jednoznačne radi
Nie žeby som ti nejako chcel rúcať tvoje predstavy o svete, ale neuveril by si, aké napäté to na základných školách u nás na Spiši je...
//haha11: to musíš upresniť hneď, že to bolo na vašej škole, pretože nám tu dvíhaš takto tlak
Na spiší je to iné a o dosť horšie priznávamseth82 napísal:haha11: a ja som videl zopár obrázkov - na hraje černoch šach s členom KKK a na druhom sa dokonca skinhead s vytetovaným Hakenkreuzom objímal s iným černochom. Z toho mi vyplýva, že spomínané organizácie sa s Afro-Američanmi majú jednoznačne radiNie žeby som ti nejako chcel rúcať tvoje predstavy o svete, ale neuveril by si, aké napäté to na základných školách u nás na Spiši je...
COTHW: S dochádzkou do školy bol problém aj za mojích čias rómovia vymeškávali ako sa len dalo a mali neospravedlnené hodiny a pár vynimiek aj 130-160 vymeškaných hodín.
Nevravím, že rómovia sú prispôsobiví a dobrí v ich podstate, ale nenávisť si k ním nepestujem s bývalými spolužiakmi sa pozdravím k ostatným mám postoj neutrálny.
hughito: ja som tiež býval v baráku kde na jednom poschodí bývala rómska dvojica a neboli s nimi dáke problémy výrazné, síce nakoniec ten róm svoju družku bodol nožom, ale to sem asi nepatrí.
Ja som len povedal, čo som zažil a mal som možnosť si porovnať dve ZŠ a vidím sakra rozdiel a rozdiel nie je v tom, že ja som j*bnu_ý, ale ako sa vraví oko nie je p_*a oko vidí. Ja často cestujem autobusom a vidím najmä starších rómov, ktorí sú čistý, nerobia problémy. Ako hygiena nie je ešte vo väčšine na našej úrovni, ale povedal by som, že slušní ľudia. Ale medzitým stretnem XY výrastkov, ktorých stretám niekoľkonásobne častejšie ako týchto slušných ľudí a to je smutné.
Ja ti poviem takto, daktorí sa vedia asimilovať, daktorí sa vedia prispôsobiť. Ich deti veľmi často alebo častejšie ako biele podľahnú rôznym vplyvom, ale v poriadku. Ja som si kedysi myslel, že väčšina rómov je taká. Časom som prišiel na to, že sa jedná o menšinu v rómskej komunite. Dokonca som občas prekvapený keď príde Róm a povie, prosím vás máte tu voľné miesto. Vtedy mi sánka padá až dakde na podlahu, lebo väčšina sa správa asi systémom ako minule "Hej koľko je hodín", tak som mu odpovedal "Keď sa naučíš slušnosti tak ti poviem". Skrátka veľa starších rómov si začína uvedomovať, že dakde treba tie svoje deti dokopať aby sa mali lepšie. Ale také ľahké to nie je, a preto vídam 14-18 ročných výrastkov ako sa bavia obťažovaním ľudí, nadávaním okoloidúcim a ukazovaním rôznych hanlivých gest na autá a autobusy. Mám tiež kamaráta, ktorého sused v rodinnom dome je róm. Je potrebné aby si títo ľudia museli tak isto ako my majorita zarobiť na svoje byty, domy atď, lebo inak si to nikdy vážiť nebudú. A i keď verím, že väčšina to zle nemyslí. Existuje aj niečo ako rasizmus na strane rómov a ten je dosť rozšírený tak isto ako u nás v majorite a nejedná sa veru o krivdy. Ja sa priznám, že mám zlé skúsenosti s týmto etnikom a pár neutrálnych, kedy skutočne sa nájdu ľudia, ktorí vedia povedať tých pár milších slov a správať sa ako ľudia, ale prečo tieto negatívne skúsenosti natoľko prevyšujú počtom tie kladné my povieš ? Prečo je to tak. Ja sa sám seba pýtam. Je chyba vo mne ? A keď áno v čom ? Nikdy som si ich nevšímal, nikdy som ich neprenasledoval a nikdy som ich fyzicky nenapádal tak prečo ? Čo mali všetci tí ľudia z tohto etnika proti mne ? Je to zato, že som biely ? Alebo si myslíš, že by niekomu vadil róm, ktorý sa snaží. Pracuje a nevytvára zbytočne zlý dojem narušovaním medziľudských a susedských vzťahov ? Všetkých tu obviňuješ z latentného rasizmu ale je rozdiel, keď človek vychádza zo zlých skúseností, a keď si jedného dňa povie a sakra týto ma serú ale pritom tomu človeku nikdy nič neurobili. Ja teraz použijem možno troška sprostí spôsob, ale predstav si, že kupuješ plastové okná a predajca ťa oklame, garantujem ti, že keď budeš kupovať druhýkrát plastová okná budeš 10x opatrnejší a podozrievavejší a teraz si predstav, že by ťa takto oklamalo niekoľko predajcov. Možno by si sa na tie plastové okná úplne vykašlal. Ja viem, že to nie je riešenie, ale je to skrátka úplne racionálna logika a s dákou fobiou alebo antipatiami nemá nič spoločné.
autoeditácia (13. sep 2010, 22:01)
haha11 viac menej som to popísal už v príspevku pre hughita.
Ja som len povedal, čo som zažil a mal som možnosť si porovnať dve ZŠ a vidím sakra rozdiel a rozdiel nie je v tom, že ja som j*bnu_ý, ale ako sa vraví oko nie je p_*a oko vidí. Ja často cestujem autobusom a vidím najmä starších rómov, ktorí sú čistý, nerobia problémy. Ako hygiena nie je ešte vo väčšine na našej úrovni, ale povedal by som, že slušní ľudia. Ale medzitým stretnem XY výrastkov, ktorých stretám niekoľkonásobne častejšie ako týchto slušných ľudí a to je smutné.
autoeditácia (13. sep 2010, 22:01)
haha11 viac menej som to popísal už v príspevku pre hughita.
COTHW: Však ja ti neberiem tvoje zážitky a skúsenosti, ale tu ide hlavne o to, kde žiješ.
Vy, čo bývate na východe či juhovýchode Slovenska, prípadne blízko pri osadách, máte zážitky s cigánmi samozrejme väčšinou negatívne.
Úplne najväčším problémom sú osady a s tým spojená segregácia Rómov mimo spoločnosti. Segregáciou sa problém nikdy nevyrieši (teraz nechcem tvrdiť, že za segregáciu môžu bieli alebo iba bieli).
Vy, čo bývate na východe či juhovýchode Slovenska, prípadne blízko pri osadách, máte zážitky s cigánmi samozrejme väčšinou negatívne.
Úplne najväčším problémom sú osady a s tým spojená segregácia Rómov mimo spoločnosti. Segregáciou sa problém nikdy nevyrieši (teraz nechcem tvrdiť, že za segregáciu môžu bieli alebo iba bieli).
Ja zijem na zapade a mam s nimi len zle skusenosti.
hughito inak mam taky dojem ze ty si zrejme pleties cigana so spinavym clovekom, alebo mas jednoducho na nich stastie, inak si to vysvetlit neviem.
Kazdopadne sam si tu uvideol so zdrojom ĽPR ze 85% slovakov su latentni rasisti, no asi to len tak bez dovodu nebude.
hughito inak mam taky dojem ze ty si zrejme pleties cigana so spinavym clovekom, alebo mas jednoducho na nich stastie, inak si to vysvetlit neviem.
Kazdopadne sam si tu uvideol so zdrojom ĽPR ze 85% slovakov su latentni rasisti, no asi to len tak bez dovodu nebude.
No ty v tej Blave toho fakt zažiješ. Si nevidel cigána bližšie ako z 20 metrov.kali520 napísal:Ja zijem na zapade a mam s nimi len zle skusenosti.
Mne je jasné, že sa my tu mnohí neveria, ale to je tak všade - píše sa len o tom zle, to sa vyzdvihuje.
Citujem z toho článku, čo sem Lubos poslal:
Kód: Vybrať všetko
Keď sa stala predavačka v Šarišských Michaľanoch obeťou vraždy, ktorú spáchal Róm, tak toho boli plné správy viac ako týždeň, ale keď sa môj sused, ktorého som navštevoval stal polosirotou pre to, lebo jeho otec bol brutálnym spôsobom zavraždený milencom jeho ženy, tak o tom bola jedná jediná zmienka. Spácha Róm trestný čin a sú toho plné správy, ale keď to urobí biely tak po skutku ani zmienka pomaly.
-
seth82
Darca
Sorry, hughito, ale ty si tomu dal...Ide presne o to, že v takýchto prípadoch vôbec nie je spomenuté, že páchateľom bol cigán. Napíše sa iba, že to spáchal občan, alebo obyvateľ, alebo iná hlúpa fráza. Nie je tam spomenuté nič také, prezri si to. To isté sa týka spotov v TV Narkóza, Hnoj a podobne - všetko iba občania, prípadne obyvatelia. ALE - ak sa niečo stane cigánovi, je z toho obrovský popuk v médiách, tak ako napríklad teraz s tým, cigánom, ktorého vyšmarili zo sanitky, plné noviny, Matovič mu ide platiť za pohreb - robí sa takýto humbug okolo iných jednotlivcov? Prosím ťa - netvrď niečo, čo nie je pravda, pretože presne ten typ cenzúry, ktorý u nás na cigánske činy funguje, nasiera mňa, mne podobných a všetkých, ktorých sa cigánska otázka aspoň trochu týka. Pamätám na doby, keď akémusi cigánovi šiel na pohreb aj herr Mečiar.
-
Makovnik
Medium Professional
Na ZS som mal dvoch degesov v 3.a 4. rocniku. Obaja tupi ako polena, jeden prepadol 3 triedy, druhy neviem ako skoncil, na druhy stupen ZS sa tusim nedostal,lebo som ho odvtedy nevidel. Ten starsi obcas chytil afekt a bil deti (velky to frajer, co bol 3 roky starsi), ucitelky sa ho tiez bali, tak ho len tak zlahka krotili. Ten mladsi bol tiez dement, ked sa rozzuril, plul naokolo, na ziakov, na tasky, na lavice atd (minimalne raz za tyzden)... Co si pamatam, s mladsim som sa snazil vychadzat zadobre prave preto, ze plul ako lama.haha11 napísal:Hovorím aj z vlastnej skúsenosti, vzájomne sme sa na základke rešpektovali, bez rozdielu farby pleti... jasné boli férovky, ale v rámci triedy nikdy sa to neriešilo cez triednu účiteľku alebo zástupkyňu riaditeľa.
V podstate sa da bez okolkov povedat, ze boli rusivym elementom v triede.
Radost byt v skole.
Toto je hotovy sen. To mozem tvrdit z dovodu, ze vedla bytovky mam 4.ZS, kam chodili degesi z jednej bytovky asi 200m daleko, degesi tvorili vlastne skupinky, normalni tiez vlastne a segregacia krasne fungovala (zmiesanost len obcasna), obcas nejaky vresk z tried, prestavky hotova dzungla. Ta bytovka je nastastie uz vystahovana (3roky dozadu), mala dlh asi 50mega na vsetkom moznom. Ked ju komplet cistili a rekonstruovali, smrdela aj na pol kilometra, ked fukol vietor.haha11 napísal:pritom na základných školách (miešaných) nie je žiadna nenávisť ani predsudky medzi spolužiakmi
Dalej sa na adresu tych hajzlov momentalne nemienim nasierat, mam ich dost v novinach, telke, cestou do roboty, atd...
Co ti mam na to povedat?No ty v tej Blave toho fakt zažiješ. Si nevidel cigána bližšie ako z 20 metrov.
O tomto su cele tvoje prispevky, len dohady vydedukovane na zaklade nicho nanajvys tak ovlyvnene mainstreaomom.
No seth to napisal celkom presne. Ono skor problem je ze media ich esteaj musia chranit a o mnohych cinnoch ani nehovoria. Pamatam si istu zalezitost kedy cigani ukradli psa pricom zabili manzela a otca dvoch deti. Bolo to v obdobi ked sa riesil veledolezity pripad Tupeho, ktory bol snad medializovany az dovtedy kym nezistili ze pachatelia nie su neonacisti.Aj takýto prístup médií má za následok latentný rasizmus.
O mnohych pripadoch sa mlci alebo je o nich len mala zmienka
aj takto vyzera dvojity meter v hlavnom spravodajstve, takze neviem o com tu ty tocis
Takže vy chcete tvrdiť, že cigánske zločiny sa v médiach úmyselne taja ? Ako je potom možné, že o nich všetci vedia.
Častokrát to býva aj tak, že v tom úvodnom predslove nespomenú, že kradol alebo vraždil cigán (lebo to je novinárska etika, nevyzdvihovať etnicitu páchateľa), ale potom z tých záberov to je celkom jasné, že išlo o cigána.
Tak neviem o čo ti teraz ide a čo chceš zo mňa spraviť.
Častokrát to býva aj tak, že v tom úvodnom predslove nespomenú, že kradol alebo vraždil cigán (lebo to je novinárska etika, nevyzdvihovať etnicitu páchateľa), ale potom z tých záberov to je celkom jasné, že išlo o cigána.
Sám si tu písal, že žiadne extra skúsenosti (priame) s cigánmi nemáš, spomínal si len nejakú maličkosť. Takisto ako si napísal, že čo sa týka negatívnych zážitkov s cigánmi, tak čerpáš hlavne z médií.Co ti mam na to povedat?
O tomto su cele tvoje prispevky, len dohady vydedukovane na zaklade nicho nanajvys tak ovlyvnene mainstreaomom.
Tak neviem o čo ti teraz ide a čo chceš zo mňa spraviť.
Hughito
Toto je tá najväčšia sprostosť akú som kedy počul. Možno tu nemáme v Bratislave plnú riť osád, ale to neznamená, že tu cigáni nie sú. Len spomeniem jeden z mojich zážitkov s cigánmi, kde mi 8 ročný nafetovaný cigáň hodil veľkú palicu do nosa a komplet mi ho rozrazil a to nehovorím, že mi s ňou aj mohol vypichnúť oko a ty sa ani nemôžeš brániť lebo za ním stoja dvaja 20 ročný cigáni. Dôvod bol, že malý drbnutý chlapček nedostal cigaretu.No ty v tej Blave toho fakt zažiješ. Si nevidel cigána bližšie ako z 20 metrov.
Citujma kde som toto povedal? Si ma asi s niekym mylis.Sám si tu písal, že žiadne extra skúsenosti (priame) s cigánmi nemáš, spomínal si len nejakú maličkosť. Takisto ako si napísal, že čo sa týka negatívnych zážitkov s cigánmi, tak čerpáš hlavne z médií.
Fakt sa mi nechce prehrabávať tonami strán, ale keď sme raz riešili to, kto má aké priame skúsenosti s cigánmi, tak sa mi zdá, že si niečo v takom zmysle napísal.
Však ak to nie je pravda, tak aké máš teda skúsenosti s cigánmi ?
Však ak to nie je pravda, tak aké máš teda skúsenosti s cigánmi ?
-
seth82
Darca
hughito: áno, cigánska kriminalita sa v médiách úmyselne zahrabáva pod rúško anonymity alebo neosobnosti. Ako som už napísal - namiesto toho, aby na rovinu napísali "Rómovia, Róm" spáchal to a to, napíšu "občan, obyvateľ, niekto" a ak sa niečo stane napríklad tu v UK, tak je to "slovenský občan". Neviem o tom, aby bola niekde predpísaná novinárska etiketa neoznámiť pravdivé fakty o trestnom čine a teda aj oznámenie etnickej príslušnosti. V najdemokratickejšej krajine na svete, USA, sa to deje pravidelne a dokonca majú aj štatistiky kriminality založené na etnickej príslušnosti. A áno - presne o to ide - zo záberov je úplne jasné, že ide o cigánov, pričom ale nechápem, prečo to oni na rovinu neoznámia.
Ako príklad:
http://korzar.sme.sk/c/5018724/slovaci- ... banku.html (prečo nie Slovenskí Rómovia a prečo sa ich etnicitu dozvedám až v závere článku?)
http://korzar.sme.sk/c/4448849/bytovky- ... ierno.html (všetci vieme, že sú to cigáni, prečo nespomenúť? Bystrany mám 2km od môjho rodiska, takže viem veľmi dobre, o čo ide)
http://korzar.sme.sk/c/5402119/vodic-zr ... zbili.html (cigáni, nikde tam akosi nevidím to slovíčko)
http://www.sme.sk/c/3947969/nakladny-me ... hynul.html (tu sa dokonca už ani nepíše o tom, že toho vodiča chceli cigáni zlynčovať, iba preto, lebo si nevedia poriadne vychovať svoje ratolesti a tie sa premávajú po ceste európskeho významu ako po pešej zóne. Odporúčam aj prechod autom cez Bystrany tam musí človek sliediť po oboch stranách, či mu nejaký morgoš nevbehne pod kolesá. Mimochodom - dúfam, že sa nespýtaš, že ako viem, že to boli cigáni - pretože viem, poznám jedného zo svedkov).
Ako príklad:
http://korzar.sme.sk/c/5018724/slovaci- ... banku.html (prečo nie Slovenskí Rómovia a prečo sa ich etnicitu dozvedám až v závere článku?)
http://korzar.sme.sk/c/4448849/bytovky- ... ierno.html (všetci vieme, že sú to cigáni, prečo nespomenúť? Bystrany mám 2km od môjho rodiska, takže viem veľmi dobre, o čo ide)
http://korzar.sme.sk/c/5402119/vodic-zr ... zbili.html (cigáni, nikde tam akosi nevidím to slovíčko)
http://www.sme.sk/c/3947969/nakladny-me ... hynul.html (tu sa dokonca už ani nepíše o tom, že toho vodiča chceli cigáni zlynčovať, iba preto, lebo si nevedia poriadne vychovať svoje ratolesti a tie sa premávajú po ceste európskeho významu ako po pešej zóne. Odporúčam aj prechod autom cez Bystrany tam musí človek sliediť po oboch stranách, či mu nejaký morgoš nevbehne pod kolesá. Mimochodom - dúfam, že sa nespýtaš, že ako viem, že to boli cigáni - pretože viem, poznám jedného zo svedkov).
Celé slovensko sa tak bojí niečo povedať na cigánov jak dosratý lebo sa boja ,že nás EU označí za rasistov/fašistov.
Hlavne ,že cigáni sú neni rasisti skúste prejsť vedľa skupinky rómov nebodaj nejakej "ich" bytovky.
Hlavne ,že cigáni sú neni rasisti skúste prejsť vedľa skupinky rómov nebodaj nejakej "ich" bytovky.
preco by mali media automaticky v spravach pri nejakom trestnom cine spomenut aj to ze pachatel bol cigan ? ved to je otvoreny rasizmus...mi povedz a ukaz 1 spravu, kde by nase media povedali ze pachatel bol beloch...nespomenu to ani raz, tak preco by mali spominat ze to bol cigan, madar, cinan, zeleny, pruhovany...
trestny cin je ludske zlyhanie 1 cloveka, nie celej rasy, naroda, minority...preto ma absolutne nezaujima k akej rase sa ten clovek radi, v sprave ma zaujima to co ten clovek spachal a preco to spachal a ake budu nasledky...
trestny cin je ludske zlyhanie 1 cloveka, nie celej rasy, naroda, minority...preto ma absolutne nezaujima k akej rase sa ten clovek radi, v sprave ma zaujima to co ten clovek spachal a preco to spachal a ake budu nasledky...
ephramko je to paradox, ale keď sa jedná o príslušníka iného národu alebo etnika tak sa to spomína. Bežne sa o tom hovorí aj v správach v zahraničí nie len u nás. Ako napríklad pri vražde tej študentky vo Viedni, čo si privyrábala ako eskort servis, bol tam spomenutý Turek, Srb, ona ako Slovenka a nakoniec ju zabil Rakúšan. Nebudem si tu teraz za to buchať hlavu, všade je to tak.
Hughito som zo západného Slovenska a navzdory tomu, že tu nie sú žiadne veľké osady nájdu sa tu isté kolónie, ktorým keď môžem sa vyhnem. Najviac ma fascinuje, keď idem do mesta a vidím tam rómov a rómky (takto sa vraj oni volajú) so zlatými reťazami okolo krku ako vysedávajú a nič nerobia, kde kurník na to nabrali ? Všetci sú vyžraní ale stokilový a každý z nich má aspoň jedno auto strednej triedy. Toto je riadny zázrak čo ? A róm, čo pracuje dakde v závode chodí z roboty a do roboty autobusom.
Hughito som zo západného Slovenska a navzdory tomu, že tu nie sú žiadne veľké osady nájdu sa tu isté kolónie, ktorým keď môžem sa vyhnem. Najviac ma fascinuje, keď idem do mesta a vidím tam rómov a rómky (takto sa vraj oni volajú) so zlatými reťazami okolo krku ako vysedávajú a nič nerobia, kde kurník na to nabrali ? Všetci sú vyžraní ale stokilový a každý z nich má aspoň jedno auto strednej triedy. Toto je riadny zázrak čo ? A róm, čo pracuje dakde v závode chodí z roboty a do roboty autobusom.
Napisal som ze som tych dobrych stretol asi tak 2x za zivot.hughito napísal:Fakt sa mi nechce prehrabávať tonami strán, ale keď sme raz riešili to, kto má aké priame skúsenosti s cigánmi, tak sa mi zdá, že si niečo v takom zmysle napísal.
Moje skusenosti s ciganmi boli a su stale zle. Nemam potrebu sa tu rozpisovat detajlne do akych konforntacii som sa s nimi dostal. Jednoducho som s nimi od malicka prichadzal denno denne do styku a nebolo to pre mna ani pre moje okolie vratane blizkych nic prijemne.
Aby sme vedeli aki su grazliephramko napísal:preco by mali media automaticky v spravach pri nejakom trestnom cine spomenut aj to ze pachatel bol cigan ?
a potom sa este ludia ako kali cuduju, ked ich niekto plnym pravom nazve primitivne rasisticke prasce...
ciganov? no ja sa teda necudujem