klietka + vybava morca/skrecok/pieskomil
-
caesar1987
Addict
- Kontaktovať používateľa:
klietka + vybava morca/skrecok/pieskomil
Ahojte
S priatelkou si chceme kupit niektore z tychto zvieratiek - morca/skrecok/pieskomil
chcel by som sa preto spytat ze ake klietky a vybava su pre ne vhodne.
co sa tyka skrecka tak viem ze mu staci aj mensia klietka. Ale ako to je s plastovou vybavou? Nerozhryzie ju?
co sa tyka morcata tak by som potreboval vediet ze aspon aku klietku potrebuje
pri pieskomilovi mam vela otazok. Cital som ze by pre neho bolo vhodne akvarko.. moze ale byvat aj v klietke? ak ano v akej? ake ma byt "pletivo" huste? Tiez som cital ze su to velmi socialne zalozene tvori a ze je najlepsie mat aspon 2. Je to pravda alebo len pokus o predanie viac zvierat a vacsich klietok? A co za vybavu potrebuje pieskomil? Potrebuje v klietke (akvarku) vela piesku? A co este okrem toho?
budem rad ak mi napisete vase skusenosti a poradite mi.
S priatelkou si chceme kupit niektore z tychto zvieratiek - morca/skrecok/pieskomil
chcel by som sa preto spytat ze ake klietky a vybava su pre ne vhodne.
co sa tyka skrecka tak viem ze mu staci aj mensia klietka. Ale ako to je s plastovou vybavou? Nerozhryzie ju?
co sa tyka morcata tak by som potreboval vediet ze aspon aku klietku potrebuje
pri pieskomilovi mam vela otazok. Cital som ze by pre neho bolo vhodne akvarko.. moze ale byvat aj v klietke? ak ano v akej? ake ma byt "pletivo" huste? Tiez som cital ze su to velmi socialne zalozene tvori a ze je najlepsie mat aspon 2. Je to pravda alebo len pokus o predanie viac zvierat a vacsich klietok? A co za vybavu potrebuje pieskomil? Potrebuje v klietke (akvarku) vela piesku? A co este okrem toho?
budem rad ak mi napisete vase skusenosti a poradite mi.
-
aughostino
Medium Professional
Re: klietka + vybava morca/skrecok/pieskomil
Zacnem od konca:
piesok nie, je studeny, neviem ako pieskomil, ale skrecok a morca su teplomilne. vhodnejsie su hobliny pre morca seno. ja som mal hobliny pre skrecka od suseda stolara.
vhodnejsia by bola klietka, je vzdusnejsia, do akvarka patria rybky. myslim ze problem s pletivom by nemal byt.
v klietke by mal byt ukryt (skrupina z kokosu, hlineny crepnik, dreveny domcek, plastovy domcek...) nieco do coho budes mat lahky pristup a zvieratko sa tam bude citit bezpecne, nezabudni na koleso na behanie
skrecky zvyknu obhryzat klietku, prislusenstvo proste vsetko co vidia, nemusis sa bat, vyrobcovia s tym pocitaju. je vhodne do klietky dat nejaky suchy konar, ci uz na lezenie alebo na brusenie zubov.
odporucam do klietky dat misku s pieskom, skrecky v piesku robia potrebu, nemusis tak casto menit podstielku. miesto kde by mala byt umiestnena si skrecok vyberie sam
piesok nie, je studeny, neviem ako pieskomil, ale skrecok a morca su teplomilne. vhodnejsie su hobliny pre morca seno. ja som mal hobliny pre skrecka od suseda stolara.
vhodnejsia by bola klietka, je vzdusnejsia, do akvarka patria rybky. myslim ze problem s pletivom by nemal byt.
v klietke by mal byt ukryt (skrupina z kokosu, hlineny crepnik, dreveny domcek, plastovy domcek...) nieco do coho budes mat lahky pristup a zvieratko sa tam bude citit bezpecne, nezabudni na koleso na behanie
skrecky zvyknu obhryzat klietku, prislusenstvo proste vsetko co vidia, nemusis sa bat, vyrobcovia s tym pocitaju. je vhodne do klietky dat nejaky suchy konar, ci uz na lezenie alebo na brusenie zubov.
odporucam do klietky dat misku s pieskom, skrecky v piesku robia potrebu, nemusis tak casto menit podstielku. miesto kde by mala byt umiestnena si skrecok vyberie sam
Tak v prvom rade, každé z týchto zvierat je sociálne založené. Ak nekúpiš 2 a viac musíš mu venovať viac pozornosti a hrať sa s ním. Ja by som volil škrečka, najlepšie džungarského, sám som ich odchoval niekoľko desiatok (keď sa začnú rodiť tak je po paráde
) a musím povedať, že nič lepšie ako je tento medvedík
ani neexsituje. Nie sú plaché, klietka ti stačí s veľkosťou cca 50x30, nejaké koleso do klietky, domček (drevenný, plast zožerú za týždeň), napájačku, misku na cháles a suchý konárik. Hotovo, máš vybavenú klietku. Kúp si dva, ak nechceš aby sa kotili tak samčeky, zo začiatku sa budú biť, potom to bude v pohodičke, rýhlo si na seba zvyknú. Morča ma až tak nebavilo, ešte keď to začne vydávať tie typické zvuky...hrôza
. Je to ale vec názoru. Klietku treba samozrejme väčšiu, tak 100x40 je úplne dostačujúce. Pieskomila máš na štýl púštnej myši, takže tam je aj tá starostlivosť o niečo ťažšia, klietka veľká asi ako pre morča, piesku stačí kus, netreba veľa, nejaký konár na hryzenie a hotovo... 
Tak ja som mal skrecky, teraz momentalne mam morca. A musim povedat, ze morca mam radsej, skrecok bol proste cely cas ticho, sem tam pobehoval naokolo. Ale morca sa s tebou aj rozprava, vydava kopu zvukov. Napriklad ked bola moja (morcica) este mladsia, tak kvikala skoro zakazdym, ked si myslela, ze jej idem nieco dat. Otvoril si chladnicku - zacala kvikat, pretoze vedela, ze jej ides dat mrkvu/salat. Zasustal si so sackom - zacala kvikat lebo si myslela, ze dostane seno
Teraz je uz trochu starsia, mam ju tusim uz 5ty rok, ak nie viac, takze nie je uz taka aktivna ale stale sa s nou da pohrat, ked ju polozis na zem tak pobehuje hore dole
Je to strasne zlate a mile zvieratko, ked sedi schulna vyzera ako mala chlpata gulicka
Plus skvela vec na morcatach je ta, ze nehryzu, nevravim ze vsetky, ale aj pani v obchode ked som ju bol kupit vravela, ze morcata hryzu ovela menej ako skrecky. Moja morcica ma nepohryzla este ani raz.
K tej kliekte... Ja som mal akvarko aj pre skrecky, aj pre morca. Mal som chvilu aj zajaca, ale chovat ho v byte nebolo velmi idealne, ked zacal robit bobky, tak si sa citil ako na minovom poli
... trochu som odbocil. Takze, akvarko - myslim, ze je idealnejsie, ak ma vacsie rozmery tak sa v nom vie morca/skrecok aj pieskomyl pekne vyblaznit. Nemusis ho mat furt pusteneho na zemi doma, vie si pobehat aj po tom akvraku. Moje morca ma domcek, aj ked teraz v lete som jej ho zobral, pretoze si donho kadila a bol tam neprijemny zapach
Vlastne som jej ho uz ani nevratil, aj ked na zimu jej ho mozno dam, predsa sa v nom bude citit utulnejsie.
Takze moj osobny nazor je ten, ze akvarko je lepsie, neviem, ale klietka mi pride taka chladna a ked je velka, tak to nie je ani velmi esteticke.
K tej kliekte... Ja som mal akvarko aj pre skrecky, aj pre morca. Mal som chvilu aj zajaca, ale chovat ho v byte nebolo velmi idealne, ked zacal robit bobky, tak si sa citil ako na minovom poli
Takze moj osobny nazor je ten, ze akvarko je lepsie, neviem, ale klietka mi pride taka chladna a ked je velka, tak to nie je ani velmi esteticke.
-
pryja
Darca
V lepsom zoochove dostanes kupit uz hotove zariadene klietky s domcekom, preliezkami, atd. pre ktore to zviera. Moja segra ma skrecka v poschodovej klietke, kde sa moze vyliepat hore a potom po smykalke smyknut dole do sena. A fakt je to sranda sledovat skrecka, ktory sa smyka ako male decko na ihrisku. Potom tam ma tiez plastovy tunel, v ktorom rad beha. A pravdaze by si nemal zabudnut na jeden kus nabytku/
/na ktorom su vsetky minihlodavce zavisle a to koleso, ktore dokazu tocit do zblbnutia 
-
caesar1987
Addict
tak v tych predajniach ti povedia castokrat vsetko aby predali to co maju na sklade, a hlavne v ba... 
tak ja by som bral radsej jedneho aby som sa s nim mohol hrat
a kolko zije taky džungarsky skrecok? kolko normalny? kolko morca?
tak ja by som bral radsej jedneho aby som sa s nim mohol hrat
a kolko zije taky džungarsky skrecok? kolko normalny? kolko morca?
Tak morciatka sa doziju pri dobrej starostlivosti aj cez 6 rokov, skrecok mi vydrzal priblizne 2-3 roky plus minus, to som bol este maly takze si to presne nepamatam
A inak nie je to tak, ze ti povedia co chces pocut len aby predali to, co maju na sklade, niektori ludia ti fakt vedia poradit, a moja morcica nehryzie takze pravdy natom nieco bude
morciatka vraj vo vseobecnosti nehryzu tak velmi ako skrecky
-
aughostino
Medium Professional
Dzungarsky skrecok hryzie, je maly a dost vrtky. so skreckov odporucam skrecka zlateho alebo skrecka sirskeho, su pritulnejsi a menej agresivny.
Dzungarsky sa doziva orientacne okolo 2rokov zlaty 2,5-3roky. moje zlate skrecky sa dozivali cez 3roky, jeden z mojho odchovu sa dozil 3 a tristvrte roka. zalezi ako sa o ne staras.
Auruz: je velmi malo predajcov ktory ti naozaj poradia. velmi vysoke percento chce predat za kazdu cenu. vid. priklad ked predajca poradil zakaznicke do 3L vazy zivu rybu. ved ked uhynie, pani pride zas a kupi si druhu lebo jej deti nariekaju ze im skapala rybka. a to je iba jeden z mnoha prikladov...
Dzungarsky sa doziva orientacne okolo 2rokov zlaty 2,5-3roky. moje zlate skrecky sa dozivali cez 3roky, jeden z mojho odchovu sa dozil 3 a tristvrte roka. zalezi ako sa o ne staras.
Auruz: je velmi malo predajcov ktory ti naozaj poradia. velmi vysoke percento chce predat za kazdu cenu. vid. priklad ked predajca poradil zakaznicke do 3L vazy zivu rybu. ved ked uhynie, pani pride zas a kupi si druhu lebo jej deti nariekaju ze im skapala rybka. a to je iba jeden z mnoha prikladov...
No sem tam pozhryzú, to je pravda, tak drastické to zase nie je. Nvm zlaté škrečky mi nikdy "nevoňali", vlastne ich neznášam, strašne to smrdí, je to veľké a tak...
.
tou vazou si myslel obrazne akvarko? alebo naozajstnu vazu? Ak ta pani dala rybku do skutocnej vazy, tak si myslim, ze jej uz viac uskodit nemohli, hoci aj v tom obchodeaughostino napísal:Dzungarsky skrecok hryzie, je maly a dost vrtky. so skreckov odporucam skrecka zlateho alebo skrecka sirskeho, su pritulnejsi a menej agresivny.
-
aughostino
Medium Professional
pomenovanie vaza som pouzil obrazne. predajca tomu nadaval akvarium. 3L nadoba na vodu sa inak ani nazvat neda.
vacsina zakaznikov sa spolieha na "odbornost" predajcov, ktory vidia v kazdom zakazniku iba zisk. samozrejme cest vynimkam (ktorych je bohuzial malo)
ale to sme uz trochu od temy
vacsina zakaznikov sa spolieha na "odbornost" predajcov, ktory vidia v kazdom zakazniku iba zisk. samozrejme cest vynimkam (ktorych je bohuzial malo)
ale to sme uz trochu od temy
pryja> mohla by si nafotit tu klietku so smyklavkou, to by som si pozrel
Celkovo nejake vase vytvory by ste tu mohli pastnut, ja tiez uvazujem o nejakom malom zvieratku na chov.
-
caesar1987
Addict
to kazdy skrecok zlaty alebo sirsky smrdi alebo to zavisi od toho ze co mu dava clovek jest?
a ako to je s vykonavanim ich hygieny? dokaze skrecok/morca/pieskomil vykonavat potrebu na jedno miesto alebo do mysky s pieskom (pisal to
aughostino ) ktora sa mu tam da? alebo ho to treba naucit? alebo to robi len skrecok?
a ako to je s vykonavanim ich hygieny? dokaze skrecok/morca/pieskomil vykonavat potrebu na jedno miesto alebo do mysky s pieskom (pisal to
aughostino ) ktora sa mu tam da? alebo ho to treba naucit? alebo to robi len skrecok?
http://morcata.sk/forum/index.php?sid=3 ... d62fe7a76b - Skus pohladat tu, zda sa mi ze tam riesili ako naucit hlodavca aby chodil na jedno miesto
Moja morcica zo zaciatku chodila viac menej na jedno miesto, no postupne si zacala kadit do domceka, a ako som pisal, musel som jej ho zobrat pretoze tam bol neprijemny zapach, nehovoriac o tom, ze si cele dni sedela vo vlastnych.. ehm..
Pozri netreba si z toho robiť veľkú palicucaesar1987 napísal:to kazdy skrecok zlaty alebo sirsky smrdi alebo to zavisi od toho ze co mu dava clovek jest?
-
caesar1987
Addict
ooki dakujem teda za rady...
asi si kupime taketo chlpatejsie kratkosrste morca http://radovan.bloger.cz/obrazky/radova ... inacek.jpg
ale inej farby
vyzera zlato ale vsetko to zavisi od toho ze ake budu mat v tom ktorom obchode a za ake ceny
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
//autoeditácia príspevku (03 Nov 2010, 0:21)
taaakze nakoniec sme sa rozhodli pre morca, take to chlpate na vsetky strany
klietku mame, aj vsetko potrebne. Morcatko papa skoro vsetko aj ked sa este boji.
Mam ale dalsie dve (rozvedene) otazky:
1. kolko jedla mam morcatu denne davat? Kolko ovocia/zeleny/travy? kolko suchej stravy (ta obilna zmes z obchodu)?
na forach a strankach som videl ze stravy tolko kolko zje ale nie vela lebo bude tlste a bla bla bla alebo opoved na otazku ze kolko je zo vsetkeho nieco. Takze ak mi niekto viete napisat ako informatikovi ze kolko tak budem velmi rad. priklad: polku jablka/mrkvy+hrst travy+ stvrt kelimka od jogurtu sucheho obilia.
Morca je este male takze by bolo super ak by to bolo preratane na male morca prave donesene z obchodu.
2. ako naucit morca na napajacku? Odtial odkial ho mam napajacku nemalo (ani misku z vodou). Skual som ze som si dal vodu na prst ale nepilo ju, ze som mu dal hlavu k napajacke kde bola kvapka vody ale tiez ju nepilo. Znamena to ze morca nevie co ma robit alebo ze na to mam ist inak alebo ze nie je smadne?
asi si kupime taketo chlpatejsie kratkosrste morca http://radovan.bloger.cz/obrazky/radova ... inacek.jpg
ale inej farby
vyzera zlato ale vsetko to zavisi od toho ze ake budu mat v tom ktorom obchode a za ake ceny
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
//autoeditácia príspevku (03 Nov 2010, 0:21)
taaakze nakoniec sme sa rozhodli pre morca, take to chlpate na vsetky strany
klietku mame, aj vsetko potrebne. Morcatko papa skoro vsetko aj ked sa este boji.
Mam ale dalsie dve (rozvedene) otazky:
1. kolko jedla mam morcatu denne davat? Kolko ovocia/zeleny/travy? kolko suchej stravy (ta obilna zmes z obchodu)?
na forach a strankach som videl ze stravy tolko kolko zje ale nie vela lebo bude tlste a bla bla bla alebo opoved na otazku ze kolko je zo vsetkeho nieco. Takze ak mi niekto viete napisat ako informatikovi ze kolko tak budem velmi rad. priklad: polku jablka/mrkvy+hrst travy+ stvrt kelimka od jogurtu sucheho obilia.
Morca je este male takze by bolo super ak by to bolo preratane na male morca prave donesene z obchodu.
2. ako naucit morca na napajacku? Odtial odkial ho mam napajacku nemalo (ani misku z vodou). Skual som ze som si dal vodu na prst ale nepilo ju, ze som mu dal hlavu k napajacke kde bola kvapka vody ale tiez ju nepilo. Znamena to ze morca nevie co ma robit alebo ze na to mam ist inak alebo ze nie je smadne?
1. Ako tazko povedat kolko jedla mu davat, ked ide o klasicke krmivo tak mu nasyp na spodok misky. Moje morca zvykne robit tak, ze to co jej chuti povyjeda, a to co jej nechuti necha v miske. Ked vidim ze je v miske uz len to co jej nechuti, tak jej dosypem 
Seno (suchu travu) mu mozes dat ovela viac, teraz ked je male tak skus hrst alebo 2 hrste sena, roztiahni mu to do rohu a on si do toho popripade aj lahne, takze to nebude len jest ale bude to mat aj ako podstielku. Mrkvu, salat, jablko musis asi len odskusat kolko zvladne naraz zjest, ked mu bude malo tak mu odrezes dalsi kusok, to neni problem
2. Moje morca malo tiez vodu najprv v miske, ale potom som to vymenil za napajacku, pretoze misku s vodou si furt zasrala s pilinami a tak. Uz ani neviem ako som ju naucil na napajacku, mozes skusit tak ze do toho budes tukat s prstom, do tej gulicky na konci rurky. Zvedave morca pride a bude skumat co to robis, tukanim do tej gulicky budes aj uvolnovat vodu takze dalo by sa to aj takto. Ale myslim, ze ked bude velmi smadny tak nato pride aj sam
Seno (suchu travu) mu mozes dat ovela viac, teraz ked je male tak skus hrst alebo 2 hrste sena, roztiahni mu to do rohu a on si do toho popripade aj lahne, takze to nebude len jest ale bude to mat aj ako podstielku. Mrkvu, salat, jablko musis asi len odskusat kolko zvladne naraz zjest, ked mu bude malo tak mu odrezes dalsi kusok, to neni problem
2. Moje morca malo tiez vodu najprv v miske, ale potom som to vymenil za napajacku, pretoze misku s vodou si furt zasrala s pilinami a tak. Uz ani neviem ako som ju naucil na napajacku, mozes skusit tak ze do toho budes tukat s prstom, do tej gulicky na konci rurky. Zvedave morca pride a bude skumat co to robis, tukanim do tej gulicky budes aj uvolnovat vodu takze dalo by sa to aj takto. Ale myslim, ze ked bude velmi smadny tak nato pride aj sam