Ake mate auto?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Jopin
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Jopin »

[/quote]nevyhovaraj sa :)

ked si uviedol ze dnes aj 100 PS, tak si mal ze pred 20-30 rokmi aj 80 PS.. to musis uznat.

turbo a kompresor vobec nema suvis so znizovanim otacok - praveze turbomotory vo vyssich otackach opadavaju a najvacsi zatah maju od cca 2500-3000 do 4500-5000 rpm (benzinove). A dnes skoro vsetci vyrobcovia idu touto cestou[/quote]

A ako teda mi vysvetlis ze ked ma auto turbo preco je vykonejsie? Lebo ma vatsie otacky! Napriklad formula? Ako by isla s takymi 5000rpm ?

Nedavno bol dokument o F1 /vyroba/ a tam "engeniery" tvrdili ze je hranica 3l a môzu ist len cestou zvysovania otacok! ak chcu byt rychlejsi nez konkurencia. Ze coskoro dosiahnu aj 20tis ot/min
quasimoto
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa quasimoto »

Jopin napísal:A ako teda mi vysvetlis ze ked ma auto turbo preco je rychlejsie? Lebo ma vatsie otacky! Napriklad formula? Ako by isla s takymi 5000rpm ?

Nedavno bol dokument o F1 /vyroba/ a tam "engeniery" tvrdili ze je hranica 3l a môzu ist len cestou zvysovania otacok! ak chcu byt rychlejsi nez konkurencia. Ze coskoro dosiahnu aj 20tis ot/min
:lol: :lol: :lol:
tak ty si fakt expert...

turbo zabezpecuje to, aby bol co najoptimalnejsi pomer vzduchu a paliva vo valcoch, so zvysovanim otacok to nema spolocne nic

predtym ako take mudre veci hovoris si skus radsej nieco precitat

Kód: Vybrať všetko

http://news.auto.cz/?article=2049

http://news.auto.cz/?article=2063
a k F1 - to ma fakt pobavilo, F1 musi ist jedine cestou zvysovania otacok a to z jedineho dovodu - nema na vyber. V pravidlach je totiz stanoveny max objem 3000 cm3, cize zvysovat objem nemozu a rovnako je zakazane preplnovanie (turbo), tak preto musia len otacky zvysovat.

V F1 bola v 80-tych rokoch aj turbo era, mali 1,5 litrove motory, ale neskor to upravili na atmosfericke V10 s 3 litrami, od buduceho roku uz len V8 a 2,4 litra[/code]
rsc
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa rsc »

Jopin napísal:Ak chces auto co ti ma vydrzat vela km tak si kup mercedes alebo nieco podobne s nizko otackovym motorom s velkym obsahom, lebo tie dnesne vysokootackove japonske žiletky vela nevydrzia.
Toto si napisal. Preto som sa pytal, ci ake motory su u teba lepsie ako japonske a preco si myslis ze vela nevydrzia. Ale nejak som ti neporozumel, co chces vlastne povedat.

K ostatnemu sa netreba vyjadrovat, kolegovia to urobili za mna.

Auto mam (resp. mame) taketo: Toyoa Corolla 1.4 71 kW/96 k 130 Nm
Prílohy
DSCN2610.JPG
DSCN2610.JPG (108.81 KiB) 1258 zobrazení
Jopin
Light Expert
Light Expert

quasimoto napísal: :lol: :lol: :lol:
tak ty si fakt expert...

turbo zabezpecuje to, aby bol co najoptimalnejsi pomer vzduchu a paliva vo valcoch, so zvysovanim otacok to nema spolocne nic

predtym ako take mudre veci hovoris si skus radsej nieco precitat

http://news.auto.cz/?article=2049

http://news.auto.cz/?article=2063
a k F1 - to ma fakt pobavilo, F1 musi ist jedine cestou zvysovania otacok a to z jedineho dovodu - nema na vyber. V pravidlach je totiz stanoveny max objem 3000 cm3, cize zvysovat objem nemozu a rovnako je zakazane preplnovanie (turbo), tak preto musia len otacky zvysovat.

V F1 bola v 80-tych rokoch aj turbo era, mali 1,5 litrove motory, ale neskor to upravili na atmosfericke V10 s 3 litrami, od buduceho roku uz len V8 a 2,4 litra[/code]
Takze sory trosku zle som sa pred tym vyjadril ze "rychlejsie" a nie vykonejsie! to je nieco uplne ine.
Sam si odpoviem na otazku co som ti pred tym polozil, obmenenu o vykonejsie : "A ako mi teda vysvetlis ze ked ma auto turbo preco je vykonejsie ???" preto ze ma vyssi tlak, a ten rozhoduje o výkone motora /Sile motora/ vatsi krutiaci moment!), ale aj vysie OTACKY!!!
Zvysit vykon motora sa da: (výkon=krutiaci moment*otacky) zvysenim otacok(rpm) /casovanim, zdvihom/ alebo zvysenim krutiaceho momentu (Nm) / Sila motora/ vatsi objem, preplnovanie, zvysenie kompresneho pomeru, dokonalejsim horenim paliva atd

Vykon motora sa pocita /4takt :
Pe (kW) = V * pe * n / 120
Pe (kW) -vykon motora odoberany na zotrvacniku v kW /realne znizena o trenie atd
V - objem v litroch
pe (Mpa) - tlak / vyšší sa da dosiah preplnovanim, dokonalejsim horenim a zvys kompres pomeru
n - otacky motora

A ktej F1: neviem co nechapes /co ta pobavilo/ daj si do hore uvedeneho vzorca parametre co ma F1 okrem otacok, vypocitaj si vykon keby nema 18tis otacok ale dajme tomu 17, 16 ci 5tis o/min!

Pre blisie info k problematike ti odporucam scripta "Stavba motorov" od: prof. Doc. Ing. E. Pisar CSc a kol sa chod hadat s nim!
A tymto povazujem tuto debatu medzi nami za ukoncenu! Nemam cas sa tu stebou hadat!
Jopin
Light Expert
Light Expert

quasimoto napísal: nevyhovaraj sa :)

ked si uviedol ze dnes aj 100 PS, tak si mal ze pred 20-30 rokmi aj 80 PS.. to musis uznat.
Neda mi, este nieco. Podla teba Impreza nie je seriove auto? Ked chlem hovorit o exotoch tak este pred 10 rokmi zacali vyrabat auto co ma na 1 liter takmer 250PS a to Dauer 962 Le Mans a jdi do prdele!
Jopin
Light Expert
Light Expert

rsc napísal: Toto si napisal. Preto som sa pytal, ci ake motory su u teba lepsie ako japonske a preco si myslis ze vela nevydrzia. Ale nejak som ti neporozumel, co chces vlastne povedat.

K ostatnemu sa netreba vyjadrovat, kolegovia to urobili za mna.

Auto mam (resp. mame) taketo: Toyoa Corolla 1.4 71 kW/96 k 130 Nm
Co nechapes? To "vysokootackove ziletky" som myslel v dobrom slova zmysle! Ze "vela nevydrzia" som uz vysvetloval! A ake su podla mna momentalne najlepsie motory som uz niekde pisal JAPONSKE! Volakedy nemecke 5 rokov dozadu. Kebyze mam dost lovov si kupim Lexus alebo Infiniti co sa tyka kvality. A ake by som nechcel ?Americke !
A co urobia namiesto teba kolegovia?
rsc
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Jopin napísal: Co nechapes? To "vysokootackove ziletky" som myslel v dobrom slova zmysle! Ze "vela nevydrzia" som uz vysvetloval! A ake su podla mna momentalne najlepsie motory som uz niekde pisal JAPONSKE! Volakedy nemecke 5 rokov dozadu. Kebyze mam dost lovov si kupim Lexus alebo Infiniti co sa tyka kvality. A ake by som nechcel ?Americke !
A co urobia namiesto teba kolegovia?
No ved to "vela nevydrzia" si este nevysvetlil. Tento tvoj citat...
Za druhe nemyslel som ze "vela nevydrzia" tak ze auto ide 10tis km a konec! Bezny clovek ( zapad ) si kupuje auto na 1-3 r a auta sa aj tak vyrabaju dajme tomu do 200tis bez poruchy. Ale musi byt servisovane!
...nic nevysvetluje. 200 tis km sa dozije dnes uz takmer kazde auto, takze sorry ale stale neviem co si chcel povedat. Ale OK, zhodneme sa, ze japonske motory su dobre.

Kolegovia trochu upravili tvoje nepresnosti pri tvojich prvych postoch.
Ale ak zacnes pisat tak ako v poslednych postoch, uz to vyzera lepsie :)
quasimoto
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Jopin stale pises viac menej bludy, aj ked to potom trochu korigujes, ale vedz ze turbo fakt nema nic spolocne s otackami...

najprv pises ze F1 je rychla lebo ma turbo. Ja ti poviem ze to je blbost a potom napises ze F1 je rychla preto ze ma 17-19000 rpm..

SA UVEDOM..ved to ti tu tlciem do hlavy ze F1 je rychla jedine kvoli otackam a nie kvoli turbu, ty uz ani nevies za co sa hadas. Mohol by si vediet ze v F1 je zakazane turbo tak neviem o com tocis..
Jopin
Light Expert
Light Expert

quasimoto napísal:Jopin stale pises viac menej bludy, aj ked to potom trochu korigujes, ale vedz ze turbo fakt nema nic spolocne s otackami...

najprv pises ze F1 je rychla lebo ma turbo. Ja ti poviem ze to je blbost a potom napises ze F1 je rychla preto ze ma 17-19000 rpm..

SA UVEDOM..ved to ti tu tlciem do hlavy ze F1 je rychla jedine kvoli otackam a nie kvoli turbu, ty uz ani nevies za co sa hadas. Mohol by si vediet ze v F1 je zakazane turbo tak neviem o com tocis..
Si nechapavy? Kde som pisal ze F1 ma turbo?
quasimoto
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Jopin napísal:A ako teda mi vysvetlis ze ked ma auto turbo preco je rychlejsie? Lebo ma vatsie otacky! Napriklad formula? Ako by isla s takymi 5000rpm ?
presne tu si to pisal..
Jopin
Light Expert
Light Expert

rsc napísal: No ved to "vela nevydrzia" si este nevysvetlil. Tento tvoj citat... ...nic nevysvetluje. 200 tis km sa dozije dnes uz takmer kazde auto, takze sorry ale stale neviem co si chcel povedat. Ale OK, zhodneme sa, ze japonske motory su dobre.

Kolegovia trochu upravili tvoje nepresnosti pri tvojich prvych postoch.
Ale ak zacnes pisat tak ako v poslednych postoch, uz to vyzera lepsie :)
Som myslel "extremne pripady" aj 500tis, ze ktore vela nevydrzia napr tvoja Honda tak dlho jazdit nevydrzi ako nejaky Mercedes (motor)! Ked budes mat auto vlastne uvidis ako je to ked zostarne! Na vsetkych sa nieco "doj*be". Take este nevymysleli ze najazdis milion km a ani najmensia porucha!
Napr v bol som v servise Skoda a tam dosla uplne nova Oktavka (1-2 mesacna) a mala zadrete stierace! Zrejme v Mladej Boleslave zabudli dat "vazelinu". Alebo na polrocnej Fabii odite alternator, starter aj take su! Alebo BMW na dialnici odislo riadenie /elektronika.
Jopin
Light Expert
Light Expert

quasimoto napísal: presne tu si to pisal..
to som nepisal ze formula ma turbo! Kde to beres? Si pisal ze nezalezi na otackach! A ja som pisal ze kebyze formula nema tych 18 tis ale 5tis! Ze ako by isla!
quasimoto
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

inak neviem ci poznas system VTEC z vysokootackovych motorov Honda - Honda vyrobila uz cca 17 milionov tychto systemov bez jedinej poruchy!
Jopin
Light Expert
Light Expert

quasimoto napísal:inak neviem ci poznas system VTEC z vysokootackovych motorov Honda - Honda vyrobila uz cca 17 milionov tychto systemov bez jedinej poruchy!
neviem ci poznas ale najlepsie motory su bud GDI alebo FSI co ma Mitsubishi alebo VW,audi atd /zazihove. O 20% vysi vykon a o 20% nizsia spotreba! Priame vstrekovanie do valca!
A ides mi tvrdit ze zo 17mil ks VTEC sa ani jedno nepokazilo? Vsetko co sa môze pokazit sa raz aj pokazi. To je normalne
rsc
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Jopin napísal: neviem ci poznas ale najlepsie motory su bud GDI alebo FSI co ma Mitsubishi alebo VW,audi atd /zazihove. O 20% vysi vykon a o 20% nizsia spotreba! Priame vstrekovanie do valca!
A ides mi tvrdit ze zo 17mil ks VTEC sa ani jedno nepokazilo? Vsetko co sa môze pokazit sa raz aj pokazi. To je normalne
Je jasne ze velkoobjemovy motor vydrzi dlhsie ako 1.4 alebo 1.6. Ale zalezi predovsetkym od vodica, sposobu jazdenia, servisu a na aky ucel sa auto pouziva. Videl som aj 1.5 so 430 tis km najazdenymi a isla v pohodke (neviem ci je to nahoda, ale bola to Honda Civic 3D 6G 1.5 V-TEC :D )

Tak teraz si zadrel s tym FSI Jopin :smt044.

Par otazok ak mozem:
1.Aku skolu si robil (robis)?
2.Si vyuceny automechanik, alebo mas nejaku inu profesiu?
3.Mas vodicak?
lucas
Expert
Expert

Príspevok od používateľa lucas »

Podla mna Jopin robi v marketingovom oddeleni VW, s tymi percentami je to fakt gol :lol:
quasimoto
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Jopin napísal: neviem ci poznas ale najlepsie motory su bud GDI alebo FSI co ma Mitsubishi alebo VW,audi atd /zazihove. O 20% vysi vykon a o 20% nizsia spotreba! Priame vstrekovanie do valca!
heh FSI je velke fiasko.. vykon presne taky isty ako ostatne benzinaky (pozri sa do dakeho katalogu), spotreba deto, a naviac musia tankovat 98 oktanovy benzin aby boli ako tak znesitelne - zla kutura chodu. Zober si taku 1.6 od Hondy a porovnaj s 1.6 FSI a uvidis kto ma lepsiu spotrebu

Jopin sorry, ale pre mna si clovek co sa do aut vyzna asi ako ja do lietadiel a ma velke reci..
Jopin
Light Expert
Light Expert

rsc napísal: Je jasne ze velkoobjemovy motor vydrzi dlhsie ako 1.4 alebo 1.6. Ale zalezi predovsetkym od vodica, sposobu jazdenia, servisu a na aky ucel sa auto pouziva. Videl som aj 1.5 so 430 tis km najazdenymi a isla v pohodke (neviem ci je to nahoda, ale bola to Honda Civic 3D 6G 1.5 V-TEC :D )

Tak teraz si zadrel s tym FSI Jopin :smt044.

Par otazok ak mozem:
1.Aku skolu si robil (robis)?
2.Si vyuceny automechanik, alebo mas nejaku inu profesiu?
3.Mas vodicak?
Ak ta to tak zaujima som vyuceny autoelektrikar (cize viem co je auto) potom studium "dopravna prevadzka" a teraz studujem na VŠ, a samozrejme ze mam vodicak! Ty asi nie, že?

akoze vcom som sa zadrel?
Jopin
Light Expert
Light Expert

quasimoto napísal: heh FSI je velke fiasko.. vykon presne taky isty ako ostatne benzinaky (pozri sa do dakeho katalogu), spotreba deto, a naviac musia tankovat 98 oktanovy benzin aby boli ako tak znesitelne - zla kutura chodu. Zober si taku 1.6 od Hondy a porovnaj s 1.6 FSI a uvidis kto ma lepsiu spotrebu

Jopin sorry, ale pre mna si clovek co sa do aut vyzna asi ako ja do lietadiel a ma velke reci..
Sory ale ty mi prides ako decko co vsade bolo vsetko videlo a asi ani este nesedelo v aute ! Tie percenta si pozrite nejake knihy o motoroch a potom hadzte reci. Ja som si to nevymyslel!
A mna by teraz zaujimalo ze ake mate vzdelanie ze tak vsetko viete? lol pojdem to studovat aj ja!
quasimoto
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Jopin napísal: Sory ale ty mi prides ako decko co vsade bolo vsetko videlo a asi ani este nesedelo v aute ! Tie percenta si pozrite nejake knihy o motoroch a potom hadzte reci. Ja som si to nevymyslel!
A mna by teraz zaujimalo ze ake mate vzdelanie ze tak vsetko viete? lol pojdem to studovat aj ja!
poviem ti len tolko ze mam take stastie ze sa zivim autami pricom to je aj moja zaluba :))
ano propagacne materialy a knihy mozno udavaju take percenta ale pozri si realitu. Bezne 1.6 maju 110-120 koni, FSI ma 115 koni, tak kde je +20 %? Bezne 2.0 maju 140-160 koni, FSI ma 140, tak zase tam nevidim tych +20%... a takto mozem ist dalej.
Napísať odpoveď