Posilňovanie | Bodybuilding | Gainer | Kreatín | Fitness
Re: Posilovanie
Split je mýtus.
Toč FB - ale rôzne tréningy. Je toho v podstate strašne veľa.
Toč FB - ale rôzne tréningy. Je toho v podstate strašne veľa.
No k tym splitom a full body atd, vacine ludom tu ide zrejme o objem takze tam je to hlavne o strave, ale podstatu objemoveho treningu perfektne este velmi davno vystiho jurgen na biomagu, takze to tu skopirujem mnohym sa to asi zide.
najdolezitejsia vec je samozrejme strava, ale to mozme rozoberat niekde inde. dalsia vec je ze sila a objem su dve rozdielne veci, teda budeme sa bavit len o objeme.
1. mytus - tyzden
tyzden nevymysleli naky sportovi vyskumnici, 7dni neni naky studiami podlozeny zazrak, ale proste kazdy si na to zvyol ze civime x krat zatyzden, atd.
2. mytus - ako dlho rastie sval
no minimalne tyzden ne? necvicile by sme sme potom partu raz zatyzden keby to tak nebolo, ne? samozrejme to tak neni, a x milion krat jak som uz hovoril, je to 24-48hodin, mala/velka skupina.
2. mytus - rozdelenie na svalove skupiny (party)
najviac sa mi lubi ked vidim niekoho ze dneska ide chrbat a zajtra biceps, bezohladu na to ze pri tom chrbate viacej odpali biceps jak na ten druhy den. ked cvicim naky cvik, tak ten cvik nevie ktore svali "dneska precvicujem".
3. mytus - precvicovanie party raz do tyzdna (kombinacia 1., 2. a 3. mytusu)
co ktomu povedat, ked sa sklbia tri blbosti, vide stoho mega blbost, nelen to ze ludia ani nevedia ze naku partu odcvicia viacej krat do tyzdna..
ono vysledok moze fungovat, ale zdaleka sa nedeje to co si dotycni cvicenec mysli.
4. mytus - pretrenovanie
pretrenovanie nie je LEN zle. kratkodobe pretrenovanie je DOBRA VEC.
tiez neni zdaleka pravda ze jedine riesenie je predlzit odpocinok - zaradit viacej odpocinkovych dni, ne, to ne. ako som uz povedal, co clovek zvladne bez pretrenovania NIE JE KONSTANTA. NIE JE TO KONSTANTA dalsia vec, pretrenovanie mame napr. CNS, co je cvik-specific, moze mi byt z jedneho cviku nablitie len sa pozrem na cinku, ale dam si iny cvik a cvici sa mi krasne. clovek sa lahko prepali z jedneho cviku co cvici furt dokola..
5. mytus - sto cvikov na skupinu
kazdy cvici sto cvikov na partu, rovny bench z velkou cinkou, potom na naklonenej lavicke, potom z jednoruckami, potom pekdek a este nake kladky, aby dobre precvicil cicky. skoda ze uz nenadavam. je to to iste jak tyzden, proste sme si na to zvykli a nikdo sa nadtym nezamysla.
ale ked si niekdo da GVT, zrazu staci jeden cvik, a zrazu ma stoho tyzden svalovicu. a nikdo sa necuduje ze nemal 10cvikov ale jeden.
6. mytus - sto serii na cvik
je trocha rozdiel medzi seriou a seriou. ja idem napr. 8serii, ale ztoho 5je rozcvicovacich. teda idem 1-3 PORIADNE serie.
(podla mna)principy optimalneho objemoveho treningu:
1. cvicit co najcastejsie (ked niekdo cvici 2roky je vacsinou dalej jak po roku cvicenia, ale uz sa nikdo nepozastavi nadtym ze ked niekdo cvici dva dni BY MAL byt dalej jak ked civi jeden den..)
2. delenie svalovych skupin - maximalne tak vrch/nohy, mozno este chrbat, prsa, ramena, ale ak idem poradne bence, tazko mozem tvrdit ze necvicim triceps a to nehovorim o vecine cvikov na chrbat.
3. tocit a setrit cviky - kedy cvik slape najlepsie? no ked ho cvicim prvy krat. to snad kazdy suhlasi. da sa znicit svalova parta jednym cvikom? da. ked nestacia 3 serie, tak kludne 10, ale proste sa to da. v objemovom treningu tazko niekomu ublizi ze vypusti kladky - te cicky tvar nezmenia.
co spravim ked mi cvik prestane slapat? VYMENIM HO ZA INY!!
dalsia vyhoda: ako som povedal CNS pretrenovanie je cvik-specific, ak sa pretrenujem z drepov, staci dat predne drepy a mozem ich cvicit 3krat do tyzdna bez problemou.
kolko cvicit jeden cvik - vseobecne pravilo - dokym slape naco ho menit, ked neslape naco ho cvicit.
4. chronicke/dlhodobe pretrenovanie je zle, ale ak obcas sa mi nechce, neni energia, racej si dam lahky trening, zmenim cviky, ale idem do posilovne.. princip periodizacie. obcas treba vypustit, to je jasne..
priklad treningu:
toto som chodil kedysi davno, slapalo mi to na objemy dost dobre.
dva krat dotyzdna vrch a raz nohy (vtedy som si myslel ze nezvladnem nohy viac nez 1krat, teraz ich chodim 3krat).
na vrch som isiel tri cviky (ktore som FURT tocil - nemal som dva treningy zasebou ten isty cvik, striedal som volne vahy, kladky, multipress, vsetko..)
cviky som dal tak aby sa mi doplnali, ked som napr. na prsa isiel nieco izolovanejsie, tak som triceps zaradil k ramenam a isiel som tlaky za hlavou, atd. proste 3 cvikymi sa da znicit cely vrsok. je jedno ci 1 alebo 10seriami, da sato. (nikdo ale nehovori ze tych cvikov nemoze byt viacej, ide o to te cviky setrit aby bolo co zaradit ked cvik prestane slapat)
na nohe som tocil drepy, mrtvoli, leg press, atd..
teraz chodim cisto na silu, ale len tak bokom, idem 1+1 a kazdy trening odpalim vpoctate vsetko - cele telo. zvladam to len vdaka tomu ze som zaradil "nove" cviky (miesto drepov - predne drepy, miesto mrtvol - mrtvoli z vystretymi nohami, miesto bencov - jednorucky), vsetko idem dokym neskoncim z nakymi 1-3opakovaniami, teda aspon 90%. okrem toho tam mam dynamicke serie zakladnych cvikov.
teda aby som pripojil naky vesely pribeh, tak kedysi som cvicil HIT (velmi velmi davno), a myslel som si ze som proste chudacik a nedokazem trenovat castejsie jak partu raz to tyzdna, atd.), potom som sa trocha zamyslel a zvladam vselico.
druhy vesely pribeh je ze som kedysi presiel z 3krat do tyzdna na 2krat do tyzdna, myslel som si ze budem mat viacej energie, lenze ojha, zrazu som nezvladal 2krat dotyzdna to co kedysi 3krat do tyzdna. kapacita co clovek zvladne bez pretrenovania je RELATIVNA!!!
asi som este na vela veci zabudol ale tolko na uvod.
hlavne treba poriadne zrat a experimentovat, pretoze je to vsetko individualne velmi velice.
ak si niekdo mysli ze su to nake pi*ov*** co som si vymyslel, tak ma sice pravdu, ale odporucam ceknut HST a napr. simmonsov trening. ked to clovek zlepi dokopy vide mu nieco dost podobne "mojej pi*ov***".
jurgen "nazamyslenie" dylino
najdolezitejsia vec je samozrejme strava, ale to mozme rozoberat niekde inde. dalsia vec je ze sila a objem su dve rozdielne veci, teda budeme sa bavit len o objeme.
1. mytus - tyzden
tyzden nevymysleli naky sportovi vyskumnici, 7dni neni naky studiami podlozeny zazrak, ale proste kazdy si na to zvyol ze civime x krat zatyzden, atd.
2. mytus - ako dlho rastie sval
no minimalne tyzden ne? necvicile by sme sme potom partu raz zatyzden keby to tak nebolo, ne? samozrejme to tak neni, a x milion krat jak som uz hovoril, je to 24-48hodin, mala/velka skupina.
2. mytus - rozdelenie na svalove skupiny (party)
najviac sa mi lubi ked vidim niekoho ze dneska ide chrbat a zajtra biceps, bezohladu na to ze pri tom chrbate viacej odpali biceps jak na ten druhy den. ked cvicim naky cvik, tak ten cvik nevie ktore svali "dneska precvicujem".
3. mytus - precvicovanie party raz do tyzdna (kombinacia 1., 2. a 3. mytusu)
co ktomu povedat, ked sa sklbia tri blbosti, vide stoho mega blbost, nelen to ze ludia ani nevedia ze naku partu odcvicia viacej krat do tyzdna..
ono vysledok moze fungovat, ale zdaleka sa nedeje to co si dotycni cvicenec mysli.
4. mytus - pretrenovanie
pretrenovanie nie je LEN zle. kratkodobe pretrenovanie je DOBRA VEC.
tiez neni zdaleka pravda ze jedine riesenie je predlzit odpocinok - zaradit viacej odpocinkovych dni, ne, to ne. ako som uz povedal, co clovek zvladne bez pretrenovania NIE JE KONSTANTA. NIE JE TO KONSTANTA dalsia vec, pretrenovanie mame napr. CNS, co je cvik-specific, moze mi byt z jedneho cviku nablitie len sa pozrem na cinku, ale dam si iny cvik a cvici sa mi krasne. clovek sa lahko prepali z jedneho cviku co cvici furt dokola..
5. mytus - sto cvikov na skupinu
kazdy cvici sto cvikov na partu, rovny bench z velkou cinkou, potom na naklonenej lavicke, potom z jednoruckami, potom pekdek a este nake kladky, aby dobre precvicil cicky. skoda ze uz nenadavam. je to to iste jak tyzden, proste sme si na to zvykli a nikdo sa nadtym nezamysla.
ale ked si niekdo da GVT, zrazu staci jeden cvik, a zrazu ma stoho tyzden svalovicu. a nikdo sa necuduje ze nemal 10cvikov ale jeden.
6. mytus - sto serii na cvik
je trocha rozdiel medzi seriou a seriou. ja idem napr. 8serii, ale ztoho 5je rozcvicovacich. teda idem 1-3 PORIADNE serie.
(podla mna)principy optimalneho objemoveho treningu:
1. cvicit co najcastejsie (ked niekdo cvici 2roky je vacsinou dalej jak po roku cvicenia, ale uz sa nikdo nepozastavi nadtym ze ked niekdo cvici dva dni BY MAL byt dalej jak ked civi jeden den..)
2. delenie svalovych skupin - maximalne tak vrch/nohy, mozno este chrbat, prsa, ramena, ale ak idem poradne bence, tazko mozem tvrdit ze necvicim triceps a to nehovorim o vecine cvikov na chrbat.
3. tocit a setrit cviky - kedy cvik slape najlepsie? no ked ho cvicim prvy krat. to snad kazdy suhlasi. da sa znicit svalova parta jednym cvikom? da. ked nestacia 3 serie, tak kludne 10, ale proste sa to da. v objemovom treningu tazko niekomu ublizi ze vypusti kladky - te cicky tvar nezmenia.
co spravim ked mi cvik prestane slapat? VYMENIM HO ZA INY!!
dalsia vyhoda: ako som povedal CNS pretrenovanie je cvik-specific, ak sa pretrenujem z drepov, staci dat predne drepy a mozem ich cvicit 3krat do tyzdna bez problemou.
kolko cvicit jeden cvik - vseobecne pravilo - dokym slape naco ho menit, ked neslape naco ho cvicit.
4. chronicke/dlhodobe pretrenovanie je zle, ale ak obcas sa mi nechce, neni energia, racej si dam lahky trening, zmenim cviky, ale idem do posilovne.. princip periodizacie. obcas treba vypustit, to je jasne..
priklad treningu:
toto som chodil kedysi davno, slapalo mi to na objemy dost dobre.
dva krat dotyzdna vrch a raz nohy (vtedy som si myslel ze nezvladnem nohy viac nez 1krat, teraz ich chodim 3krat).
na vrch som isiel tri cviky (ktore som FURT tocil - nemal som dva treningy zasebou ten isty cvik, striedal som volne vahy, kladky, multipress, vsetko..)
cviky som dal tak aby sa mi doplnali, ked som napr. na prsa isiel nieco izolovanejsie, tak som triceps zaradil k ramenam a isiel som tlaky za hlavou, atd. proste 3 cvikymi sa da znicit cely vrsok. je jedno ci 1 alebo 10seriami, da sato. (nikdo ale nehovori ze tych cvikov nemoze byt viacej, ide o to te cviky setrit aby bolo co zaradit ked cvik prestane slapat)
na nohe som tocil drepy, mrtvoli, leg press, atd..
teraz chodim cisto na silu, ale len tak bokom, idem 1+1 a kazdy trening odpalim vpoctate vsetko - cele telo. zvladam to len vdaka tomu ze som zaradil "nove" cviky (miesto drepov - predne drepy, miesto mrtvol - mrtvoli z vystretymi nohami, miesto bencov - jednorucky), vsetko idem dokym neskoncim z nakymi 1-3opakovaniami, teda aspon 90%. okrem toho tam mam dynamicke serie zakladnych cvikov.
teda aby som pripojil naky vesely pribeh, tak kedysi som cvicil HIT (velmi velmi davno), a myslel som si ze som proste chudacik a nedokazem trenovat castejsie jak partu raz to tyzdna, atd.), potom som sa trocha zamyslel a zvladam vselico.
druhy vesely pribeh je ze som kedysi presiel z 3krat do tyzdna na 2krat do tyzdna, myslel som si ze budem mat viacej energie, lenze ojha, zrazu som nezvladal 2krat dotyzdna to co kedysi 3krat do tyzdna. kapacita co clovek zvladne bez pretrenovania je RELATIVNA!!!
asi som este na vela veci zabudol ale tolko na uvod.
hlavne treba poriadne zrat a experimentovat, pretoze je to vsetko individualne velmi velice.
ak si niekdo mysli ze su to nake pi*ov*** co som si vymyslel, tak ma sice pravdu, ale odporucam ceknut HST a napr. simmonsov trening. ked to clovek zlepi dokopy vide mu nieco dost podobne "mojej pi*ov***".
jurgen "nazamyslenie" dylino
ja len podotknem, ze kazdy clovek je iny a kazdemu to nezabera.
z postu hore... v niecom suhlas v niecom nie.
z postu hore... v niecom suhlas v niecom nie.
V com nie?ventilare napísal:z postu hore... v niecom suhlas v niecom nie.
-
Bendy
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
Neviem či to patrí sem, ale hrám hádzanú a nejakým spôsobom by som si chcel zlepšíť výšku výskoku.. na švihadle asi skákať nestačí, tak čo potom? 
Skus cvicky na stehna a lytka. Na nete ich je mrte. A nepodcenuj zvihadlo, je to velmi dobra vec. 
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
hlavne ked chces zvysit vybusnost, cvic vybusne (pomale drepy, predkopavacky ti v tom nepomozu)
kludne len "skac" na debnicky alebo ine vysoke veci a uvidis casom sa to zlepsi
kludne len "skac" na debnicky alebo ine vysoke veci a uvidis casom sa to zlepsi
Nato by bolo asi najlepsie dynamicke drepy, 50% 1RM, takych 10-15x2, kde sa intenzita postupne zvysuje, napr prvy tyzden 50%, druhy 55%, treti 60% atd atd az do 70% viac uz nie. A tie vyskoky su tiez dobre.Bendy napísal:Neviem či to patrí sem, ale hrám hádzanú a nejakým spôsobom by som si chcel zlepšíť výšku výskoku.. na švihadle asi skákať nestačí, tak čo potom?
Tiez by nebolo odveci vyskusat nejaky spieracsky progam, tam je tej dynamiky az az.
Ahojte, prosim vysvetlite my niekto co znamena CKD dieta? nechapem ako sa mam stravovat , co mam jest atd.
zevraj pri tej diete zomreli niekolko young ludi
Tu som niekde cital
A ak dobre rozumiem tak by som mal jest od Pondelka do Piatku suroviny ktore obsahuju malo sacharidy a tuky? A SO-NE hocico?
Prvi den by som mal jest len ranajky a potom cely den byt hladny?
+ Kupit tie papieriky na zistenie ketozy?
Kód: Vybrať všetko
http://www.kulturistika.net/cyklicka-ketogenni-dieta-ckdPrvi den by som mal jest len ranajky a potom cely den byt hladny?
+ Kupit tie papieriky na zistenie ketozy?
Blbost. A ani v tom clanku to tam nepisu. Pisu akurat tak to ze je to nebezpecne pre diabetikov, co je aj pravda.roning napísal:zevraj pri tej diete zomreli niekolko young ludi
Tato dieta je sice nezdrava ale rozhodne neni nebezpecna.
Počuli ste niečo o tom, že nie je vhodné dávať pred tréningom glukózu, lebo vraj zvýši tvorbu inzulínu, čo je regeneračný hormón a jednoducho po požití glukózy nastáva pocit únavy a až svalová únava ?
Inzulin je v prvom rade anabolicky hormon. Od inzulinovej senzitivity zavisi kam ti pojdu ziviny, bielkoviny tuky sachre, ci do svalov alebo do tuku. Viac o tom tu: http://www.osvalech.cz/c-203-anabolicky-inzulin.htmlhughito napísal:Počuli ste niečo o tom, že nie je vhodné dávať pred tréningom glukózu, lebo vraj zvýši tvorbu inzulínu, čo je regeneračný hormón a jednoducho po požití glukózy nastáva pocit únavy a až svalová únava ?
Podla tohoto logicky pred treningom by sacharidy mali byt vhodne, ale ovela dolezitejsie su po treningu. Lenze ako je to s tou glukozou tazko povedat, lebo tiez som sa stretol s nazormi ze pred treningom neni vhodna ze sposobuje unavu a ze v tomto je lepsia ovela viac malta.
To co ale mna viac trapi je celkovo dolezitost sacharidov pred treningom. Podla toho clanku vyzsie by sa sacharidy pred mali brat ale zase pred treningom nemam zvysenu proteosyntezu a inzlulinovu senzitvitu (to zvysim az treningom), takze je dost mozne ze mi to pojde do tuku.
Potom tu je zas moja osobna skusenost ze ked sa pred treningom cca tak 2 hodiny poriadne nenazerem (pomerne dost sacharidov aj bielkovin) sa mi cvici dost na hovno, cize volaku enegriu na ten trening tiez potrebujem.
Inak o tom inzuline je este toho dost popisane tu http://www.t-nation.com/readArticle.do; ... id=1894849
ano bezne som Glukozu to aplikoval poobna ako maltodextrin. velmi pomoze pred aj po. odporucam s glutaminom a kreatinom.
Myslíte že má význam užívať počas cvičenia Iónové nápoje / Iontové nápoje? Osobne si myslím že ma to trocha povzbudí a dodá energiu.