Vesmir

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vesmir

Príspevok od používateľa javatar »

Tesne za jeho krajom smerom od stredu ;-)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Vesmír nemá žiadny koniec, ktorý by bol dosiahnuteľný.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

hughito napísal:Vesmír nemá žiadny koniec, ktorý by bol dosiahnuteľný.
co znamena dosiahnutelny?

a javatar ma pravdu, ak by bol vesmir nekonecny, tak by sa nemohol rozpinat a nemohol by vzniknut zo singularity (pekne o tom pojednava Vesmir v orechovej skurpine od Stephena Hawkinga):)
hughito
Redeemer
Redeemer

Dosiahnuteľný by znamenalo to, že niekam prídeme a povieme: "Aha, tu je koniec Vesmíru."

Nič také nie je, žiadny koniec, na ktorý sa dá prísť.

Možno som to zle napísal, Vesmír sa do nekonečnosti rozpína, proste sa stále zväčšuje (a rýchlejšie).

Inak, teraz mám celkom zmätok, lebo v nejakých starých Lampách s fyzikmi títo múdri ujovia hovorili, že ak by sme zasvietili lúč svetla baterky, tak sa nám vráti do chrbta. Používali analógiu, že Vesmír je nafukujúci sa balón (ale 4-rozmerný) a mravca v ňom.

V tom dokumente zas tvrdili, že Vesmír je plochý a stále sa zväčšuje a stále väčšou rýchlosťou, takže ak by sme zasvietili tou baterkou, tak ako sa to môže "obtočiť" a vrátiť sa do chrbta ?
Blackangel
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Blackangel »

hugnito : v ktorej casti to je ? ja mam stiahnutych okolo 20 casti ... a nikde som sa nedopocul ze galaxie sa pohybuju rychlejsie ako rychlost svetla... viem ze tam vraveli ze sa maju pohybovat rychlostou ktorou vedci vypocitali ale pomocou temnej energie alebo hmoty nejsom si isty .. ale pomocou toho sa rychlost galaxie zvysuje ale nie k rychlostu svetla... !!!.. to mas presne ako rychlost svetla !!

a to ze dokazali prekonat rychlost svetla je pravda.. avsak ma to v tom hacik lebo to je umelo vytvorene a ako bolo spominane hmota sa nedokaze tak rychlo pohybovat.. ak by to bolo mozne einsteinova teoria by bola fuc..
skuste si pozriet film o teorie super strun.. a kuknite si vysvetlenie 11 dimenziach je to dost zaujmave a je to tam aj vysvetlene preco podla tej teorie je vesmir nekonecny...

Vesmirne lode cestovat vemsirom ?xD to myslis ako ? a rychlost? jako vo filmu ze z jedneho miesta prijdes an druhe ?
otom je cervy diera.. xD avsak einstein povedal ze to je nemozne xD

Stealth: avsak daj si otazku co sa nachadza za vesmirom ? vsetko co ma zaciatok ma aj koniec. ale pre nas je vesmir nekonecny ! vzdy a aj bude. ak myslis ze za vesmirom je NIC:D tak to znamena ze ziadna rychlost ziadny cas a co priestor ?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:Dosiahnuteľný by znamenalo to, že niekam prídeme a povieme: "Aha, tu je koniec Vesmíru."
zatial... (inak suhlasim)
hughito napísal:Možno som to zle napísal, Vesmír sa do nekonečnosti rozpína, proste sa stále zväčšuje (a rýchlejšie).
Vsetko nasvedcuje, ze je to takto :) , ale silne to odporuje teorii ze vesmir tu vzdy bol. Myslim, ze veci sa maju komplikovanejsie :smt104
hughito napísal:Používali analógiu, že Vesmír je nafukujúci sa balón (ale 4-rozmerný) a mravca v ňom.
No ak nemam poruchu vnimania tak je vesmir mininalne 4-rozmerny, nakolko tie 4 rozmery som schopny vnimat.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Stealth: avsak daj si otazku co sa nachadza za vesmirom ? vsetko co ma zaciatok ma aj koniec. ale pre nas je vesmir nekonecny ! vzdy a aj bude. ak myslis ze za vesmirom je NIC:D tak to znamena ze ziadna rychlost ziadny cas a co priestor ?
kde ja som napisal, ze za vesmirom je nic? Ale ked sme uz pri tych otazkach, tak rovnako sa da pytat o bolo pred vesmirom?...tiez nic? A co tak imaginarny cas? Cas, ktory nie je casom samym o sebe ale nadobuda tvary, cize nieco kvazi ako priestor? Pojmu imaginarny cas a ako by mal fungovat (ako to popisuje Hawking) po pravde nechapem, len tu predsuvam myslienku.

a jedna citacia z knihy
Konkrétne, v imaginárnom čase vesmír nemusí mať nijaký počiatok alebo koniec. Imaginárny čas sa správa iba ako ďalší rozmer v priestore.
btw, pre nas mozno vesmir je nekonecny, ale ja taku relativnu odpoved (pre nas) neberiem. Pre mravca moze byt nekoncna Zem, a to neznamena, ze nema koniec. To ked mi nemozeme dosiahnut koniec vesmiru (ak pripustim, ze je), tak to neznamena, ze fyzicky nema koniec.

//edit

Ak by bol vesmir nekonecny, tak by sa teoreticky mohlo stat to, co pri tvrdeni, ze vesmir je tu stale (ze nevznikol v nejakom case "0") a to, ze v noci by bola obloha jasna ako pocas dna.
Blackangel
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

kde ja som napisal, ze za vesmirom je nic? Ale ked sme uz pri tych otazkach, tak rovnako sa da pytat o bolo pred vesmirom?...tiez nic? A co tak imaginarny cas? Cas, ktory nie je casom samym o sebe ale nadobuda tvary, cize nieco kvazi ako priestor? Pojmu imaginarny cas a ako by mal fungovat (ako to popisuje Hawking) po pravde nechapem, len tu predsuvam myslienku.
aha tak sry:) ale hawking povedal ze vesmir ma konec a dokazal to i matematicky...
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

ale hawking povedal ze vesmir ma konec a dokazal to i matematicky...
tak tym sa len utvrdzuje moja myslienka

btw, nemas nejaky zdroj?
hughito
Redeemer
Redeemer

Blackangel: Je to časť Rýchlosť svetla.

javatar:
Vsetko nasvedcuje, ze je to takto :) , ale silne to odporuje teorii ze vesmir tu vzdy bol. Myslim, ze veci sa maju komplikovanejsie
V tej sérii dokumentov je aj diel Paralelné svety a tam dávali vedci rôzne hypotézy o tom, ako sa nachádzame iba v jednom z veľa vesmírov (akýchsi vesmírnych bublín poletujúcich v hyperpriestore).

Takže máš pravdu, určite to je zložitejšie. :D
No ak nemam poruchu vnimania tak je vesmir mininalne 4-rozmerny, nakolko tie 4 rozmery som schopny vnimat.
A ? Však áno, "zatiaľ" je náš Vesmír 4-rozmerný, aj keď podaktoré teórie operujú s oveľa viac rozmermi.

Inak, zaujímalo by ma, ako vnímaš štvrtý rozmer. :wink:
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

A ty ho vari nevnímaš? Štvrtý rozmer je čas.
Blackangel
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

tak tym sa len utvrdzuje moja myslienka

btw, nemas nejaky zdroj?
tusim to bolo v jednej casti zo serialu The universe od stephena hawkinga nepametam si presne bo so mvidel naraz viacej .. a bolo to tam ze pomocou nejakeh matematickej vzorce dokazali zistis aky ma vesmir tvar.. a to znamena ze ak ma tvar tak ma koniec .. a docital som sa aj o jeho biografii ze take daco dokazal ....

hughnito k :plus:
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

a nie je náhodou aj piata dimenzia? Aké sú teórie o piatej dimenzii?
Blackangel
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Eruner napísal:a nie je náhodou aj piata dimenzia? Aké sú teórie o piatej dimenzii?
su teorie o 11 dimenziach xD :) teoria superstrun xD
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

ja sa pítam aké

a nemusíš citovať predošlí post, btw
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Hawking tuším hovorí o 12 dimenziách, ale počul som o teóriách s vyše 20 dimenziami. Nemyslím si, že viac ako štyri dimenzie sú pre non-génia predstaviteľné.
hughito
Redeemer
Redeemer

begbeee: No tak jasné, že 4 rozmer je čas, ale dokážeš si predstaviť, ako zakrivuje priestor ? Teda tie prvé 3 rozmery ? Ja teda moc nie a čo sa vyjadrovali aj fyzici, dokáže to veľmi málo ľudí.

A to sú len 4 dimenzie, m-teória hovorí o 11, takže to je už úplný hardcore. :lol:
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Máš tvoju izbu - súradnice x,y,z a tá sa mení v čase - inak vyzerala pred 10 rokmi, inak teraz a inak bude vyzerať o niekoľko rokov...
hughito
Redeemer
Redeemer

begbeee napísal:Máš tvoju izbu - súradnice x,y,z a tá sa mení v čase - inak vyzerala pred 10 rokmi, inak teraz a inak bude vyzerať o niekoľko rokov...
Nechcem sa hádať, ale pochybujem, že sa to takto interpretuje. :wink:

Zdá sa mi, že ide o to, ako čas zakrivuje priestor :arrow: časopriestor, vplyv gravitácie, atď.

To sú veci, ktoré si už bežný smrteľník tak ľahko nevybaví.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Nechcem sa hádať, ale pochybujem, že sa to takto interpretuje. :wink:

Zdá sa mi, že ide o to, ako čas zakrivuje priestor :arrow: časopriestor, vplyv gravitácie, atď.

To sú veci, ktoré si už bežný smrteľník tak ľahko nevybaví.
Neviem, ci som toto dobre pochopil, ale cas nezakrivuje nic. Samotny cas je zakriveny spolu s priestorom posobenim (pritomnostou) hmoty :arrow: gravitacie
Napísať odpoveď