WIN 7 a notebook HP Compaq nx6325

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

WIN 7 a notebook HP Compaq nx6325

Príspevok od používateľa mr_margera »

Nahodil som win 7 na starý notebook HP Compaq nx6325. Nahodil som všetky drivre, pre win 7, no vyskytli sa mi tu problémy, s ktorými si neviem pomôcť, už som prehľadal čo sa dalo, tak prosím o pomoc.
1. Driver grafickej karty nejde nainštalovať. V polovici inštalácie napíše, že driver sa nedá nainštalovať, že mám najprv urobiť nejaký základný VGA setup k mojej karte. Neviem o čo ide. Jedinú chybu čo som zatiaľ s týmto spozoroval je to, že keď zapnem NB, obrazovka je skoro úplne tmavá, až po nejakom čase (a neznámej príčine) sa zosvetlí a všetko je tak ako má byť.
2. Nejde nahodiť audio driver. Proste nejde, napíše že nefunguje, nieje vhodný pre môj systém a pod. Skúsil som viacero driverov, všetky mi toto napísali. Zvuk ide ako sa mu chce - a to doslovne. Proste raz ide, raz nie, LED kontrolka zvuku na NB sa prepína ako sa jej zahce. Neviem čo s tým.
3. Aktualizácie. Systém mi vyhodil okno aktualizácií Windows update. Z cca 30 ponúknutých mi nahodilo väčšinu (25 odhadom), ostatné nejdu, nič nenapíše, proste len že to nejde. Toto by mi až tak nevadilo, ale vadí mi to, že ma tu v kuse upozorňuje o chýbajúcich aktualizáciách a to mi dosť vadí.
Predtým som dával na ten istý NB Win XP, stiahol som balík driverov, nahodil, všetko 100%, teraz mám tieto problémy, preto ak má niekto nejaký nápad, napíšte mi prosím, lebo moje IT skúsenosti práve došli. :)
ďakujem za akékoľvek rady a nápady. K+ istá
caesar1987
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: WIN 7 a notebook HP Compaq nx6325

Príspevok od používateľa caesar1987 »

sprav printscreen presnej chyby ktoru ti pise pri grafickej

pri zvukovej karte skus nainstalovat pod xp kompatibilitou.
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

čo sa týka toho zvuku - to som už skúsil, nepomohlo. Print screen ti hodím zajtra, zatiaľ díki za pomoc :)
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Hmm nedaval si nahodou Win 7 x64ku, kde by mohli drivere teda blbnut? Alebo mas klasicku x86ku?

1. Pravdepodobne ti Win 7 stiahol automaticky nejaky driver, takze ho skus odinstalovat a nahodit pre tvoj notebook zo stranky vyrobcu grafiky aktualny (nie zo stranky HP)
2. No toto vypada opat len problem s driverom..Ale ked ti ho nevie spravne detekovat, tak by som mozno skusil preisotu aj upgrade biosu, ak je dostupny..
3. Aktualizacie zvyknu zlyhavat, ked nieco poprinich instlaujes a tak..Ak ti vadi, ze ti ich stale vyhadzuje klikni na ne pravym a daj Hide Update :)
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Soviet - klasika x86 ;)
K tej grafike - skúšal som pohľadať driver k tej karte pre win7, nie zo stránky HP, ale nič som nenašiel, iba že existuje driver iba pre vistu a na nejakých fórach som sa dočítal, že niekomu funguje, niekomu nie. Mám to tam hodiť??
Zvuk - zvuk už ide, vyzerá, že to ide bez problémov, no driver mi stále nechce nahodiť..
Aktualizácie - ide skôr o to, že NOD ma stále upozorňuje na chýbajúce aktualizácie, všetky ich nájde, priradí im prioritu, ale nanainštaluje... Vyhodí nejakú chybu a konečná.
Teraz som si všimol, že niektoré programy vôbec nejdú nainštalovať, a niektoré spustiť, napr. BSplayer nainštaluje, ale film nespustí. Google Earth, Adobe acrobat reader, a pod. ani nenainštaluje, proste vyhodí chybu a konec.

Ešte pridávam screen tej chybovej hlášky keď inštaluje driver grafiky - toto mi vypustí keď je inštalácia asi v polovici.
Ak máte akékoľvek nápady tak sem s nimi, lebo inak naučím NB lietať :)
Prílohy
Bez názvu.jpg
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Fuuha..tak to potom chyba bude niekde inde, kedze Adobe a spol musia ist nainstlaovat bez najmensich problemov..Vypada to skorej na problem s celkovym Win 7...
Inak otazka..to Xpcko si predtym nechal na disku? cize ti vytvorilo zlozku Windows (old), alebo si sformatoval disk, kam si windows daval?
Ked som u seba prechadzal totiz z XP na 7, tak pri ponechani XPcka a nainstalovani 7micky na ten isty disk, som mal kadejake zvlastne problemy..Az po sformatovani mi vsetko pekne slo..
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Tak už je mi to viac-menej jasné.. Ten disk som nesformátoval, lebo nešiel, písal že disk s Win sa nedá sformátovať a nešlo to ani cez príkazový riadok... Tá záloha starého winu tam je.

//autoeditácia príspevku (04 Dec 2010, 13:19)
//vieš mi poradiť ako sformátovať disk v tomto prípade?

//autoeditácia príspevku (10 Dec 2010, 21:56)
ok, dik za pomoc, problém vyriešený môžte lock
vald
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa vald »

mr_margera môžeš prosím ťa popísať ako si to vyriešil? Mám totiž taký istý notebook ako ty, dokonca asi s rovnakou grafikou a tiež rozmýšľam o upgrade na windows 7.
Stiahol som si z microsofťáckej stránky test a výsledok mi oznámil, že moje zariadenie je plne kompatibilné jak z 32 bitovou, tak aj zo 64 bitovou verziou, (s výnimkou slabej RAM-ky, ale to by nebol problém vymeniť). Mám v úmysle tam dať Win7 x64 aby som z toho vyťažil čo najviac.
Moc by mi pomohli nejaké tvoje postrehy, popr. pripomienky, rady a tak. (díki)
PS: PF 2011
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Ahoj, tak prechádzal som z winXP na win7 x86 ultimate. Určite si zálohuj dáta a naformátuj HDD pri inštalácií winu. Ja som to pri prvej inštalácií neurobil a nahodil 7 na XP a robilo to úplne hovadiny, skoro nič nešlo nainštalovať, počítač sa spomalil, mrzol, no skrátka nedalo sa to.
Ja som teda dával 32 bitovú verziu, najväčší problém bol s drivermi, ale vyriešiť to šlo, takto v skratke:
Drivre sa ťažko hľadajú pre tento NB, je to starší stroj, ale spoľahlivý. Na nete som sa dočítal, že ak nenájdem niektoré drivre pre win7 x86, tak mám skúsiť tú istú verziu ale winVista. To som aj urobil, ale nie všetko funguje ako má. Driver GK, ktorý by mi fungoval som hľadal asi 3 dni... Nakoniec som to nejak zvládol a vyzerá to že všetky drivre sú v pohode, niektoré veci však na NB nejdú. alebo aspoň nejdú ako by mali:
1. Keď zapnem NB, či už je na nabíjačke, alebo nie, monitor nesvieti ako by mal. Obrazovka je tmavá, vyzerá to, ako keby bol stiahnutý jas na minimum.. No prosto povedané, na monitor vidíš ok, len je obraz stmavnutý. Vyriešiť to ide tak, že NB odpojíš, resp. pripojíš k nabíjačke a monitor blikne a potom už je všetko ako má. Absolútne neviem čo to môže zapríčiňovať.
2. Nejde fingerprint senzor. Našiel som viacero driverov, všetky idú nainštalovať, no ani jeden nefunguje. Na XP som nemal s fingerpint senzorom žiadny problém.
3. Oranžová kontrolka MUTE, ktorá zasvieti keď vypneš zvuk bliká ako sa jej chce. Je jedno či máš zvuk zapnutý, alebo nie, ona proste raz začas preblikne. Toto mi nejak moc nevadí :)
4. Neviem prečo, ale nejdú nainštalovať niektoré aktualizácie. To by mi bolo jedno, ale v kuse ma to upozorňovalo, že chýbajú aktualizácie, tak som ich jednoducho vypol :)
To je asi všetko čo ma teraz napadlo. Ak máš nejaké otázky, tak sa pýtaj.
A inak, to chceš vážne do NB narvať 4GB ramky? A čo s chladením? Ja tam mám 1,5GB ram a niekedy sa začína riadne prehrievať..
vald
Light Star
Light Star

Aj teraz niekedy riadne pečie, najmä ak hrám niektoré hry ktoré sú už na hrane, ale to nebýva moc často. Teraz sú tam RAM-ky dve. 512MB a 1GB. Pre začiatok by som skúsil vymeniť tú 512MB za 2GB (dokopy teda 3GB) a uvidím čo to bude robiť. Moc investovať sa mi do toho asi neoplatí, má to už niečo za sebou ale mohol by ešte chvílku vydržať..
Otázočku by som jednu (zatiaľ) aj mal: ako sformátujem C - disk? Keď totiž zadám (vo vlastnostiach) formátovať, tak mi napíše, že windows nemohol dokončiť formátovanie a nič sa nedeje.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

mr_margera to prehrievanie nemá nič spoločné z RAM.
Najviac sa v notebooku prehrieva procesor a grafická karta.
WIN7 sa vždy odporúča inštalovať tak že vložiš boot inštalačku nabotuješ. Vyberieš vlastnu inštalaciu tam odstraniš particiu kde bol nainštalovany WINXP. Vytvoríš novu, a do nej daš inštalovať WIN7.
Čo sa týka formatovania ako si písal hore. Disk alebo particiu ktorú práve použivaš nenaformatuješ ani z prikazoveho riadku. To ako by si stál na konári a chcel by si ho odrezať. :)

//autoeditácia príspevku (03 Jan 2011, 20:47)
Zle prirovnanie :D :D odrezať ho odrežeš ale spadneš.

//autoeditácia príspevku (03 Jan 2011, 20:51)
popis instalacie tu je na fore popísany viac krát ja sam som ho písal stručne tuto

http://www.hojko.com/post1202315.html#p1202315
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

No sformátuješ ho pri inštalácií. Tam budeš mať na výber, či sformátovať alebo nie.
vladenko007 používal som ten NB asi pol roka, všetko šlo v pohode, potom som ho rozobral, vyčistil, poskladal a dal mu 1GB RAM navyše, odvtedy sa prehrieva dosť, pri záťaži až priveľmi.. ja sa nevyznám, takže nemôžem povedať čo sa prehrieva najviac, každopádne môj PC sa začal po zvýšení pamäte..
Potreboval by som ten ventilátor vymeniť. Dá sa v pohode zohnať nejaký silnejší ventilátor pre NB. v alze napríklad?
vladenko007
VIP
VIP

Verím ti že sa ti prehrieva viac ale není to kôli RAM.
Skôr by som povedal že to robí od vtedy ako si ho rozobral. :) :idea: :idea: a nemyslím tým doplnenie RAM-ky. Možno si niečo porušil pri skladani.
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

No to nevylučujem, napríklad mám problém s ventilátorom, to som tu už na fóre spomínal. Proste odkedy som to rozobral, tak ten vetrák sa točí non-stop ako pri veľkej záťaži. Už som to veľakrát skúšal rozobrať a dať naspäť, ale stále to robí to isté. Chcel by som ho vymeniť, nevieš poradiť, aký tam mám dať?
vladenko007
VIP
VIP

Pravdu povediac som ešte ventilator na notebooku nemenil.
Takže ti s týmto nepomôžem. Nožno niekto sa tu v tomto už vrtal a všimne si tvoj problém a pomôže.
vald
Light Star
Light Star

Chladenie tohoto modelu skutočne nie je najšťastnejšie vyriešené. Nožičky notebooka tvoria len kúsky gumy a medzi stolom a NB je tak len pár milimetrov priestoru. Ja som prehrievanie vyriešil podložkou Canyon. Je otočná, má meniteľný sklon a prídavný ventilátor. Hoci prídavný ventilátor podložky nie je priamo pod ventilátorom notebooku spolu zo zväčšeným priestorom ktorý vznikol nadvihnutím NB sa zlepšuje prúdenie vzduchu a tým aj účinnosť chladenia. (navyše je to aj pohodlnejšie pri písaní pretože NB už nie je vodorovne).
Ťažko povedať do akej miery to je účinné, ale určite tam nejaký rozdieľ je.
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

No ja by som práveže chcel vymeniť ten ventilátor čo je na ľavej strane a odvádza vzduch von z NB. Chcel by som tam dať teoreticky silnejší ventilátor, len neviem ani kde hľadať, lebo do tejto problematiky sa absolútne nevyznám.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

skúsil si prepastovať ?? obvykle je to -10°C
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Prepastovať? To by si mi musel nejak vysvetliť, najlepšie sám urobiť :D ale nie, ja som totiž na toto dosť ľavý, takže by som potreboval jednoducho ten vetrák vymeniť za nový. Len neviem čo mám hľadať, napr. v Alze som pozeral a tam majú len chladiace podložky..
vald
Light Star
Light Star

Zdravím. Takže som vymenil 512MB RAM za 2GB RAM, t.j. teraz spolu 3GB (resp. fyzicky k dispozícii 2,87GB). Mám objednaný nový HDD a Windows 7 by som inštaloval na nový HDD, s tým, že ten starý by som zatiaľ nesformátoval. (plánujem ho potom vložiť do boxu a používať ako ext.HDD)
Takže úhrnom: pri inštalácii win.7 zvolím vlastnú inštaláciu, dokončím inštaláciu a nechám systém, aby si sám našiel drivre. Správne? V prípade problémov sa obrátiť priamo na výrobcu hardwaru a ak nepochodím skúsim stiahnuť drivre pre Vistu. Správne?
Teraz by ma ešte zaujímalo:
1. - Ak by som musel použiť ovládače pre Vistu, mám zvoliť Vista-Business, alebo Vista-Enterprise?
2. - V prípade, že by sa niečo pokašľalo a chcel by som do notebooku dať späť ten pôvodný HDD, pôjde mi na ňom všetko ako predtým?
3. - dá sa vôbec v notebooku spustiť operačný systém z externého HDD, keď už je jeden v internom HDD?
4. - Má tento notebook nejaký limit na kapacitu HDD? Jednalo by sa o 500GB - konktétne o WD5000BEKT. (Predavač mi ponúkol výmenu priamo v predajni a sľúbil že ho vezme späť keď to nepôjde)
5. - ako ale zistím, že je HDD plne kompatibilný, keď na ňom nebude OS?
Asi chcem priveľa, ale toto sú veci s ktorými sa človek bežne nestretáva často a preto budem vďačný za každú radu. (vopred úprimne ďakujem)

//autoeditácia príspevku (27 Jan 2011, 19:45)
Keďže mi nikto neodpovedal, dám aspoň vedieť ako som dopadol ja. Šlo to ľahšie než som si myslel. Výmena HDD bez problémov, disk vzal inštalačku na prvý krát, nainštalované aj z ovládačmi. Postupoval som jak chlapi radili - ovládač grafiky priamo od výrobcu, nie z HP. Najviac mi dala zabrať paradoxne slovenčina (do win.7), nie ovládače.
Ten problém zo zvukom čo opisuje mr_margera som mal tiež ale až od chvíle kedy som sa pokúšal o inštaláciu Protect Tools. Dovtedy to fungovalo, takže som sa vrátil v čase a následne preinštaloval zvukovku. Ovládač otlačku palca som použil z Visty, aj mi ho systém prijal, ale bez Protect Tools je mi to na nič - ten mi stále vypisoval problém a že mám kontaktovať výrobcu, takže nič.
Ostatné funguje, aj ovládač hlasitosti, aj vypínač zvuku aj wi-fi z výnimkou tích dvoch rýchlych tlačidiel vedľa wi-fi, takže ak máte niekto nejaký typ sem s ním. (že díky)
Napísať odpoveď