Vyvedenie kontaktu na zapnutie pc a vzdialene zapnutie
-
viper1993
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Vyvedenie kontaktu na zapnutie pc a vzdialene zapnutie
Zdravim,
mam jeden starsi pc z ktoreho potrebujem vyviest nejaky kontakt ktory ked zopnem tak sa pc zapne/zobudi. Viem ze by to islo kontaktami ktore su na zapinacom tlacitku ale tam sa da dost zle dostat a chcel by som aby bolo stale funkcne aj toto tlacitko. Nie je na doske nieco co zvlast plni tuto funkciu? Respektive ako vyviest takyto kontakt?
mam jeden starsi pc z ktoreho potrebujem vyviest nejaky kontakt ktory ked zopnem tak sa pc zapne/zobudi. Viem ze by to islo kontaktami ktore su na zapinacom tlacitku ale tam sa da dost zle dostat a chcel by som aby bolo stale funkcne aj toto tlacitko. Nie je na doske nieco co zvlast plni tuto funkciu? Respektive ako vyviest takyto kontakt?
-
weroro
Flash coder
Re: Vyvedenie kontaktu na zapnutie pc
Máš na tom PC ATX zdroj? Ak áno tak je to robené tak, že vypínač je pripojený na dosku pomocou rozoberateľného kontaktu (neviem ako sa to volá - viď príloha). stačí keď si urobíš redukciu - rozbočovač - do ktorého pichneš káblik z vypínača, bude z neho trčať ďalší káblik na tvoj vývod a to celé pekne zastrčíš do dosky. Tie kontakty ktoré potrebuješ na tú redukciu vyber z hocijakého Starého PC a poskladaj si to z toho, nemusíš to zrovna zháňať po obchodoch.
-
viper1993
Medium Professional
Asi to nebude ATX kedze tu nevidim ziadny z kablov ktore opisujes. Btw na tlacitku su 2 pliesky, nesli by vyviest kable z nich(viz. priloha)? Alebo ako je to este mozne ked to nie je ATX zdroj?
//autoeditácia príspevku (21 Jan 2011, 15:41)
Sakra, teraz ma napadlo ze zariadenie do ktoreho tieto kontakty chcem zapojit dokaze zopnut minimalne na 3 minuty(ide o zapinanie a vypinanie smskou) a power tlacidlo funguje tak ze po 6 sekundach drzania vypne PC. Da sa toto 6-sekundove vypnutie nejako zakazat kedze tlacidlo bude musiet byt zopnute 3 minuty? V pripade ze nie tak mi je cele vyvadzanie kontaktov zbytocne
//autoeditácia príspevku (21 Jan 2011, 15:41)
Sakra, teraz ma napadlo ze zariadenie do ktoreho tieto kontakty chcem zapojit dokaze zopnut minimalne na 3 minuty(ide o zapinanie a vypinanie smskou) a power tlacidlo funguje tak ze po 6 sekundach drzania vypne PC. Da sa toto 6-sekundove vypnutie nejako zakazat kedze tlacidlo bude musiet byt zopnute 3 minuty? V pripade ze nie tak mi je cele vyvadzanie kontaktov zbytocne
-
weroro
Flash coder
Pokiaľ tam nemáš ATX zdroj, tak spínač na zap/vyp PC je robený tak, že spína priamo 230V zo siete, ktoré ide do zdroja. To sa dá urobiť napr. tyristorovým spínacím obvodom. Ale keďže píšeš, že ak podržíš to tlačítko 6 sekúnd a PC sa vypne, tak máš AXT zdroj. Ak nemáš na doske respektíve, ak nevieš nájsť pripojenie zo spínača na dosku, tak jedine prerušiť káblik zo spínača a prirobiť naň ďalšiu vetvu.
To s tým 3 minútovým zdržaním by sa dalo urobiť bistabilným preklápacím obvodom.
(nie som elektrikár, ale svojpomocne si viem tieto veci zriešiť a píšem ako by som to robil ja, aj keď to možno nie je najelegantnejšie riešenie).
To s tým 3 minútovým zdržaním by sa dalo urobiť bistabilným preklápacím obvodom.
(nie som elektrikár, ale svojpomocne si viem tieto veci zriešiť a píšem ako by som to robil ja, aj keď to možno nie je najelegantnejšie riešenie).
-
viper1993
Medium Professional
Vyviedol som kontakty priamo zo zapinacieho tlacitka, viz 2 pliesky na fotke vyssie, funguje to celkom dobre. Teraz by som ale potreboval poradit s tymto navodom od niekoho elektrotechnicky zrucnejsieho ako ja
http://www.skfree.net/index.php?name=PN ... 66&start=0
1. mobilny telefon mam, aj z neho mam vyvedene kabliky namiesto reproduktoru
2. opticky snimac mam
3. konektor do dosky netreba, mam kabliky z tlacitka, viz. vyssie
Jedine co neviem ako spravit je pripojenie toho optickeho snimacu, na kazdej strane ma 4 kontakty, co mam ku ktoremu pripojit? V navode to neopisuju, respektive opisuju ale neviem ktory je ktory.
Btw. naco je vlastne tento snimac? Nestacilo by keby pripojim kabliky vyvedene z mobilu(z kontaktov reproduktora) na kabliky vyvedene zo zapinacieho tlacitka? Ide mi o dosiahnute zapnutia pc prezvonenim mobilu
Dakujem
1. mobilny telefon mam, aj z neho mam vyvedene kabliky namiesto reproduktoru
2. opticky snimac mam
3. konektor do dosky netreba, mam kabliky z tlacitka, viz. vyssie
Jedine co neviem ako spravit je pripojenie toho optickeho snimacu, na kazdej strane ma 4 kontakty, co mam ku ktoremu pripojit? V navode to neopisuju, respektive opisuju ale neviem ktory je ktory.
Btw. naco je vlastne tento snimac? Nestacilo by keby pripojim kabliky vyvedene z mobilu(z kontaktov reproduktora) na kabliky vyvedene zo zapinacieho tlacitka? Ide mi o dosiahnute zapnutia pc prezvonenim mobilu
Dakujem
-
weroro
Flash coder
Re: Vyvedenie kontaktu na zapnutie pc a vzdialene zapnutie
Podľa toho návodu ten optický snímač slúži ako spínač (pre mňa je to dosť uletené
). Na mobil pripojíš tu červenú diódu z myšky, keď prezvoníš mobil, tak sa tá dióda rozsvieti a zareaguje ten opticky snímač čím sa spojí obvod, tak ako keby si stlačil tlačitko power na PC. Osobne je to ale pre mňa novinka, že by optický snímač dokázal niečo také keďže bude mať asi obrovský vnútorný odpor aj keď sa naň svieti. Ja som podobnú vec robil už dávno, akurát som stým štartoval a vypínal auto
vymyslel som to vtedy tak, že som namiesto vybračného zvonenia vyviedol kábliky a vyrobil som si tranzistorový spínač, ktorým som zopínal Relé. Na mobile som len nastavil vybračné zvonenie iba pre jedno číslo, takže sa mi nemohlo stať, že by sa mi to aktivovalo keby zavolá niekto iný alebo keby príde SMS.
-
viper1993
Medium Professional
hm to s tymi vibraciami nie je zly napad, keby vyberiem vibracny motorcek a namiesto neho napojim priamo tlacitko na zapinanie v pc? Ci treba medzi to este nejaku suciastku? Najradsej by som to spravil priamo.
-
weroro
Flash coder
Nie, to nerob preboha
z mobilu ti ide výstup +/- ale ten spínač len spája dáky obvod.. urobil by som to tyristorom alebo aj tranzistorom ale neviem aké napätie a prúd je v tom kábliku, nebude to veľa ale na odpálenie súčiastky niekedy stačí malo. Ja osobne by som experimentoval s tým čo mam teraz doma.. najprv dáke nevýkonové nízkofrekvenčné tranzistory (kc507-8-9), ak by ich to odpálilo tak by som skúsil výkonové tranzistory rady KU, a keby ani to nepomohlo, tak by som to spravil tyristorom a bol by pokoj
Nakreslím ti schému a rozpis súčiastok a detailne popíšem čo máš ako zapojiť??
-
viper1993
Medium Professional
Este ze som to nerobil
. Server som uz sice zaniesol tam kde k nemu nebudem mat pristup(zatial autoshutdown a autowakeup) no o tyzden by som ho mal mat znova tak tu schemu by si mi mohol nakreslit ak by si bol taky dobry, pripadne aj presne typy suciastok ake mam zohnat.
Dik
Dik
Co tak odmerat vysku napetia ktorym je napajany vybracny motorcek a namiesto motorceka tam pichnut vhodne rele???
Odporúčam kontainer. Predsa len sú technologické hranice, popri ktorých je doplňok drahší ako historický PC. A tyristor je na jednosmerný prúd, nie na striedavý, tam je triac a potrebné ďalšie súčiastky /aj diac/. A pokiaľ nie si kovaný v odbore, nerob to. ATX sa dá netom prebrať zo spánku, a na MB sú na to prostriedky. V bazároch sú lacné ATX PC... cca do 30 EUR, v inej kvalite, čo je bez námahy a lacnejšie.