Javatar
javatar napísal: Su spolocnosti ktore by to utiahli.
V ríši snov možno. Zisti si aké náklady boli na LHC a udaj mi spoločnosť, ktorá by toto mohla prefinancovať. Samozrejme len hypoteticky, lebo prakticky aj keby to prefinancovať nejaká spoločnosť mohla tak by to nespravila, lebo návratnosť takej investície je tak v nedohľadne, že až, navyše z hľadiska diverzifikácie by to jedna spoločnosť ani nikdy v praktickom svete nerobila, ak tak nejaké konzorcium. Ale tak či tak nezmysel, lebo majú k dispozícii oveľa lepšie investície. Takže sme tam kde sme boli, gigantická veľkosť investície spôsobuje nedohľadnú návratnosť a nutnosť diverzifikácie rizika, je tutové že niečo také pôjde z verejných zdrojov.
javatar napísal:Nuz efektivne ziskavanie vodiku tiez nie je take lahke.
LoL ale veď vy tu všetci do mňa hustíte o technológiách a nie ja do vás, tak? Efektívne získavanie vodíka je len o technológii či? A potom odpadá všetko to čo som spomínal pri rope. Čiže tvoj argument mojími slovami, dnes to je možno ťažké ale raz to bude efektívne a bude sa to vtedy robiť, či už tu nejaký pripečený movement bude alebo nie.
javatar napísal:Tak navrhni neake nech sa nebavime vseobecne.
Farmacia, IT, automobilový, možno strojársky všeobecne..
javatar napísal:1. ja nehovorim ze zisk nie je motorom vyvoja, len ze nie je jedinym a casto nie je efektivny
2. hlavnym motorom vyvoja je riesenie problemov ktory vysledny produkt riesi
3. dalej je to tuzba a potreba spoznavat
4. sebarealizacia ludi s tymto nadanim
Vieš ono technologický vývoj nie je jediný vývoj, zisk je motorom vývoja všeobecne v ponímaní maximalizovania efektivity akejkoľvek činnosti a je už jedno či to bude zisk na menšej strate materiálu, alebo lepšom čase.. stále sa to premietne v konečnom dôsledku do peňazí, lebo tie reprezentujú hodnotu. Sebarealizácia ľudí, lol no fajn, ale načo by komu bol vynález ktorý by nezlepšil efektivitu, alebo nepredlžil či neuľachčil život? Vynálezca môže vynájsť zbytočný vynález, a sebarealizovať sa ale to nie je vývoj o ktorom tu hovoríme. Práve naopak, či už za tým vidíš realizáciu človeka alebo nie v konečnom dôsledku je motív vždy zvýšenie efektivity ktoré sa premietne do zvýšenia hodnoty, čo peňažne vyjadríš ako zisk. Alebo predlžením či zľahčením života čo má tiež svoju hodnotu ktorá sa nutne premietne do ocenenia. Tu sa prosím riaďme modelovo, nieže niekto začne filozofovať o hodnotách. Chápeš čo chcem povedať? Vždy je za tým ten istý motív. A vždy tento motív dosiahne maximálnu hodnotu v spoločnosti, ktorá ho dokáže oceniť. Človek vždy hľadal cestu k lepšiemu životu. To sa deje cez zisk. Ktorý treba chápať v jeho pravej podstate a nie ako číslo. Simple.
KMichal
KaptMichal napísal:Zisk. V momentálnej situácii a systéme je hnacím motorom peňažný zisk. Ale ak by aj peniaze neboli, vývoj by nestagnoval ale práve naopak - nastal by aj tam, kde nebol lebo by nepodliehal tomu, či z produktu bude zisk alebo nie.
Tu ťa odkážem na to čo som písal vyššie, peňažný zisk je len kvantitatívne vyjadrenie inej veličiny. Takže cháp to v širších súvislostiach.
Ak by peniaze neboli? Ale veď to je úplne jedno. Peniaze ako také sú nepodstatné, tak pre zisk ako aj spoločnosť. Je to len transformácia hodnôt aby sa mohli vymieňať. A toto musí byť nutne v každej spoločnosti a je fakt jedno akú to bude mať formu, či to bude súčasná, alebo iná. Peniaze vždy boli, aj keď si ľudia menili soľ za čaj, tak boli peniazmi soľ a čaj. Aj v tom najtvrdšom komunizme bude prebiehať výmena hodnôt lebo inakší variant nejestvuje ani nikdy nebude. Všetko ostatné sú len čachry machry, ktoré na to dávajú makeup a snažia sa zakryť tú primitívnu podstatu iným prerozdeľovaním hodnôt.
KaptMichal napísal:motorom vývoja je teda samotná ľudská povaha, ktorá nás odlišuje od zvierat.
Presne tak a demonštráciou tejto ľudskej povahy je zisk. To je jediné čo platí od praveku po dnešok.
KaptMichal napísal:Slay, takže hypotetická otázka so všeliekom (Ako reakcia na tvoj príspevok ohladne farmácií) : ak sa nájde liek, ktorý by vyliečil hociakú chorobu na svete, ale zároveň by bolo možné tento liek upraviť tak, aby liečil len povedzme 33% chorôb, tak farmaceutická spoločnosť začne predávať neupravený liek? Veríš, že začne? To bude posledný produkt, ktorý bdue predávať.
To isté som vyčítal Javatarovi a vytknem to aj tebe a síce vlastné axiómy, špekulácie a hypotetické otázky. To je najväčšia skaza pre zmýšľanie lebo človek ošáli sám seba, pre vlastné dobro si na to daj v živote pozor. Ale k odpovedi.
Nie, myslím že by ho predavali aj upravený aj neupravený. Neupravený by mal cenu, ktorú by si mohlo dovoliť 2,5% ľudí. A mal by 100% tnú účinnosť. Potom by s cenou klesala aj účinnosť lieku. To by bolo optimálne riešenie.
Ale. Ty sa snažíš tou hypotetickou otázkou poukázať na niečo čo je však hlúposť. Neber to ako urážku. Rozdeľme choroby na kategórie, ktoré sú liečiteľné a neliečiteľné. Liečiteľné choroby sa aj dnes liečia úplne. Ak máš chrípku, nádchu, deravý zub, slepé črevo, málo nejakej živiny v dôsledku čoho máš narušené nejaké funkcie, pleseň na nohách, nechronický zápal hociakej časti tela, skoliozy, a tisíc iných blbostí plus aj milión zákrokov od rážtepov, plastík, operácií vrodených chýb atď atď. Tieto sa liečia a vyliečia už dnes a dokonale.
Potom máme kategóriu nevyliečiteľných a tie rozdeľme na také ktoré sú smrteľné a také ktoré nie. Ty sa snažíš tvrdiť, že farmácia má liek ale nechce ho dať lebo na tom zarába. No tak pouvažujme. Príklad z mosta do prosta AIDS, tu by sa to dalo povedať, áno je fatálny a medicíne len predlži život, človek s tým nič nenarobí. Príklad rakovina, a už je to blbosť. Dnes sa lieči a dokonale vylieči už veľa druhov rakoviny v závislosti aj od druhu aj od včasnosti diagnostikácie. Vyliečia sa dokonalo a bez následkov. Samozrejme nie vždy sa to podarí. Potom tu máme rýchle alebo ťažké typy, a tie buď medicína nevie liečiť lebo je tým zasraté a zametastázované celé telo alebo to ani nestihne lebo za tri mesiace si pod zemou. Ďalej najväčší zabijak srdcovo cievne choroby. Tu tá tvoja logika už neplatí absolutne a pri tom je to najčastejší prípad. Za prvé príčina srdcovo cievnych je čisto na človeku a jeho životnom štýle, s tým nemá farmácia nič. Za druhé neexistuje žiaden a ani len hypoteticky, liek ktorý by toto dokázal efektívne vyliečiť, lebo sa to nedá pokiaľ sa neostráni príčina. Za predpokladu že včasne sú ti poskytnuté lieky a nemáš trvalé poškodenia, a zmeníš životný štýl, budeš vyliečený dokonale a úplne. Za predpokladu že buď si už došiel do fázy kde máš trvalo poškodené telo, alebo žiješ ďalej rovnako, tak môžeš jesť lieky aké chceš a nevyliečiš sa nikdy, a nikdy na to ani liek nebude. Neviem či sa chytáš pointy alebo nie. Ale nechcem sa viac rozpisovať. Skrátka a dobre, nie je pravda čo chceš naznačiť. Nie všetko sa dá vyliečiť. A zodpovednosť je na ľuďoch nie na farmacií. Stým čo tvrdíš Nebudem s tým súhlasiť ani zo srandy, a to ja nie som fanúšik farmaceutického priemyslu.