Dekriminalizacia alebo legalizacia marihuany?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Dekriminalizacia alebo legalizacia marihuany?

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Ja som ale narazal na niecij prispevok, myslim, ze ephramkov, kde pisal o svinstve v dyme...ja drogy ani marihuanu neobhajujem, obhajujem ludsku slobodu, kazdy by mal mat pravo na vyber, ked chce niekto fajcit cigarety, nech sa paci, ked chce niekto pit, nech sa paci, ked chce niekto fajcit marihuanu, nech sa paci...nebudem ho preto zatvarat a inac trestat, je to na mozog.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

lenze v dyme je podstatne viac skodlivych latok ako v normalnom vzduchu...ja som s tou skodlivostou reagoval na prispevok koraga, ktory tvrdil zevraj to vobec nie je skodlive a ze nie je preukazane, ze fajcenie moze sposobit rakovinu pluc...

a potom tu postol clanok, kde tvrdili ze fajcenie travy vie vyliecit rakovinu pluc...a v zavere dodali ze fajcenie marihuany tu rakovinu pluc aj moze sposobit :D
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

Ja sem hodim len toto.
Myth: Marijuana is More Damaging to the Lungs Than Tobacco. Marijuana smokers are at a high risk of developing lung cancer, bronchitis, and emphysema.

Fact: Moderate smoking of marijuana appears to pose minimal danger to the lungs. Like tobacco smoke, marijuana smoke contains a number of irritants and carcinogens. But marijuana users typically smoke much less often than tobacco smokers, and over time, inhale much less smoke. As a result, the risk of serious lung damage should be lower in marijuana smokers. There have been no reports of lung cancer related solely to marijuana, and in a large study presented to the American Thoracic Society in 2006, even heavy users of smoked marijuana were found not to have any increased risk of lung cancer. Unlike heavy tobacco smokers, heavy marijuana smokers exhibit no obstruction of the lung's small airway. That indicates that people will not develop emphysema from smoking marijuana.

Source:
Center on Addiction and Substance Abuse. “Legalization: Panacea or Pandora’s Box.” New York. (1995): 36.
Turner, Carlton E. The Marijuana Controversy. Rockville: American Council for Drug Education, 1981.
Nahas, Gabriel G. and Nicholas A. Pace. Letter. “Marijuana as Chemotherapy Aid Poses Hazards.” New York Times 4 December 1993: A20.
Inaba, Darryl S. and William E. Cohen. Uppers, Downers, All-Arounders: Physical and Mental Effects of Psychoactive Drugs. 2nd ed. Ashland: CNS Productions, 1995. 174.
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

nadeo: asi tak. Zasa vsetci ludia co poculi ze mariska sposobuje rakovinu, hned tomu uverili a prakticky skoro vsetci veria tomu mytu. Jedine v com je skodlive fajcenie M, je dym, a ako kazdy iny(z ohna, znecisteneho vzduchu vo velkomestach) je nezdravy...ved je to jasne...to by ste mohli povedat napriklad obcanom NY nech sa odstahuju z mesta lebo je tam strasne skodlive ovzdusie a moze im to sposobit rozne tazkosti.
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Linky na niekoľko článkov rozoberajúcich hypotézu, že marihuana vedie k ťažkým drogám - ukázalo sa, že omnoho väčšiu rolu hrajú iné faktory: napr. stres, nezamestnanosť, prostredie...a zdá sa, že ten efekt trvá iba do veku 21 rokov.
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 073507.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 123422.htm
Napriek tomu si nemyslím, že by marihuana mala byť legalizovaná. Som za medicínske využitie, bez predpisu by podľa mňa nemali v podstate vydávať žiadne psychoaktívne látky, keďže ľudia majú tendenciu zneužívať všetko a v tejto oblasti na každý článok, ktorý je PRE existuje nejaký, ktorý je PROTI, ako príklad reakcia na nadeov článok: cannabis potláča isté funkcie imunitného systému a tým vystavuje organizmus väčšiemu riziku vzniku istých druhov rakoviny http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 214728.htm
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

nemam rad, ked niekto tvrdi, ze marihuana je cesta k tvrdym drogam...dokonca sa podobne tvrdenia objavuju aj v slovenskych odbornych psychologickych knihach...a cele to vzniklo len na fakte, ze vacsina narkomanov, ktori sa u nas liecia zo zavislosti na heroine alebo pervitine, tak sa priznali k tomu, ze aspon raz fajcili marihuanu...
pritom vzhladom na to, ze sme Slovaci, tak vam garantujem ze drviva vacsina z tych narkomanov urcite pila alkohol...preco teda nikto netvrdi, ze ked alkohol je droga (co urcite je) a uzivali ju pred heroinom, tak alkohol vedie k tvrdym drogam? preco to nikto netvrdi?

marihuana nema taky ucinok, ze ked si zapalite jointa a zhulite sa, tak zrazu pocitite chut pichnut si heroin...
jediny faktor, ktory hovori v prospech tejto teorie, ze marihuana je branou k tvrdym drogam su dealeri...pretoze dealer vam obvykle neponukne len travu, ale aj ine drogy, tie su prenho ovela vynosnejsie ako trava...no a slabsie alebo neskusene osobnosti sa proste nechaju ukecat a kupia si aj nieco tvrdsie...cely tento faktor dealerstva by sa dal odstranit dekriminalizaciou a zaroven sprisnenim trestov za dealovanie...
Korag
Professional
Professional

MIRV napísal:Linky na niekoľko článkov rozoberajúcich hypotézu, že marihuana vedie k ťažkým drogám - ukázalo sa, že omnoho väčšiu rolu hrajú iné faktory: napr. stres, nezamestnanosť, prostredie...a zdá sa, že ten efekt trvá iba do veku 21 rokov.
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 073507.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 123422.htm
Napriek tomu si nemyslím, že by marihuana mala byť legalizovaná. Som za medicínske využitie, bez predpisu by podľa mňa nemali v podstate vydávať žiadne psychoaktívne látky, keďže ľudia majú tendenciu zneužívať všetko a v tejto oblasti na každý článok, ktorý je PRE existuje nejaký, ktorý je PROTI, ako príklad reakcia na nadeov článok: cannabis potláča isté funkcie imunitného systému a tým vystavuje organizmus väčšiemu riziku vzniku istých druhov rakoviny http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 214728.htm
omfg a prisiel mudry z neba...ja mozem povedat tiez taku istu stupidnu vec ako ze mlieko mi otvorilo branu k alkoholu...toto je len vyplod toho, o co sa snazia vlady, aby rozsirovali o marihuane len to najhorsie, pritom sa vobec k celej veci nestavaju objektivne, ale len v prospech seba samych...mam desiatky kamaratov a poznam vela ludi a su to uplne normalni chalani, ktori si zahulia, ked mozu, presne ako su aj taki co si radi obcas vypiju...a kebyze ich stretnes na ulici tak by si urcite o nich nepovedal ze si niekedy dali praska, nedajboze nieco tvrdsie.
Jedina vec ako povedal ephramko, ktora moze mat dosledok na prechod k tvrdym drogam su dealeri...a co moze za vznik dealrov? Stat. Takze vlastne stat si sere do vlastneho hniezda a ked si myslis ze oni su ti spravni, tak si citaj taketo ''objektivne a vedecke'' clanky a prosim ta sem taketo veci uz nepostuj, lebo o tom nic nevies.
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Korag, aj si prečítal niečo viac ako prvú vetu? Ja totiž nikde netvrdím, že vedú k ťažkým drogám, skôr naopak. Takže si skľudni hormón a začni trénovať porozumenie textu, viem, že SR je v tejto oblasti podľa medzinárodných testov pozadu, tak aspoň ty by si mohol skúsiť zmeniť tento obraz a porozumieť tomu, čo som napísal. Inak ťa budem považovať za emočne labilného fracka :P
Korag
Professional
Professional

Vies co, ty si s porozumenim este viac pozadu, ked o MJ nevies nic, takze ja by som radil tebe aby si si zmenil obraz, lebo si trapny. Ja som si to precital cele a pochopil som tomu. Take veci ako nezamestnanost, stres a podobne javy su mi jasne ze zapricinuju ze clovek chce na vsetko zabudnut a mysli si ze mu bude dobre... mne je to jasne :) a presne taketo iste nadeje hladaju ludia aj v alkohole a vo vacsom mnozstve. Tak isto moze clovek zacat fajcit ked ma stres, prejedat sa, ja neviem teda co si tym myslel ked si sem postol ten clanok. Reagoval som na to iste co ephramko a t.j. prechod na tvrdsie drogy, sam si to napisal v prvej vete, takze by si sa skor ty mohol zamysliet, co pises, nez aby si sa cudoval na moju reakciu
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

Korag: Ja proti marihuane nemam nic, dokonca som uzivatel. Teoreticky(a z vedeckeho hladiska) trava nieje "gateway" droga, ale co sa ti snazi MIRV vysvetlit, je ze v praxi je to velakrat inak.

Alkohol moze byt vacsia droga, ale v ludoch je nejako v podvedomi zakodovane, ze alkohol je OK. A pokial marihuana nebude legalna (alebo dekriminalizovana), tak bude v ludoch zakodovane, ze je to Fet. Nic stym nezmenis, treba sa stym zmierit... Obdivujem cesku vladu, ze nieco take u nich preslo...

Predsa len, mozeme cakat nieco take od nasej vlady? Myslim, ze odpoved kazdy vie.
Korag
Professional
Professional

teroreticky by SAS mohli aspon dekriminalizovat travu, aj ked si myslim, ze to nebude tak skoro. Ale stale lepsie ako byvala vlada. Aspon maly krocik vpred v tomto smere.
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Nadeo, nie, v praxi to vyzerá, že je len malá šanca, že cannabis je gateway drogou, omnoho významnejšie sú iné faktory a na tie sa treba zamerať, nie na stíhanie rôznych víkendových užívateľov a pod., o tom boli tie články, ktoré boli reakciou na niekde tu skôr uvedené tvrdenia iných ľudí, ktorí sa oháňali tým, že cannabis vedie k tvrdým drogám.

Korag, nepochopil si nič a naďalej pokračuješ v infantilných rečiach, tzn. už neotravuj ak nevieš o čom je reč.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

ephramko napísal:silmaril uvadzas strasne neporovnatelne miery...samozrejme ze ked si das 3 piva pocas dlheho casoveho obdobia, napr. vecera-noci...tak ti z toho nic nebude...to je asi take ako keby si si raz za hodinu 1krat potiahol z jointa, kde by bolo aj vela tabaku...tiez by ti z toho nic nebolo...
v topice na ktorý si odpovedal a v dvoch ďalší sa PÝTAM že aká je porovnateľná miera. ja ju nestanovujem. lenže kopec ľudí porovnáva alkohol a trávu (nielen v tejto diskusii - pričom to snáď vždy vychádza v neprospech alkoholu), preto sa pýtam na názor ostatných kde je nejaký porovnateľný stupeň na základe ktorého by sa dali stavať argumenty.
Lub0$ napísal:silmarill co ta tak strasne serie? Pises, ze nefajcis, nikto v tvojom okoli nefajci, nijak ta to neovplyvnuje, nebrani ti trava v nicom, ani nikomu okolo teba, nijak ti to neublizuje, tak preco proti tomu tak bojujes? Nechapem ta vobec, ale vobec.
pozri ja som za dekriminalizáciu - aj som to písal o niekoľko príspevkov predtým... čo mi však neuveriteľne vadí je stupídna rétorika, zveličovanie, prekrúcanie a argumenty obhajcov trávy. proste kecy štýlu "démon alkohol robí z ľudí agresívne zvery ale trávička je milučká dobručká", prípadne "tráva = svätý grál medicíny čo lieči všetko od hemeroidov po rakovinu" a íné sprostosti. toto je dôvod prečo tráva nebude tak skoro u nás dekriminalizovaná - proste jej zástancovia nie sú schopní dať dokopy pár rozumných argumentov. (mimochodom, nepísal som že nikto v mojom okolí nehulí. pár ľudí áno, dokonca aj moji dvaja naj kamoši. síce len občas, ale predsa)

najmä mi vadia kecy o alkohole... zveličené a do extrémov zatiahnuté "fakty" o otrave alkoholom, neovládateľnej agresii, ťažkých poopičných stavoch atď. alkohol je prezentovaný tak akoby 99% jeho užívateľov chlastalo prvú ligu. normálny bežný konzument však odchádza z krčmy v miernej nálade a nie s otravou alkoholom. takže "fuck that facts".

že alkohol môže byť pre niekoho droga to pripúšťam, ale len v malom počte prípadov kde sa snúbi bezprízorné chlastanie a slabá psychika človeka. zato tráva bude droga vždy - už aj z pár gramov sa dokáže viacero ľudí dostať svoju motoriku a percepciu za pár minút do takého stavu, na aký by ľudia pijúci alkohol potrebovali niekoľko hodín a (napríklad v prípade piva ktoré je snáď najrozšírenejší alko nápoj) aj niekoľko desiatok litrov nápoja. preto tráva nikdy nebude legal.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

ty zase ten alkohol privelmi obhajujes...ako keby nebola pravda, ze denne sa u nas deju trestne ciny pod vplyvom alkoholu (vrazdy, bitky, domace nasilie, dopravne nehody) a ze viac ako polovica vsetkych hospitalizovanych na psychiatrach sa lieci s diagnozou alkoholizmus...

stale hovoris o nejakej porovnatelnej miere...uz som ti to predsa tam napisal a este si ma aj citoval...za to vzdy, ked ty ides porovnavat alkohol, tak beries absolutne idealne pripady pitia...dlhy casovy usek, plny zaludok, vyborna kondicia a zdravotny stav, ziadne lieky, pravidelne pijes = vacsia odolnost...tak potom sa necuduj, ze sa tak lahko neozeres...skus rok nepit a potom si v priebehu pol hodiny dat na poloprazdny zaludok par piv alebo poldecakov, pripadne este cez leto pocas 35stupnov...a potom mi hovor nieco o tom, aky je alkohol neskodny...
za to ked hovoris o marihuane tak to automaticky sa niekto musi totalne zhulit s nejakou ultrasilnou THC odrodou konope a nejakym sposobom, akym do seba dostane rychlo velke mnozstvo THC...

ano, z par gramov marihuany s velkym obsahom THC sa da velmi rychlo zhulit, este ked to fajcis sposobom, ktorym do seba dostanes velke mnozstvo THC...rovnako ako z relativne maleho mnozstva alkoholu sa tiez da poriadne ozrat...skus vyexovat 2-3dl domacej palenky na lacny zaludok niekde doma v teplucku...to mas rovnake ako keby som do seba nasilu tlacil silnu travu az pokial by som neodpadol...

dolezity rozdiel je aj v aplikacii, alkohol pijes...zaludok je ovela menej prekrveny ako pluca, cize sa do krvi dostava alkohol podstatne pomalsie ako ked THC cez pluca...v zahranici su predsa tie bary, kde sa etanol vzdychuje maskou, vyskusaj to...uvidis ako sa rychlo ozeres aj z velmi maleho mnozstva etanolu...

ale unika ti jeden podstatny fakt...marihuanou sa este nikto nepredavkoval !!! za to na otravu alkoholom u nas umieraju ludia bezne, pripadne sa mozes zadusit zvratkami a podobne...ako jeden moj kamarat, na ktoreho alkohol posobi tak silno, ze ked opity zaspi a pride mu zle, tak sa nevie zobudit...a uz parkrat ho doma rodina musela zachranovat, lebo sa v spanku opity dusil vlastnymi zvratkami...
za to ked sa "predavkujes" marihuanou, tak si maximalne par hodin pospis...

a nehovor mi, ze si nikdy nemal poriadnu opicu...preco by sa o opici tolko nahovorilo, ked tie stavy den po chlastacke su len takym nicim...nikto nevracia, nikoho neboli hlava, nikomu sa netoci hlava a netrasu ruky...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Zas treba brať do úvahy, že alkohol je oveľa viac zaužívaný a dostupný ako nejaká tráva. Ak by mala tráva takú pozíciu ako alkohol, možno by sme mali denne nehody zapríčinené trávou za volantom.

Pravdou však zostáva, že po tráve človek nemá tendenciu byť agresívny, čo je častokrát devíza alkoholu a pritom nemusí byť ani v človeku nejaké veľké množstvo. Z tohto vyplýva tá najväčšia časť kriminality - že ľudia sú z chlastu často agresívni.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

tak samozrejme, ze by sa nasli dementi, ktori by aj tak sadli za volant...trava ale na rozdiel od alkoholu sposobuje dilataciu casu, clovek vnima ako keby sa cas spomalil, pricom sa to odraza realne v tom, ze cinnosti vykonava spomalene a ma horsiu koordinaciu pohybov, nie je schopny vnimat rychlo sa pohybujuce objekty atd...tak teoreticky uz takyto stav by toho cloveka mal odradit od soferovania, pripadne by isiel asi velmi malou rychlostou alebo ani nezvladol vyjst z parkoviska...

za to alkohol na jednej strane posobi ako stimulant (v 1 stadiu), na druhej strane otupuje zmyslove vnimanie...opity clovek si castokrat mysli, ze zvladne soferovat, vsak je len trochu v nalade...pritom ostatni ludia okolo neho, na tomto cloveku jasne pozoruju, ze je poriadne ozraty a ma problemy s koordinaciou pohybov, recou...atd. a ten samotny opity si to nemusi do takej realnej miery uvedomovat...
pitbullko
Light Star
Light Star
Bydlisko: „Keby som bol postavený pred rozhodnutie medzi zbabelosťou a násilím, zvolil by som násilie“[Gandhi]

Príspevok od používateľa pitbullko »

ephramko, prečo tu stále podsúvaš ten alkohol? Staviaš to do pozície kto z koho - čo je lepšie. Je to smiešne.
Alkohol je spoločensky akceptovaná droga, priniesla to evolúcia a nikto z nás to nezmení, ani ty.
Nemysliš, že to stačí? Koľko nešťastia a trápenia spôsobí každý deň a ty tu obhajuješ akési "zavedenie" ďalšej drogy.
Alkohol odsudzuješ, avšak z tvojich príspevkov je viditeľné, že s ním máš bohaté skúsenosti.
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

hughito napísal:Zas treba brať do úvahy, že alkohol je oveľa viac zaužívaný a dostupný ako nejaká tráva. Ak by mala tráva takú pozíciu ako alkohol, možno by sme mali denne nehody zapríčinené trávou za volantom.

Pravdou však zostáva, že po tráve človek nemá tendenciu byť agresívny, čo je častokrát devíza alkoholu a pritom nemusí byť ani v človeku nejaké veľké množstvo. Z tohto vyplýva tá najväčšia časť kriminality - že ľudia sú z chlastu často agresívni.
Neraz som isiel v aute s niekym pod vplyvom marihuany (nebol uplne dofajceny, ale proste po polgeku alebo tak), a da sa to vpohode zvladnut. Ides pomaly, si o dost viac ostrazity, pretoze, narozdiel od stavu opitosti si UVEDOMUJES ze co robis a ake to moze mat nasledky.

Samozrejme, nebol to ziaden idiot, soferoval normalne a bezpecne aj bez vplyvu akychkolvek omamnych latok, ziaden genkster na oktáfke ftedeičku, ktory si mysli, ze cela cesta je jeho.

@pitbulko: to je praveze velmi dobre ze s nim ma skusenosti, pretoze to vie objektivne posudit a porovnat, nie ako vy, zaryti nefajciari marihuany, ktori o nej viete vsetko ale v zivote ste ju nevideli :)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Mam podobne skusenosti s kamaratmi. Ked zhuleni soferovali, o to viac ostrazitejsi boli, pomala a bezpecna jazda. S ozratym soferom som nikdy nesiel, takze nemozem porovnat.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Neraz som isiel v aute s niekym pod vplyvom marihuany (nebol uplne dofajceny, ale proste po polgeku alebo tak), a da sa to vpohode zvladnut. Ides pomaly, si o dost viac ostrazity, pretoze, narozdiel od stavu opitosti si UVEDOMUJES ze co robis a ake to moze mat nasledky.

Samozrejme, nebol to ziaden idiot, soferoval normalne a bezpecne aj bez vplyvu akychkolvek omamnych latok, ziaden genkster na oktáfke ftedeičku, ktory si mysli, ze cela cesta je jeho.
Toto isté sa dá aplikovať na alkohol - hlavne, ak niekto "vie piť" a nestane sa z neho ihneď hovado, tak dokáže si uvedomovať situáciu a nejaký ten alkohol s ním nič spraviť nemusí (v tom zmysle, že by ho výrazne obmedzil a malo to za následok nehodu).
Napísať odpoveď