Dobro Cirkvi

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Dobro Cirkvi

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

uplink napísal:S.T.E.A.L.T.H - drvivá väčšina spisovateľov za komančov žila kresťanskou ideológiou, teda tí, ktorí boli cenzurovaní...
Ako pisal seth...daj daco?...odkial mas toto tvrdenie?
Btw, boli cenzurovani, lebo napisali to, co popieralo "dobrotu" systemu. Spochybnovali ho.

//autoeditácia príspevku (16 Mar 2011, 21:58)
seth82 napísal: Zároveň som sa ťa pýtal na tie obrovské obete, ktoré padli kvôli ateistom...
Na toto som sa pytal aj ja...a nejako odpoved usla.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

presne tak, za cervenych tu bez problemov vystupovali hocijake kapely, podmienka bola aby nemali krestanske texty, spisovatelia si mohli pisat co sa im zachcelo, jedine co mali zakazane, bolo pisat nieco priamo proti systemu a nebyt krestanom. vlastne tu az na krestanov bolo vsetko v poriadku, lebo ateisti nemaju dusu a urobia vsetko preto aby mali co najviac majetku a pohodlie. nemam slov...skoda ze nam to vsetko ty krestania pokazili.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

uplink napísal:S.T.E.A.L.T.H - drvivá väčšina spisovateľov za komančov žila kresťanskou ideológiou, teda tí, ktorí boli cenzurovaní...
áno, hlavne tie milióny židov, pravoslávnych a moslimov v rusku, prípadne budhistov a shintoistov v číne. aj tí všetci boli vlastne kresťanskí. :smt006

a ešte niečo pre tých čo nemajú klapky na očiach:
Komunistické vedenie videlo v reholiach nebezpečného ideologického konkurenta, ktorý má vplyv na masy. Išlo mu však aj o hnuteľný a nehnuteľný majetok, ktorý rehole spravovali. Z. Fierlinger v správe politickému sekretariátu ÚV KSČ z 24. 1. 1953 bilancoval získané materiálne hodnoty. Výsledok akcie označil za najväčší majetkový presun od privlastnenia majetku Nemcov, „znárodnenia“ a pozemkovej reformy.
you know what the reason is...? it's money, money, money :roll:
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

silmarill - bavíme sa o Slovensku, alebo o svete? :smt006 lebo keď sa Vám to hodí, tak skočíte len do Slovenska a keď sa Vám to hodí, tak do celého sveta... :nono:

Váš problém je že chcete vidieť Cirkev ako zlú, lebo Vám to nabulíkali rodičia a okolie do hláv, takže iní nebudete, čiže debata s ľuďmi čo majú "zfinálnene" názory je vopred zabitá ;)...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

uplink: netrep sprostosti. Moji rodičia sú kresťania a tak isto aj celá família. Takže svoj jednotvárny a izolovaný názor na naše rodiny si aplikuj niekde inde. Mne to nenabulíkal nik, názor som si ako samostatný a nezávislý jedinec vytvoril sám. Zároveň čakám na tvoje odpovede, už je buffer celkom plný.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

silmarill - bavíme sa o Slovensku, alebo o svete? :smt006 lebo keď sa Vám to hodí, tak skočíte len do Slovenska a keď sa Vám to hodí, tak do celého sveta... :nono:
To by som mohol napisat to iste. (aby som hned nedostal obratom post s otazkou KDE?, tak napriklad taka charita)
Váš problém je že chcete vidieť Cirkev ako zlú, lebo Vám to nabulíkali rodičia a okolie do hláv, takže iní nebudete, čiže debata s ľuďmi čo majú "zfinálnene" názory je vopred zabitá ;)...
K tomu sa vyjadrovat nema zmysel...demagogia...odkial ty toto vies co moji rodicia, ak ti poviem, ze su krestania a ja ateista?
silmarill
King
King

uplink napísal:silmarill - bavíme sa o Slovensku, alebo o svete? :smt006 lebo keď sa Vám to hodí, tak skočíte len do Slovenska a keď sa Vám to hodí, tak do celého sveta... :nono:
uplink, ak chceš hovoriť na tému "komunizmus vs veriaci" tak je dosť mimo hovoriť len o slovensku, keďže pod komunistickým režimom trpelo vyše miliardy ľudí a slovensko malo po vojne len cca 3 milióny. to je rovnako objektívne akoby sme mali hovoriť na túto tému len o Hriňovej, aj to len o hornej časti blízko autobusovej zastávky. mimochodom aj keby sme hovorili len o slovensku, stále by to nič nedokazovalo - prenasledované boli rôzne skupiny ľudí z rôznych príčin.
uplink napísal:Váš problém je že chcete vidieť Cirkev ako zlú, lebo Vám to nabulíkali rodičia a okolie do hláv, takže iní nebudete, čiže debata s ľuďmi čo majú "zfinálnene" názory je vopred zabitá ;)...
ja nechcem vidieť cirkev len zlú, už som to tu mnoho krát písal - to ju ty chceš vidieť len dobrú. okrem toho, mne rodičia ani okolie ateizmus nevsugerovali. rodina bola dosť veriaca, dokonca starý otec chcel aby som bol farár :roll: môj ateistický názor postupne formovalo pozorovania sveta a spoznávanie histórie, pričom stále zostáva otvorený.

a ako si prišiel ty k tvojej viere? objavil si boha sám, alebo (použijem tvoje slová) ti ho nabulíkali rodičia a okolie, takže iný nebudeš lebo tvoje názory boli "zfinálnené" už dávno predtým, než si vôbec mohol nejaké mať? :sly:
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

silmarill - otec ateista alkoholik doteraz, mama bývalá komunistka, neskôr prešla tými brakovými východnými sra*kami...

Čiže áno, veriacim som sa stal povediach "z" ničoho a sám. Na škole len banda ateistických a vymletých spolužiakov, v rodine samí ateista a bezcharakterný ču[r]dák...

Človek sa k Bohu dostáva poväčšinu času sám. Neviedol ma k tomu paradoxne nik - len ma k tomu takpovediac nútilo ateistické, prázdne, otravné a bezcielne okolie, v ktorom som vyrastal. Čiže skôr naopak, ja som viedol moju mamu ku kresťanstvu, paradoxne ona ostala Evanjeličkou a teraz konvertovala ku RKC, ja som za ten čas stihol prísť o svoju "identitu" a nálepku...

Čiže ak Ťa zaujímalo len to, či ma niekto viedol za ručičku k Bohu počas môjho života, odpoveď je nie, bolo to naopak.

Ešte niečo ku tomu ako máte vymleté hlavičky svojím okolím? :sneaky:

P.S.: Babka, aj dedko, aj s rozvedenej aj z nerzovedenej, aj z maminej aj z otcovej, aj z nevl. maminej aj z nevl. otcovej strany - ateisti, jeden podarenejší ako druhý, na môj veru. Akurát prarodičia sa hlásili ku kresťanstvu, ale to len tak sviatočne, takže tomu tiež moc nedali...
silmarill
King
King

alright, v tomto prípade beriem späť. začínam chápať tvoje príčiny antipatie voči ateizmu.

za ostatným čo som v tejto téme si však naďalej stojím.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

silmarill - sh*t happens. Paradoxne tu hájim Cirkev, ale cirkev ako sekulárnu organizáciu nemusím pravdepodobne viac ako Ty, hughito, seth82 a markus dokopy, práve preto že som nazrel do jej zákulisia, aj keď to bola Evanjelická cirkev a aj keď to boli "dobrí" ľudia...

Preto aj píšem a rozlišujem medzi Cirkvou a cirkvou. Cirkev je pre mňa, po kresťansky povedané "Kristovo telo", lepšie napísané:

"He who stands with me, shall be my brother", tento výrok Cpt. Gabriela Angelosa [len fantasy] je to čo definuje moju vieru a postoj ku Cirkvi. Cirkev ako takú pokladám za "Battlefield" a je mi jasné že aj v tej ktorá je definovaná skutočným dobrom prebieha neustály boj medzi dobrom a zlom.

Osobne ma len mrzí že skrze prešlapy a chu*aresoviny pár "vyvolených" volov trpí názov a povesť celej Cirkvi ako takej. Tým pádom aj keď je človek naozaj odlišný, tak je zaškatulkovaný a označený nálepkou "cirkevná ovca - tupec".

Osobne pokladám Zem ako takú resp. to čo ju tvorí [ľudia, fauna, flóra] za obrovský organizmus, ten by som takpovediac nazval Cirkvou, ktorý žije prepojený veľmi úzkym putom, nie len na základe filozofie, ale na základe bytostnej cesty a dráhy životom.

Ale určite sa neprikláňam ku nejakému Gaia sh*tu a podobným somarinám, nerád zaškatulkuvávam do termínov a pojmov čo sa týka viery človeka.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Uplink, tvoja povodna myslienka:
odpovede
silmarill napísal:okrem toho, mne rodičia ani okolie ateizmus nevsugerovali. rodina bola dosť veriaca, dokonca starý otec chcel aby som bol farár :roll: môj ateistický názor postupne formovalo pozorovania sveta a spoznávanie histórie, pričom stále zostáva otvorený.
seth82 napísal:uplink: netrep sprostosti. Moji rodičia sú kresťania a tak isto aj celá família. Takže svoj jednotvárny a izolovaný názor na naše rodiny si aplikuj niekde inde. Mne to nenabulíkal nik, názor som si ako samostatný a nezávislý jedinec vytvoril sám. Zároveň čakám na tvoje odpovede, už je buffer celkom plný.
.odkial ty toto vies co moji rodicia, ak ti poviem, ze su krestania a ja ateista?
a nasledujuca tvoja myslienka
Ešte niečo ku tomu ako máte vymleté hlavičky svojím okolím? :sneaky:
Zamysli sa :) (Pomozem Ti, aki sme vymleti my, taky si aj ty :), no rozdiel medzi mnou (nebudem pisat za ostatnych) a Tebou, ako som uz inde pisal, je v tom, ze ja vidim cirkev a veriacich, vidim instituciu a jej rozhodnutia a ludi, ty vidis len ateistov (oprav ma, ak som to napisal zle)).
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

S.T.E.A.L.T.H - si preskočil posledných pár príspevkov? :smt015
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

uplink napísal:S.T.E.A.L.T.H - si preskočil posledných pár príspevkov? :smt015
Sry, prave som docital tvoj posledny, beriem spat, ale ked som ho pisal, tvoj tam nebol :).

//edit

Ak ale nemusis cirkev (ako instituciu), tak preco ju tak obhajujes a nechce pochopit, ze ateisti tam nevidia zlo vo vsetkych veriacich?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

S.T.E.A.L.T.H - ja to prijímam, dokonca to pokladám za fakt, ale vystupovanie mnohých u nás na fóre odsudzuje práve veriacich a nie len cirkev, ale aj Cirkev.

A tak isto aj keď viem že cirkev je plná skorumpovaných trulov, viem že sú tam ľudia, ktorí spravili mnoho dobrého, samozrejme nie tí skorumpovaní...
silmarill
King
King

uplink napísal:Ešte niečo ku tomu ako máte vymleté hlavičky svojím okolím? :sneaky:
škoda že som túto vetu prehliadol, bol by som asi zareagoval ináč. my nemáme "vymleté" hlavy jedným z X bohov a ich Y učení ako poniektorí.

čo ti povedať na ten zvyšok? je fajn že máš aj nekritický názor na cirkev (ako organizáciu), skús ten objektívny pohľad trocha rozšíriť aj v iným smeroch, možno pochopíš aj náš pohľad na vec a prečo reagujeme tak ako reagujeme. pretože furt sa mi zdá že aj keď odpíšem niečo neutrálne alebo objektívne, zareaguješ ako by som na teba útočil, prípadne to dokážeš zaklincovať nejako vetou podobnou tej o "vymletých hlavičkách".
uplink napísal:Ale určite sa neprikláňam ku nejakému Gaia sh*tu a podobným somarinám, nerád zaškatulkuvávam do termínov a pojmov čo sa týka viery človeka.
iné viery sú pre teba somariny a zároveň sa divíš, prečo je pre iných tvoja viera somarina.
píšeš že nerád škatuľkuješ termíny a pojmy viery, pritom si dosť extrémne zaškatuľkoval ateistov.
prečo ten paradox?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Stoporko:
Hughito - keď ti poviem, že v ČK je korupcia jak sviňa, prachy sa neskutočne rozkrádajú, veeeľa z nich ide na platy ľuďom čo hovno robia a len podpisujú papiere aby sa cítili dôležití...?
Tak to je jasné, že sa takéto veci diať môžu a zrejme aj dejú, ja to nepopieram, ale písal som to skôr v tom zmysle, že ČK nekynožil ľudí.

anderson: Ty nemáš schopnosť porozumieť elementárnemu textu, čo ty tu chceš diskutovať ?

Inak, dosť sa preháňa ten vzťah cirkvi a komunizmu. Zaujímavé, že sa píše, ako sa veriaci vraždili a potláčali, hlavne, že kostoly frčali , krstilo sa.

Áno, 50-te roky boli tvrdé, ale to pre všetkých. Od skupiny Horáková, cez odbojárskych veliteľov (Trojan, Žingor) až po buržoáznych nacionalistov. Súdilo sa, mučilo sa, zabíjalo sa. Robiť tu halo len okolo cirkvi je dosť nevkusné.

Taky ateista 'bez vyznania' nebude nikdy nikomu nepriatelom - ani priatelom. Naco by si aj ohrozoval zivot nejaky ateista, ktory aj tak po smrti skoncil? Jedine veriaci vo vecnost maju nato odvahu. Rovnako ako jedine oni maju motiv na skutocnu charitu.
Neveriaci sa proste nechytaju, ani v charite, ani v tyranii.
To je len dalsie z dobreho ovocia Cirkvi.
Toto čo splietaš za nezmysly ? :roll:
Ano, komunizmus nerovna sa ateizmus, komunizmus alebo co tu bolo 40rokov, je len jedna z ateistickych ideologii.
Nič ako ateistická ideológia neexistuje.

Ateizmus znamená neveriť v boha/bohov/nadprirodzenú bytosť/bytosti, nie je to žiadna ideológia.

A inak vidím, že už sa to tu zas začalo deliť na cirkev a Cirkev - už s tým prestaňte, veď ak hovoríme o cirkvi, myslíme na inštitucionalizovanú cirkev, ak hovoríme o veriacich vo všeobecnosti, tak sa to tak napíše (alebo kresťania, evanjelici).
anderson
Expert
Expert

Príspevok od používateľa anderson »

seth82 napísal:anderson: A vieš mi presne citovať tú časť mojich príspevkov, v ktorej som písal niečo o tom, čo ateisti pociťujú alebo nie? Lebo nejako ma mätie, na čo vlastne reaguješ.

Zároveň som sa ťa pýtal na tie obrovské obete, ktoré padli kvôli ateistom, nepísal som nič konkrétne o začiatkoch vojen a vôbec som nezdôrazňoval ich nutný náboženský podtón
Co to taras? :)
Odcitujem:
seth82 napísal:Vidím, z čoho dnes vznikajú konflikty - z náboženstiev. Ateisti si totiž do krvi nepotrebujú brániť žiadneho boha a nepociťujú nutnosť šíriť "evanjelium" akýmkoľvek spôsobom. Náboženstvo (hocijaké) je rakovina ľudstva.
ano, ano, ateisticke nevinne batoliatka nepocituju ani chamtivost ani nenavist, ani zavist, ani hnev, ani tuzbu po moci, ovladani inych, a najma nepocituju pychu. pycha je vobec to posledne, co by ateista pocitoval.
A to vobec nie su dovody vojen, vojny jednoducho vznikaju z nabozenskych dovodov.
A Stalin povrazdil asi 20 milionov ludi v zaujme sirit vieru v Jezisa Krista.

Ateisti skratka nemaju dovody na vojnu, hriechu niet, len nabozenstva su rakovina ludstva, amen.

(nieco napises a potom ta udivi reakcia presne k tomu, hehe)
Citujem z tvojho ďalšieho príspevku: "Taky ateista 'bez vyznania' nebude nikdy nikomu nepriatelom - ani priatelom." - a toto je prístup kresťana, ktorý sa má riadiť pravidlom "miluj blížneho svojho". Samozrejme, my ateisti nie sme ľudia, nevieme, čo je priateľstvo, nevieme čo je láska, proste sme iba kopy mäsa. Tvoje a uplinkove názory na "nekresťanov" sú totálne dokonalým príkladom, prečo v minulosti existovala Inkvizícia a križiacke výpravy.
Tak najprv Ta udivi reakcia presne k prispevku, alebo by si sa chytal nejakych slovicok, a potom sam vsetko prekrucas...

Cas na dalsie z nekonecneho mnozstva dobra: kriziacke vypravy.

Citatelia Noveho Casu, divaci televizie JOJ, Markiza, zapadnych medii a podobni 'moderni' bulvarni nadavaci na cirkev a nabozenstvo, v tychto suvisoch miesaju historicke obdobia, akoby to co bolo vtedy bolo to, co je dnes a pod., take hranie na city.
A este maju nekonecnu drzost, ako inak, o sebe vyhlasovat, ze oni poznaju a chapu(!) historiu.

V pripade kriziackych vyprav si neuvedomuju, co bolo za obdobie, ani komu dakuju, ze europa nie je tatarsky, arabsky a moslimsky kontinent: z velkej casti kriziackym vypravam.
A vitaznej bitke spojenych krestanskych vojsk pri Viedni, co uz bola naozaj posledna sanca a keby bola tato bitka prehrana, vtedajsi polmesiac ovladne definitivne Europu.
Vobec od 8.stor. bol islam a arabsky svet najvyspelejsou civilizaciou, prevysujucou vsetky ostatne, vratane europskej, amerika neexistovala (aspon pre nas).

Keby krestania neustale nastavovali druhe lice, asi by nijaka dnesna europa nebola, kriziacke vypravy su kapitola, vdaka ktorej si krestanski rytieri vydobyli respekt aj u vtedajsich moslimov.
Preco? Pretoze to boli hrdinski rytieri ochotni polozit za Jezisa, za svoju vieru, za Svaty hrob v Jeruzaleme, aj zivot. To vyvola respekt aj u nepriatela - ktory tiez bojuje za svoju vieru a je ochotny polozit za nu zivot.
Opat - aky respekt moze vyvolat nejaky 'ateista'? Klasicky dnesny clovek dnesnej europy? Co sa nevie obetovat ani za svoje hodnoty, alebo ich ani nema, ani zbran neudrzi, len konzumuje, moralne upada a tara povrchne hluposti?
Mozno sa este ini docasne boja zapadneho bohatstsva, ale respekt uz zapad nema ziadny, o ucte nehovoriac; zapad je uz na posmech aj sebe samemu, na rozdiel od cias krestanskych rytierov a kriziackych vyprav.

No obranu svojich nadavani na Katolicku cirkev tito primitivi ako vzdy vytiahnu par skandalikov, stotisice dobrych veci zamlcia a na oklamanie staci, zase ludia sa pre objektivnu pravdu nepretrhnu, tiez si radsej precitaju alebo pozru jeden skandal, ako sto dobrych veci.
Bohuzial 'ateisti' tu na fore o historii nevedia nic.

V pripade kriziackych vyprav sa vytiahlo par bojov, ked nejake bandy pod kriziackou zastavou povyvrazdovali dobite mesta a dopustili sa inych krutosti, ak by sa objektivne bralo, ze na 100 kriziackych bojov cestnych krestanskych naozajstnych rytierov, bude 5 takychto krutych bitiek, stale su kriziacke vojny vysoko hodnotene.
Kedze spasa a vecny zivot by mal byt 'neveriacim' ukradnuty, no a cirkev je tu primarne prave nato, nie pre tento svet, tak by sa zdalo, ze cirkev je tu len pre svojich clenov a neveriacim ani nema co ponuknut, ale minimalne kriziacke vypravy, obrana europy pred tatarmi a nasledovnikmi je jedno z najvacsich dobier Katolickej cirkvi, ktore sa tyka aj tychto teoretickych ateistov...

A inak dobre, ze je hughito spat, uz to vyzeralo nezvykle, ze sa nejaka tema o cirkvi riesi bez podobnych primitivov ;)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Citatelia Noveho Casu, divaci televizie JOJ, Markiza, zapadnych medii a podobni 'moderni' bulvarni nadavaci na cirkev a nabozenstvo, v tychto suvisoch miesaju historicke obdobia, akoby to co bolo vtedy bolo to, co je dnes a pod., take hranie na city.
Ale hybaj ! :lol:
V pripade kriziackych vyprav si neuvedomuju, co bolo za obdobie, ani komu dakuju, ze europa nie je tatarsky, arabsky a moslimsky kontinent: z velkej casti kriziackym vypravam.
Vieš dokázať nejakú priamu spojitosť medzi začiatkom križiackych výprav, ich dôvodom a ohrozením Európy ?
A vitaznej bitke spojenych krestanskych vojsk pri Viedni, co uz bola naozaj posledna sanca a keby bola tato bitka prehrana, vtedajsi polmesiac ovladne definitivne Europu.
Inak, pekne že spájaš križiacke výpravy, ktoré sa odohrávali v rozvinutom stredoveku s bitkou pri Viedni, ktorá bola oveľa neskôr. Ale chápem, chce urobiť dojem toho obrovského dobra.

Ale áno, Habsburgská ríša predstavovala kresťanskú stranu a táto bitka naozaj zastavila osmanskú expanziu. Ale akú rolu tu zohráva cirkev ? Ale keby sme to brali takto, tak aj potláčanie protihabsurgských povstaní môžeme pripočítavať k dobru cirkvi, lebo tiež išli kresťania-Habsburgovci proti Osmanom a povstalcom (evanjelikom).
No obranu svojich nadavani na Katolicku cirkev tito primitivi ako vzdy vytiahnu par skandalikov, stotisice dobrych veci zamlcia a na oklamanie staci, zase ludia sa pre objektivnu pravdu nepretrhnu, tiez si radsej precitaju alebo pozru jeden skandal, ako sto dobrych veci.
Bohuzial 'ateisti' tu na fore o historii nevedia nic.
Pár škandálikov - to je absolútna neúcta ku všetkým obetiam, zaslúžil by si si pár faciek.

A státisíce dobrých vecí...miliardy, nie ? A nie, o histórii neviem absolútne nič, sme predsa ateisti.
V pripade kriziackych vyprav sa vytiahlo par bojov, ked nejake bandy pod kriziackou zastavou povyvrazdovali dobite mesta a dopustili sa inych krutosti, ak by sa objektivne bralo, ze na 100 kriziackych bojov cestnych krestanskych naozajstnych rytierov, bude 5 takychto krutych bitiek, stale su kriziacke vojny vysoko hodnotene.
Neuveriteľne rigorózne štatistiky. :roll:

Konštantínopol dobyli a vyplienili asi tiež len nejaké bandy, čestní rytieri bojovali za Ježišov hrob, o ktorom navyše nič nevieme. :roll:
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

Anderson na teba inak už nemôžem.Prosím ťa najprv si niečo prečítaj než otvoríš ústa a vyvalia sa z nich také somariny.

http://en.wikipedia.org/wiki/Crusades

Ty ideš iných poučovať o histórii?Šak ty si len ďalší táraj ašpirujúci na vydanie nejakej "alternative history" knihy.
Križiacke výpravy neboli ničím iným než snahou o rozšírenie náboženskej,politickej,feudálnej... moci.Prikryté to bolo nejakou "vznešenou" príčinou alebo cieľom.Žiaden cieľ ale nie je hoden vyvražďovania a vojen.Kydáš na ateistov, že akí sú niektorí zlí.Nuž ale majú o dôvod menej začať konflikt a tým dôvodom pre ktorý určite nezačnú je viera.Ja v tom vidím len +.Ako som sa vyjadril, to či je človek sviňa alebo nie na základe viery nezistíš.Počas križiackych výprav, zas vyšší cirkevní predstavitelia oklamali svojich veriacich alebo skôr ovládali.Bolo to viacmenej vydieranie čo sa viery týka.Neviem či ti je známe, že pokiaľ si išiel na krížovú výpravu boli ti automaticky odpustené všetky hriechy a mal si zaistené miesto v nebi.Toto je ešte horšie než tie odpustky za peniaze.Inak že sa plienilo a kradlo vo veľkom ani hovoriť snáď nemusím.A neboli to ojedinelé prípady.Schválne stav sa niekedy v Britskom národnom múzeu...pochopíš potom prečo.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

anderson:

Ty by si mohol robiť v propagande, oni tiež hovno vedia ale myslia si že to je pravda.

Môj názor neni síce že výpravy boli len negatívne ale toho negatívneho v nich bolo oveľa viac ako pozitívneho. Argumentovať moslimskou expanziou je pekné ale ona tá armáda by sa proti nim pravdepodobne postavila tak či tak len by bola svetská a nie svätá. Ono totižto tí panovníci neboli dementi a vedli si spočítať čo sa deje.
Za výprav došlo opakovane k vyvraždovaniu židov, križiacke vojská často páchali zločiny tam kade prechádzali.

Tiež nevidím nič dobré na tom že východní kresťania boli masakrovaní lebo katolícka cirkev tam nemala moc... nuž však ju tam získala založením katolíckych diecéz a násilným obracaním ľudí na ich vieru.
Potom spravili v arábii totálny bordel, ale bordel je ešte slabé slovo, vznikli tam nové "kráľovstvá", jedno okolo Antiochu a druhé zase pod vlajkou Jeruzalemskou(Faktom je že reálnu moc v nich mali kadejaké rytierske rády čo tam povznikali) tretie niekde v byzancii čím mimochodom prestala existovať na desiatky rokov byzancia. Mám spomínať že to bola kresťanská krajina?....Buhužiaľ nie katolícka.....
A taktiež je vysoko božské poslať do vojny deti, povedz mi čo to musí byť za šialené presvedčenie že dám decku meč a poviem mu choď bojovať za boha. Však keď verili že sa im nič nestane lebo sú "nepoškvrnení", tak prečo kurníkšopa boli tie deti zmasakrované?

P.S: Vieš prečo bol práve moslimský svet taký vyspelý? Lebo islam bol oveľa voľnejší ohľadom vedy a mali tam tým pádom najlepšie svetské školy.
Zamknuté