číslo ET
číslo ET
nazdar mám na Vás taký dotaz. budem do auta kupovať nové elektróny. len mám jeden problém. a tým je číslo ET. stále nechápem, ako je to s označením. tak by som si to chcel tu ozrejmiť (hádam niekto bude vedieť poradiť).
ak si vezmem dva disky, jeden bude mať číslo ET25 a druhý disk bude mať ET40. ktorý z tých dvoch diskov bude viac "utopený" (bližšie ku stredu auta) a ktorý bude zasa trčať spod podbehu (bude ďalej od stredu auta). stále v tom nemám jasno a nikdy som sa rozmerom diskov ani nevenoval, tak nemám ani šajnu ako je to označenie ET myslené. budem rád, ak mi to niekto vysvetlí. vďaka.
ak si vezmem dva disky, jeden bude mať číslo ET25 a druhý disk bude mať ET40. ktorý z tých dvoch diskov bude viac "utopený" (bližšie ku stredu auta) a ktorý bude zasa trčať spod podbehu (bude ďalej od stredu auta). stále v tom nemám jasno a nikdy som sa rozmerom diskov ani nevenoval, tak nemám ani šajnu ako je to označenie ET myslené. budem rád, ak mi to niekto vysvetlí. vďaka.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: číslo ET
http://diskynaauto.com/hlinikove-disky/22
http://www.autok.sk/technicka/oznacenie%20diskov.htm
Cim nizsie cislo, tym viac budu kolesa vycnievat. Ak budes mat ET milion, tak budu kolesa asi uz mimo auta
http://www.autok.sk/technicka/oznacenie%20diskov.htm
Cim nizsie cislo, tym viac budu kolesa vycnievat. Ak budes mat ET milion, tak budu kolesa asi uz mimo auta
-
RATZINGER666
Darca
jop, je to akokeby "odskok" hran diskov od srobov, resp. od pomyselneho stredu disku... pre predstavu to porovnavaj s povodnymi diskami, inak bude Tvoja predstava velmi skreslena...
teraz som už ohľadom toho čísla ET trocha múdrejší. na jednom fóre, ktoré sa zaoberá značkou áut, ktoré mám aj ja mi to vysvetlili. dal som im tak isto na porovnanie tie dva typy diskov. jeden bol s ET25 a druhý s ET40. ten s ET25 bude viac vytŕčať spod blatníkov. ten s ET40 bude zasa bližšie ku stredu. teda ak som to správne pochopil.
-
RATZINGER666
Darca
spravne
este by som dodal, ze to nie je zanedbatelne cislo a idealne je riadit sa udajmi vyrobcu automobilu... pri nevhodnom ET moze kolo chytat lem blatnika, poloos alebo podbeh...
hej tomu som už pochopil. ja som len potreboval vedieť, kedy tie kolesa budú liezť von a kedy dnu. nevedel som, ako je to s tým číslovanim. inač ešte taká otázka. viete mi niekto povedať, akú veľkosť v mm má stredový náboj auta Honda Civic Sedan r.v. 1996? ide o to, že chcem kúpiť elektróny a tie boli použité na tom aute. ten človek to meral krajčírskym metrom a vyšlo mu to cca 57mm. lenže mohlo to byť aj 56mm. ja potrebujem elektróny so stredovou dierou 56,1mm. ak by mali mať 57mm, tak také vymedzovacie krúžky už asi ani nezoženiem. hľadal som aj po internete a našlo mi len samé bludy.
-
PAuLi3
Darca
no s tym krajcirskym metrom to urcite odmeral s presnostou na desatiny milimetra
ale je dost mozne ze to je 57,1 mm to ma stara vw gruppa, aj moja ibiza 6K, ale tam by som nejaku velku vedu nerobil, to dopasujes so srobmi s kuzelovym sedlom
ale je dost mozne ze to je 57,1 mm to ma stara vw gruppa, aj moja ibiza 6K, ale tam by som nejaku velku vedu nerobil, to dopasujes so srobmi s kuzelovym sedlom
PAuLi3 ja viem, že sa to dá dopasovať. len potrebujem, aby mi sadli tie elektróny na náboj. a ak nie, tak budem potrebovať vymedzovacie krúžky. lenže pochybujem, že zoženiem krúžky ktoré budú mať vnútorný rozmer 56,1mm a vonakajší zasa 57,1mm. no nič skúsim ešte pobehať niekde po nete. hádam sa mi podarí niekde ten rozmer toho náboja zistiť. inač aby som nezabudol. mal som na aute ALU disky s rozmerom stredovej diery 57,1mm a nebolo to moc stabilné. bolo cítiť chvenie a to dosť. teraz, keď mám originál plecháče na aute, tak je to obrovský rozdiel.
-
PAuLi3
Darca
pochybujem ze by si zohnal kruzok 57,1-->56,1, to uz fakt nejaku hrubsiu pasku tam dat, ale pochybujem ze by robilo sarapatu 1 mm, to by som haldal v tvojom pripade chybu niekde inde, ak sa ti to teda chvelo...
PAuLi3 kamarát robí pre Mikonu a on sám mi hovoril, že budem mať s tým problémy. že ak to koleso nedosadne presne na náboj, tak budem cítiť chvenie. to iste mi napísali aj na jednom diskusnom fóre, ktoré je zamerané na automobilku ktorej auto aj ja sám vlastním. ako mám v robote ľudí, ktorý robia na sústruhoch ale tá ochota je tu za 0 bodov.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
kdeze ... kamarat nech poda v Mikone výpoveď, lebo mu to vybavím
NIKDY nieje zhodný priemer náboja a stredovej diery na desatinu, ani stotinu mm, to je konstrukcne nelogicke z viacerych dovodov
a) keby bol zhodný priemer diery a naboja, co su obi dva netolerovane rozmery, tak by existovala relativne velka pravdepodobnost, ze nedas koleso na naboj / nezlozis koleso z naboja bez lisu ... a lis v povinnej vybave auta fakt nieje a casto nim nedisponuju ani lamerske pneuservisy
b) pri kazdom brzdeni sa prenosom tepla zahrieva okrem brzd aj ich okolie, teda disk kolesa a naboj - v nepriaznivej situacii, kedy by bol naboj z tepelne roztaznejsieho materialu, ako disk kolesa by nastala situacia a) a potazmo by mohlo dojst k deformacii stredovej diery disku / naboja
navyse je mylne myslet si, ze disk kolesa dosada a drzi prostrednictvom stredovej diery - disk je prichyteny srobami a tie ho drzia a ustavuju do spravnej polohy ...
ergo vola 1mm nic neriesi, dolezita je roztec
problem by teda nastal az v pripade uplne opacnom, kedy by stredova diera bola mensia, alebo ineho typu
NIKDY nieje zhodný priemer náboja a stredovej diery na desatinu, ani stotinu mm, to je konstrukcne nelogicke z viacerych dovodov
a) keby bol zhodný priemer diery a naboja, co su obi dva netolerovane rozmery, tak by existovala relativne velka pravdepodobnost, ze nedas koleso na naboj / nezlozis koleso z naboja bez lisu ... a lis v povinnej vybave auta fakt nieje a casto nim nedisponuju ani lamerske pneuservisy
b) pri kazdom brzdeni sa prenosom tepla zahrieva okrem brzd aj ich okolie, teda disk kolesa a naboj - v nepriaznivej situacii, kedy by bol naboj z tepelne roztaznejsieho materialu, ako disk kolesa by nastala situacia a) a potazmo by mohlo dojst k deformacii stredovej diery disku / naboja
navyse je mylne myslet si, ze disk kolesa dosada a drzi prostrednictvom stredovej diery - disk je prichyteny srobami a tie ho drzia a ustavuju do spravnej polohy ...
ergo vola 1mm nic neriesi, dolezita je roztec
problem by teda nastal az v pripade uplne opacnom, kedy by stredova diera bola mensia, alebo ineho typu
presne ako pise nordkapp_pb
a este krajcirsky meter je najmenej presne meradlo na svete, okrem toho ze uz sam o sebe je pruzny, este sa casom aj natahuje, ono pri siti nepotrebujes milimetre a kedze si vsetko merias jednym metrom tak to mas v konecnom dosledku vsetko rovnak(mame v rodine niekolko krajcirov)
a este krajcirsky meter je najmenej presne meradlo na svete, okrem toho ze uz sam o sebe je pruzny, este sa casom aj natahuje, ono pri siti nepotrebujes milimetre a kedze si vsetko merias jednym metrom tak to mas v konecnom dosledku vsetko rovnak(mame v rodine niekolko krajcirov)
no ja by som ani nepovedal, že to bola blbosť. tie disky, čo som mal neboli krivé a mali stredovú dieru o 1mm väčšiu. a vibrovanie bolo cítiť a veru dosť. teraz, keď som mal cez zimu (mám ich ešte aj teraz) plecháče, ktorú pasujú presne na náboj kolesa je to obrovský rozdiel. žiadne vibrovanie ani nič podobné preto chcem na auto dať disky, ktorých stredová diera bude presne uspôsobené na náboj kolesa do môjho auta, alebo keď už aby sa dali zohnať vymedzovacie krúžky do tých diskov.
ešte tu bolo spomenuté, že ak by mal disk rovnako veľkú stredovú dieru ako je veľkosť náboja, tak pôjde ťažko dole. hej stalo sa to na kamarátovej mazde 6. aby som podotkol, má tam originál disky, ktoré sa dávali do toho auta. mali sme problém to kolesa dať dole z náboja.
ešte tu bolo spomenuté, že ak by mal disk rovnako veľkú stredovú dieru ako je veľkosť náboja, tak pôjde ťažko dole. hej stalo sa to na kamarátovej mazde 6. aby som podotkol, má tam originál disky, ktoré sa dávali do toho auta. mali sme problém to kolesa dať dole z náboja.
-
RATZINGER666
Darca
jasne, ze to nemoze sediet na sebe, preboha... potom by tie kola pri prezuvani uz nikto v zivote nezlozil... vibrovanie musi byt sposobene niecim inym od nevyvazeneho disku az po vadnu pneu, ale urcite nie vacsou stredovou dierou...
wtf vacsu blbost som nepocul, vymen sroby poriadne to dotiahni, daj si vyvazit kola (popr. niekde inde ako obvykle) a ked sa chveje stale vymen loziska nabojov. Problem vyrieseny. ET ti moze akurat urobit problem s drenim gum o podblatnik zvnutra alebo zvonku popr. pri vytocenych kolach
Hegy skôr ako sa rozhodneš niečo napísať, tak si prečítaj tému. Nikde tu nie je spomenuté, že chvenie auta mi spôsoboval rozmer čísla ET. Ale zhrniem ti to. Išlo mi len o to, aby som vedel ako sa číslo ET berie a to som sa tu dozvedel. A potom som sa medzi rečou opýtal, či niekto vie ako veľký náboj má Honda Civic, nakoľko som bral ALU disky, ktoré boli používané na tom aute. A teraz som sa aj dostal k jadru problému chvenia auta. Stredová diera na diskoch bola väčšia ako je náboj kolesa. Keby boli vadné ložiská v náboji kolesa, tak by sa auto chvelo aj vtedy, keď som mal nahodené plecháče. Lenže vtedy žiadne chvenie nebolo. Nahodil som aj tie ALU disky, čo som teraz kúpil a žiadne chvenie. Prečo? Lebo stredová diera diskov zapasovala presne na náboj kolesa tak isto, ako mi zapasovali plecháče. Tie staré disky boli vyvážené a neboli krivé. Dúfam, že teraz je ti to už jasné.
Ešte by som poprosil nejakého moderátora, aby to tu uzamkol. Nie je treba, aby sa tu rozbehol zbytočný spam vďaka užívateľom, ktorý si neprečítajú tému a píšu bludy bez toho, aby vedeli čo sa tu vôbec preberalo. Ďakujem.
Ešte by som poprosil nejakého moderátora, aby to tu uzamkol. Nie je treba, aby sa tu rozbehol zbytočný spam vďaka užívateľom, ktorý si neprečítajú tému a píšu bludy bez toho, aby vedeli čo sa tu vôbec preberalo. Ďakujem.
Tak prepáč fakt som si to nečítal =D.. v každom prípade stále mi je divné to že sa koleso trase/chveje kôli stredovej diere no človek sa učí celý život, čo už vela štastných kilometrovNoobsz DJ napísal:Hegy skôr ako sa rozhodneš niečo napísať, tak si prečítaj tému. Nikde tu nie je spomenuté, že chvenie auta mi spôsoboval rozmer čísla ET. Ale zhrniem ti to. Išlo mi len o to, aby som vedel ako sa číslo ET berie a to som sa tu dozvedel. A potom som sa medzi rečou opýtal, či niekto vie ako veľký náboj má Honda Civic, nakoľko som bral ALU disky, ktoré boli používané na tom aute. A teraz som sa aj dostal k jadru problému chvenia auta. Stredová diera na diskoch bola väčšia ako je náboj kolesa. Keby boli vadné ložiská v náboji kolesa, tak by sa auto chvelo aj vtedy, keď som mal nahodené plecháče. Lenže vtedy žiadne chvenie nebolo. Nahodil som aj tie ALU disky, čo som teraz kúpil a žiadne chvenie. Prečo? Lebo stredová diera diskov zapasovala presne na náboj kolesa tak isto, ako mi zapasovali plecháče. Tie staré disky boli vyvážené a neboli krivé. Dúfam, že teraz je ti to už jasné.