Europsky sudny dvor prehral spor o krize s Talianskom

Diskusie na politické témy...
anderson
Expert
Expert

Europsky sudny dvor prehral spor o krize s Talianskom

Príspevok od používateľa anderson »

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu v piatok konečným rozsudkom zamietol žalobu Talianky finskeho povodu proti Talianskej Republike. Žalobu podala pre porušovanie ľudských práv vystavovaním krížov vo verejných školách. Rozhodnutie bolo potvrdené počtom hlasov pätnásť pre a dva proti. Ako odôvodnenie rozsudku sa uvádza, že neexistujú dôkazy, ktoré by potvrdzovali, že prítomnosť kríža v školách by mal eventuálny vplyv na žiakov.

Žaloba sa zakladala na tom, že prítomnosť kríža v škole, ktorú navštevuje jej syn, je útokom na slobodu svedomia a právo získať vzdelanie v súlade so svojím presvedčením. Toto rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva je konečné, bez možnosti odvolania sa voči rozsudku.

Pred niekoľkými dňami uskutočnil taliansky denník Corriere della Sera anketu o názore na prítomnosť krížov vo verejných školách. Viac ako 80% náhodných respondentov vyjadrilo podporu krížom v školách.

Faktom ale zostava, ze Europsky sudny dvor by v podstate ziaden stat neakceptoval.
Europsky sudny dvor musel ustupit, nielen pre rastucu nedoveru, ked napr. 80% Talianov sa vyslovilo za krize v skolach, ale ak si nechcel uplne odpilit pod sebou konar, lebo v pripade opacneho rozhodnutia, by ho aj tak nik neakceptoval a ESLP by sa stal statistickou zalezitostou, z ktorej si kazdy spravi dobry den.

P. Federico Lombardi, hovorca Svätej stolice, vydal ohľadne včerajšieho (z 18.3.2011) rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva nasledovné vyhlásenie:
"Veľká komora (ESLP) vskutku vo všetkých bodoch obrátila rozhodnutie súdu prvého stupňa jednohlasne prijaté istým súdom"

Uz davnejsie rakusky Najvyssi sud potvrdil pritomnost krizov v skolach a dopredu avizoval, ze to nezmeni ziadne rozhodnutie Europskeho sudu, a vpripade opacneho verdiktu tento nebude v Rakusku akceptovany.
"Kríž ostane v triede. Nik nemôže náš konkordát s Vatikánom zrušiť," uviedol rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann kancelár v rozhovore pre denník Österreich. Zároveň uviedol, že by podporil zakotvenie dohody s Vatikánom v ústave, pokiaľ by "hrozilo, že kríže v dôsledku sťažností u súdu zakážu".

Ministerka školstva Talianska Mariastella Gelminiová vyhlásila, že kríž je súčasťou talianskej národnej identity. "Nikto, a už vôbec nie ideologický európsky súd, neuspeje vo vymazaní našej identity," zdôraznila ministerka.

V rovnakom zmysle sa vyjadril aj poľský prezident Lech Kaczynski. Varšava nikdy nebude súhlasiť so zvesením krížov v štátnych školách, vyhlásil a dodal, že v Poľsku nikto nebude podobné nariadenie akceptovať.
seth82
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Europsky sudny dvor prehral spor o krize s Talianskom

Príspevok od používateľa seth82 »

A? Taliansko sa s ECJ (European Court of Justice) súdilo X+1 krát, dosť veľa prípadov je vzorových a boli na nich založené niektoré pravidlá, ktoré sa používajú dodnes. Mimochodom - s rozhodnutím ako takým súhlasím, pretože Taliansko má dosť silnú kresťanskú históriu a identitu.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

sice na Slovensku v triedach krize nie su, ale ked to mamke privelmi vadilo, mala decku zmenit skolu, urcite su aj v Taliansku skoly, ktore krize na stenach nemaju
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ak je štát sekulárny, tam by nemali čo kríže v škole robiť. Neviem, či je Taliansko sekulárny štát, ale zrejme áno.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Neexistuje čisto sekulárny štát. Každá krajina má svoje vlastné tradície a hodnoty ktoré vzišli z náboženstva. Pokiaľ na školách nebude povinný predmet náboženstvo tak mne osobne kríže vôbec nevadia.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja jednoducho nevidím dôvod na to, aby boli vo verejných inštitúciach v sekulárnych štátoch náboženské, či iné ideologické symboly.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

hughito napísal:Ja jednoducho nevidím dôvod na to, aby boli vo verejných inštitúciach v sekulárnych štátoch náboženské, či iné ideologické symboly.
To je pekná myšlienka, ale potom by nemali byť tresty za to, že si niekto jódluje na záhradke a ruší tým modliaceho sa moslima.
Ak sa ti zdá že pletiem jabĺčka s hruštičkami, tak to nie celkom pravda. Vychádzam z toho, že oddeliť náboženstvo nemôžeš lebo je zakotvené v ľuďoch. Ak ho oddelíš od ľudí potom ho môžeš postaviť na jednoduchom princípe, že by ťa náboženstvo druhého( v tomto prípade kríž) mohlo obmedzovať a že si ho môže praktikovať len doma. Ak je zakotvené v ľuďoch tak potom nastáva situácia úplne iná ateista ako menšina obmedzuje práva veriaceho. - všetko by som to stanovil na jednoduchom zákone demokracie a to : väčšina vyhráva

P.S: andersonov supermúdry príspevok som si prečítal. Je fantastické zisťovať, že Európsky súd pre ľudské práva nikto nerešpektuje keď sa naň môžu naše súdy odvolávať...
btw: názov témy je zlý!! ako môže súd prehrať žalobu? súd len súdi! žalobu prehral žalobca- podľa zdroja taliansky fínskeho pôvodu-->truľo
hughito
Redeemer
Redeemer

Náboženstvo by malo patriť do súkromnej sféry, čiže, ak ho niekto chce propagovať či prezentovať, kľudne nech si nosí kríž na krku alebo na tričku, pre mňa za mňa nech si ho dá aj vytetovať na čelo.

V sekularizovanom štáte by však v štátnych inštitúciach nemali byť žiadne náboženské či ideologické symboly, bez ohľadu na väčšinu či menšinu.

To ako keď je v Čechách väčšina ateistov, tak tam majú lepiť po nemocniciach, školách či úradoch ateistické heslá, plagáty či vyvesovať znaky ? Nie.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Ja len tak zo zvedavosti - existuje jednotny ateisticky znak?
hughito
Redeemer
Redeemer

javatar napísal:Ja len tak zo zvedavosti - existuje jednotny ateisticky znak?
To je úplne jedno (neexistuje). Tu ide o princíp.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:Náboženstvo by malo patriť do súkromnej sféry,
To tvrdíš ty ako ateista, tvrdia to však veriaci? Vieš dobre, že nie. Náboženstvo bude do súkromnej sféry patriť až keď budú veriaci v menšine.
martin04
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa martin04 »

Je to jednoduché, keď niekde idem a chcem tam žiť, tak sa prispôsobím. Samotným Talianom to nevadí ani nevadilo a diktovať im bude 1 pani zo zahraničia?? Veď ak sa jej to nepáčilo, nič jej nebránilo k návratu do Fínska, EU súdny dvor rozhodol správne. Za chvíľu bude niekomu vadiť aj to, keď pôjde po ulici a uvidí na kostole kríž. A to sa nepovažujem za veriaceho, do kostola nechodím, ale nevadí mi to, nemá prečo.
hughito
Redeemer
Redeemer

P3Bo: Ale čo ma po veriacich ? Uvedomuješ si, čo to znamená sekulárny štát ? Je jedno, či je tam veriacich 99% alebo 1%, ak je to raz sekulárny štát a má to zakotvené v ústave (čo stále na 100% neviem či, je, zdá sa mi, že áno), tak štátna "pôda" by mala byť uchránená od akejkoľvek ideológie.

martin04: Mne by teda kríž v škole nad dverami vadil, takisto ako by mi vadili iné náboženské symboly.
molotov356
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa molotov356 »

hughito Mňa by zaujímalo čo ti tak na tom vadí že tam je križ?
hughito
Redeemer
Redeemer

molotov356 napísal:hughito Mňa by zaujímalo čo ti tak na tom vadí že tam je križ?
Prosím ťa, neobťažuj ma takýmito otázkami a prečítaj si, čo som tu napísal.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

v tomto musim pochvalit nasu republiku, ze ked ma v ustave, ze sme zvrchovany stat nezavisly na ziadnej ideologii a nabozenstve, tak to aspon v tych statnych skolach vieme dodrzat a nevesiame si tam po stenach jeziskov a krize...aj ked si nemyslim, ze to je nasim "vyspelym pravnym systemom", ale skor tym, ze sme tu 40rokov budovali socializmus...

statne skoly by mali byt pre kazdeho obcana a ked sa nejaka demokraticka republika povazuje za zvrchovany stat nezavisly na ideologii alebo nabozenstve, preco potom pcha krize do statnych skol ??? ...to potom kludne mozu dojst moslimovia, ze ich uraza ked sa chlapci a dievcata ucia v jednej triede v statnych skolach, potom prijdu zidia ze chcu mat v statnych skola tie svoje svietniky...a tak to bude pokracovat dalej a dalej az po vesmirnych ludi...az pokial statne skoly nepremenime na nejake nabozenske smetisko...

ked niekto chce, aby jeho deti dostali vzdelanie v sulade s nabozenskym vyznanim rodiny, preco svoje deti neposle do cirkevnych skol ??? rodic ma predsa pravo volby...ci posle dieta na cirkevnu, sukromu alebo statnu skolu...a myslim si, ze ta statna skola by vzdy mala zostat neutralna...

osobne som zhnuseny z toho o co niektorym ludom ide, este podpisovat nejake zmluvy s vatikanom o krizoch v statnych skolach a podobne sracky, na co ? ...detom potom takto podprahovo vstepovat nasilu nejake nabozenstvo...kto z toho bude mat zase raz ucel ? radsej keby sa ti ludia starali o nieco uzitocnejsie, o to na co statne skoly sluzia...aby sa zvysila uroven skolstva, aby skoly detom dali co najviac faktickych aj praktickych informacii...ale nie, oni radsej budu viest spory o tom, ci v statnej skole maju byt na stene krize a este o tom podpisovat zmluvy s vatikanom...

pre mna za mna, nech u nas v skole mame aj 1000krizov v jednej aule a kludne aj skumavky s portretom svatych a papeza...pokial vatikan nasej univerzite venuje poriadnu sumu penazi, aby sa aspon jedna nasa slovenska vysoka skola dostala do top100 univerzit na svete...ale take nieco ti lakomci vo vatikane nikdy neurobia, pretoze im nejde o uroven vzdelania...im ide zase iba o ich vlastne zaujmy...miesto toho aby detom nakupili nove ucebnice radsej budu tahat za nitky a pchat detom krize do statnych skol, nakoniec to je asi rovnako charakterne ako ked novorodencov kupu vo vodicke a potom omielaju tie keci ako "kto bol pokrsteny je krestanom navzdy, ci chce alebo nechce"...
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

ephramko napísal:v tomto musim pochvalit nasu republiku, ze ked ma v ustave, ze sme zvrchovany stat nezavisly na ziadnej ideologii a nabozenstve, tak to aspon v tych statnych skolach vieme dodrzat a nevesiame si tam po stenach jeziskov a krize...
Hlavne, že máš jeden v štátnom znaku.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

ten ale aspon silne nepripomina ten sucasny klasicky... ono je problem, ze Slovaci su prilis mlady narod a nemame si co do vlajky dat...alebo tam chcete mat valasku, rapkac, borovicku ci halusky ? :D
zavist a ohovaranie je na Slovensku sportom, takze keby sa v statnom symbole objavil nejaky narodny symbol z konkretneho kraja...napr. bratislavsky hrad...zbytok Slovenska by sa zase urazal a pindal...
a nejaku osobnost z narodnej historie si tiez nemozeme dat do statneho znaku, v zahranici ich nepoznaju a mysleli by si, ze tu mame nejakeho diktatora co svoj xicht dava este aj na vlajku...

takze tolko k problematike statneho znaku...je dost mozne, ze pokial sa nejaki sibnuti politici rozhodnu podpisovat zmluvy s vatikanom, tak nas donutia vesat krize aj v statnych skolach...to tie nase skoly ale najprv samozrejme spoplatnia, aby bolo za co tie krize nakupit...
hughito
Redeemer
Redeemer

My máme na našej škole po stenách zavesené obrazy - našich národných dejateľov, svetových vedcov, vynálezcov a spisovateľov.

Takéto veci patria na steny štátne školy, nie kríže či iné symboly.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

aj my sme ich mali na strednej...dokonca niektore mena boli este napisane v azbuke :D :D :D a na stuzkovu sme si zo skladu vytiahli havla a lenina... :D
Napísať odpoveď