Otázky ohľadom RAID0

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Sapo
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Otázky ohľadom RAID0

Príspevok od používateľa Sapo »

Zdravím
Rozmýšľam o prepojenie dvoch diskov - RAID0, no mám pár otázok pre skúsenejších.
Momentálne mám v PC 3x HDD a to: WD Blue 1TB (EALS), Samsung F1 640GB (HD642JJ), Samsung F1 320GB (HD321KJ).
Rozmýšľam nad ďalším 320GB hardiskom.

Musí to byť rovnaký hardisk HD321KJ, alebo môže byť aj odlišný? Napr. F4 HD322GJ, alebo nejaké WDčko?
Budem vidieť rozdiel oproti jednému haridsku? (bootovanie, načítavanie, rýchlosť programov etc.) Zníži sa mi prístupová doba?

Thx :smt006
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Otázky ohľadom RAID0

Príspevok od používateľa uplink »

Sapo - mal by byť identický, na úvod neodporúčam Samsungy, ale ak Ti šlapú budiš. Odozva sa nezníži, práve naoapk, zvýši. Zvýši sa rýchlosť zápisu a čítania, skoro dvojnásobne.

Môžeš skombinovať teda aj dve odlišné značky s rovnakou veľkosťou, ale ako píšmem neodporúčam. Každý disk a model má svoju unikátnu veľkosť, mechaniku, etc. Ak nie sú dobre zladené je to na škodu celého raid0 pola.

Osobne by som na Tvojom mieste predal čo mám a kúpil si dve RE4 black enterprise do raid0, alebo hardcore 2 x 80 GB OCZ Vertex 2, ak budú lowe.

V tej technológii, je problém aj medzi generáciami. Ak by si zobral novšiu chladničku, má odlišný spin-up a iné parametre, ktoré ovplyvňujú [nepriaznivo] chod raid0 poľa. Najideálnejšie sú tzv. serverové disky ktoré nájdeš v sekcii "vhodné pre 24/7 beh pre servery" na alze. Sú tvorené podobne ako ramky do dual/tripple/quad channelu. Nenasledujú za sebou na linke, ale majú takmer identické vlastnosti.

Ako iste vieš, každý kus disku sa správa ináč, každý má unikátne parametre, aj keď sú to identické disky. Každý disk sa ináč roztáča, ináč spomaľuje, ináč parkuje, ináč seekuje, ináč zapisuje [rýchlosť] a ináč číta [rýchlosť], má odlišný random read/write a sequential read/write. Preto odporúčam práve tie, ktoré na to boli stvorené...
Sapo
Addict
Addict

Viem že Samsung je sračka. Ten disk mám už 4 roky, je to dôchodca. :). Na 2x RE4 nemam lowe a na SSD ani nehovorím.
Odozva sa zvýši? WTF? No nevadí, ide mi hlavne o to, či bude rýchlosť systému a loadingy v hrách svižnejšie. Či zbadám rozdiel, alebo to budú len zbytočne vyhodené peniaze.

EDIT: Nemám problém zohnať rovnaký (HD321KJ). Je síce starý, ale v pár shopoch som ho ešte videl.

EDIT2: Len tak pre srandu. Išli by do RAID0 aj tie disky čo mám? 640 a 320GB? Chcel by som to iba vyskúšať a podľa toho by som vedel, či kúpim ďalší disk alebo nie.
vikko78
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa vikko78 »

išlo by to do raidu0, ale výsledná velkosť bude cca 640 gb. (320 jeden disk a 320 z druhého hdd). zbytok by mala byť ako nepriradená partícia....svižnejšie to bude. ja som to pocítil hlavne pri rozbalovaní napr. HD filmov, a čo sa týka hier to neviem, lebo hrávam velmi zriedka...Osobne už ho nemam, lebo je veľmi náchylný. prvý raz som menil zdroj, všetko som dal ako bolo, ale bohužial system už nenabotoval ( NTLDR nenalezen, potom ešte nejaká hláška), takže nový win a cca po mesiaci som flashoval bios (mb mi nedetektovala sata raid kartu do pcie 2xe-sata)a to isté...inak čo poznám chalanov a nič nerobia z pc ako ja :) , tak si chvália..
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

No nevadí, ide mi hlavne o to, či bude rýchlosť systému a loadingy v hrách svižnejšie. Či zbadám rozdiel, alebo to budú len zbytočne vyhodené peniaze.
Rozdiel zbadáš, 100%. Systém aj hry pôjdu svižnejšie, na nepoznanie.
Nemám problém zohnať rovnaký (HD321KJ). Je síce starý, ale v pár shopoch som ho ešte videl.
je najlepšie mať identický disk.
Len tak pre srandu. Išli by do RAID0 aj tie disky čo mám? 640 a 320GB? Chcel by som to iba vyskúšať a podľa toho by som vedel, či kúpim ďalší disk alebo nie.
áno šli, ako už spomenul vikko, mal by si stratené miesto, mal by si tam značné straty vo výkone, lebo disky sú technologicky asynchrónne a blbý pocit zo stratenej polky kapacity disku :)
Sapo
Addict
Addict

Asi to vyskúšam. Je mi jasné, že FPS v hre nebudem mať vyššie, ide mi hlavne o loadingy a beh systemu... Nepotrebujem žiadnu prídavnú kartu alebo nejaký prepojovací mostík pravda? Stačí len nainštalovať RAID ovládače na dosku a v BIOSe niečo zmeniť.

EDIT: To, že stratím 1/2 celkovej kapacity mi je jedno. Chcem to iba vyskúšať, potom to dám s5.
vikko78
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa vikko78 »

neviem akú máš dosku, ale na mojej MSI mi stačilo dať SATA Raid enabled, potom sa mi vyhodila tabulka, tam som povyberal potrebné hdd a v ponuke myslím, že raid0 je označený ako Stripped, lebo tých raidov je viac. išiel som podla návodu na youtube...potom po instal win7 sa mi už potrebné ovladače k raidu naistalovali samy...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

A nezabudni že dáta na tých diskoch stratíš, takže ak to chceš len nakopčiť, tak cez acronis true image. Driver vo Windooze 7 asi nebudeš potrebovať. Vo Win Hlísta a nižšie áno. Vo Win Vista a XP na diskete, ak by Windoozam 7 nestačilo to čo majú, stačí z CDčka čo máš ku doske.

Have fun! A späť sa už na 90% nevrátiš, za to Ti ručím :)

Samozrejme v biose musíš dať raid:enabled ako napísal vikko, a potom cez F4 alebo akú skratku vytvoriť raidové pole. Nechaj všetko deafultne [stripe size, etc.]. Pole nejako nazvi.
Sapo
Addict
Addict

Zajtra sa do toho pustím a dám vedieť.
:plus: obaja
:smt006

//autoeditácia príspevku (20 Mar 2011, 16:52)
Tak mi to nedalo a spravil som to. :) Cítim mierné zrýchlenie systému, ale asi som čakal niečo viac.
Prílohy
Bez názvu.jpg
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa M4RoS3K »

ja som tiež čakal viac od 2x WD 250 GB ABYX v raid0 (poradil mi ich uplink za čo mu určite ďakujem;) ). Niekde píšu, že s SSDčkom nabehne systém do 30 sek, mne s týmito diskami nabehne za 1 min (odstopované). Kopírovanie, rozbalovanie a práca s väčšími súbormi je dosť rýchla, to je určite zmena na nepoznanie, ale čo sa týka zrýchlenia systému som čakal rýchlosť, ktorá ma dostane a budem iba otvárať ústa. Takisto sú dosť hlučné, jeden dokonca v pravidelných intervaloch vibruje (ešteže mám podložky na odvibrovanie). Ale stále je to lepšie ako jeden veľký disk iba rozdelený na partície ..

P.S.: nastavenie raidu by som určite nerobil podľa nejakého videa na youtube keďže na každej doske (biose) to môže byť inak. Najlepšie si zobrať aj knižôčku (manuál) od matičnej ..
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

M4RoS3K - v podstate ak by si chcel SSD killerácky výkon, tak sa ho nedočkáš, na druhej strane máš to za polovičnú cenu s 5-10x kapacitou a bez zbytočných riskov [fw upgrade, nekompatibilita s radičmi, etc.]

Ani RE4 nedávajú v raid0 úplne SSDčka, ale stále sú lepšia kúpa.

V podstate, až sa bude dať kúpiť 1 x Vertex OCZ 3 [540 MB/s čítanie, 520 MB/s zápis - realita je iná, aspoň zatiaľ, krute iná] tak to bude dobrý konkurent vo verzii s 240 GB, čo bude stáť tak 300-400 evri. V skutočnosti ten biedak dáva 340 MB/s na čítanie a 280 MB/s na zápis. Áno, je to lepšie ako Vertex 2, áno, je to lepšie ako platnićkový disk, ale WTH?! 300-400 eur za kus? Za to mám z vertexov 2 z dvoch 60tiek jedno 120 GB pole, ktoré fachá stabilne 512 MB/s čítanie [ak je dobre nakonfigurované] a ditto z RE4 si postavím raid neviem koľko aj s radičom, čo má 4 disky na speed a mám 400 MB/s stabilne čítanie aj zápis, horná hranica 600-800 MB/s [jeden dá v peaku 200 MB/s]

Proste SSD pri ich momentálnych kapacitách, parametroch/skutočnej rýchlosti a cenách sú zatiaľ len luxus pre majetných.

V celu dobrá kombinácia sú tie kombinované HDD s SSD, ale blbý pocit ostáva...
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

súhlasím. Nechcel som SSD, toľko peňazí za to dať.. Neviem čo som očakával. Že mi systém s týmito diskami v raide nabehne za 30 sek - ako SSD asi :). Skrátka som si myslel, že dostanem výkon, ktorý sa veľmi bude podobať na SSD. Tebou spomínané disky sú pre mňa niekde na marse. Ja som hľadal kompromis niekde medzi cena/rýchlosť/kapacita, aj keď som chcel čo najrýchlejší disk. Ale určite túto kúpu neľutujem, aby som nezmiatol a neodradil zbytočne niekoho, kto by si chcel tieto disky kúpiť ..
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Well, moje ABYS-y RE3 štartujú widle za 20 sekúnd, akurát teraz ako som si dal VM tak sa to natiahlo na minútu.

A s tými SSD ťa sklamem, čo mám klientov čo majú OCZ Vertex 2 v raid0 tak štartujú podobne ako ja :).

Tých pár sekúnd je len a len na čistú inštaláciu. A to zvládnu aj moje dvojplatničky :D

Som to aj niekde písal ako mi štartovala čistá inštalácia s týmto raid0 ktorý mám, bolo to fakt impressive, niečo pod 20 sekúnd...

Totižto aj keď z disku vyhúliš tých nech nežeriem 400 MB/s zápis a 512 MB/s čítanie, ešte vždy tam máš zbernicu, ramku, cpu, grafiku a iné somarinky, ktoré sa zobúdzajú svojím stálym tempom a aj napriek tomu že HDD je momentálne ich bottleneck, prax je taká že sa nevedia "dohodnúť" a aj SSDčka sa zvyknú sakramensky zasekávať, resp. zasekávajú chod celého systému. A najhoršie na tom je že platničkáče aspoň pradú, vrčia, spievajú, rapkajú a vibrujú, takže aspoň vieš že sa "snažia", ale tieto SSDčka len ticho čušia a ty pozeráš ako teľa na LCD panel prečo sa nič nedeje.

Aspoň pre mňa osobne je toto hrozne frustrujúce, lebo neviem kedy nadišiel ten správny čas na tvrdý reštart a kedy nie.

Samozrejme ledka indikujúca aktivitu HDD stále funguje, ale nie tak dobre pri SSD ako pri HDD :)
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

s tým, že k rýchlemu štartu potrebujem nielen rýchly disk, počítam :D. Len si myslím, že ten môj HW by to mohol dať rýchlejšie, keďže disk mu to už dovoliť môže. A ako si dosiahol taký rýchly štart (20 sek.) s RE3jkami? ..ja som tú minútu myslel tak, že za tú minútu je komp plne pripravený na použitie, že je plne spustený, t. j., že všetky aplikácie, ktoré sa spúšťajú pri zapnutí (tie po zapnutí) sa načítajú a mnou vybrané programy pri spustení sú akurát CoreTemp (a neviem, čí mám počítať aj antivir:) )
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Hmm, zaujímavá téma. Iba netreba zabudnúť, že práca na PC je o inom, ako o sekundových štartoch PC. A tie následné hodiny strávené hrami... no ja len tak, či to nieje purismus. Či sa dá s takým výkonom obsluhovať cez klávesnicu PC a.i. :) Lebo tí, čo vedia a tvoria, idú aj teraz na iných strojoch, aj nižších, ako 486, a sú potrební.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

M4RoS3K - štart pc znamená "ready to roll" čiže všetky rezidentné programy nabehnuté a pripravený na robotu. Taký 20 sekundový štart.

jarda - keď Ti poviem že jediné čo ma dokázalo uspokojiť boli corsairy čo dávali 700 MB/s čítanie a 600 MB/s zápis budeš mi veriť? :) lebo ani vertex 2 OCZ mi nestačili, bolo to citeľne pomalé. E.g. teraz sejvujem avatary, je to 135 súborov/avatar, cez adobe flash a photoshop, poviem Ti, je rozdiel či to sejvuje 15, 10, 4 sekundy, alebo instantne. Totižto mám za sebou už dobrých 8 avataraov a to je bezmála cez tisíc súborov manuálne posejvovať a popremenovávať. A tam je to šialene cítiť, lebo 250 minút je veľmi veľa času :) čo mi to ušetrí...
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Ty si rovnaký počítačový fanatik, ako ja, takže nemám žiaden dôvod pochybovať o smysluplnosti Tvôjho konania. Ale tie snahy iných sú ozaj inde.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Mimo práce s videom, veľkými súbormi, množstvom malých súborov a kombináciou záťaže silného CPU a rýchleho disku je to fakt luxus, ale ináč je to na pravom mieste. Osobne keď som mal všetok legal software hodený na iONe tak som myslel že zošediviem a to je 4 threadový iON. Som si spravil virtuálku a mám svätý pokoj :)
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Virtuálne idem roky, ale z iného dôvodu, ktorý vidno aj v jednej téme, kriminálnici sa snažia :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Btw. je taká royalty free inštalácia sedmičiek ako sú Windows XP 32 bit na VM?
Napísať odpoveď