Občiansky preukaz

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Občiansky preukaz

Príspevok od používateľa Janio »

Určite to nebude rovnaké meno... Veď napr. ja mám 0 a len v rodine je rovnaké meno... Takže to je drist sám o sebe...
Nejaké info op: http://sk.wikipedia.org/wiki/Ob%C4%8Diansky_preukaz

+ Toto som našiel na nete, čo sa mi zdá oveľa realnejšie, ako tie mená a podobnosť:
"Tato oblast OP slouží ke strojovému čtení a poslední cifra, která může nabývat hodnot 0-9, je kontrolní číslo k ověření správného načtení. Načte se celé dlouhé číslo,provede se operace, což je výpočet dle stanoveného vzorce, a porovná se s poslední cifrou. Když sedí, tak je číslo načteno správně a může se s ním dále pracovat, když nesedí, tak je chyba v načtení a je nutné jej načíst znovu nebo zadat ručně.

Přímo to s tím nesouvisí,ale i rodné číslo má v sobě ochranu a ověření správnosti,není tedy součástí čísla jako takového,ale při jeho zpracování se s ní pracuje- všechna desetimístná rodná čísla musejí být beze zbytku dělitelná jedenácti."
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

moze byt, nejaka forma CRC
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

brm napísal:Ak sa jednajú o takéto počty.. potom toto číslo odzrkadľuje stav v čase vydania OP.. lenže čo ak sa medzitým nahlási x ľudí s podobným vzhľadom, prípadne x ľudí s podobným menom?

:)
Ved prave preto to bude iba nejaky koeficient podobnosti, tak ako pisal audiotrack :) To by sa uz v priebehu tych par rokov kedy plati OP nemalo velmi menit.
jojo1996
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jojo1996 »

Ministerstvo vnutra začne od buduceho roka vydavať op s elektronickým čipom. Bude v ňom aj elektronicky podpis, aby mohol občan komunikovať s úradmi aj cez internet.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Hm, tieto čipy mi akosi moc nevoňajú. Ešte viac sa zvýši kontrola, určite sa bude dať ten čip aj vysledovať.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

no bude... ale ked ho stratis, alebo sa stratis ty tak ta bude moznost najst... na lokalizacia GPS je lacnejsia ako leto hodina Mi 8/17 s termokamerou...
a neuvdomujem si, ze robim nieco preco by mi to malo vadit, aj ked samozrejme nemusi kazdy vediet kde som aj ked ide napriklad len o posedenie pri vine v prirode...
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

GPS signal v obcianke?? :lol: Podla mna sa tym skor mysli, ze bude vybaveny bezkontaktnym cipom, podobne ako technicky preukaz,isic,platobne karty a podobne
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:Ešte viac sa zvýši kontrola, určite sa bude dať ten čip aj vysledovať.
zas nemusis byt prehnane paranoidny :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Nie som paranoidný, ale to je holý fakt. Čím viac vecí na takejto bázy, tým väčšia možnosť sledovania. To je úplne jasné. Ale rád by som sa mýlil.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

No v USA to ma zmysel ale tu? Tu o tebe stat uchovava daleko viac informacii ako tam. Bezkontaktnym cipom sa sledovat bude dat ked tu kartu budes pouzivat (obdobne ako kreditky). Osobne v tom vidim moznost ulahcenia papierovaciek obcanovi. A pokial ten cip nemas v ruke ako ti ho tam bude chciet dat jester z pekel tak stale mozes utekat aj bez obcianskeho :D
butthead
Darca
Darca

Príspevok od používateľa butthead »

No troska to tu oprasim, vybavil som si novy OP, kedze elektronicky podpis mi otvara dalsie moznosti v pracovnom zivote, musel som k tomuto kroku pristupit...
Vybavoval som ho na 3x - najprv klasika ziadost, fotka, poplatok 4,50 €, potom som tam prisiel druhykrat oznamili formou SMS moznost prevziat hotovy op, este bolo treba ten proces dokoncit, cize nahodit pin kody a samotny certifikat do cipu, citacku a novy op mi odovzdali, akurat mali problemy so systemom a proces sa nedal dokoncit, ze treba prist na buduce, tak som tam bol vcera naslepo, nastastie mi to uz urobili. Teraz to instalujem.
suhajko
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa suhajko »

Končil mi OP v decembri po 10r., akurát v dobe kedy nabehli tie nové, pýtala sa ma pracovníčka na Polícii, či chcem aj aktivovať ten 6-miestny kód (čip máte v každej novej karte, len nemusíte si to aktivovať). Dal som že hej, naťukal jej 6-miestne číslo a dal im email aby mi poslali info (nechcel som t.č., keďže v práci ma to otravuje keď mi hocikto volá či v tomto prípade pošle sms).
Pri preberaní som dostal zadarmo čítačku kariet, práve pre prácu s tým OP, ale ešte som to nepotreboval využiť. Do budúcna to môže byť dobrá vec ohľadne komunikácie s úradmi cez net (tlačivá, overenia a neviem čo ešte).
to číslo o ktorom sa bavíte mám ja napr. 1.
Eddward
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Eddward »

Votriem sa do temy.
Mam novy obciansky, no mam (mensi) problemik s nim, resp. s jeho vyhotovenim. Problem je v tom ze mi vydali obciansky kde mam odseknuty podpis z polovice, co jednak vyzera dost blbo a jednak neviem ci s tym nemozu byt problemy v buducnosti, kedze podla zakona alebo coho by sa podpis mal zhodovat s menom/priezviskom, co sa teda nezhoduje ani z daleka... proste volam sa "Abcdefg" a mam tam podpis z pismen "defg"... surovo odseknute proste, neviem kde sa stala chyba...
podpis som robil normalne perom na papier 2x tusim, boli to dobre podpisy...a keby aj nie mala ma prinajhorsom upozornit tetka... na vodicak som sa davnejsie tiez podpisoval a problem nebol...
Nemam z toho proste dobry pocit. Viete poradit co s tym ? Nechat to tak alebo existuje nejaka forma "reklamacie" v takychto pripadoch?
rados915
Guru
Guru

Príspevok od používateľa rados915 »

Keď iba podpis, tak si na tom ešte dobre. Som videl kamarátov nový OP a má na ňom veľkú hlavu a useknutý krk. Proste je na fotke vidieť iba hlava, bez krku. Neviem či to zazoomovali alebo sa im s tým nechcelo prplať, tak to len tak capli na OP a neriešili. Vyzerá to fakt "úžasne".

Namiesto toho, aby mal normálnu fotku, aká má byť = hlava, krk, časť ramien... tak má jednu veľkú hlavu. Teraz s týmto OP musí fungovať x rokov.

// beardie: Nooo... ale na OP a VP mám normálne :D
beardie
Redeemer
Redeemer

videl si svoj avatar? :D
btw, novy OP stoji 4,5 (16,5) eura
Eddward
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Eddward »

fotka je dobra,
dnes sa zas nerobia fotky tak ze vidno aj kus z ramien... to tak fungovalo kedysi, ze ti bolo vidno aj kravatu ked si sa isiel s nou fotit... dnes sa odfoti naozaj len tvar a mozno polka krku, videl som to tak na vsetkych novych obcianskych resp. vodicakoch takze to nepovazujem za chybu...
tu mas jasny vzor ako to robia:
http://www.minv.sk/swift_data/source/po ... D1_001.jpg

to je ale mimo mojho problemiku :) napriklad na tom vzorovom preukaze je podpis Specimen, no a v mojom pripade to tam mam len ako "imen" keby sme to preniesli na ten podpis...
ked s tym nebude problem tak to nerieit nebudem, len nechcem aby bolo neskoro...
LukasqoO
King
King

Príspevok od používateľa LukasqoO »

A co keby si zasiel tam, kde si si ho robil ? :)
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Zajtra mi končí platnosť, pôjdem si vybaviť až zajtra. Koľko sa čaká na nový OP ? Dá sa požiadať o dočasný doklad ?
beardie
Redeemer
Redeemer

Do mesiaca, reálne skôr

Máš pas?
taki7
Professional
Professional