Goten: Preto, lebo pápež je o.i. aj hlavou štátu Vatikán a preto určité náklady spojené s oficiálnou štátnou návštevou hlavy iného štátu hradí kancelária prezidenta Slovenskej republiky resp. pozývajúci, teda so štátneho rozpočtu.
Tak, ako keď naši štátny predstavitelia idú na návštevu, tiež im hradí určitú časť nákladov pozývajúca strana.
Ak by prišiel pápež na súkromnú návštevu, väčšiu časť nákladov by si hradil sám resp. by mu ich hradili veriaci.
Čo sa týka nákladov na napr. zabezpečenie bezpečnosti - taktiež je povinnosťou Slovenskej republiky zabezpečiť bezpečnosť takejto návštevy. To sa netýka len pápeža ale všetkých návštev, ktorých sa týka diplomatický protokol. Myslím, že tá suma, ktorú bude stáť zabezpečenie bezpečnosti pápeža pri jeho návšteve je v porovnaní s následkami, keby sa mu tu niečo stalo absolútne smiešna.
Je hlavou RKC, Vatikán je len formálny štát. Jeho návštevy sa značne odlišujú od charakteru návštevy iných politikov či prezidentov. Sú tam jasné rozdiely.
Z tejto odlišnosti vyplýva aj tá cena takejto návštevy, ktorá vôbec nie je malá.
Čo povieš na to, že napríklad cesta pápeža do Londýna bola financovaná zo zdrojov financií pre rozvojové krajiny, viď.
http://www.sme.sk/c/5750040/navstevu-pa ... omoci.html
http://www.webnoviny.sk/velka-britania/ ... lanok.html
Celkové náklady jeho návštevy boli
11,74 mil. eur (pre GB) - to sa ti zdá normálne ? Čo bol naposledy na SK, stálo to vyše 80 000 000 SK. Nemalá suma. Teraz to bude, myslím, ešte viac.
Toto nemá nič spoločné s tým, keď sem príde napr. nejaký zahraničný prezident či minister na rokovania. Prirovnal by som to k návšteve napr. anglickej kráľovnej, čo dávam principiálne na rovnakú úroveň.
Neviem kto je Dawkinson, ale pokiaľ by to bola osoba porovnateľná s pápežom, tak taktiež by sa jej týkalo hradenie určitých nákladov. To že by niekto na to nadával, je nepodstatné. Tak, ako je teraz nepodstatné, že niekto nie je spokojný s návštevou pápeža a nákladov spojených s jeho návštevou.
Samozrejme, že pre ignorantov to je nepodstatné, veď čo, mrhajme.
Pápež sem prichádza na oficiálne pozvanie ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu. Nemáš vedomosti o tom ako štátne návštevy prebiehajú. V prípade záujmu si to dohľadaj na intenete.
Čo to mení na veci, resp. čo si tým chcel vyjadriť ? Samozrejme, že ho nepozval katolík Jano z dediny.
Keď opomeniem tvoje vystupovanie voči cirkvi a veriacim na fóre a utvorím si o tebe obraz len z textu v citácií, tak akákoľvek odpoveď by bola pre teba zbytočná, neuspokojivá, nepochopená ergo. by to bolo mrhanie môjho a tvojho času.
Škoda, že si sa takto stiahol. Moje uspokojenie či neuspokojenie by vyplývalo len z úrovne tvojej odpovede. Ak nemáš ako uspokojivo odpovedať, tak máš pravdu, radšej to nerob.
Opäť sa nečudujem, že nerozumieš. Pre človeka s tvojimi názormi to nie je nič prekvapujúce. Takže snažiť sa ti to vysvetliť je absolútne zbytočné mrhanie času pre mňa alebo iného užívateľa fóra, ktorý má opačný názor na cirkev ako ty. A popravde to asi ani nechceš vedieť. Ak by si mal záujem to zistiť, určite to nie je problém pri tvojich schopnostiach hľadať relevantne zdroje, tieto informácie nájsť. Ak sa staneš raz náhodou veriacim, určite na odpovede prídeš aj sám.
Ja vychádzam z histórie pápežstva ako inštitúcie a dosť mi to stačí. Skazená vec. Je to niečo, čo absolútne protirečí základom kresťanstva.
javatar:
To nie je fakt. Ani ty nevies ci boh existuje alebo nie. Beriem ze si to tak mozno nemyslel a len si prezentoval svoj nazor zo svojej strany no v odcitovanej forme urazlivy je. A bodka.
Počkaj, čo teraz nie je fakt ? Že niektorí ľudia, ktorí "to" prehnali, skončili na psychiatrii ? Alebo čo ?
A povedz mi prosím ťa tvoj názor na Jána Bendu - myslíš si, že trávi takmer každý deň na vesmírnych lodiach s vesmírnymi ľuďmi, alebo sa zahráš na agnostik a napíšeš, že to sa nedá zistiť.
halabaster: V Českej republike to bolo aspoň sčasti vyriešené dobre, ako to bude u nás, ťažko povedať.
kathleen:
Tvoj zaujaty (neobjektivny) postoj voci cirkvi a viere sa totiz odzrkadil na tom clanku, ktory si spoluvytvaral. To je vysvetlenim pre zavadazjuce informacie, ktore obsahuje.
Pokojne, ale konkretizuj. Vieš, ak máme konštruktívne debatovať, tak musíš písať vecne, nie len prehlásiť, že článok bol zajatý a zavádzal.
Goten si z toho článku napr. vydedukoval to, čo v ňom vôbec nebolo - ja za to nemôžem, že niekto nevie pochopiť jasný text (tým nemyslím teba).
A samozrejme, nezavádzali sme ani v tomto, viď:
Kód: Vybrať všetko
Vyhlásenie
Národnej rady Slovenskej republiky o umiestňovaní náboženských symbolov v školách a vo verejných inštitúciách v súlade s kultúrnou tradíciou krajiny
Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu vo svojom nedávnom rozhodnutí označil umiestňovanie krížov v školách v Taliansku za porušenie práva rodičov vychovávať deti podľa vlastného presvedčenia. Národná rada Slovenskej republiky k tomuto rozhodnutiu Európskeho súdu pre ľudské práva prijíma nasledujúce vyhlásenie:
Národná rada Slovenskej republiky
konštatuje, že
toto rozhodnutie je v rozpore s kultúrnym dedičstvom a kresťanskou históriou Európy,
umiestňovanie kríža v školách, vo verejných inštitúciách a na verejných priestranstvách predstavuje tradíciu, ktorá je vlastná mnohým európskym štátom,
rešpektovanie tejto tradície nemožno chápať ako obmedzovanie slobody náboženského vierovyznania a ani ako porušenie práva rodičov vychovávať deti podľa vlastného presvedčenia,
umiestňovanie náboženských symbolov v školách a vo verejných inštitúciách je plné právo každého členského štátu Európskej únie vrátane Slovenskej republiky a je v súlade s Dohovorom o ľudských právach a slobodách z roku 1950.
halabaster 2: A koho provokujem ? Tým, že píšem/prezentujem fakty ? Teraz si sa pekne zhovadil, viď text nad. Ale veď, keď sa cítim silný a v presile, čo by som si nekopol, že ? Pekne úbohé.
kathleen2:problem na Slovensku je marazmus, ktory tu zanechal komunizmus. ludia nevedia samostatne kriticky mysliet, maju nizke pravne vedomie a ked sa to spoji s cielom zarobit a udrzat si svoje teple miestocko, vyslednica je neflexibilny, zastaraly a neproduktivny system. vo vsetkych oblastiach.
Súhlasím a nemyslím si, že veľa ľudí kriticky myslí, ako to napísal Rubiki. Jedná sa skôr o vyhynutý druh.
___
Aspoň že tehla dokázal priznať, že ohľadne toho súdu som mal pravdu - teda, to, čo bolo v tom článku.
___
Čo sa týka zneužívania, tak moc nesúhlasím s ephramkom, lebo podľa mňa to má obrovský dopad na cirkevné spoločenstvá, veriaci húfne odchádzajú z cirkvi.
A to, že sa vždy niečo aj primyslí, aj prifarbí a že niekto sa chce obohatiť aj takto, je v podstate už bežná prax dnešnej doby - hyenizmus. V každom prípade by som tento fenomén ako celok nemarginalizoval.