Z histórie PC

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Z histórie PC

Príspevok od používateľa jarda.j »

Pre zvládnutie problematiky počítačov a ich komponentov je potrebné mať aj určitý prehľad o cestách ich vývinu. Jestvujú aj unikátne komponenty aj v tej dobe, ktoré stoja za pozornosť, a ktoré ukážu, že honba za tým naj naj nebýva pre bežného užívateľa tým najekonomickejším krokom.

Priložím na začiatok ten komponent, ktorý je skloňován v spúste príspevkoch, grafickú kartu datovanú zo 4 kvartálu roku 1990. Tento konkrétny typ som nenašieľ ani na nete, azda ide o vývinovú sériu, keď porovnám obrázky od výrobcu na nete. V tej dobe ozaj dobrá.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tseng_Labs_ET4000

http://www.google.com/search?q=tseng+ET ... 40&bih=601
Prílohy
TSENG4000C.JPG
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Z histórie PC

Príspevok od používateľa audiotrack »

nejak mi uniká pointa tejto témy.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Pointa vyplynie časom. Cieľom je poukázať na súvislosti komponentov v PC, pretože je veľa dotazov ukazujúcich na nepochopenie základov v oblasti HW. A so zdokladovaním konkrétnych, aj unikátnych, dieľov. Ide o protipól témy o súčasných novinkách v PC.

Dalšou oblasťou je RAM. Boli doby, kedy PC špičkovej úrovne malo 640 kB /a častejšie 512/. Postupne sa vyvíjali rozličné varianty, a prikladám jednu unikátnu, s kapacitou 1 MB. Z nej som vybratých 512 kB zo soklov použil pre zvýšenie RAM ZX Spectrum 48 kB.
Prílohy
RAM ISA.JPG
lokkju
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa lokkju »

predpokladám, Ze to boli s organizáciou 64KB x 1
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

audiotrack napísal:nejak mi uniká pointa tejto témy.
chvali sa svojimi "skusenostami"
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

lokkju, DRAM sú japan 41256 v doske ISA RAM, a vo VGA TSENG 44256. Viď obr.
Pridávam aj obr toho, ako som zvyšoval kapacitu ZX Spectra a MSX Sanyo. Išlo o kusovú výrobu iba pre moje vývojárske potreby a vidno, že ide o doslovne modelársku prácu, spoj je zložený z troch častí a z oboch strán sú ešte aj špeciálne vodiče pre odskúšanie zapojenia /vlastný návrh/ a uvedenia do prevádzky. Tento modul bol z CMOS RAM so zálohovaním dvomi lithiovými batériami CR 2032, takže nebolo potrebné stále nahrávať programy a dáta z magnetofónu, FDD neboli.
Boli sme v kluboch priaznivcov podľa typu, vydávali sme časopisy, sháňali sme súčiastky po svete...
Prílohy
TSENG RAM.jpg
CMOS RAM1.jpg
CMOS RAM2.jpg
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Nie všetko je na nete a nie každého všetko zaujíma. Koho to nezaujímá, má možnosť sa venovať tomu, čo ho zaujíma. Fór sú tu tisícky a uživateľov ozaj veľa, aj neregistrovaných. To je jedna z výhod aj netu. Sdružovanie sa podľa záujmu, vzájomná pomoc, prenos informácií, výmena skúseností a.i. Predsa len už totalitárne praktiky odišli do histórie. :)

Teraz dávam unikátnu MB, treba sa popozerať po IO na nej a tipnúť si, o aký procesor ide.

EDIT 24.5 15.44
Nik netipuje, tak prezradím, že ide o predchodcu AT 286, o 188.
Prílohy
MB xxx.jpg
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Spam premazaný, a užívateľom j@ro a Sempron zablokovaný prístup do témy
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Aj iný unikátny kúsok do PC - interná karta pre ochranu HDD pred výpadky elektriky, na objednávku, USA, v 1995 cca 12 000 Sk. AKU /12 ks pod čiernym krytom/ a menič, a premostenie zdroja. S SW podporou.
Prílohy
StopaGo.jpg
Sapo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sapo »

Podľa mňa super téma. Napríklad mňa to veľmi zaujíma. Len tak ďalej!
:plus:
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Teší ma záujem viacerých. Prekutrám sklad, nič nevyhazujem. Mám misto. A predsa len, amatér srdcom nevyhadzuje nič, opravuje a pomáha. Je to iba o čase, ten je často najcennejšou devízou. Ale som na nete z dielne, takže paralelná práca, kafčo, pivčo... :D

Viem, že som to tu dal od PC, ale začínal som na TI 30 a vyššie, takže 4 bity/8bity/XT/AT/286... . Stačí prejaviť záujem. Mám aj literatúru, skriptá 8080 a spol., aj Mikrobázi.

//autoeditácia príspevku (24 Máj 2011, 12:35)
Prikladám niečo málo z dvoch čísel Mikrobáze, aby bolo vidno, ako sme si pomáhali, trebárs aj s výrobou interface pre tlačiarne. Bolo treba zohnať súčiastky /cudzina/, vyrobiť plošný spoj, osadiť, oživiť, naťukať program...
Prílohy
TI58C.jpg
Mikrobáze1.jpg
Mikrobáze2.jpg
Mikrobáze3.jpg
Napísať odpoveď