máte niekto skúsenosti s AMD Athlon X2 6000+ 3,1GHz 89W
máte niekto skúsenosti s AMD Athlon X2 6000+ 3,1GHz 89W
čaute ľudia. opýtam sa Vás priamo. máte niekto vyššie spomenutý CPU? chcel by som Vás poprosiť, či by ste mi mohli k tomu CPU napísať, aké máte na ňom teploty v IDLE, v BURNe, čím ho chladíte a na akej doske ho máte. ide o to, že mám už druhú dosku, asi piaty chladič a ani za nič sa mi ho nedarí schladiť tak, ako by som chcel. preto ho mám podtatkovaný, aby sa neprehrieval. sa mi stávalo vždy, že ak som poriadne vyťažil CPU, tak sa prehrial a vypol mi PC. teraz mám momentálne Scythe Ninja 2 a na tom chladiči FAN Xigmatek s PWM a otáčkami od cca 800 do 2100 ot/m. mám také tušenie, že mám zrejme nejaký vadný kus. mám ho už vyše dvoch rokov a začína ma poriadne štvať to prehrievanie sa. najhoršie je to teraz v lete, keď izbová teplota stúpne aj na viac ako 25°C.
Re: máte niekto skúsenosti s AMD Athlon X2 6000+ 3,1GHz 89W
Vykon, vyrobca zdroja?
Enermax Liberty 500W s odpojiteľnými nepotrebnými vetvami. zdroj bol aj v druhom PC a všetko bolo OK. v tom druhom PC bol AMD Athlon X2 5400 BE (myslím, že to bola 5400 tá Black Edition).
-
vikko78
Medium Professional
myslím, že to je vadný kus..aké ti ukazuje teploty, keď sa ti pc vypne? môžu byť vadné teplotné čidla a bios ich detektuje ako vysoké, pc sa vypne a pri tom skutočnosť môže byť iná...
no tak vypína sa, keď presiahne teplotu cez 90°C. otestované cez Everest Ultimate Edition. CPU bol zaťažovaný práve cez utilitu v tom Evereste. a myslím si, že tie čidla možno ani vadné nebudú. keď sa po vypnutí PC chytím chladiča, tak je dosť teplý. teda je to subjektívny názor ale aj tak.
Ake napatie Vcore mas nastavene v biose?
pokiaľ je všetko v BIOSe nastavené na normal alebo auto, tak napätie si určuje CPU podľa vyťaženosti. teraz momentálne je podtaktovaný na výkon AMD Athlon X2 4400+. čiže na 2300MHz (11,5 x 200) pri napätí 1,220V (to mi ukazuje teraz Everest) a pri vyťažení vybehne napätie na 1,260V. ak si teda toto myslel. lebo momentálne sa mi do BIOSu moc nechce.
Ano, myslel som presne to. Neskusal si pri akom najnizsom napati mozes prevadzkovat cpu na default taktoch? Aku najvyssiu teplotu ti udava softver pri terajsom napati 1,22V? Na akej doske je momentalne osadeny cpu?
j@ro nemám tušenie, na akom najnižšom napätí by sa to CPU dalo prevádzkovať. ale stále mám ten pocit, že som nejaký vadný kus kúpil. škoda, že som to neriešil skorej, keď to bolo ešte v záruke a mal som ku tomu všetko potrebné.
Cpu nezvyknu byt takto defektne, ide o cpu vyrabany 65nm technologiou, takze ta ninja by ho mala zvladnut. Mne to pripada ako problem suvisiaci s napatim.
ja ti neviem. menil som kvôli tomu aj dosku. troška sa to upravilo ale žiadna sláva. niekde na AMD fóre som čítal, že bolo viac takýchto prípadov. bolo tam aj kopec odkazov na iné články, ale to som nemal šancu porozumieť (v angličtine sa ešte vynájdem ale iné jazyky mi toho veľa nepovedia). ono pracovné napätie toho CPU je od 1,10V do 1,40. lenže pri default nastaveniach mi dávalo podľa Everestu aj 1,50V. kto vie, či aj nie viac. ono by to chcelo dať ten CPU aj s tým chladičom niekomu druhému do PC a vyskúšať ho tam.
Posledny prispevok obsahuje velmi dolezite informacie. Doska asi nevie spravne detegovat procesor. Nasvedcuje tomu nadmerne zvysene defaultne napatie a s uvedenym procesorom by si nebol prvy s tymto problemom.
-
vikko78
Medium Professional
skus teda napísať aj model dosky, resp. v ktorých doskách bol osadený..Osobne mam x2 5600+ (2,9Ghz) dosku MSI k9n6pgm v2 chladič AC Freezer Xtreme rev.2 a teploty sa nedostanú nad 40 stupňov a to mi v základe ide fan na 15%....
predtým, ako som kupoval CPU som mal dosku Asus M2N-SLI. čo sa tej dosky týka, tak hotová katastrofa. po cca 3 týždňoch používania som sa jej zbavil. teraz mám Gigabyte GA-M57SLI-S4 rev.2, na ktorú som spravil flash najnovšieho BIOSu. inde som ten CPU netestoval (väčšina známych má ešte starší socket pre AMD alebo má Intel) tak neviem povedať, ako by sa správal ten CPU v inej doske.
Na stranke nie je prave tvoj konkretny model uvedeny medzi podporovanymi cpu, to by potvrdzovalo vyssie uvedenu pricinu.
ten CPU tam je. len tam bude zrejme preklep. je tam 6000+ písaná dva krát. v oboch prípadoch je frekvencia rovnaká a to 3000MHz (ten môj má 3100MHz), rovnaké jadro je písané (Windsor pri tom ja mám Brisbane) ale TDP je už rozdielne. ten môj CPU má tých 89W. inač je tam písaný aj 6400+, čiže pri tích 6000+ bude fakt ten preklep. tým pádom by som na podporu CPU nepozeral.
Nie je to preklep: http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/TYPE-A ... %20X2.html. Prve Windsory mali TDP 125W neskor 89W, 6400+ je tiez Windsor a ty mas 89W Brisbane.
čo ja ti viem. ak to podporuje ten výkonnejší CPU 6400+ tak by malo aj ten, čo mám ja. zistil by som to jedine tak, keby som napísal do gigabyte dotaz ku tomu. ale či by mi na to odpovedali, tak to je vo hviezdach. no ale tak za pokus to stojí. vyskúšam niečo pozliepať a poslať im e-mail. a ešte vyskúšam aj u niekoho na druhej doske ten CPU. ako sa bude chovať. škoda, že tu nie je nikto, kto ho má a vedel by sa ku tomu vyjadriť 
Tá MB ten procesor podporuje. Problémom je chladenie, max. 62 stupňov je v datasheete.
ja viem, čo je písané v špecifikáciách. ale tu ide o to, že môžem mať vadný kus. chladenie mám dobré. mal som TT Gunmet Orb, Scythe Mugen 1000, Thermalright SI-128 SE, Xigmatek S1283 Dark Knight, Zalman CNPS 9700NT, Arctic Cooling Freezer Xtreme a teraz mám Scythe Ninja 2. bohužiaľ ale CPU stále pečie jak divé. prietok vzduch v skrini mám spravený dobrý. chybu vidím už len v samotnom CPU. keď som si tak pospomínal, čo všetko som použil na chladenie, tak je toho dosť. dokonca mám na tom CPU už siedmy chladič a stále nie som spokojný čo sa chladenia týka.