Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Prečo takýchto ľudí rovno nezavrú do blázninca ? Akože nič proti nim ako takým, horšie je to, že sú nebezpeční tým, že dokážu ovplyvniť iných slabomyseľných ľudí, ako v prípade toho starého proroka.
najlepsi na tom clanku je tento vyrok
sa zase tvaria, ako keby im o peniaze vooooobec neslo a vsetci predstavitelia cirkvi zili v nejakych chatrciach, obleceny do vriec a denne travili niekolko hodin tvrdou pracou na poli, aby mali co jest...Austrálska anglikánska a katolícka cirev sa obávajú, že pár sa spolieha na peňažné dary, a preto ľudí vyzýva, aby boli opatrní.
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
K tým austrálčanom - Biblia niečo také už spomínala: "...lebo mnohí prídu v mojom mene a budú hovoriť Ja som Kristus a mnohých zvedú."
Inak týchto samozvaných Kristov je viac. 
-
Stoporko
VIP
Hughito - áno? Mohol by si mi dať info o ďalších? Celkom ma to zaujalo. Zhruba odkedy sa "vyskytujú?"
V jednom dokumente bol tlstý potiaci sa a utierajuci si čelo Mexičan - vraj potomok Ježiša. No, tak to nebol zrovna Ježiš, iba jeho potomok.
Solídne však z toho ryžoval, mal plné sály a ľudia mu verili. Na meno si však nepamätám.
//autoeditácia príspevku (25 Máj 2011, 11:53)
Čo poviete na toto ?
//autoeditácia príspevku (25 Máj 2011, 11:53)
Čo poviete na toto ?
Kód: Vybrať všetko
Arthur Shopenhauer, známy nemecký filozof a spisovateľ, napísal : „… (vo Védach) sa stretávam s hlbokými, originálnymi, ušľachtilými myšlienkami… naplnenými vznešenou a posvätnou vážnosťou." = nepíše, o rozprávkach, ale o vážnosti myšlienok.
Alfred North Whitehead (britský matematik, logik a filozof), ktorý predniesol: „Védy sú tou najimpozantnejšou metafyzikou, ktorú kedy ľudská myseľ mohla pojmúť.“
Julius Robert Oppenheimer (atomovy fyzik,vynalezca atomovej bomby) prehlásil : „Védy sú tou najväčšou výsadou tohto storočia.“
Albert Einstein : "Keď čítam Bhagavad-Gítu a predstavujem si ako Boh stvoril tento vesmír, ostatné otázky sa mi zdajú také zbytočné."
Herman Hesse : “Zázrak zvaný Bhagavad-Gíta je v skutku nádherným odhalením životného poznania, ktoré umožňuje, aby filozofia prekvitla do náboženstva.”
Aldous Huxley : “Bhagavad-Gíta je najsystematickejším vyjadrením duchovnej evolúcie, ako poskytnutej hodnoty ľudstvu. Je to jedno z najjasnejších a najzrozumiteľnejších zhrnutí väčnej pravdy a filozofie, ktorá kedy bola vyjavená. Preto je jej trvalá hodnota dôležitá nie len pre Indiu ale pre celé ľudstvo.”
Werner Heisenberg, spoluautor teórie kvantovej fyziky.."After the conversations about the Indian philosophy, some of the ideas of quantum physics that had seemed so crazy, suddenly made much more sense"
John A. Wheeler - prominetný fyzik, spoluvynálezca atómovej bomby a pojmu čierna diera, kvantová hmla, červia diera, atď., nasledovník pozície, ktorú mal v obore Einstein - "One has the feeling that the thinkers of the East knew it all, and if we could only translate their answers into our language, we would have the answers to all of our questions".. "
a zámerne tento jeho citát.. " It's curious, that people like Schrodinger, Niels Bohr, Oppenheimer are Upanishad scholars" (Upanišády sú staré védske hinduistické spisy.)
E. Schroedinger - jeden z najväčších fyzikov 20. storočia. - "The multiplicity is only apparent. This is the doctrine of the Upanishads, and not the Upanishads only. The mystical experience into union with God regularly leads to this view, UNLESS STRONG PREJUDICES stand in the West."
Niels Bohr - zakladateľ teórie atómovej štruktúry - " I go to the Upanishads to ask questions".
David J. Bohm - eminentný kvantový fyzik - " One wold say that atman is more like the meaning. But then what is meant would be Brahman, I suppose - the identity of consciousness and cosmos. This claims that the meaning and what is meant are ultimately one, which is the phrase Atman equals Brahman - of classical Hindu philosophy."
A.N.Whitehead - uznávaný britský matematik, jeho práce z matematickej logiky sa vyučujú. Spoluautor Principa Mathematica - " The vastest knowledge of today cannot transcendt the buddhi - intelect of the Rishis in ancient India., and science, in its most advance stage now, is closer to the Vedas than ever before. "
tak isto môžem pokračovať...
F.Capra - popredný fyzik a teoretik systémov sa odvoláva na Védy.
Carl Saggan, (ktory poukazal na fakt, ze astronomicke merania a vzdialenosti su ako jedine, ktore sa zhoduju s Vedskymi mierkami ) F. Deussen, atď atď. -
Stoporko
VIP
Hughito - S tými pánmi súhlasím v tom, že v hinduizme a budhizme (aj keď oni spomínajú len budhizmus) je veľa múdrosti a poznania. A je škoda, že dnes sa z neho prezentuje hlavne tá "fantasmagorická" časť (fantasmagorická na úrovni vzkriesenia Ježiša - oboje príde dnešným ľuďom ako totálna hovadina...). Myšlienky tých filozofií sú dnes pomerne málo rozšírené, a ak vôbec, tak v silne oklieštenej podobe (viem o čom vravím, mám to doma
). Keďže dnes je veľký boom ezoteriky, stavajúcej na týchto východných náboženstvách v kombinácii s "vybranými kapitolami z Biblie," tak bežný človek prichádza do styku len s veľmi deformovaným učením, zväčša prispôsobeným výkladu toho alebo iného "guru." No hinduizmus a budhizmus sú fantastické filozofické systémy v kombinácii s náboženstvom, ktoré majú čo ponúknuť každému - kresťanovi, moslimovi...i ateistom.
Páni spomínajú hinduizmus. A týmto argumentuje na ateizmus.sk jeden hinduista, - že teda hinduizmus je to pravé náboženstvo, lebo aj títo vedci s ním súhlasia.
Ja takéto dôkazy neberiem, je to na úrovni tých výrokoch o Židoch na prope.
Mne to celé dalo hlavne to, že som sa dozvedel, že plno matematických, filozofických a iných právd a faktov má pôvod v Indii. A nie je toho teda málo.
http://agniveer.agniveer.netdna-cdn.com ... eries1.pdf
Ja takéto dôkazy neberiem, je to na úrovni tých výrokoch o Židoch na prope.
Mne to celé dalo hlavne to, že som sa dozvedel, že plno matematických, filozofických a iných právd a faktov má pôvod v Indii. A nie je toho teda málo.
-
Stoporko
VIP
Hughito - argumentovať, že nejaké náboženstvo je to jediné správne na základe výrokov známych vedcov podľa mňa nie je správne. Však viera v niečo je každého osobné a slobodné rozhodnutie. Páni majú pravdu v tom, že v hinduizme (ale i v budhizme, isláme, konfucionizme...) je veľa pravdy. No tvrdiť, že nejaké náboženstvo je to pravé orechové len na základe toho, čo si o ňom myslí niekto iný... no neviem.
Však s tým sa s tebou stotožňujem. 
-
Stoporko
VIP
Pred pár dňami som tu prezentoval svoj názor o náboženstvách ako o lezení na tú istú horu. Schválne, kto uhádne, odkiaľ pochádzajú tieto slová: "...To vôbec nie je smiešne! Kresťania hovoria o nebi, mohamedáni o siedmich nebách, brahmani majú nirvánu, Laponci večné lúky s čriedami sobov, Eskimáci nebeské jazerá plné tuleňov a veľrýb, Indiáni večné lovištia. Ako je rodičom drahý džavot ich detí, tak je Hospodinovi vzácny džavot človeka, ktorý sa ešte nenaučil, ako má kresťan hovoriť a modliť sa. Teda trest, ktorý sme..."
Zhrnme si to teda, ako som to ja pochopil...vyvin lasky k bohu (podla Fromma):
1./boh ako vsetka priroda, prirodne javy, primitivne nabozenstva
2./boh ako matka, odvodeny od matriarchalneho stavu spolocnosti
3./boh ako otec, odvodeny od patriarchalneho stavu spolocnosti
4./skutocna laska k bohu neakceptuje vztah clovek a boha ako vztah rodica a dietata, tento vztah je nezrely...posledny stupen lasky k bohu je ten, kedy clovek nepouziva slovo boh na oznacenie nejakej nadludskej entity, boh je vlastne clovek, pretoze byt bohom znamena byt ludsky, mat ludske schopnosti, vedomosti, laska, cit spolupatricnosti, vzajomna pomoc a dobro...kedy clovek nepouziva slovo boh, o bohu nehovori alebo ani slovo boh nepozna, no napriek tomu kona dobro a produkuje zrelu lasku...
(ja som si tam nepodciarkoval, kniha je z kniznice)
1./boh ako vsetka priroda, prirodne javy, primitivne nabozenstva
2./boh ako matka, odvodeny od matriarchalneho stavu spolocnosti
3./boh ako otec, odvodeny od patriarchalneho stavu spolocnosti
4./skutocna laska k bohu neakceptuje vztah clovek a boha ako vztah rodica a dietata, tento vztah je nezrely...posledny stupen lasky k bohu je ten, kedy clovek nepouziva slovo boh na oznacenie nejakej nadludskej entity, boh je vlastne clovek, pretoze byt bohom znamena byt ludsky, mat ludske schopnosti, vedomosti, laska, cit spolupatricnosti, vzajomna pomoc a dobro...kedy clovek nepouziva slovo boh, o bohu nehovori alebo ani slovo boh nepozna, no napriek tomu kona dobro a produkuje zrelu lasku...
copyright E.Fromm - The Art of loving, 1956, cast "laska k bohu", str. 74-93Skutocne zbozny clovek, ktory chape podstatu monoteistickej idey, sa za nic nemodli, nic od boha neocakava, nemiluje boha ako dieta, ktore miluje svojho otca alebo matku, dospel k pokore, uvedomujuc si svoju obmedzenost, a k poznaniu, ze o bohu nic nevie. Boh sa pre neho stava symbolom, ktorym clovek v rannych stadiach evolucie vyjadroval suhrn vsetkeho ludskeho snazenia, risu duchovna, laska, pravdy a spravodlivosti. Veri v principy, ktore "boh" reprezentuje, rozmysla pravdivo, zije v laske a spravodlivosti a v zivote si vsetko ceni podla toho, nakolko mu to umoznuje este lepsie rozvijat svoje ludske schopnosti - jedinu realitu, na ktorej zalezi, jediny objekt "maximalneho zaujmu". A napokon o bohu nerozprava a dokonca ani nespomina jeho meno. Milovat boha (ak by vobec pouzil toto slovo) by potom znamenalo tuzit po dosiahnuti plnej plnej schopnosti milovat a uvedomeni si, co "boh" symbolizuje v nas.
(ja som si tam nepodciarkoval, kniha je z kniznice)
v jednom časopise bolo že jeden žije v Rusku a jeho veriaci všetko predajú a nasťahujú sa tam a obrabajú pôdu a sú sebestačný atď.hughito napísal:Inak týchto samozvaných Kristov je viac.
pekna myslienka, len neviem, ci takyto vnutorny postoj obstoji, ked pridu zivotne burky. ked sa musi rozhodnut medzi karierou a rodinou, ked mu umrie zivotny partner, ked dostane smrtelnu chorobu, ked sa musi rozhodnut, ci prijme prikorie. v skratke: ako sa takyto clovek postavi k utrpeniu? verit v principy, ktore boh reprezentuje, je jednoduche pre kazdeho cloveka, pokial "o nic nejde". lebo (ne)viera ma svoje opodstatnenie v rieseni zivotnych otazok a krizovych situacii, nie je to len o pekych reciach.Skutocne zbozny clovek, ktory chape podstatu monoteistickej idey, sa za nic nemodli, nic od boha neocakava, nemiluje boha ako dieta, ktore miluje svojho otca alebo matku, dospel k pokore, uvedomujuc si svoju obmedzenost, a k poznaniu, ze o bohu nic nevie. Boh sa pre neho stava symbolom, ktorym clovek v rannych stadiach evolucie vyjadroval suhrn vsetkeho ludskeho snazenia, risu duchovna, laska, pravdy a spravodlivosti. Veri v principy, ktore "boh" reprezentuje, rozmysla pravdivo, zije v laske a spravodlivosti a v zivote si vsetko ceni podla toho, nakolko mu to umoznuje este lepsie rozvijat svoje ludske schopnosti - jedinu realitu, na ktorej zalezi, jediny objekt "maximalneho zaujmu". A napokon o bohu nerozprava a dokonca ani nespomina jeho meno. Milovat boha (ak by vobec pouzil toto slovo) by potom znamenalo tuzit po dosiahnuti plnej plnej schopnosti milovat a uvedomeni si, co "boh" symbolizuje v nas.
Dobre, a čo tak "sám sebe Bohom" ? A kto vie, ako to je? A čo som ja? A Ty? A on? Ona? Ono? Pýtať sa treba. Vždy a všade. Všetkých. Kto sa nepýta, tak smeruje ku násiliu na iných. Lebo sa cíti byť nadradeným. A prečo?
sam sebe bohom -> ciry antropocentrizmus -> New Age -> skaza
prosim ta, kam na to chodis? vekom uz zrejme nie si pubertiak, ale svetonazorovo nejak dezorientovany.
Nehodnoť a rozmýšlaj o hovorenom a písanom. Ide o vec. Síce o nepodstatnú, a pre niekoho aj zanedbatelnú, ale ide iba o človeka. A neškatulkuj, už Ti to hovorím druhý raz. A neide o vek, aj keď tušíš, že v puberte sa také nepíše. Som po záruke, tak som písal. Cogito ergo sum. 
kathleen:
A ako pomôže tebe tvoj vnútorný postoj v existenciálnych situáciach ? Že budeš mať duchovnú barličku, osobného boha, ktorému sa vyplačeš ? Ďakujem, neprosím.pekna myslienka, len neviem, ci takyto vnutorny postoj obstoji, ked pridu zivotne burky. ked sa musi rozhodnut medzi karierou a rodinou, ked mu umrie zivotny partner, ked dostane smrtelnu chorobu, ked sa musi rozhodnut, ci prijme prikorie. v skratke: ako sa takyto clovek postavi k utrpeniu? verit v principy, ktore boh reprezentuje, je jednoduche pre kazdeho cloveka, pokial "o nic nejde". lebo (ne)viera ma svoje opodstatnenie v rieseni zivotnych otazok a krizovych situacii, nie je to len o pekych reciach.
-
tehla
Kedysi dávno to vraj niekto povedal v rajskej záhrade a vtedy začal pád ľudstvajarda.j napísal:Dobre, a čo tak "sám sebe Bohom" ?