Tvorba 2D grafiky

Všetko čo hľadáte a doteraz sa vám to nepodarilo zohnať smerujte sem...
skener
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Tvorba 2D grafiky

Príspevok od používateľa skener »

Chcel by som vedieť ako sa robí 2d grafika či na to existuje nejaký "jednoduchý program" a nejaké videá alebo kniha k nemu.
Zaujíma ma len 2D grafika a to napríklad v takomto zmysle.

Napríklad asi je to typ GIF ale nie som istý teda, že aby som si vytvoril nejakú jednoduchú animáciu, že keď napríklad na stránke prejdeš na trebárs šípku tak sa otočí alebo obrázok ako keby auta na začiatku kratučkej cesty tak, že sa spustí ako keby gif teda že to auto prejde s jedného kraja toho štvorca (akože cesty) na druhý a tam zostane stáť alebo sa zase objaví na začiatku.

Ja nebudem programovať tu stránku takže ma to, až tak nezaujíma ako to bude reagovat ja si chcem len vytvárať nejakým jednoduchým spôsobom jednoduché vektorové akože animácie ktoré si môžem dať na stránku.

Alebo chcem mať napríklad na stránke časovú os a na začiatku panáčika a keď sa naň prejde myšou na nejaký rok tak sa panáčik pohne a perejde po tej časovej ose na to miesto alebo sa posunie na miesto a spraví tam nejaký jednuduchý pohyb.

Proste nič extrémne a chcel by som ak sa to dá sa len ja naučiť ako spraviť tu animáciu tie pohyby a tie GIF súbory alebo v čom to je a programovanie by som nechal na druhých teda na toho čo bude programovať stránku aby to tak rozchodil aby to reagovalo na pohyb myši alebo tak.

Napríklad ako máte trebárz 2D hru travian a kliknete na upgrade budovy tlačitko a ona sa akože graficky prekresli na novú budovu tak ja by som sa chcel zaoberať len tou grafickou časťou aj to len takou fakt jednoduchou.

Neviete aký program by bol najvhodnejší čo sa na to používa a ako to najjednoduchšie spraviť teda, kde mám začať keď s toho vlastne nič neviem (teda viem si nakresliť čo chcem napríklad v microsofte visio či iných programoch ale to je všetko). Nejakú knihu dobrú a program keby ste poradili alebo niečo podobné by som bol rád ale aby to bolo po slovensky alebo po česky lebo tá moja angličtina nieje žiadny extrém.

Díky moc za rady
BX
Addict
Addict

Re: Tvorba 2D grafiky

Príspevok od používateľa BX »

Na zaciatok by ti bolo asi najvhodnejsie skusit frame-by-frame animovanie. Nech na tom pochopis, co to vlastne taka animacia je.
Teda nakreslis si vsetky snimky animacie, ulozis ich do jednotlivych suborov - obrazkov - a potom spojis v nejakom softe (Jednoduchy mas napr GIF Movie Gear)
Potom mozes prejst na pokrocilejsie techniky, ale to potom.
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

tak čo valstne chceš?
Na animáciu potrebuješ zručnosť a kopec času. Musíš nakresliť obrázok po obrázku. Potom to dáš do pohybu v hocijakom programe od Gimp-u cez nejaký googlený gif animátor až po photoshop.

Na programovanie či ako ti to vlastne nazvať, animácií, je asi najideálnejší flash. Avšak nie je to také jednoduché.
TO nie je tak že hop a hotovo.

Napíš mi prosím ťa čo si očakával od programu? Že ti to z animuje sám?
skener
Medium Star
Medium Star

Takže ja som si to predstavoval asi tak nejako ako tu písal hned kolega v prvej reakcii to za prvé, že nakresliť jeden obrázok za druhým to by išlo na začiatok keď to mám vektorové predsa tak to môžem popohybovať po obrázkoch respektíve rozkresliť relatívne jednoducho ale to asi budem potrebovať more obrázkov či nie ? A príde mi to trochu zastaralí spôsob ale budiš.

Veď to kolko asi frejmov by som msuel nakresliť do jednej sekundy napríklad aby to bolo pekné a nebolo to nejaké roztrhané ale pekne plynulé ?

A za druhé neexistuje nejaký program typu o niečo zložitejší napríklad že máš akože postavu len 2D napríkald len veľmi jednoduchý 5 paličkovú a jeden krúžok ako hlava. a žeby som nejako to mal v tom programe nakreslené a žeby som mu nejako povedal že nech hýbe hore dole týmto smerom a on by s ňou hýbal a spravil s toho tu animáciu.

Ako napríkald že si animujem niečo v powerpointe to je moje obľúbené. že napríkald nakreslím si tam akože cestu a pridám si tam obrázok auta a potom tem len použijem jednu funkciu a nakreslím pochyb tomu autu a ono po kliknutí prejde respektíve sa len ten obrázok posunie po tej trase ktorú som nakreslila a vyzerá to ako pohyb a je to plynule a netrebalo by nič frejmovať. A že takto nejako by fungoval ten program možno trochu sfoistikovanejšie.

Napríkald toto potrebujem trebárs že postavička (a to som teraz len tak v rýchlosti načrtol pre predstavu) má kladivo v ruke a zatlčie kolík do zeme akože napríklad vždy by sa hýbala len ta ruka akože hore dole po nejakom oblúku a vždy by sa ten kolík posunul o trošku nižšie teda vlastne len dve dráhy by tam boli. Dá sa to spraviť bez toho aby som to musel po frejmoch kresliť? Proste len nejaké lacné funkcie by na to stačili ako sú animačné funkcie v powerpointe a tam by som toto rozanimoval za chvíľu. Tak nejaký program ktorý by dokázal podobné veci by sa mi hodil. Všetko ma zaujíma len 2D a len takéto si myslím že jednoduché veci ktoré sa dajú aj v powerpointe spraviť. Možno o pár funkcií keby mal viac ale nič extréme ja nechcem robiť len že by mal nejaké pohybové funkcie animačné a nejaké prechody a nejaké časovanie a vzišlo by z toho nejaký pár sekundový gif alebo čo ja viem aký formát ktorý by sa dal hodiť na stránku aby sa mohol spustiť keď naň potom človek prejde myšou alebo tak.

Kludne by som si aj nejakú učebnicu alebo dobrú knihu s príkladmi prečítal ak existuje.
Prílohy
kladivo kolik.png
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

skener napísal:A za druhé neexistuje nejaký program typu o niečo zložitejší napríklad že máš akože postavu len 2D napríkald len veľmi jednoduchý 5 paličkovú a jeden krúžok ako hlava. a žeby som nejako to mal v tom programe nakreslené a žeby som mu nejako povedal že nech hýbe hore dole týmto smerom a on by s ňou hýbal a spravil s toho tu animáciu.
Ja budem reagovať už len na toto, lebo na ostatné odpovedať neviem (2D grafikou sa zoberám len veľmi okrajovo)
Takže podľa tohoto popisu môžeš vyskúšať program Pivot. S ním som sa niekedy dávno hral :)
skener
Medium Star
Medium Star

Ten pivot ale zvlada len s takými ozaj postavičkami ako som nakreslil ale ja som aj ine veci chcel kde aj nebudu tie postavičky ale sa tam budu aj ine veci robiť neviete ozaj o niečom ? To ako potom robia ludia tie grafické veci.

Dám vám ešte na ukážku takú jednoduchú akože animáciu čo som len tak teraz spravil v powerpointe stačí kliknúť a malo by sa to spustiť a prebehnúť taká jednoduchá vec akože buldozér postaví cestu a potom po nej prejdú autá.

A tvrdí mi kamarát že to asi skôr ako gif by mali byť nejaké flash animácie či aplikácie, že to asi skôr bude vhodné na takéto jednoduché animácie pre weby použiteľné. Teda že by som skôr mal riešiť nejaký flash editor.
Neviete čo je na tom pravdy a nepoznáte nejaký taký vhodný program čo nieje zložitý a je prípadne aj v našom jazyku alebo je k nemu dobrá podpora v podobe videí alebo knihy alebo neviem čoho proste že sa dá v ňom zorientovať.

//autoeditácia príspevku (10 Sep 2011, 8:49)
Pozrite si napríklad toto: Medzi 17tou a 35sekundov

http://www.youtube.com/watch?v=M0BYrLIwxNA

To je napríklad tiež taký jednoduchý typ 2D animácie.

Neviete ako to vytvorili ?

Zase mi chodí len po rozume ako by som to v powerpointe spravil.

Proste by som tam dal tie tri objekty a nahádzal tam a načasoval ich posuny a bolo by to. A správalo by sa to rovnako.

Naozaj neexistujú programy kde by sa dali takéto jednoduché veci robiť ?
Prílohy
ukazka.rar
(107.97 KiB) 34 stiahnutí
TheMEMBER
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa TheMEMBER »

ak chces animovat nejake jednoduche animacie - posun z bodu A do bodu B alebo nejake posuny, na to je si myslim dobry flash alebo toonboom a podobne tomu programi. Toho orla neviem ako spravili, je vela moznost.. ale toho panaka naanimovali 2ma sposobmi:
1. kreslili obrazok po obrazku - niekolko obrazkov ktore sa opakuju a potom tu slucku obrazkov uz len posuvalil ako nejaky objekt z bodu A do bodu B - tam na konci ako odide prec.
2. panak bol rozkuskovani a jeho casti boli zanimovane alebo mal kostru a tou sa hybalo - toto nie je animacia obrazok po obrazku a toto maju asi skoro vsetky 2D
animacne programi ktore nie su zadarmo napr. spominany Flash a toonboom(ten obsahuje animacne kosti ale neviem ci vsetky verzie).

taky program existuje v ktorom sa daju urobit take jednoduche veci ale nie zadarmo, ak ano, taky nepoznam, ale to je tym ze take programi uz dlhu dobu nesledujem. Jedneho casu bol toonboom aj zadarmo, ak nie, tak jemu podobny program, bohuzial uz si nepametam ako sa volal.
Napísať odpoveď