Kolieskove korcule ako si vybrat?

O športe...
DzejAr
Novice
Novice

Re: Kolieskove korcule ako si vybrat?

Príspevok od používateľa DzejAr »

Ahojte, chcem si kupit korcule aj na bezne jazdenie, mozno sem tam nieco preskocit a dobre sa na nich vyblaznit v meste. Cesty u nas su dost roznej kvality, tak som sa rozhodol, ze fitnesy ani rekreacne nechcem. Mam skusenosti s oboma, asi pol roka som jazdil aj na agresivnych (ziadny velky skiler, max nejake skoky). Ako mozne sa mi javia tieto http://www.arsenal.sk/?p=248 mate s nimi niekto skusenosti? Alebo odoporucate nieco ine.
beneton
Novice
Novice

Príspevok od používateľa beneton »

Čawte. Takže chcel by som si kúpiť nové korčule. Momentálne mám rollerblady. Kupoval som ich cca pred 8timi rokmi, v tej dobe stály cca 9000 Sk. Jazdil som na nich každú sezónu, som s nimi veľmi spokojný , ale chcel by som už niečo novšie. Čo ma ale zaráža je, že moje terajšie majú kolieska len 78, tvrdosť myslím 82 ale jazdí sa mi na nich veľmi dobre. Vôbec mi nepripadá, že by boli nejako pomalé. Teraz čo pozerám, tak z 78mm kolieskami sa predávajú už len detské alebo pre totálnych začiatočníkov :) No na tých mojich sa mi jazdí naozaj suprovo a to si nepripadám ako začiatočník. Takže hľadám niečo kvalitné tak do 200 eur, ale max do 84mm. Už aj to je veľa, chcem si zakorčulovať a nie sa rozbehnúť a potom nech ma len vietor unáša. Aby boli kvalitné ložiská ( na tých mojich som ešte ani kolieska nemenil nie to ložiská a idú krásne potichučky ), tvrdosť koliesok asi vyššia, nech niečo vydržia. Dúfam, že v dnešnej dobe sa za tých 200 e nájde niečo kvalitnejšie, s týmito čo mám teraz som 8 rokov nemusel nič robiť, len obuť a korčulovať.

Rozmýšlam nad týmito :

http://korcule.com/korcule/fitness/panske/k2-etu
http://korcule.com/korcule/fitness/pans ... -moto-84-2
http://korcule.com/kolieskove-korcule/f ... e-spark-84
http://korcule.com/kolieskove-korcule/u ... -84?cPath=

Najviac sa mi pozdávajú tie rollerblade urban alebo tie spark. K2 značku nepoznám ale počul som že je celkom dobrá.

Čím sa líšia tie URBAN od SPARK ?

Ďakujem za rady.
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

urban sú skôr pre agresívnejšiu jazdu. Majú robustnejšiu topánku, spevnený rám. Ak jazdíš tvrdo (dole schodmi, sem tam nejaké skoky..) tak jednodznačne urban. Ak preferuješ rekreačnú jazdu po rovine a na dlhšie cesty, tak spark. K2 robí veľmi pohodlné topánky, takže sú skôr tiež na dlhé a kľudnejšie korčulovanie. Osobne by som bral jedny z tých rollerblade, konkrétne urban ale vravím, že neviem aký je tvoj štýl a možno by ti nevyhovovali
beneton
Novice
Novice

Príspevok od používateľa beneton »

Ani skoky a ani dole schodmi jazda nehrozí, korčulujem často a rád ale zase taký profík nie som :) Skôr rekreačne ale zase vyžadujem kvalitu a žiadne hukotanie ložiska alebo niečo podobné. Lenže ako pozerám, tak aj tých sparkov je viac druhov, alebo ma mýlia len modelové rady ? Takže ten model spark čo som dal link sú kvalitné ? Len sa mi nezdajú trošku tie kolieska, neviem či 84 nie je moc. Vravím, že teraz mám 78 a s rýchlou jazdou som spokojný. Potom čím väčšie kolieska jeto aj na úkor manévrovateľnosti. Ale zase ako som už spomínal, 78 sú väčšinou pre deti, čo mi je dosť divné, keďže v tom čase ako som ja kupoval korčule tak mi poradili tie čo mám. To som mal 20 rokov :)

Ak sa v tom vyznáš a budeš mať čas pohladať mi nejaké linky s kvalitnými korčulami bol by som ti vďačný. Do týždňa by som sa chcel rozhodnúť.

//autoeditácia príspevku (20 Apr 2011, 13:07)
Ešte by som rozmýšlal aj nad týmito. Možno som sa už aj rozhodol pre ne.

http://korcule.com/kolieskove-korcule/u ... -80?cPath=

Stoja viac ako tie 84 mm . Pritom majú kolieska len 80 mm. Nechápem že prečo. Tvrdosť majú 80A. To znamená že sú tvrdé alebo skôr mäkšie. Ak tvrdé, tak tie ložiská sú postačujúce ? Proste chcem, aby mi tie korčule vydržali aspoň 5 rokov. Keby som ich mal porovnať s tým sparkom, aj keď nejazdím tvrdo po schodoch a tak, ale podla teba sú kvalitnejšie ako sparky ? Ak korčulujem len rekreačne, ponúknu mi tie korčule ten istý konfort ako tie sparky ? Alebo sú skôr zamerané na tvrdú jazdu na úkor konfortu ?

Takže rozhodujem sa už len medzi

http://korcule.com/kolieskove-korcule/u ... -80?cPath=
http://korcule.com/kolieskove-korcule/u ... -84?cPath=
http://korcule.com/kolieskove-korcule/f ... e-spark-84

Ozaj, tie URBAN majú brzdu ?
Rayiner
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Rayiner »

Mohol by mi niekto poradiť korčule pre dieťa?
Veľkosť nohy 43.
Cenovo prijateľné :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

beneton: čím vyššie číslo pri tvrdosti, tým sú tvrdšie. Z tejto trojice čo si dal by som asi bral na tvojom mieste tie twiter. Ložiská majú slabšie ako zvyšné dve, ale majú lepšie kolieska. Ja mám korčule niekoľko rokov, a ešte som ložiská nemusel meniť. Ani neviem o tom, že by ich niekto meniť musel, takže tie majú pomerne dlhú životnosť. Ak ich raz za čas prečistíš a naolejuješ tak nebude problém ani s hlučnosťou

rayner: dievča alebo chlapec?
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

Mam 17 rokov a rozhodol som sa,ze si kupim Fitness kolieskove korcule,problem je v tom,ze este ani raz v zivote som nestal na kolieskovych korculach,za aky cas a ci vobec :) sa naucim zaklady (stabilita a ako-taka rychlost)?,mame v meste novu asfaltku takze teren neni problem,je vyhoda ak na lade korculovat viem ? Korcule kupujem s 80mm kolieskami, 82 tvrdostou,diky za tipy.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

odpovedať za ako rýchlo naberieš základy je zložité. Každý sa učíme rôzne rýchlo, niekto má väčší talent na športy a niekto je totálne drevo. Ak ale vieš jazdiť na ľade, tak základné pohyby a rovnováhu si osvojíš veľmi rýchlo. Len pozor na zvyky z ľadových korčulí, hlavne spôsob brzdenia (na asfalte nereálne, treba brzdiť do téčka jednou korčulou alebo brzdou na päte (v extrémnych prípadoch power slide)) ale aj na tzv. čaptanie
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

ak vies dobre korculovat na lade, tak na kolieskach ti to pojde tiez (avsak budes si musiet zvyknut na maksiu topanku, trosku iny balanc ako na lade a pod.)
presne tymto som si presiel tento tyzden aj ja, ked som si kupil kolieskove /fitness/ korcule, pricom som na kolieskovych nestal dobrych 10-12 rokov... no na lade korculujem od septembra do aprila, takze mi to netrvalo viac ako 5-10 minut, kym som sa do toho dostal (problemom je fakt len to brzdenie, z ladovych ti bude najprirodzenejsie /aspon mne je/ otocit sa oblucikom /nohy "na chaplina" pod tupym uhlom/, avsak vo vyssich rychlostiach dole kopcom je to trosku problem, v tom pripade kombinujem rozne obluciky spolu s brzdou na pate a zakoncim to tym vyssie spominanym oblucikom... kedze mam makke kolieska - 80A, tak na to T-cko si velmi zvykat nechcem)
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

ak sa venujes tomu kup si dobre korcule ak raz za cas stacia normalne za cca 90 eur ako ja. Milujem takych co si kupia korcule za 180eur a idu 2 krat za rok. A pritom obehujem cyklistov na cyklistickom chodniku :D
aaaa
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa aaaa »

zdravím hoši uvažujem o kupe. som v tomto začiatočnik ale niečo som si tu už prečital, naštudoval a sám pohladal na nete. Chcem sa teda spýtať či ako pre začiatočníka sú dobre tie korčule čo som si vybral, či cena je priatelna k tovaru, a po pripade či za tu cenu možem poprípade zohnať lepšie korčule pre seba. dik za helf

http://www.bruslarna.cz/in-line-brusle/ ... price]=asc
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

84A sú dosť tvrdé kolieska a tiež ich veľkosť je väčšia ako bežne. Aj podľa ložísk vidno že sú spravené skôr na rýchlu jazdu. Osobne by som ich začiatočníkovi neporadil, a už vôbec nie na naše chodníky kde ti budú poriadne hrkať. Ak máš v meste možnosti dobrého povrchu (ako v nitre v parku alebo tuším v košiciach chodia na hrádzu, či v blave na nábreží) tak ich zober. Ak však takéto možnosti nemáš, tak učiť sa ti bude asi lepšie na mäkších kolieskach
aaaa
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa aaaa »

aha diki moc a vedel by si mi potom z tej stranky odporučiť nejake ?
tyler91
King
King

Ja som si pred tyzdnom kupil RollerBlade Spark 80 http://www.sportobchod.sk/rollerblade-spark-80.htm (Nie cez tento web,ale priamo v miestnej predajni).
Su o nieco lacnejsie ako tie co si postol ty a pre zaciatocnika vhodnejsie.Maju mäkksie a mensie kolieska a o trosku menej presne vyrobene loziska,teda su pomalsie,ale lepsie ovladatelne.Mozem ti ich len odporucit.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tie sú už vhodnejšie na začiatky, ale mäkkými kolieskami som mal na mysli 76 - 80. Ja som mal istého času kolieska 80A, a 78A ktoré som menil podľa potreby a povrchu (street urban na tvrdších, technická jazda na mäkších). Rozdiel je tam veľmi veľký, aj v hlučnosti aj v stabilite. Momentálne mám objednané profi kolieska z USA tvrdosti 74A. Len pre porovnanie asi takéto veci dokážeš na 74-76A: vidíš že ich takmer ani nepočuť aj pri silnejšom dosadnutí nohy, a má výbornú stabilitu. Pri tvrdších by si to nikdy nespravil, no zase na 80 a viac môžeš jazdiť takýmto štýlom (konkrétne tie vo videu majú 84A): síce tam kvôli hudbe nepočuť hlučnosť korčulí, ale ver mi, že je to podstatne hlučnejšie. Dovoluje ti to však skoky a väčšiu rýchlosť.

oba štýly však vyžadujú roky skúseností, toto sú extrémy len na porovnanie koliesok. Veľa predajcov ti totiž povie že 74 alebo 78 sú moc mäkké a dlho ti nevydržia, ale to nie je pravda. Vydržia ti dosť dlho keď s nimi jazdíš tak ako máš. Ak budeš jazdiť street (to druhé) a budeš teda často brzdiť korčulou tak jasné že ich zodereš rýchlo. A práve od začiatočníka nepredpokladám brzdenie korčulou, ale brzdou, tak radšej by som vsadil na stabilitu ako na rýchlosť a skoky
tyler91
King
King

Audio: Chcel by som sa spýtať na rám korčulí,na tých Sparkoch 80 je rám kompozitový,je nejaký veľký rozdiel oproti hlinikovému ? Mne sa zatiaľ len trošku ošucháva farba,takisto ložiská vraj čím vyššia presnosť tak aj rýchlosť bude väčšia,na výkonnostných som si všimol,že sa používaju už ABEC 9 (SG9-RollerBlade) ty osobne aké používáš ? Ovplyvňuje to nejak jazdu?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hliníkový rám máš ľahší a pevnejší, ale neviem či to ovplyvní nejak radikálne aj jazdné vlastnosti. Tiež som na kompozitovom ráme. Čo sa týka ložíšk, tam je viacero kritérii ako iba presnosť. Kúpiš ABEC 9 ktoré môžu byť lacnejšie a horšie ako ABEC 5 iného výrobcu. ABEC je len norma čo hovorí o presnosti, ale nehovorí nič o materiáloch a technológii výroby. Podobne máš napríklas SG ktoré používa roller blade alebo ILQ. Existujú napríklad keramické ložiská, ktoré sú vraj odolnejšie než klasické ale ja s nimi nemám skúsenosti. A tiež isto veľkú rolu zohrajú aj použité mazivá, odolnosť voči prachu (či sú tesnené) a podobne. Ja mám powerslide abec 7 PS
explorer
Novice
Novice

Príspevok od používateľa explorer »

mozem poprosit o radu? kupil som si korcule, zn Fila, zial, po odskusani v terene sa mi zda, ze nemam v nej stabilnu nohu, teda su asi vacsie nez trebalo. na dlzku ok, ale topanka je akoby sirsia a i ked mi noha vnutri nejak nelieta (praveze pocitovo su velmi pohodlne a nikde netlacia), citim, ze pri zabere nemam chodidlo presne na osi koliesok a pri zabere sa mi noha skruca, chodidlom to musim kompenzovat a mam z toho krce, nemozem sa ani poriadne rozbehnut, lebo nemam v nohe istotu.

v obchode (exisport) mi ju vymenit samozrejme nechcu, ani ze by vymenili iba topanku (to sa dalo cakat), pretoze uz su jazdene, i ked maju za sebou necele tri kilaky.

ako by ste mi poradili to vyriesit? hruba ponozka? nejake vypchavky? uvazoval som o nejakej hrubsej bandazi na nohu, ktora by aj spevnila clenok aj kusok vyplnila priestor topanky...mate nejaku skusenost s tymto?

dakujem
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

teoreticky by si mohol skúsiť členkovú ortézu, alebo si viac zatiahnúť korčule. Predpokladám že sú na šnurovanie, nemáš náhodou dierky pre šnúrky aj na vnútornej topánke? Niektoré majú aj na vnútornej aj na vonkajšej plastovej
explorer
Novice
Novice

Príspevok od používateľa explorer »

to som si nevsimol, su ako klasicke fitness korcule, tzn cast snurovanie, suchy zips na fixnutie snurok a nadclenkova klipsna...ide o to, ze na dlzku su ok, o cislo mensie som uz citil prsty na spicke, len sirka topanky je nejaka stedra (asi mam uzke nohy). korculoval som velmi davno, teraz som sa rozhodol znova, cize nejak si pamatam jak by ta noha mala sediet a nie je to ono jednoducho
Napísať odpoveď