To vyplýva z toho, že za stredoveku bolo akékolvek štúdium okrem teológie, práva a medicíny označované za filozofiu.Philosophiæ doctor v doslovném překladu znamená doktor filozofie (původně pak toto označení vychází ze starořeckého Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, tj. „Učitel filosofie“).
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
tehla
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Naozaj?
naozaj, studium filozofie nema s tym titulom nic spolocne, sam si krasne skopiroval poucku a je v nej jasne napisane "doslovny preklad"
ako doktor filozofie sa to nepouziva, je to vedecky titul, ktory dostane kazdy, kto ukonci tretostupnove vysokoskolske vzdelanie v prislusnom odbore, kde sa titul Ph.D. udeluje
tak ako ho moze dostat technicky vzdelany clovek, tak ho moze dostat aj humatitne vzdelany clovek
ty sa snazis dokazat, ze ide o nieco v spojitosti s filozofiou, co je blud
ako doktor filozofie sa to nepouziva, je to vedecky titul, ktory dostane kazdy, kto ukonci tretostupnove vysokoskolske vzdelanie v prislusnom odbore, kde sa titul Ph.D. udeluje
tak ako ho moze dostat technicky vzdelany clovek, tak ho moze dostat aj humatitne vzdelany clovek
ty sa snazis dokazat, ze ide o nieco v spojitosti s filozofiou, co je blud
-
tehla
čo má titul „doktor filozofie“ spoločné s filozofiou som napísal. Všetky podobné vedy šli ruka v ruke s filozofiou, napr. na Karlovej univerzite museli všetci študenti absolvovať štúdium filozofie, aby mohli pokračovať ďalej vo svojom obore. (dodnes sa vyučuje na väčšine univerzít a má množstvo rôznych disciplín) - odtiaľ vznikol titul „doktor filozofie“. Filozofia bola totiž základom - veda všeobecne používa napr. základné postupy logiky, čo je filozofická disciplína. Človek, ktorý chce študovať na filozofickej fakulte a otitulovať sa ako „doktor filozofie“ a zároveň tvrdí, že filozofia ani nie je veda je proste smiešny. To je celé. Pochopil si konečne?
tehla: Vysvetli mi podľa tvojej definície titul Ing. Arch. Janko Hraško PhD. (asi doktor filozofie architektúry Janko Hraško??? - blud)
PhD. čiže doktorát v odbore stavebníctvo má napr. takéto uplatnenie
PhD. čiže doktorát v odbore stavebníctvo má napr. takéto uplatnenie
A čo má toto spoločné s filozofiou? Lebo ja tam súvis nevidím.Absolvent študijného programu nájde uplatnenie u nás i na európskom trhu práce ako vedúci pracovník tvorivého
bádateľského tímu, ako samostatný vedecký pracovník na univerzitách, vysokých školách, akadémii vied,
výskumných a vývojových pracoviskách.
vobec to nie je smiesne, filozofia nema s titulom Ph.D. nic spolocne aj ked sa o zem hodistehla napísal:Človek, ktorý chce študovať na filozofickej fakulte a otitulovať sa ako „doktor filozofie“ a zároveň tvrdí, že filozofia ani nie je veda je proste smiešny.
musis prekladat vyznam, nie slovo od slova
v tejto dobe Ph.D. ~= vyskumnik
Tehla:
1/ Zjavne si mylis titul PhDr. a Ph.D.
PhDr. je maly doktorat a udeluje sa absolventom filozofickej fakulty. Ph.D. je "velky doktorat" a udeluje sa vo vsetkych vedeckych smeroch za prinos do vedeckej obce a vyskum (podmienkou pre ziskanie je vedenie vlastneho vyskumu v urcitej oblasti)...
2/ mam pre teba novinku, titul Ph.D. sa udeluje vo vsetkych vysokoskolskych odboroch OKREM TEOLOGIE a umeleckych smerov...preco asi ?
1/ Zjavne si mylis titul PhDr. a Ph.D.
PhDr. je maly doktorat a udeluje sa absolventom filozofickej fakulty. Ph.D. je "velky doktorat" a udeluje sa vo vsetkych vedeckych smeroch za prinos do vedeckej obce a vyskum (podmienkou pre ziskanie je vedenie vlastneho vyskumu v urcitej oblasti)...
2/ mam pre teba novinku, titul Ph.D. sa udeluje vo vsetkych vysokoskolskych odboroch OKREM TEOLOGIE a umeleckych smerov...preco asi ?
Tehla vidno, že sa v danej problematike vôbec neorientuješ, tak sa tu nesnaž rozdávať rozumy.
To, či je filozofia veda alebo nie, je sám o sebe filozofický problém, ktorý sa rieši napriek storočiami. Aj tu nemáš absolútne páru o danej problematike, takže sa stiahni, urobíš lepšie.
To, či je filozofia veda alebo nie, je sám o sebe filozofický problém, ktorý sa rieši napriek storočiami. Aj tu nemáš absolútne páru o danej problematike, takže sa stiahni, urobíš lepšie.
-
tehla
Akože hrach na stenu hadžem? Snad som to vysvetlil dosť jasne, čo to má spoločné. Tak ešte raz, opakovanie matka múdrosti:beardie napísal:filozofia nema s titulom Ph.D. nic spolocne aj ked sa o zem hodis
Původ a význam
Za středověku bylo studium jakékoliv jiné vědní oblasti mimo teologii, právo a medicínu označováno za filosofii (philosophia). Vzhledem k vývoji vědních a vyučovaných disciplín v univerzitních prostředích od té doby toto rozdělení vedlo k tomu, že bezmála v každém studijním oboru, ať již z vědeckého nebo humanitního prostředí, je nyní doktorát udělován v podobě titulu Ph.D.
presne tak - „doctor philosophiae“ - predstavuje vedeckú hodnosť doktora. Titul opäť nahradil napr. CSc alebo DrSc. - „kandidát vied“ alebo „doktor vied“.beardie napísal: v tejto dobe Ph.D. ~= vyskumnik
Samozrejme, že to má historický pôvod a spravidla sa na univerzitách vyučuje v rôznych obmenách aj filozofia - ako predmet (napr. filozofia práva, rovnako ako základy logiky, argumentácia a pod). Filozofia ako „láska k múdrosti“ bola totiž považovaná za základ vzniku vedy a vedec ako príslušník inteligencie bol predurčený na to, aby mal vzťah k filozofii. Takže hughito, ak vzťah k filozofii - teda lásku k múdrosti v sebe nemáš, bude lepšie, ak na svoju "vedeckú kariéru" zabudneš, lebo narobíš viacej škody ako úžitku.Skratky vedecko-akademických hodností PhD. (doktor filozofie) a umelecko-akademických hodností ArtD. (doktor umenia) sa uvádzajú za menom, od ktorého sa oddeľujú čiarkou. Skratky vedeckých hodností CSc. (kandidát vied) a Dr.Sc. (doktor vied) sa píše obdobne.
http://tvorim.net/typografia/81-spravne ... h-hodnosti
Ak znova nedokážeš pochopiť, čo píšem - na čo si už pomaly zvykám, bude lepšie ak sa stiahneš ty. Aj keď sa tu budeš dookola oháňať tým, že filozofia nie je podľa teba veda, vedec bez vzťahu k filozofii a filozofovaniu je obyčajný robot, čo ty podla mňa si, lebo preberáš bez rozmyslu všetko, čo ti natlačia v príslušných pochybných portáloch do hlavy.hughito napísal: Aj tu nemáš absolútne páru o danej problematike, takže sa stiahni, urobíš lepšie.
Bez filozofie a filozofovania by neexistovala ani samotná veda a ľudia by sa uspokojili s podmienkami, v ktorých boli pred tisícročiami. Takže podľa mňa (narozdiel od teba) je filozofia „vedou vied“. Sám som na univerzite prešiel pár semestrov filozofie - ako predmetu - a neviem si predstaviť, že by sa mi nedostalo základov prieniku myslením počas dvoch tisícročí - takého Sokrata, Platóna, Aristotela, filozofov stredoveku, novoveku, základov logiky a argumentácie (napr. všimol som si, že tu dosť často používaš „argumentum ad hominem“, takže niečo sa už nalepilo dokonca aj na teba).
Dokáže tu niekto medzi tymito ľudmi pochopiť, čo vôbec pišem a prestať rozoberať kraviny? Môj čas je totiž vzácny. Snáď už ma prestanete konečne obťažovať týmto nudným vysvetľovaním
Aj podľa mňa stojí filozofia nad vedami v pozitívnom zmysle slova. Ty nevieš pochopiť to, že ak píšem, že filozofia nie je veda, tak to nie je myslené v negatívnom zmysle slova. A opakujem - naštuduj si niečo o tejto problematike od samotných filozofov, ktorí toto riešili už pred stovkami rokov a sú na to rôzne názory. Napr. že to je veda, že to nie je veda, že filozofia stojí nad vedami, atď.
A k tomu titulu PhD. už bolo napísané všetko, akurát ty to nechceš prijať. Aj na blbej wikipédii je to napísané jasne a zrozumiteľne: http://sk.wikipedia.org/wiki/Doktor_%28PhD.%29
A k tomu titulu PhD. už bolo napísané všetko, akurát ty to nechceš prijať. Aj na blbej wikipédii je to napísané jasne a zrozumiteľne: http://sk.wikipedia.org/wiki/Doktor_%28PhD.%29
-
tehla
Tak si to prečítaj ešte raz a pozorne...hughito napísal:Aj na blbej wikipédii je to napísané jasne a zrozumiteľne: http://sk.wikipedia.org/wiki/Doktor_%28PhD.%29
Kód: Vybrať všetko
Tento titul sa udeľuje osobám, ktoré v rámci svojho vysokoškolského študijného programu uskutočnili výskumnú prácu v predmete svojho štúdia a prípadne splnili ďalšie podmienky presnejšie definované študijnými zvyklosťami krajiny (napr. obhájili dizertačnú prácu pred komisiou).Kód: Vybrať všetko
Philosophiæ doctor doslova znamená doktor filozofie (pôvodne toto použitie vychádza zo starogréckeho Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, čo znamená „učiteľ filozofie“). V stredoveku bola akákoľvek iná vedná oblasť mimo teológie, medicíny a práva označované ako filozofia, preto sa dnes titul "philosphiae doctor" udeľuje absolventom v rôznych vedeckých oblastiach.Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
tehla:
Ty sa tu snažíš vysvetliť pôvod a minulosť titlu PhD., že súvisí s filozofiou, ale nám ide o prítomnosť a tá je taká, že PhD. z teba filozofa nespraví (na tu je PhDr.). PhD. je náhrada za CSc., tzn. že PhD. nemá nič spoločné s tou filozofiou ktorá, sa učí na filozofickej fakulte, s tou filozofiou, pomocou ktorej by ste vy veriaci mohli tvoriť kilometrové úvahy o vašom náboženstve, s tou filozofiou, ktorú ty považuješ za "vedu vied".
Chápeme sa konečne o čo ide nám a o čo ide tebe?
Ty sa tu snažíš vysvetliť pôvod a minulosť titlu PhD., že súvisí s filozofiou, ale nám ide o prítomnosť a tá je taká, že PhD. z teba filozofa nespraví (na tu je PhDr.). PhD. je náhrada za CSc., tzn. že PhD. nemá nič spoločné s tou filozofiou ktorá, sa učí na filozofickej fakulte, s tou filozofiou, pomocou ktorej by ste vy veriaci mohli tvoriť kilometrové úvahy o vašom náboženstve, s tou filozofiou, ktorú ty považuješ za "vedu vied".
Chápeme sa konečne o čo ide nám a o čo ide tebe?
Koreň slova boh znamená jedenie, jedlo, bohatstvo. Podľa tehlovej etymologickej logiky to znamená, že boha si môžeš strčiť do rožka s horčicou. Táto debata je zbytočná a môže zaujímať už iba lingvistov.
Veda je vedou vďaka predmetu, metódam a jej výsledkom a metódy by mali spĺňať určité kritériá. Odvolávať sa na to, že z toho môžeš mať titul je kravina podobne ako odvolávať sa na to, že to učia na univerzitách. Kedysi sa učila na univerzitách aj astrológia a na niektorých vadnejších univerzitách sa učí dodnes. Univerzity vznikali v dobe, keď o vedeckej metóde alebo experimente nikto ani nechyroval, takže odvolávať sa na tradíciu je tiež blbosť. Takže prosím....radšej sa v tejto téme začnime venovať niečomu zmysluplnejšiemu.
Veda je vedou vďaka predmetu, metódam a jej výsledkom a metódy by mali spĺňať určité kritériá. Odvolávať sa na to, že z toho môžeš mať titul je kravina podobne ako odvolávať sa na to, že to učia na univerzitách. Kedysi sa učila na univerzitách aj astrológia a na niektorých vadnejších univerzitách sa učí dodnes. Univerzity vznikali v dobe, keď o vedeckej metóde alebo experimente nikto ani nechyroval, takže odvolávať sa na tradíciu je tiež blbosť. Takže prosím....radšej sa v tejto téme začnime venovať niečomu zmysluplnejšiemu.
-
tehla
Hughito - čítaj pozorne:
Rozdiel medzi filozofiou a vedou je taký, ako medzi všeobecným a konkrétnym, kde všeobecné predstavuje filozofia a konkrétne jednotlivé vedy.
Ale ak máš iné vysvetlenie, prečo sa udeľuje titul PhD - teda "doktor filozofie", keďže podľa „všetkých“ s filozofiou zaručene nemá nič spoločné, tak sem s ním, som fakt zvedavý
tu si si v podstate aj sám odpovedal, prečo sa tento titul udeľuje za vedecké odbory a aký má vzťah tento titul k filozofiihughito napísal:Aj podľa mňa stojí filozofia nad vedami v pozitívnom zmysle slova.
Rozdiel medzi filozofiou a vedou je taký, ako medzi všeobecným a konkrétnym, kde všeobecné predstavuje filozofia a konkrétne jednotlivé vedy.
Zjavne tí „všetci“ nechápu, čo tu vysvetľujem celý čas ja - zas tie princípy logiky - už samotným vedeckým štúdiom človek prichádza do styku s filozofiou a jej jednotlivými disciplínami (napr. axiológia, epistemológia, logika). A samozrejme, ked nejakú univerzitu vyštuduješ, tak zistíš, že na univerzitách sa vyučuje filozofia aj ako predmet, či už samostatný, alebo v súvislosti s nejakým oborom - takže sa s ňou do kontaktu určite dostane.hughito napísal:Ide o to, že človek, ktorý tento titul dostane, do styku s filozofiou samotnou vôbec prísť nemusí, čo ti tu už všetci márne písali.
Ale ak máš iné vysvetlenie, prečo sa udeľuje titul PhD - teda "doktor filozofie", keďže podľa „všetkých“ s filozofiou zaručene nemá nič spoločné, tak sem s ním, som fakt zvedavý
Tehla:
CSc. (candidatus scienciarium) - 1953 -1996 "V rokoch 1990-1996 sa udeľoval paralelne k titulu Dr., ktorý titul kandidát vied napokon nahradil (už v podobe PhD.)."
PhD. (philosophiae doctor) - 1996 -
Prečo a za tú istú vec (III. stupeň vysokoškolského vzdelania) dával pred 96' "kandidát vied" a po 96' sa už dáva "doktor filozofie"??? Vtedy to nemalo s filozofiou nič spoločné a teraz už má? Či ako?
CSc. (candidatus scienciarium) - 1953 -1996 "V rokoch 1990-1996 sa udeľoval paralelne k titulu Dr., ktorý titul kandidát vied napokon nahradil (už v podobe PhD.)."
PhD. (philosophiae doctor) - 1996 -
Prečo a za tú istú vec (III. stupeň vysokoškolského vzdelania) dával pred 96' "kandidát vied" a po 96' sa už dáva "doktor filozofie"??? Vtedy to nemalo s filozofiou nič spoločné a teraz už má? Či ako?
-
javatar
Hardcore addict
s filozofiou ako "naukou o uvazovani a mnozstvu popisanych smerov a nazorov ludi" ma PhD naozaj spolocne velmi malo - ja som sa hlasil na PhD na katedre telekomunikacii a multimedii (zial k danemu docentovi sa nas hlasilo 5 tak som neuspel), teda by som naozaj v skriptach necital nic o Kantovi, Nietschem a podobne...
s filozofiou ako "laskou k mudrosti" co je jej povodny vyznam ma PhD. spolocne dost...
este neake otazky?
s filozofiou ako "laskou k mudrosti" co je jej povodny vyznam ma PhD. spolocne dost...
este neake otazky?
tehla, radsej mi vysvetli, ak je teologia vedecky odbor, preco nie je mozne v odbore teologia ziskat titul Ph.D., cize za vedecku vyskumnu cinnost ???
ti dostavaju Th.D. - za nevedecku dogmaticku cinnost 
-
tehla
návrat ku tradícii. čo ja viem prečo to zmenili, čo som vševed? Možno preto, že počas komunizmu nejaké veľké filozofovanie nebolo dovolené ani vo vede - jedna ideológia, jedna strana, Boh bol neprípustný, všetci sme zrazu boli z opice a pod., nemohol si byť žiaden slobodný filozof, ale v súlade s ideológiou, vymýšľali si svoje vlastné tituly, oslovenia a pod. Komunisti mali veľa debilných nápadov, ktoré neviem vysvetliť.LuksKE napísal:dával pred 96' "kandidát vied" a po 96' sa už dáva "doktor filozofie"??? Vtedy to nemalo s filozofiou nič spoločné a teraz už má? Či ako?
no dobre, telekomunikácie ok, tam si sa nemusel konkretne s filozofiou stretnuť, ale čo štúdium histórie na filozofickej fakulte, tiež nemá nič spoločné s filozofiou? (na histórii je tiež konkrétne filozofických predmetov dosť)javatar napísal: este neake otazky?
Beardie and co.:
Prečo je teológia veda?:
"
Nárok teológie byť vedou potvrdzuje: teológia má svoj predmet a ním je zjavená skutočnosť, čiže celé dejiny spásy; opiera sa o zákony ľudského myslenia; má vlastnú metódu skúmania (Sv. písmo, Tradícia, Magistérium, ...); vytvára súhrn vedomostí tvoriacich logicky usporiadaný myšlienkový systém."
s filozofiou sa nemusis stretnut na ziadnej technickej skole, neplet sem historiu, ta nie je podstatna, PhD. sa udeluje vsade a s filozofiou to nema nic spolocnetehla napísal:no dobre, telekomunikácie ok, tam si sa nemusel konkretne s filozofiou stretnuť...
"zjavena skutocnost", cize nejake historicky spochybnene vyroky a ciny ludi, ktori mozno ani nezili?Prečo je teológia veda?:
"
Nárok teológie byť vedou potvrdzuje: teológia má svoj predmet a ním je zjavená skutočnosť, čiže celé dejiny spásy; opiera sa o zákony ľudského myslenia; má vlastnú metódu skúmania (Sv. písmo, Tradícia, Magistérium, ...); vytvára súhrn vedomostí tvoriacich logicky usporiadaný myšlienkový systém."
wow, vysvetlenie ako hovado...