Problemy s PC (pravdepodobne RAMky)

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Problemy s PC (pravdepodobne RAMky)

Príspevok od používateľa Nadeo »

Zdravim, stala sa mi zaujimava vec s compom dneska. Surfujem si po nete, mam pusteny serial v okne, a zrazu sa mi vypne comp. Zapnut naspat nesiel(vobec ziadne reagovanie na tlacitko), takze som automaticky myslel, ze je to zdroj, ale ten svietil v poriadku. Vtedy som sa zlakol, ze to moze byt teda cpu, cpu chladic bol horuci (tj. ale dobre lebo znamena ze funguje :P). Postupne som skusal odpajat disky, gpu a podobne, ze ci to nieje nahodou nieco z nich. Nakoniec som vsetko rozobral, precistil od neludskeho mnozstva prachu, popritlacal vsetky konektory (cpu fan bol uvolneny, mozno preto sa nezapinal, podla googlu).
Problem je ale nasledovny: PC sa mi zapol, hned som ho radsej podtaktoval troska, a v biose vidim ze total system memory : 2048mb. To ma dost prekvapilo, kedze mam 2x2gb DDR3 ramky. Vo windowse mi to ukazuje - Nainstalovana pamat: 4.00GB (2.00GB pouzitelne)

Znamena to ze mi odisla niektora ramka? Su pritlacene spravne, skusal som. Dalsia vec je, ze sa mi PC nevypne automaticky aj s winom, ale zostane bezat ked sa mi uz OS vypne, tzn. to musim vypinat cez tlacitko ako stare compy(tento problem nastal az dnes)... Dakujem za odpovede.
Denco
King
King

Re: Problemy s PC (pravdepodobne RAMky)

Príspevok od používateľa Denco »

Neskúšal si dať po jednom RAM module?
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Skusal som este ked mi nesiel zapnut comp, po jednej ramke a nic sa nezmenilo. Idem skusit teraz a aj pohladat v biose dve veci ktore som vygooglil na to vypinanie...

//autoeditácia príspevku (25 Aug 2011, 20:33)
Ok, skusil som vybrat jednu ramku, MB zacal pipat, tak som vypol s pocitom, ze ta ramka je zla. Tak som skusil v druhom slote tu ramku bez chybnej, system nabootoval. Narval som ich tam nas5 obidve a (stale nechapem ako) - bios mi ukazuje 4GB a aj win mi uz ukazuje 4GB. V biose bolo nastavene vypinanie podla stavu RAMiek takze sa vysvetluje druhy problem... Celkovo sa to vyriesilo, ani neviem ako.. ale diky za pomoc :D
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Chladenie CPU - prach a následná slabá cirkulácia vzduchu.
RAM - to je čudné, keď sú rozličné údaje v BIOS a WIN, malo by to byť rovnaké, azda premenný kontakt v závislosti na teplote /prach, vlhkosť, chladenie/.
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pigesko »

jardo, opat trosku od veci nemyslis?? :smt033

// ked niekomu neberie ramky, vacsinou je prva rada prave prehodenie ramiek...preco to takmer vzdy pomoze je aj mne dodnes zahadou, aj mne to vela krat pomohlo, hlavne pri rozdielneych typoch ramiek...
lokkju
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa lokkju »

Pigesko - ani nie tak od veci.
Pokiaľ by sa tento problém objavil hneď po poskladaní PC - je to ok.
no v prípade už bežiaceho počítača je to nemožné.
Ako iste vieš RAM sú chladené od cpu coolera. v prípade jeho zanesenia prachom, zvieracími chlpmi a tak podobne - je tu možnosť prehrievania ram usadenej v slote ďalej od cpu.
A je takisto možné, že mu niektorá ram povyskočila zo slotu. no vzhľadom k jeho chaotickej činnosti pri pokuse o odstránenie problému, môžeme vyslovovať len dohady.
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

"Ako iste vieš RAM sú chladené od cpu coolera"

- no toto je mi fakt novinka :) to ze ich ofukne mierny vanok neznamena ze su doslova chladene...
j@ro
Star
Star

Príspevok od používateľa j@ro »

Este som sa nestretol s tym, aby dovodom vypnutia pc bolo prehriatie ramiek. Podla mna islo o prehriate cpu a nasledne komplikacie s ramkami asi vznikli prave ich prehadzovanim.

/ lokkju Existuju aj exkluzivne chladice, ktorych pasiv zasahuje aj nad sloty ram, ale nemyslim, ze ide o tento pripad. Zovseobecnovat sa to neda.
lokkju
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa lokkju »

Pigesko
schválne si over orientáciu rebier cpu massivu, potom zreviduj svoj názor a napíš.

j@ro
ale ano. prehriata ram môže handleru odovzdať schaotené data, následkom čoho sa potom môže systém chovať nepredvídavo. jump do abnormálnej adresy a pod.
aj prehriatie cpu beriem v potaz, dokonca skôr ako tie ram. len autor tu písal o manipuláciach s ram. preto mi to hlava akože neberie. ak sa to stane na doteraz bežiacom systéme, čo s tým preboha má vzájomná výmena ram v slotoch? to je amatérčina - pokus/omyl.

excluzívne chladiče - tak to asi nebude z tohoto súdku.
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

skus si prebehnut podobne temy, kde pomohla vymena ramiek v slotoch...ako to vysvetlis ?? ty to volas amatercina ?? ja to volam caste riesenie problemu :wink:

//za svojim nazorom si stojim...uz len z toho dovodu, ze moze mat fan nasadeny na rebrach z bocnej strany a fuka smerom od ramiek...(nic ojedinele)...nikde nepise, aky ma cpu cooler, ani ziadnu foto nevidim...preto regaujem tak ako reagujem, kedze jarda sa mal opytat ci nahodou.....ale on to napisal takym sposobom, ze to je na 100% nadeov problem :)
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

j@ro napísal:Este som sa nestretol s tym, aby dovodom vypnutia pc bolo prehriatie ramiek. Podla mna islo o prehriate cpu a nasledne komplikacie s ramkami asi vznikli prave ich prehadzovanim.

/ lokkju Existuju aj exkluzivne chladice, ktorych pasiv zasahuje aj nad sloty ram, ale nemyslim, ze ide o tento pripad. Zovseobecnovat sa to neda.
Je to tak, pravdepodobne to bolo prehriate cpu a ramky sa nejako dokakali, ked som ich po jednom skusal. Stale ale neviem, preco sa mi comp nechcel zapnut ani pol hodinu po vypnuti.
j@ro
Star
Star

"Neludske mnozstvo prachu" sa mohlo prejavit na prehriati vicerych komponentov. Napr. zdroj to mohol rozdychavat aj tebou uvedeny cas.
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Zdroj svietil v pohode, a menil som ho cca pred mesiacom, prach tam nebol skoro ziadny. V grafike bolo dost vela prachu, a aj cpu cooleri sa najde medzi rebrami par chumacov...
j@ro
Star
Star

O aky zdroj, cpu, grafiku a dosku sa jedna?
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Intel Core i5 750 + Noctua NH-U12P
Gigabyte P55 UD3
Kingston HyperX 1600MHz DDR3 2x2GB
ATi Sapphire 4890 Vapor-X
Fortron Black Power 650W
jackoff8
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jackoff8 »

Pigesko má v niečom pravdu, aj ja som zažil problémy s RAM, počítač nešiiel spustiť a keď som ramky vymenil v slotoch už išiel - to je elektronika. Keď si napísal o tom prachu, určite to vieš, ja ti to len pripomeniem, prach vie niečo porobiť s teplotou komponentou.
Niekto tu napísal, že sa nestretol s tým aby sa počítač vypal pri prehriatí ramky, ak si tým myslel preťaženie tak to neni problém, mám win7 a ako jediný gadget/miniaplikáciu mám na ploche "All CPU meter", zobrazuje mi tam aj kapacitu ram, a chcem len napísať, že raz som sa dostal do situácie, keď som mal spustených najmä veľa okien v prehliadači s videami a veľa iných aplikácií a len som pomaly videl ako sa ramka zaplňuje a keď už bola skoro úplne plná, tak sa PC vypol, čiže dá sa to.
j@ro
Star
Star

Ak je ta noctua dobre nasadena, tak si s procesorom musi poradit. Odporucam nahodit HWMonitor, IntelBurnTest s nastaveniami (Stress level: Maximum, Times to run: 10) a sleduj maximalne teploty.

Pri uvedenom chladici by som sa zase viac priklonil k zdroju.

/jackoff8 Ram-ky su konstruovane tak, aby zvladali urcite prevadzkove vlastnosti. Bez zvysovania napatia by k uvedenym komplikaciam v suvislosti s pamatami dochadzat nemalo.

Ostatne si vystihol :wink:
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

tak tak...jackoff to vystihol :) za ten cas co som na tomto fore som tu uz zazil tolko situacii, kedy pomohla vymena ram v slotoch ze by som tu bol do rana pri hladani a vypisovani tem...proste toto sa stava aj pri ramkach s pasivom a perfektne vetranej a cistej skrinke...

- a ako pise kolega, ramky su konstruovane tak, aby zvladali urcite prevadzkove vlastnosti...jednoducho ked na svoje ramky teraz dr***m 2cm vrstvu prachu a bordelu + na ne natocim cooler z cpu tak aby siel vsetok teply vzduch na ne, nestane sa, aby sa prehriali, alebo nedajboze aby sa vypinal PC...jednoducho NIE :)

//jackoff8: to na konci mi moc nesedi, kedze pri plnom vytazeni ram by sa mal win postarat o uvolnenie, nech sa deje co sa deje :) ale samozrejme, moze sa stat, ze uz ti ju proste nema kde uvolnit...
jackoff8
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jackoff8 »

Ani ja som nevedel, čo sa stane ak sa ramka zaplní, otvoril som moc aplikácií a kapacita sa zapĺňala hrozne rýchlo až sa mi vypol počítač, snažil som sa povypínať aplikácie, no počítač bol zbrzdený a už nestíhal a ja som len videl ako si rýchlo ramka zapĺňa a nasledovalo vypnutie počítača.
balthier
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa balthier »

Nadeo napísal:Skusal som este ked mi nesiel zapnut comp, po jednej ramke a nic sa nezmenilo. Idem skusit teraz a aj pohladat v biose dve veci ktore som vygooglil na to vypinanie...

//autoeditácia príspevku (25 Aug 2011, 20:33)
Ok, skusil som vybrat jednu ramku, MB zacal pipat, tak som vypol s pocitom, ze ta ramka je zla. Tak som skusil v druhom slote tu ramku bez chybnej, system nabootoval. Narval som ich tam nas5 obidve a (stale nechapem ako) - bios mi ukazuje 4GB a aj win mi uz ukazuje 4GB. V biose bolo nastavene vypinanie podla stavu RAMiek takze sa vysvetluje druhy problem... Celkovo sa to vyriesilo, ani neviem ako.. ale diky za pomoc :D
When enabling dual channel mode with two memory modules ,be sure to install them in the DDR3-1 and DDR3-3 socket.IF only one DDR3 memory module is installed,be sure to install it in the DDR3-1 or DDR3 sockets.-treba obcas aj manual precitat a nemusel by si skusat poradie :D Ak mas dalej problemy s RAM pozri aky mas bios ak bude nutne ho updatuj.
Napísať odpoveď