nemyslim Fica, myslim celu EU, napriklad socializacia strat bank, to nema s kapitalizmom nic spolocne, pokracujme o tom v politike...
Neviem kde v tom pokračovať, odpíšem sem: to sú čiastky, faktom je, že vládne kapitalizmus. Od socializmu je všade na hony. To, čo robí Fico a aj rôzni ľavicoví politici v Európe, to je len ľavicový populizmus.
ako by si si to teda predstavoval?
ohladom toho mania viac: nemusia to byt len hmotne veci, co tak nehmotne? nemas zaujem viac sa vzdelavat? aj kvoli niecomu takemu ako je vzdelanie/informacie mozes inymi ludmi manipulovat a zneuzivat ich, aby si dosiahol svoj ciel
Ako by som si to predstavoval ? Heh. No prečítaj si túto tému. Jedna vec je predstava, druhá vec je reálna možnosť uskutočňovať svoje predstavy. Potom sa môžeme baviť o nejakých čiastkových zmenách, ktoré sú viac reálne, ale stále neriešia podstatu.
Ohľadom vzdelania: áno, mám záujem, ale určite to osobne nijak nespájam s chcením niekoho ovládať alebo manipulovať. A myslím si, že ani tí, čo takýto cieľ majú, nevolia cestu skrz vzdelanie.
javatar: Sry, tvoj príspevok som najprv prehliadol a potom naň zabudol.
A za to ze to vsetko vytvoril nema dostat nic? Alebo ma cakat 10 rokov kym sa mu tie miliony (v tomto pripade to boli ozaj miliony (sk)) vratia? Uvedom si ze sa pekne namakal (o dost viac nez jeho robosi) kym to vsetko vytvoril a dostal sa s tou firmou tam kde je...
Túto tému sme raz riešili pri "pitke." Tiež jeden kamoš argumentoval tým, že predsa šéf všetko vytvorí, zariadi, tak prečo by nemal mať viac. Máme tu tri roviny problému: Prvá. Ak aj má mať viac, tak kto určí o koľko ? To, koľko na tebe zarobí za x rokov, napr. za 10, podľa mňa ďaleko prekračuje únosnú hranicu. Rovina druhá: zavádzame tu krásnu ideu o akýchsi šéfov, čo všetko vytvoria a naplánujú. Ok, ale koľko je týchto mozgov/ľudí ? To sú napr. 2 ľudia a všetky tie nemecké firmy na SK napr., to už sú len pobočky a šéfovia tam sú len dosadení ľudia, po nejakých známostiach.. Ako sa ten daný šéf pričinil o "patent" ? Nijako. A takisto berie úplne kvantum peňazí. Tretia rovina, ktorá je z môjho pohľadu najzásadnejšia: áno, je mozog, čo to vytvorí, vymyslí, naplánuje. To je však stále len teória, nie prax. Aby sa z toho stala prax, musí prísť robotník, ktorý začne tú práci pretavovať do reality. Čiže takisto, ako ten robotník je závislý na mozgu, tak mozog je závislý na "prachoobyčajnom" robotníkovi. Áno, teraz napíšeš, že mozog si vyberie z davu tých, ktorí to takto neberú a proste, vždy má viac šancí. V dnešnej spoločnosti to tak funguje. Máš problém ? Neľúbi sa ti ? Ok, za dverami stojí 10 ďalších, vypadni. Ja však stále hovorím v rovine nejakej ideálnejšej predstavy, že by boli robotníci ako trieda viac uvedomelejší, držali spolu a tým dokázali tlačiť na mozog. Potom by prišiel úspech.
Pokojne ich konkretizuj. Som si isty ze uznam ich prinos.
Už som sa k tomu vyjadroval a najdôležitejšie je to, že by nestál na prvom mieste nejaký zisk. Na prvom mieste by stál princíp udržateľnej hranice výroby/spotreby, ktorý postačuje na slušný život a tým pádom to znamená aj to, že máš čas na svoje záujmy, prípadne rodinu a ďalšie náležitosti.
Ja zase systemom odmien. Mal by za konkretne rozhodnutie/cin byt zdorazneny hlavne podiel rozhodnuti na zisku z produktu alebo zvysenie efektivity internych zalezitosti. Taktiez klast doraz na narocnost prace z odborneho hladiska.
Áno, prakticky sa jedná o Proudhonov mutualizmus (jedna z anarchistických teórií). Citujem:
Základným tvrdením mutualizmu je, že pri predaji práce alebo jej výsledku má pracujúci dostať peniaze, úžitkové predmety alebo služby, ktoré presne zodpovedajú „množstvu práce potrebnej k výrobe výsledku práce toho istého úžitku“.
Uz som to tu pisal - specializacia (a teda delba prace) je nutnou podmienkou efektivity. Bez nej vyspelu spolocnost nepostavis.
Áno, to je samozrejmé. Myslím, že anarchisti to skôr berú v tom širšom zmysle, že existuje celý aparát, vrátane akýchsi predákov, majstrov, atď. Následná deľba práce ti pripúta aj tvoj status, v ktorom si uväznený.
Peniaze maju istu ulohu a tak ich zrusenie bez adekvatnej nahrady nie je vhodne. A adekvatna nahrada mi zatial nikdy nenapadla a ani mi nik nic take neprezentoval. Inak by som bol za ich zrusenie okamzite.
So zrušením peňazí ráta anarcho-komunizmus, v podstate ako jediný z anarchistických smerov. Jeho ideológom je Kropotkin, takže treba naštudovať nejaké jeho práce.
No to je sice pekne povedane ale realita je proste trosku odlisna. Ludia nemozu vzdy chapat rozhodnutiam svojich nadriadenych. A v zasade to ani nepotrebuju. Tu je pozicia autority velmi efektivna zalezitost.
Áno, efektivita - toto slovo sa používa v rámci vyššieho zisku. Ale to je to, o čom hovorím. Ak by bola iná spoločnosť, s inými hodnotami, tak ten zisk by nehral prim. Prim by hrala práve tá "pohoda," ľudskejší prístup, aby ľudia proste pracovali, ale s dobrým pocitom. A vôbec si nemyslím, že by sa pracovalo menej, alebo by sa "stihlo" menej. Sám si písal, že spokojný človek, zabezpečený, ktorý vie a prečo robí, vie, čo za to dostane, v dobrom kolektíve, kde nie sú nejakí riťolezci a bonzáci, pracuje najlepšie. No len to je stálo to - aplikovať takéto princípy to dnešnej spoločnosti je buď úplne nereálne, alebo by to na "trhu" proste neobstálo.
No toto je ideal zo vsetkych spomenutych najzlozitejsi. Pre mnohych ludi je moja praca len tukanie do klavesnice za ktore som ohodnoteny az prilis. Pre mnohych ludi napr. obchodnik nie je praca. Manazer detto. Ja sam netusim co vsetko robi moj manazer (kedze sedi 400km odomna). Ja sam som dlho povazoval uradnikov za nepracujuci lud. Kazdy ma pocit ze ta jeho praca je ta najtazsia a vie si to zdovodnit.
Myslím, že k tomuto som sa sčasti vyjadril aj skôr, proste, je na to viacero pohľadov, je to zložité, ale všetko je riešiteľné.
A ešte jedna vec: vyzerá to tak, že takáto spoločnosť by so všetkým tým svojím ľudským prístupom bola neefektívna a málo "zarábala," resp. produkovala. Ale netreba zabúdať na to, že takáto spoločnosť ráta so zrušením všetkých hierarchických štruktúra a som presvedčený, že drvivá väčšina peňazí, resp. bohatstva sa kumuluje práve tam a preto existuje aj to nerovné prerozdeľovanie statkov. Ak by toto nebolo, tak o nejakú efektivitu alebo produkciu by nebola núdza - bolo by dosť pre všetkých - samozrejme, nemohla by existovať vrstva/trieda superbohatých ľudí. A práve preto sa proti tomuto tak brojí a vždy brojilo - a aj práve preto, sa zo slovka anarchia stalo pejoratívum, lebo to najlepší spôsob, ako zničiť krásne a dobré myšlienky.