The Elder Scrolls III: Morrowind

Singleplayer, multiplayer, novinky, návody...
lumir
King
King

The Elder Scrolls III: Morrowind

Príspevok od používateľa lumir »

Tuto temu by som rad venoval skvelej RPG The Elder Scrolls III: Morrowind

..takze vsetky postrehy, zaujimavosti, problemy atd. piste sem.

//do tejto temy posielajte aj ukazky/skusenosti s roznymi modmi (ci uz grafickymi, hernymi atd..)

Viaceri z vas poznaju jej novsieho "brata" TES 4:Oblivion. Obe hry maju vo svojej podstate rovnaky zaklad - RPG, otvoreny svet, plnenie uloh (hlavne + vedlajsie), ziskavanie skusenosti, vylepsenia postavy, brneni, zbrani.

V com je rozdiel?

System cestovania
Morrowind - vsade chodite peso + vyuzivate platene sluzby (lode, teleport v mages guild, obrovske "chrobaky").

Oblivion - mozete vyuzivat tzv. fast travel (do uz objavenej lokacie sa prepravite kliknutim na mapu+ podobny system je aj v fallout 3; las vegas..). Taktiez je mozne vyuzit kona. Jeho prinos je ale diskutabilny. Oblivion ma vacsiu rozlohu ako jeho predchodca, no prave vdaka fast travel-u ma hrac opacny pocit.

System boja

Morrowind - moznost zasiahnut protivnika zavisi na urovni schopnosti: napr. long blade (cim vyssi je skill, tym vacsia sanca je zasiahnut; D&D pravidla). S rastucim skillom sa nezvysuje poskodenie, ktore hrac posobi (len pravdepodobnost zasahu). Podobne funguje aj funkcia "blok". Hrac neblokuje samostatne, robi to za neho hra.

Oblivion - akcnejsie ponaty styl boja; hrac dokaze blokovat pravym tlacidlom.

Questy
Morrowind - absencia "smerovej sipky" robi niekedy aj z jednoduchej ulohy typu: "chod, najdi, znic" frustrujucu zalezitost. No o to vacsiu radost hrac ma, ked ulohu splni

Oblivion - smerova sipka + fast travel robia z mnohych uloh otazku pak klikov. Ulohy sa mi zdaju mierne napaditejsie ako v Morrowinde, no vdaka skor spomenutemu su splnene prilis rychlo (ako na beziacom pase)

Nepriatelia + vyzbroj
Morrowind - nepriatelia + specialna vyzbroj su v hre pevne dane. Ak vleziete do nespravnej jaskyne (a ste na nizkom lvl) neostava nic ine len utekat; resp. load; ...magicke zbrane sa dobijaju automaticky.
ceresnicna na torte - pod brnenie si mozete dat koselu a nohavice. tie mozete ocarovat a mate 2 magicke veci navyse :)

Oblivion - nepriatelia leveluju spolu s vasou postavou. na vyssich leveloch ma kazdy bandita sklenenu, ebony, atd.. zbroj a dobre zbrane. tym sa uz nestavaju vzacnostou ako v morrowinde; magicke zbrane sa dobijaju pouzitim soulgemov alebo za peniaze.

Celkova volnost
..v morrowinde dokazete pri trochu sikovnosti (alebo vdaka navodu na youtube:) ohybat pravidla podla seba. dokazete lietat, skakat na mile daleko.. ste obmebzeni len vlastnou predstavivostou.. vytvarat kuzla, ktore naraz "vyludnia" cele mesta atd atd..
.
Dokazete zabit vsetky postavy (aj tie dolezite pre pokracovanie v hre) - hasledne ste upozorneni, ze dalsie pokracovanie je na vlastne riziko.

Grafika

Morrowind - maximalne rozlisenie je 1024 x 768.. co je na modernych sirokouhlych obrazovkach pozeratelne len so sebazaprenim. Celkovo je svet temnejsi a zaujimavejsi. Prelinaju sa jednotlive kultury, rasy.

Oblivion - pekne graficke spracovanie pomerne nudneho sveta stedovekeho typu. Zalesi ale samozrejme na hracovi, k comu inklinuje viac.

------------------------------------------------------------
Zaver: ..nech si kazdy spravi sam :D
------------------------------------------------------------

POZOR: Dnes som vyskusal novy MGE (Morrowing Grapics Extender), ktory umoznuje nastavenie rozlisenia (max. je myslim 1600 x 1200). Osobne pouzivam na ntb rozlisenie 1366x768 a hra bezi bez problemov. Textury su vyhladene a je mozne dohliadnut dalej.
Snad to presvedci aj hracov, ktori su zatazeni na graficku stranku hry :)

Podrobny navod, ako postupovat, najdete tu (pozor!!: mne to fungovalo az po doinstalovani datadiskov tribunal a bloodmoon)
http://sourceforge.net/apps/mediawiki/m ... _correctly

A este video s vylepsenou grafikou:

PS: ano, Morrowind uz vytvorenu temu ma, no pripada mi minimalne "nedostojna", tak som vytvoril novu
Prílohy
Morrowind_GOTY.jpg
Eru
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: The Elder Scrolls III: Morrowind

Príspevok od používateľa Eru »

no ok ale o com chces v tejto teme diskutovat? :) Snad len keby si mi poradil ako morrowind rozbehat na windows 7. rad sa k nemu vratim.
lumir
King
King

o com? fantazi sa medze nekladu :)
.
mne morrowind na Win7 (home premium 64 bit) ide bez problemov. jediny zadrhel bolo rozlisenie, ktore som vyriesil cez MGE (Morrowind Grapics Extender)

Podla fan-stranky je win 7 bezproblemovy.. skusal si to instalovat, alebo automaticky predpokladas problematicku kompatibilitu s win 7??

http://www.uesp.net/wiki/Morrowind:Tech ... nformation
Eru
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

hmm to na mna prislo tak automaticky. v tom pripade super. hodim si to do ntb a aspon budem mat co robit v tej mojej nevdacnej robote :)
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

ach stare casy.... Morrowind mal cez 100 hodin herneho casu, nie jak dnesne hry ze za 2 dni odohrate... pecka bola ked som tam ziskal Daedric crescent, to uz som kosil kazdeho na pockanie :D
Croven
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Croven »

Oblivion mam cely prejdeny aj s datadiskami az na niekolko vedlajsich questov ako su cechy atd... to sa mi uz nechce robit. Takze je cas si naisntalovat Morrowind+datadisky a o dlhe zimne vecer na intraku bude postarane :)
btw ak by niekto chcel cestinu tak: http://www.lightninggroup.org/cs/prekla ... ll-in-one/
lumir
King
King

croven - prijemnu zabavu:)
.
a nezabudni nainstalovat MGE na upravenie rozlisenia. morrowind povodne podporuje len format 4:3 a na novych monitoroch je obraz neprijemne roztiahnuty.
Croven
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

treba aj niake patche nahadzovat?
lumir
King
King

skusal som len GOTY verziu a instaloval som nasledovne: 1.)Morrowind 2.)Tribunal 3.) BloodMoon 4.) MGE... ine patche som neinstaloval
.
samotny Morriwind + MGE mi nefungoval.

//nejake problemy v hre nepozorujem. jediny problem je, ze sa hru nepodari ukoncit standardnym sposobom (program nereaguje).. tak to robim cez spravcu uloh :)
Croven
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

ja len tak ci su tam neni niake bugy ktore sa odstrania patchom atd.. ale skusim
EDIT: no nic,niak som to posral,musim reinstal a skusim bez patchov :D
Eru
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Mimochodom vsimli ste si mod ktory sa vola Morroblivion? v strucnosti je to vlastne morrowind do ktoreho je naimportovany engine z oblivionu, a k tomu sa da stiahnut aj graphics overhaul ktory velmi zlepsi grafiku. ak ste majitelmi morrowindu, tribunalo, bloodmoonu a oblivionu (shivering isles netreba) tak rozhodne stoji za pozretie.
www.morroblivion.com
lumir
King
King

vypada to paradne!
.
uz to niekto skusal? budu mi fungovat ulozene pozicie? da sa to pouzit aj ked som uz pouzil MGE (alebo musim vsetko instalovat odznova)? ...nechce sa mi citat fora a hladat to :D
.
a este jedna vec.. ten "kompas" dole ukazuje aj smer ku questom? (dufam, ze nie)
semhamforas
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa semhamforas »

ja mám kúpený morovind aj so všekými datadiscami. No ked nainštalujem češtinu ktorá tam je pribalená, hra mi stále padá čiže je nehratelná
Eru
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Este som to neskusal tiez som trochu dufal ze sa tu niekto najde kto by o tom povedal viac :)
lumir
King
King

Eru: cez vikend sa s tym pokusim trosku pohrat, dam vediet:)
.
cestinu som do morrowindu nikdy nedaval, tak sa k tomu neviem vyjadrit.. no popozeram nejake fora, ako ludia podobny problem riesili

//semhamforas: nech sa paci, nejake patche na cestinu.. snad ti to pomoze

http://www.doupe.cz/vaulty/teseditor/cestina/patche.htm
karci201krat
Novice
Novice

Príspevok od používateľa karci201krat »

zdravim, viem ze je tato tema tri roky stara, no snad niekto bude vediet poradit.
po rokoch som sa z nostalgie vratil k morrowindu.
presiel som cely hlavny pribeh, no finale - problem.
v akhulakhan chamber prejdem dole na povrazovy most k srdcu toho monstra.
akonahle do neho udriem sunderom, zacne rotovat zmensi sa a zmizne.
pritom ked to preskumavam kurzorom, hyperlinkovy odkaz funguje.
skusal som viackrat resurrect a nepomohlo nic.
uz som to mal dohrane v minulosti, no zaboha si neviem
spomenut, co bolo treba urobit.
akurat si pamatam, ze sa jedna o "vzacne sa vyskytujuci bug".
MW hram v anglictine, ziadne pluginy.
skusal som aj s / aj bez masterfile tribunal a bloodmoon.
hra je original.
ak ma niekto napad, alebo s stymto uz stretol, budem rad za kazdy podnet.
este raz sa ospravedlnujem za ozivenie tejo starej temy.
Napísať odpoveď