Benzin vs. Nafta
Re: Benzin vs. Nafta
Dalsi je fakt, ze na plnu diskovu prejdes minimalne 400km, vacsinou ked sa ide do rakuska, tak na otocku, takze pohoda.
Benzín je na moje gusto lepší. Pracujed dosť veľa aj so záhradnou technikou /opravy, údržba/ takže mám k nemu vzťah.
Navyše, okresy MI, SO, HE, TV, SV, VT majú benzín z ukrajiny v cene 0,95-1,00 € takže je to aj výhodné.
Navyše, okresy MI, SO, HE, TV, SV, VT majú benzín z ukrajiny v cene 0,95-1,00 € takže je to aj výhodné.
PLYN !! Len plyn a benzin
ale benzin len na štartovanie 70 centov liter plynu mimo mesta 360KM za 20€ ked beham v meste tak 300KM
-
D4vid
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Aké auto?
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
LPG ? Dobra volba, ked sa zohladni pri rozhodnuti o LPG aj typ motora ... neviem si to dost dobre predstavit vo Fabii HTP napriklad ... a naopak v nejakom archaickom osemvalci to bude idealne riesenie
...
bavme sa ale predmetne: za posledneho pol roka som odjazdil cca. 40tkm v roomstri 1.4 16V 63kW s LPG a nemam na to nazor ano / nie
... na jednej strane neuveritelna uspora, pri mojom najazde je to poznat a pri predpoklade, ze to auto nalieta takych 150tkm, kym pojde do prec pojde aj o peknu sumicku... za hovori aj relativne maly ubytok vykonu a krutaku pri konkretnom instalovanom systeme so sekvencnym vstrekom - poviem to asi tak, ze to auto ide z pohladu mojho pouzivania uplne na hovno na plyn aj na benzin
... proti LPG hovoria zle skusenosti so servisom - vyvalil som tak 5000, kym vobec niekto prisiel na to, ze chyba nieje v systeme, ale v jeho humpolackej montazi, kedy niekto prerval tesnenie sacieho potrubia, auto prisavalo vzduch a motor isiel na styri kkty ... tesnenie stalo nech prezeniem 100CZK - vymena 1500CZK
... najvacsie problemy su ale so spravanim sa firiem - skoda samozrejme tvrdi, ze chyba je v plne, plynari sa zriekli akejkolvek komunikacie somnou po tom co vyhlasili, ze chyba je v aute - tak som visel medzi a musel som si najst sam niekoho, kto to da dokopy, hoci auto malo plne zaruky
... z mojho pohladu hovori proti LPG aj nutnost casteho tankovania - ano da sa ist kombinovane a dojazd je v tom pripade fajnovy, ale straca sa vyznam plynu v aute ... a tankovat kazdych 350-450km je proste zle - ked nejazdim daleko, tak tankujem kazdy treti den cca., ked idem na nejaku tour de jednanie, tak tankujem 3x za den a to uz je otrava
...
... mozem ale z vlastnej skusenosti spolahlivo vyvratit myty o LPG - ubytok vykonu je pri dobrom systeme so vstrekovanim zanedbatelny, pri pouzivani domazavania plynu sa neprejavuje ziadnym sposobom nedomazanost motora, motor je tichsi, ide kultivovanejsie, filtre nikoho nezrujnuju - za reviziu s vymenou vsetkych filtrov dam 1000CZK a menim ich á 10tkm preventivne (kvalita plynu je miestami tragicka)
bavme sa ale predmetne: za posledneho pol roka som odjazdil cca. 40tkm v roomstri 1.4 16V 63kW s LPG a nemam na to nazor ano / nie
... mozem ale z vlastnej skusenosti spolahlivo vyvratit myty o LPG - ubytok vykonu je pri dobrom systeme so vstrekovanim zanedbatelny, pri pouzivani domazavania plynu sa neprejavuje ziadnym sposobom nedomazanost motora, motor je tichsi, ide kultivovanejsie, filtre nikoho nezrujnuju - za reviziu s vymenou vsetkych filtrov dam 1000CZK a menim ich á 10tkm preventivne (kvalita plynu je miestami tragicka)
Ja pri kúpe auta idem rozhodne do plynu. Som si vedomý istých nevýhod, ale úspora na palive sa mi zdá tak významná, že to preváži negatíva.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
a ake auto ides kupovat s plynom ? ... lebo lepsie sa bavi o konkretnych figurach, ako o "aute na plyn" 
... inak do konca tohto roku este budem mat moznost zžiť sa s novym Passatom 1.4 TSI (myslim) na CNG (montované od výroby) - isiel som s Caddy Maxi 2.0i CNG a neslo to zle, tak som velmi ale velmi zvedavy ... ak s tym mate niekto priamu skusenost, tak napiste ...
... ide mi o skusenost s autami na CNG, nie o vseobecne info o tom, ze je malo plniacich miest - ak budu auta na CNG, budeme mat na vsetkych strediskach vlastne plnicky, takze v tom problem nevidim
... inak do konca tohto roku este budem mat moznost zžiť sa s novym Passatom 1.4 TSI (myslim) na CNG (montované od výroby) - isiel som s Caddy Maxi 2.0i CNG a neslo to zle, tak som velmi ale velmi zvedavy ... ak s tym mate niekto priamu skusenost, tak napiste ...
... ide mi o skusenost s autami na CNG, nie o vseobecne info o tom, ze je malo plniacich miest - ak budu auta na CNG, budeme mat na vsetkych strediskach vlastne plnicky, takze v tom problem nevidim
No uvidím aká bude ponuka na budúci rok. Focus alebo C4, možno P307.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
takze Focus
...
-
Shark NX
Addict
Ako jak som nemal rad Renault tak som sa zalubil ... A zas sa mi potvrdila laska k Dieslu
Renault Latitude 3.0dCi 240k/450nm Initiale vybava ... Takze vsetko zo vsetkym.
Proste nadherny tah a spotreba nikde ... BA - GA po starej ceste 100km/h tempomat za 5,4l/100km
Na dialnici 115km/h tempomat za 5,7l/100km. V meste si sice vypytal 7,8l/100km ale aj tak krasa.
Tuto spotrebu s benzinom obdobneho vykonu proste nespravis ani keby si neviem co robil.
A to vsetko za 31500€ ... Myslim si ze VW, Skoda a vyssie triedy neponuknu za to viac.
Renault Latitude 3.0dCi 240k/450nm Initiale vybava ... Takze vsetko zo vsetkym.
Proste nadherny tah a spotreba nikde ... BA - GA po starej ceste 100km/h tempomat za 5,4l/100km
Na dialnici 115km/h tempomat za 5,7l/100km. V meste si sice vypytal 7,8l/100km ale aj tak krasa.
Tuto spotrebu s benzinom obdobneho vykonu proste nespravis ani keby si neviem co robil.
A to vsetko za 31500€ ... Myslim si ze VW, Skoda a vyssie triedy neponuknu za to viac.
Lenze nedovera k francuzskym autam sa nezaklada na spotrebe ale na spolahlivosti 
-
p4ra
Redeemer
To su famy, o ktorych sme sa bavili viackrat. Zavisi od toho, kto si co kupi a aky model vystihne. Hovorit o tom, ze francuzske auta su nespolahlive je nezmyselne.GothaR napísal:Lenze nedovera k francuzskym autam sa nezaklada na spotrebe ale na spolahlivosti
A Shark ma pravdu. Za tie prachy, co ponukne ten Renault bohuzial ostatni neponuknu tolko ani zdaleka.
-
hojko
Site Admin
Co to som si na francuzskom aute odjazdil, bol to najvyssi premiovy model, ktory sa predaval a nemozem povedat, ze by sa to auto kazilo. Jazda bola pohodlna, ale casom s blizsiacimi sa najazdeneymi 300 tisic kilometrami sa uz problemy zacali objavovat, ved po troch celnych nehodach sa netreba ani divit. Klasicke veci ako geometria, capy, tlmice, kotuce..., to su veci, ktore sa menia aj na luxusnych Mercedesoch a inych autach, ale prasknuta rurka klimatizacie sa prihodi na roznych dalsich autach. Avsak mierne kvapkanie nafty - nevedno odkial, pokazena stahovacka okna (bezny problem mnohych aut)..., kto vie. Skor by som to pripisal tym kilometrom, nie tomu, ze je to francuzske auto. Dnes ma auto 355 tisic ci kolko najazdenych, automaticka prevodovka bezi krasne, motor tiez nema ziadny problem, turbo zatial tiez.
Ja mam Saxo 1,5D je to prvé auto na naftu ktoré mám sice sa na nom nedá obhanat ale určite spotreba 4,5/100 je na závidenie
tak to hej...ja uz pomaly tiez poškuľujem po niečom menej "hladnom"...aj ked ten vykon mi bude veľmi chybať, nie z potreby vyuzivania ho, ale zo zvyku..
ale spotreba pre mna ako studenta je dolezitejsia...zrejme vymenim auto
ale spotreba pre mna ako studenta je dolezitejsia...zrejme vymenim auto
Zdravim, trosku vam objasnim realnu situaciu benzin vs diesel..mozno sa to tu uz hovorilo...
Benzin:
+rychlejsie sa zahreje ako diesel
+male servisne naklady
+zvuk
+lacnejsia kupa auta (pouziteho aj noveho)
+mensia nachylnost na poruchu (je menej zlozity)
-vyssia spotreba
-pri nizsich objemoch citit vahu auta, ak je nalozene
Diesel (Tdi a pod..k starym hladkym dieselom sa nevyjadrujem)
-vyssia spotreba na kratke trasy
+nizsia spotreba pri dlhsich trasach
+lepsi tah v nizsich otackach
-nachylnost na poruchy (turbo atd...) (treba vediet s tym jazdit)
-castejsie treba menit olej a filtre
=> ze naklady diesel vs benzin su cca rovnake (z dlhodobeho hladiska)
Takze, je na kazdom co si kto vybere
btw: vlastim Nissan Almera 1.5
http://www.nissanclub.cz/vozidlo/nissan-almera-3997
btw: v Japonsku existoval na konci 90r motor od Nissanu (benzinovy) s objemom 2.0 a vykonom 140kw a s neuveritelnou spotrebou 6.5-8l/100... typ motora: SR20VE, v buducnu bude swapnuty do mojej almeri...
Benzin:
+rychlejsie sa zahreje ako diesel
+male servisne naklady
+zvuk
+lacnejsia kupa auta (pouziteho aj noveho)
+mensia nachylnost na poruchu (je menej zlozity)
-vyssia spotreba
-pri nizsich objemoch citit vahu auta, ak je nalozene
Diesel (Tdi a pod..k starym hladkym dieselom sa nevyjadrujem)
-vyssia spotreba na kratke trasy
+nizsia spotreba pri dlhsich trasach
+lepsi tah v nizsich otackach
-nachylnost na poruchy (turbo atd...) (treba vediet s tym jazdit)
-castejsie treba menit olej a filtre
=> ze naklady diesel vs benzin su cca rovnake (z dlhodobeho hladiska)
Takze, je na kazdom co si kto vybere
btw: vlastim Nissan Almera 1.5
http://www.nissanclub.cz/vozidlo/nissan-almera-3997
btw: v Japonsku existoval na konci 90r motor od Nissanu (benzinovy) s objemom 2.0 a vykonom 140kw a s neuveritelnou spotrebou 6.5-8l/100... typ motora: SR20VE, v buducnu bude swapnuty do mojej almeri...
-
hojko
Site Admin
linuxak: A ja budem trochu oponovat, nakolko vlastnim diesel a budem sa branit. Novsie auta disponuju cirkulaciou tepla, takze sa motor zahrieva 2x rychlejsie, vyuziva sa na to napriklad EGR ventil, ktoreho ulohou je spalovat vyfukove plyny, teda vyfukove plyny sa opat spalia, cim by sa mali znizit emisie. A prave toto teplo sa vyuziva na rychlejsie zahrievanie motora. O poruchach turba by sa dalo diskutovat, pretoze nie je turbo ako turbo. V lacnejsich autach je to bezna vada, ze turbo po 200 tisic km odide, niekedy sa nedozije ani tolko... Castejsie menit olej a filtre??? Predpokladal som, ze vyrobca ma k odporucanemu oleju prepisany interval vymeny, tj. olej 15, 20 alebo az 30 tisic km pri longlife, palivovy filter 60-90 tisic, resp. podla potreby, vzduchovy filter podla znecistenia a kabinovy (pelovy filter) taktiez podla znecistenia. Chces mi povedat, ze pri benzine tie filtre menis menej ako pri dieslovom motore???
Hojko: no celkovo diesel ja narocnejsi na udrzbu, to je fakt. S tym turbom mas pravdu, ale pri zlom zaobchadzani, casto odchadza, dalej common-rail vstrekovanie odchadza tak po 120-150k najazdenych..Co su vsetko naklady, preto si myslim ze benzin a nafta vychadza z dlhodobeho hladiska zhladiska financii rovnako (dalej zalezi natom, kto a ako jazdi)
-
hojko
Site Admin
linuxak: V ziadnom pripade som nenarazal na udrzbu alebo common-rail, ani nakladoch, reagoval som na tvoje plusy a minusy, konkretne na zahrievanie motora, turbo a filtre. Skusim mi hlavne vysvetlit tie filtre, ze ako si to myslel.
PS: Mam V6 common-rail, najazdenych 300 tisic a este nic neodislo.
PS: Mam V6 common-rail, najazdenych 300 tisic a este nic neodislo.