Trochu na odlachcenie
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
Trochu na odlachcenie
MIRV - áno, aj takých som stretol, dokonca jeden z nich bol kňaz. Ale určite to neplatí pre všetkých, teda aspoň väčšina tých, čo poznám sa riadia podľa Katechizmu resp. Biblie.MIRV napísal:
Našťastie vo futbale neexistuje 1500 rôznych pravidiel hry s 1500 rôznymi rozhodcami pískajúcimi rôzne veci, podobne ako je tomu u rozličných kresťanských denominácií z ktorých každá (vrátane rôznych heretikov) považuje seba za to skutočné kresťanstvo.
Čo sa týka tých denominácií, tak áno súhlasím s tebou, môže tomu byť tak. Ale určite tieto denominácie nekonajú 100% podľa Biblie t.j. už nie sú kresťanské
Kresťanstvo sa všeobecne berie ako to kresťanstvo, ktoré má 10 Božích prikázaní, ktorými by sa mal riadiť každý kresťan. Ak už tým 10 prikázaniam učenie danej denominácie odporuje, už to kresťanstvo nie je.
javatar: A okolo tohto sme sa tu tak dlho točili ?
To, že v podstate "všetky" náboženstvá, tie hlavné, sú mierové a hlásajú dajme tomu dobré myšlienky nepopieram - ale nie o tom som písal.
hwip: A napr. katolíci konajú 100 % podľa Biblie ?
hwip: A napr. katolíci konajú 100 % podľa Biblie ?
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
V tom prípade nik z tunajších kresťan nie je, pretože neverím, že nik neporušil v tejto modernej dobe Internetov prikázanie "Nepokradneš" a nestiahol si nejakú mp3/film/soft.
Takisto nie sú kresťania preto, lebo ignorujú učenie JK - i keď sa naňho neustále odvolávajú.
-
Stoporko
VIP
Hughito a Seth - troška vás, páni, poopravím. Sme kresťania aj keď sa tak občas nesprávame. Sme kresťania preto, pretože sa tak (hriešne) správať nechceme. Sme len ľudia a tak je logické, že občas každý z nás "padne."
Keby som váš prístup aplikoval priamo na vás: hughito sa pred časom honosil tým, ako je on ako ateista morálny. Chceš tým Hughito povedať, že si NIKDY nekonal v rozpore s tvojou morálkou? Nikdy si necítil pocit viny, prehrešku...? Dosť pochybujem. Z toho vyplýva - nie si morálny človek. To je ale blbosť, čo? Si morálny, pokiaľ aj napriek pádom a pokleskom morálnym byť chceš a svoje poklesky si uvedomuješ a snažíš sa ich znova nerobiť (aj keď to pochopiteľne nie vždy vyjde). Ide tam o to chcenie - vedomá vôľa človeka.
Keby som váš prístup aplikoval priamo na vás: hughito sa pred časom honosil tým, ako je on ako ateista morálny. Chceš tým Hughito povedať, že si NIKDY nekonal v rozpore s tvojou morálkou? Nikdy si necítil pocit viny, prehrešku...? Dosť pochybujem. Z toho vyplýva - nie si morálny človek. To je ale blbosť, čo? Si morálny, pokiaľ aj napriek pádom a pokleskom morálnym byť chceš a svoje poklesky si uvedomuješ a snažíš sa ich znova nerobiť (aj keď to pochopiteľne nie vždy vyjde). Ide tam o to chcenie - vedomá vôľa človeka.
-
seth82
Darca
Pozor, Stoporko, narážal som na to, čo napísal hwip. A on napísal "Kresťanstvo sa všeobecne berie ako to kresťanstvo, ktoré má 10 Božích prikázaní, ktorými by sa mal riadiť každý kresťan. Ak už tým 10 prikázaniam učenie danej denominácie odporuje, už to kresťanstvo nie je." - teda učenie síce môže učiť 10 prikázaní a môže to byť teda podľa tejto definície kresťanstvo, ale jeho vyznávači kresťania tým pádom nie sú, lebo 10 prikázaní nenasledujú.
Plus, skús aplikovať niečo na mňa, nech sa pobavím
Pretože ja som tu o svojej morálke pokiaľ viem nepísal nič a ani sa nehrám (nemusím sa hrať) na svätého, tí, ktorí ma poznajú osobne, to vedia posúdiť veľmi dobre. Zvyšok je proste iba básnenie - porušuješ prikázania? Nie si kresťan. Howgh. Aj keď ich porušuješ vedome/nevedome - neúmyselné zabitie je tiež zabitím (to ako prirovnanie).
Plus, skús aplikovať niečo na mňa, nech sa pobavím
-
Stoporko
VIP
Seth - neviem na koho/čo si narážal. To si budeš musieť vyriešiť ty sám 
Vždy ma pobaví, keď mi ateisti (napr. ty alebo Hughito) vravia, že ja kresťanom nie som, pričom oni sami kresťania nie sú. To je ako by Déži z osady tvrdil o prof. Nogovi, že nie je kvantový chemik, pretože sa občas pohybuje na katedre anorganiky. Tebe zjavne nedochádza jedna základná vec - ideálny (dokonalý) kresťan NEEXISTUJE. To by musel byť buď b/Boh alebo robot. My (kresťania) sa snažíme svojim životom priblížiť k ideálnemu stavu, no ani zďaleka sa mu vďaka svojej ľudskej podstate nepriblížime.
Znova opakujem - pointa je v tom, VEDOME si zvoliť dobro/morálku/Božie prikázania...
Neúmyselné zabitie je tiež zabitím, no nie vraždou
(ak mám pokračovať v tvojej analógii, kedy vražda = nekresťan)
Vždy ma pobaví, keď mi ateisti (napr. ty alebo Hughito) vravia, že ja kresťanom nie som, pričom oni sami kresťania nie sú. To je ako by Déži z osady tvrdil o prof. Nogovi, že nie je kvantový chemik, pretože sa občas pohybuje na katedre anorganiky. Tebe zjavne nedochádza jedna základná vec - ideálny (dokonalý) kresťan NEEXISTUJE. To by musel byť buď b/Boh alebo robot. My (kresťania) sa snažíme svojim životom priblížiť k ideálnemu stavu, no ani zďaleka sa mu vďaka svojej ľudskej podstate nepriblížime.
Znova opakujem - pointa je v tom, VEDOME si zvoliť dobro/morálku/Božie prikázania...
Neúmyselné zabitie je tiež zabitím, no nie vraždou
Stoporko:
Ja som reagoval hlavne na tých hwipových 100% a potom aj na to, že naozaj, život a učenie JK nasleduje veľmi málo kresťanov, tu nejde o nejaký občasný poklesok. Samozrejme, dnes je iná doba, iný svet, ale tak prosím pekne, aj to tak prezentujte a priznajte si to, že učenie a život JK nechcete a neviete nasledovať.
Ja si to neviem predstaviť - to ako keby som adoroval nejakú osobu, za jeho činy a skutky, ale v skutočnosti by som konal ažil takmer úplne opačne ako on. Neviem si to predstaviť.
Poklesok sa stane každému, errare humanum est. Ja sa však nepýšim žiadnou nálepkou ani pozadím, ktoré by mi malo dávať vyšší status.Keby som váš prístup aplikoval priamo na vás: hughito sa pred časom honosil tým, ako je on ako ateista morálny. Chceš tým Hughito povedať, že si NIKDY nekonal v rozpore s tvojou morálkou? Nikdy si necítil pocit viny, prehrešku...? Dosť pochybujem. Z toho vyplýva - nie si morálny človek. To je ale blbosť, čo? Si morálny, pokiaľ aj napriek pádom a pokleskom morálnym byť chceš a svoje poklesky si uvedomuješ a snažíš sa ich znova nerobiť (aj keď to pochopiteľne nie vždy vyjde). Ide tam o to chcenie - vedomá vôľa človeka.
Ja som reagoval hlavne na tých hwipových 100% a potom aj na to, že naozaj, život a učenie JK nasleduje veľmi málo kresťanov, tu nejde o nejaký občasný poklesok. Samozrejme, dnes je iná doba, iný svet, ale tak prosím pekne, aj to tak prezentujte a priznajte si to, že učenie a život JK nechcete a neviete nasledovať.
Ja si to neviem predstaviť - to ako keby som adoroval nejakú osobu, za jeho činy a skutky, ale v skutočnosti by som konal ažil takmer úplne opačne ako on. Neviem si to predstaviť.
-
Stoporko
VIP
HUghito - neviem o tom, že by sa kresťania pýšili nejakou zlatou nálepkou alebo vyšším statusom
No možno len poznám tých "nesprávnych" ľudí. Každopádne mi aj tak príde nelogické a nečestné myslieť si o sebe, že je človek niečo viac len tým, že patrí do nejakej skupiny.
Nasledovať učenie a život JK - tu je práve pes zakopaný. Čo je skutočné učenie JK a čo je len balast a omáčka pridaná kultúrnymi zvyklosťami a zvykmi vplyvom dejín?
A hlavne - prečo tvrdíš, že by si mal žiť alebo konať takmer úplne inak ako on? Je taký problém mať rád Boha, seba samého a ľudí okolo seba? Lebo to je základ jeho učenia - teda aspoň tak som to pochopil z Biblie i iných kníh, ktoré sa o Ježišovi zmieňujú.
Nasledovať učenie a život JK - tu je práve pes zakopaný. Čo je skutočné učenie JK a čo je len balast a omáčka pridaná kultúrnymi zvyklosťami a zvykmi vplyvom dejín?
A hlavne - prečo tvrdíš, že by si mal žiť alebo konať takmer úplne inak ako on? Je taký problém mať rád Boha, seba samého a ľudí okolo seba? Lebo to je základ jeho učenia - teda aspoň tak som to pochopil z Biblie i iných kníh, ktoré sa o Ježišovi zmieňujú.
-
javatar
Hardcore addict
stranu dozadu sme mali s hugom tazku debatu kedy som sa snazil vysvetlit ze traba rozlisovat medzi krestanom a krestanskym cinom
doslova som napisal ze krst a viera (krestanska) z nikoho dokonaleho nespravia ale na statut "krestan" istym sposobom stacia...
v spolocnosti mame vlazne veriacich, hlboko veriacich a dokonca aj fundamentalistov - vsetkych mozme hodit do vreca "krestania" ale neexistuje podrobna definicia ktora by ich vystihovala vsetkych a ta vseobecna nam toho o nich velmi nepovie...
doslova som napisal ze krst a viera (krestanska) z nikoho dokonaleho nespravia ale na statut "krestan" istym sposobom stacia...
v spolocnosti mame vlazne veriacich, hlboko veriacich a dokonca aj fundamentalistov - vsetkych mozme hodit do vreca "krestania" ale neexistuje podrobna definicia ktora by ich vystihovala vsetkych a ta vseobecna nam toho o nich velmi nepovie...
Ja som reagoval hlavne na tých hwipových 100%
Zákony by mali byť dokonalé (aspoň tie Božie sú) preto tá denominácia, ktorá to tak nehlása na 100%, nie je kresťanská. Ale ľudia dokonalí nemusia byť - lebo to ani nedokážu, avšak tu ide o snahu byť lepším a priznať si chybu.
Snažíme sa. Ak by sme boli všetci mnísi, ktorí sú ďaleko od ostatných ľudí, možno by sa nám to darilo viac. Ale mi tu máme svoje rodiny atď a chceme žiť s nimi, čo vôbec nie je zlé.život a učenie JK nasleduje veľmi málo kresťanov, tu nejde o nejaký občasný poklesok. Samozrejme, dnes je iná doba, iný svet, ale tak prosím pekne, aj to tak prezentujte a priznajte si to, že učenie a život JK nechcete a neviete nasledovať.
Občasný poklesok. Čo je to občas? Ak má niekto konfliktnejšiu povahu, tak aj skoro každý deň. U menej konfliktnejšej možno raz - dva razy za týždeň. Tu ide o to, ako sa pokúšame byť lepšími, či si vieme priznať chybu a na koľko si z toho zoberieme ponaučenie - nie akí sme dobrí. Ty keď pozoruješ kresťanov pri pokleskoch, vidíš, akí sú dobrí resp. zlí, nie ako sa snažia, preto by si to nemal iba tak posudzovať.
Učenie a život JK možno nevieme (a ani nemôžeme vedieť) 100% napodobniť, resp. nasledovať, lebo on je Boh a my ľudia. A to či chceme alebo nie, tak to ty opäť vidieť nemôžeš.
//autoeditácia príspevku (15 Nov 2011, 16:51)
Podľa seba súdim teba. Ak ti mám povedať, poznám takých ľudí (sú medzi nimi i kresťania i nie).seth82 napísal:V tom prípade nik z tunajších kresťan nie je, pretože neverím, že nik neporušil v tejto modernej dobe Internetov prikázanie "Nepokradneš" a nestiahol si nejakú mp3/film/soft.
-
seth82
Darca
Samozrejme, že súdim podľa seba - ja totiž kresťanom nie som, ale ani ním nechcem byť. Neverím, že poznáš takých ľudí. Pretože ja neverím, že niekto z kresťanov neporušil aspoň jedno z prikázaní, nech už ide o porušenie akéhokoľvek typu. Takže sa zasa dostávame k rovnici - kresťanstvo je to, čo prezentuje a propaguje nasledovanie všetkých desiatich prikázaní = kto nenasleduje všetkých desať prikázaní, nie je kresťan = teda nik z tuná prítomných dovolím si tvrdiť kresťanom nie je.
Netvrdím, že sa nenájde kresťan, ktorý neporušil ani jedno Božie prikázanie, určite že každý kresťan porušil min. jedno prikázanie jeden raz. Ale poznám, takých ľudí, ktorí si ani raz nestiahli soft/mp3/film nelegálnym spôsobom (netrvdím však, že nikdy nekradli)
pozri si príspevok vyššiekto nenasleduje všetkých desať prikázaní, nie je kresťan
Zákony by mali byť dokonalé (aspoň tie Božie sú) preto tá denominácia, ktorá to tak nehlása na 100%, nie je kresťanská. Ale ľudia dokonalí nemusia byť - lebo to ani nedokážu, avšak tu ide o snahu byť lepším a priznať si chybu.
To poznám aj ja: moju babku, dedka. A to ani nemusia byť kresťania.Netvrdím, že sa nenájde kresťan, ktorý neporušil ani jedno Božie prikázanie, určite že každý kresťan porušil min. jedno prikázanie jeden raz. Ale poznám, takých ľudí, ktorí si ani raz nestiahli soft/mp3/film nelegálnym spôsobom (netrvdím však, že nikdy nekradli)
Stoporko: No, samozrejme, že nie všetci, napr. ty nie, ale často je takéto správanie viditeľné, zažil som ho aj tu, aj inde. V podstate to vychádza z toho, že niektoré náboženstvá učia o tom, že práve JA som to jediné správne a pravdivé. No a niektoré horlivci to tak potom chápu a aplikujú na seba. Napr. pohŕdavo nahliadajú na ateistov ako amorálne zvery, len preto, lebo nie sú veriaci. To sme videli aj tu v diskusiách.
-
tehla
už zase sa sťažuješ Hugo? Ty si robil z veriacich duševne chrorých a vrahov.
Takže vyber brvno zo svojho oka, až potom bratovi triesku - určite to poznáš - autor citátu Ježiš Kristus..
Takže vyber brvno zo svojho oka, až potom bratovi triesku - určite to poznáš - autor citátu Ježiš Kristus..
Netrep prosím ťa.
Inak, Stoporko, tehla mi krásne nabil na smeč. Presne to, o čom som písal. Sleduj tento príspevok: http://www.hojko.com/post1743048.html#p1743048
Inak, Stoporko, tehla mi krásne nabil na smeč. Presne to, o čom som písal. Sleduj tento príspevok: http://www.hojko.com/post1743048.html#p1743048
-
Stoporko
VIP
K tomu:
Jak staré je tvé náboženství?
Jsi-li luterán, bylo tvé náboženství založeno r. 1517 Martinem Lutherem, odpadlým mnichem katolické církve.
Pokud patříš k anglikánské církvi, bylo tvé náboženství založeno roku 1634 králem Jindřichem VIII., protože mu papež neschválil rozvod s právem nového sňatku.
Jestliže jsi presbyterián, bylo tvé náboženství založeno roku 1560 Johnem Knoxem ve Skotsku.
Pokud jsi protestantský episkopalita, je tvé náboženství odštěpencem od anglikánské církve a bylo založeno v 17. století Samuelem Seaburym v amerických koloniích.
Jsi-li kongregacionalista, bylo tvé náboženství založeno roku 1582 Robertem Brownem v Holandsku.
Jestliže jsi metodista, bylo tvé náboženství uvedeno do života r. 1744 Johnem a Charlesem Wesleyem v Anglii.
Pokud jsi unitář, pak založil tvou církev Theophilus Lindley roku 1774.
Jestliže jsi mormon (Svatí posledního dne), uvedl tvé náboženství do života Joseph Smith v americkém státu New York.
Patříš-li k baptistům, děkuješ za základy svého náboženství Johnu Smythovi, který je vydal r. 1606 v Amsterodamu.
Jestliže jsi v Holandské reformované církvi, uznáváš za jejího zakladatele Michaelise Jonce, který založil tvé naboženství r. 1628 v New Yorku.
Slavíš-li bohoslužbu s Armádou spásy, začala tvoje sekta s Williamem Boothem r. 1865 v Londýně.
Pokud jsi Křesťanský vědec, obrať se do roku 1879, kdy se tvoje náboženství zrodilo, a na paní Mary Baker Eddyovou jako jeho zakladatelku.
Patříš-li k religiózním organizacím, které se nazývají „Na-zarénská církev“, „Letniční evangelium“, „Svátostní církev“ nebo „Svědci Jehovovi“, je tvé náboženství jednou ze stovek sekt, založených lidmi v posledních 100 letech.
Jestliže jsi katolík Novus Ordo, bylo tvé náboženství zalo-ženo v průběhu dvaceti let, počínaje v polovině šedesátých let v návaznosti na II. vatikánský koncil, kdy byla zcela pozměněna mše i svátosti. Změny začaly již papežem Janem XXIII. i jeho nástupcem Pavlem VI.
Jsi-li římský katolík a člen pravé Církve, pak věz, že tvé náboženství bylo založeno roku 33 Ježíšem Kristem, Synem Božím, a od těch časů se nikdy nezměnilo.
Z německého katolického časopisu „Pro fide catholica“ (č. 14-19, 2000)
přeložil © Jaroslav Voříšek 2009
http://www.spiknuti-proti-cirkvi-a-lidstvu.com
Už sa len zasmiať, keby to nebolo smutné. Autor toho paskvilu akosi nerozlišuje medzi cirkvou a náboženstvom, alebo je to obyčajný debil. Proste - stačí si občas prečítať Katolícke noviny, zájsť na konvent ECAV, vypočuť si debatu v parlamente... the same old story.
Jeden výrok: "Keby ľudská hlúposť mohla kvitnúť, načo sú nám dažďové pralesy?"
Jak staré je tvé náboženství?
Jsi-li luterán, bylo tvé náboženství založeno r. 1517 Martinem Lutherem, odpadlým mnichem katolické církve.
Pokud patříš k anglikánské církvi, bylo tvé náboženství založeno roku 1634 králem Jindřichem VIII., protože mu papež neschválil rozvod s právem nového sňatku.
Jestliže jsi presbyterián, bylo tvé náboženství založeno roku 1560 Johnem Knoxem ve Skotsku.
Pokud jsi protestantský episkopalita, je tvé náboženství odštěpencem od anglikánské církve a bylo založeno v 17. století Samuelem Seaburym v amerických koloniích.
Jsi-li kongregacionalista, bylo tvé náboženství založeno roku 1582 Robertem Brownem v Holandsku.
Jestliže jsi metodista, bylo tvé náboženství uvedeno do života r. 1744 Johnem a Charlesem Wesleyem v Anglii.
Pokud jsi unitář, pak založil tvou církev Theophilus Lindley roku 1774.
Jestliže jsi mormon (Svatí posledního dne), uvedl tvé náboženství do života Joseph Smith v americkém státu New York.
Patříš-li k baptistům, děkuješ za základy svého náboženství Johnu Smythovi, který je vydal r. 1606 v Amsterodamu.
Jestliže jsi v Holandské reformované církvi, uznáváš za jejího zakladatele Michaelise Jonce, který založil tvé naboženství r. 1628 v New Yorku.
Slavíš-li bohoslužbu s Armádou spásy, začala tvoje sekta s Williamem Boothem r. 1865 v Londýně.
Pokud jsi Křesťanský vědec, obrať se do roku 1879, kdy se tvoje náboženství zrodilo, a na paní Mary Baker Eddyovou jako jeho zakladatelku.
Patříš-li k religiózním organizacím, které se nazývají „Na-zarénská církev“, „Letniční evangelium“, „Svátostní církev“ nebo „Svědci Jehovovi“, je tvé náboženství jednou ze stovek sekt, založených lidmi v posledních 100 letech.
Jestliže jsi katolík Novus Ordo, bylo tvé náboženství zalo-ženo v průběhu dvaceti let, počínaje v polovině šedesátých let v návaznosti na II. vatikánský koncil, kdy byla zcela pozměněna mše i svátosti. Změny začaly již papežem Janem XXIII. i jeho nástupcem Pavlem VI.
Jsi-li římský katolík a člen pravé Církve, pak věz, že tvé náboženství bylo založeno roku 33 Ježíšem Kristem, Synem Božím, a od těch časů se nikdy nezměnilo.
Z německého katolického časopisu „Pro fide catholica“ (č. 14-19, 2000)
přeložil © Jaroslav Voříšek 2009
http://www.spiknuti-proti-cirkvi-a-lidstvu.com
Už sa len zasmiať, keby to nebolo smutné. Autor toho paskvilu akosi nerozlišuje medzi cirkvou a náboženstvom, alebo je to obyčajný debil. Proste - stačí si občas prečítať Katolícke noviny, zájsť na konvent ECAV, vypočuť si debatu v parlamente... the same old story.
Jeden výrok: "Keby ľudská hlúposť mohla kvitnúť, načo sú nám dažďové pralesy?"
-
tehla
Predsa s vznikom každej novej cirkvi sa deformovalo aj náboženstvo – ergo vzniklo kvalitatívne „nové“ náboženstvo, prečo by mal autor byť „debil“?Stoporko napísal:Autor toho paskvilu akosi nerozlišuje medzi cirkvou a náboženstvom, alebo je to obyčajný debil.