oplatí sa SSD ?

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: oplatí sa SSD ?

Príspevok od používateľa Michaelo »

MuF pekne povedané :D

Na ticho stačia kvalitné ventilátory (aj by som povedal Nocuta ale ti vyzerajú ako h*vn* a to si do peknej čiernej skrine nedám, sú aj krajšie a lepšie ako noctua) na 800rpm a počuť ich nebudeš. Ale grafickú kartu počuť budeš, preto ten vodník. A HDD aj 5400vky budeš počuť.

Btw.: To je ako porovnávať USB 2.0 kľúč a USB 3.0 kľúč. Veď rýchlosti tam sú o cca 25MB/s rozdielne. A nehovor mi že ťa to denne spomalí o 2 sekundy lebo viem čo to je zálohovať 16GB USB (niekedy aj hodinu a viac kým to všetko skopíruje).
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

Michaelo napísal:Curuj: Píšeš že máš tento Vertex2. Nechcel by si ho vymeniť za Vertex3 keby že máš možnosť? predsa len Vertex3 má podobnú cenu a je 2x taký rýchly.
diskutabilné. vertex 3 má čipy na menšom výrobnom procese - menej vydržia. aj ked toto čo mám asi tak skoro nevymením. tú rýchlosť neviem či by som už poznal. skok z klasického disku je riadny, rozdiel medzi SSD viditeľný neviem či bude

//autoeditácia príspevku (20 Nov 2011, 2:16)
Forsaken napísal:podla mna sa SSD stale neoplati...

preco?
...
ak mate samozrejme argumenty proti, piste, rad si ich precitam...
ja si odozvu systému nemôžem vynachváliť. konečne PC čaká na mňa a nie ja na neho. možno mám skreslený pohľad, lebo som robil na NB, ktorý by mal dnes dva roky aj čosi.
čakám maximálne pár sekúnd pri spúšťaní náročnejších špecializovaných softov, prepínanie projektu je okamžité, čo je v porovnaní s klasickým diskom niekoľkonásobný poskok k lepšiemu.
ako vravíš, program spúšťam raz, dvakrát za deň a OS fakt len raz. ale ked denne ušetrím tých pár sekúnd, za rok ušetrím hodiny :)

celé je to o osobných preferenciách. sám som spokojný nadmieru :)
PsychoS
Professional
Professional

Príspevok od používateľa PsychoS »

a vedel by niekto odpoved na otazku: raid 0 vs ssd? nejake dva celkom dobre disky v raide 0. napr moj: http://www.alza.sk/western-digital-cavi ... 174181.htm dakujem vopred za odpovede
Curuj
Addict
Addict

rýchlosť raidu by bola fajn, ale odozva tam bude stále biedna oproti SSD
Jakub140
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jakub140 »

Takže najlepšie je 2x SSD v RAID 0 však? :)
Curuj
Addict
Addict

pri rýchlostiach SSD nie je raid nejako opodstatnený. akurát na zálohu. ak niekto chce brutálnu rýchlosť, kúpi si SSD do PCI-e :)
jackoff8
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jackoff8 »

Forsaken napísal:podla mna sa SSD stale neoplati...

preco?
- Bootovanie OS - ok, lenze kolkokrat denne bootujes ? ja obvykle raz/dva, pri updatoch 3x, cize usetrim dokopy max. cca. 30s
- Rychlost prehliadaca - nacitanie stranok ? - tento argument co tu padol mi nepride korektny...
- Rychlost OS - no zalezi od RAM a CPU, disk dostava zabrat pri bootovani, core je v ram... zisk s SSD, mozno odozva OS = usetris na odozve dajme tomu 5s dokopy za hodinu prace z os...
- spustanie hier a programov - ok bude rychlesie, ale o kolko ? Photoshop nepustas kazde 2min, ale raz za 3hodiny a usetris pri loadingu 2-3s ? tiez zalezi skor od CPU/RAM, datovy tok nieje moc velky...
- kopirovanie velkych suborov (BD/iso/rar), v poriadku usetris radovo minuty, lenze kolko krat denne kopirujes na 120GB SSD 10GB subor?
- vyhladavanie ? search pouzivam priemerne raz za tyzden...

takze by som to zhrnul, ak pri beznom modernom disku HDD (nie z cias dinosaurov) stracas dokopy cas ulohami vyssie spomenutymi napr. 5min/hod. tak s SSD to nebude o moc menej, budu to rovnako operacie trvajuce mozno v case 4min/hod a v tomto case ratam hlavne odozvu...

cize co je realne plus SSD ?
- rychlesie spustanie OS - ktore casto nerobis
- rychlesie spustanie app -to sice casto robis, ale maloktora aplikacia je az tak velmi datovo narocna(na data z disku), zisk minimalny, pokial budete argumentovat hrami, tak dost vela zalezi aj od optimalizacie danej hry pri loadingu, a vo velmi vela pripadoch tie hry stoja za prdlajz.
- odozva systemu - tu by sa dalo spekulovat, ale cisla odozvy su radovo ms... rozdiel medzi 5ms a 200ms sice spoznas, ale neusetris nim nic...
- kopirovanie - vid. vyssie, kolkokrat do dna kopirujes velke subory a hlavne kolko sa ti ich zmesti na male SSD...

podla mna stale tie velkosti a rychlosti niesu az tak markantne aby som si kupil SSD, je to sice frajerinka ale realny zisk +/- 15%-25% z casu, ktory je pri beznom pouzivani aj tak nie velmi vysoky ...

ak mate samozrejme argumenty proti, piste, rad si ich precitam...
Ešte pred časom by som tvrdil toto isté, ale keď som si čítal príspevky v tejto téme, tak som rovno pozrel aj na ceny klasických HDD a SSD diskov a uvedomil som si, že v súčasnosti je lepšie kúpiť SSD, teda aspoň osobne pre mňa, pretože na systémovom disku moc miesta nevyužívam, data si ukladám na externé zariadenia, čiže nízka kapacita mi neprekáža. Nečakal som, že ceny klasických HDD sa zdvihnú až tak moc.
PsychoS
Professional
Professional

Príspevok od používateľa PsychoS »

Len keby SSD neboli take male co sa tyka objemu dat. Teda viem aj o vacsich ale kto vysoli tolko bubakov zato.
balthier
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa balthier »

Nebolo by potom predsa len lepsie co sa ceny,kapacity a rychlosti tyka(neviem ako je to s hlukom) kupit spominany PCI-e SSD disk?Alebo som videl aj OCZ Synapse Cache SSD ktory sa pouzije ako cache na zvoleny HDD co ma dost zaujalo pretoze sa da pouzit aj ako obycajny SSD
balthier
Light Professional
Light Professional

mal som na mysly tento http://www.alza.sk/ocz-revodrive-hybrid ... .htm#popis ale asi to bude nieco ine :?: preco by som mal tlacit data na 120 disk ked si mozem dokupit SSD cache disk a pouzit ho na 1TB HDD?co som kukal testy tak sa to cele sprava ako SSD myslim rychlosti read/write atd.sice cenu toho SSDcka som nekukal ale ak to nebude palka tak by som siel do toho
balthier
Light Professional
Light Professional

tak daky OCZ Agility 3 Series 120GB stoji 168,00 a OCZ RevoDrive 1000GB 433
balthier
Light Professional
Light Professional

no ved aj to som hore pisal http://www.alza.sk/western-digital-cavi ... 154572.htm + http://www.alza.sk/ocz-synapse-cahce-64gb-d276651.htm a vykon SSD disku s velkou kapacitou ak som to teda dobre pochopil
Outsider
Star
Star

Príspevok od používateľa Outsider »

Kupovat v dnesnej dobe interny disk, co mal pred par mesiacmi hodnotu okolo 90 € za 190 € sa mi nezda moc vyhodne :D Treba pockat kym sa ceny ukludnia. V dnesnej dobe sa oplati kupit iba SSD disky tie su cenovo stale tak drahe jak aj boli.
Curuj
Addict
Addict

ak niekto musí kúpiť klasický disk, tak kúpi. skorej ako za rok pôvodné ceny diskov nebudú
Mmartin
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Mmartin »

Curuj napísal:ak niekto musí kúpiť klasický disk, tak kúpi. skorej ako za rok pôvodné ceny diskov nebudú
Hmm, podla mna po novom roku budu ceny zase ako boli...
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Tak tak. nech rodicia a ini ludia nakupia darceky a vo februari ceny povodne (kedze dost ludi kupuje po vianociach ked su zlavy).
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MichalkoOo »

začiatkom roka 2012 ceny v normále určite nebudú. možno sa trocha znížia ale pôvodné určite nebudú
jackoff8
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jackoff8 »

MuF napísal:ja viem ze je to uchylny napad ale tak este ostava bazar :lol:
Prečo úchylný? Ak by som nechcel vyhodiť za hdd 100€, tak by som radšej kúpil použitý a vydržal s ním ten rok. Osobne by som určite teraz nedával za nový hdd 100€, keď už, tak za ssd.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

mam SSD Kingston asi pol roka a zatial maximalna spokojnost, hlavne pri boote systemu-odporucam!!
Napísať odpoveď