Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
Pinhead
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa Pinhead »

qwerty,
som za tvrdé tresty pre zločincov, rovnako som aj za to, aby sa ľudia mohli agresii brániť tak, ako sa mi uznajú za vhodné, nesúhlasím s parazitovaním na sociálnom systéme.... ALE nikdy nebudem súhlasiť s potrestaním všetkých paušálne.... veď to je kur*a princíp kolektívnej viny.... ktorý priamo popiera to, čomu verím - slobodnú voľbu rozhodnutia jednotlivca....
Teda pokiaľ sa niekto rozhodne byť zločinec - nech sa páči, ale z rozhodnutia vyplýva dôsledok - strata slobody, možná strata zdravia či života....
Ale pokiaľ sa niekto takto nerozhodne a teda chobotiny nerobí - nie je jediný dôvod ho trestať či spôsobiť mu nejakú ujmu....

Amen....

//autoeditácia príspevku (03 Jan 2012, 16:49)
qwerty-xyz napísal: A i kdyby například kradli, nemůže je někdo jen tak zastřelit"
rozhodnutie - dôsledok

praktické potvrdenie toho, čo som spomínal....
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

hughito napísal:Mňa zaujíma jedno: v topkách sa píše.

Ako je to možné ? Ak napadne obyčajných 15 ľudí nejaká veľká skupina, tak zvyčajne to skončí podaním trestného oznámenia. Prečo musela prísť SP a až na jej podnet sa teda dvaja ľudia rozhodli podať TO ?
na to je jednoducha odpoved. v prvom rade sa taketo bitky skoro nikdy nekoncia podanim trestneho oznamenia, prave naopak. druha vec je, ze podavanie trestnych oznameni v takychto pripadoch nema velky zmysel, lebo sa tazko urci vinnik a ak aj to niekomu prisiju, tak to konci podmienkou a nikdy nezaplatenou pokutou a vyrovnanim. niektory ale mali asi predsa zranenia takeho rozsahu, ze sa to predsa pokusili nahlasit(asi este nevedia, ze to k nicomu nevedie).
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Tak ja zas poznám prípady, kedy sa skončili aj trestným oznámením, hlavne vtedy, ak niekto utrpí nejaké vážnejšie zranenie - dajú sa z toho vytrieskať prachy.

Prípad z praxe: môj ujco kedysi dávno ako mladý šiel normálne pred bar na férovku, dokonca bol na ňu vyzvaný, padol úder a bolo po bitke. Druhej strane bola zlomená sánka. Avšak, dotyčný na ujca podal trestné oznámenie a bolo z toho platenie odškodného + podmienka. Takže asi tak.

Samozrejme, záleží prípad od prípadu, ale opakujem, príde mi čudné, ak niekoho lynčujú, zrania a on ani nepodá trestné oznámenie - policajti sa na to vždycky aj priamo pýtajú.

K prípadu v Čechách: ak to bolo tak, ako je tu vykreslené, tak nie je o čom a dúfam, že sa rozhodne v prospech strieľajúceho.

+ páči sa mi Pinheadov princíp neuznávania kolektívnej viny, jeden z mála, čo tu má rozum. Môžeme mať akékoľvek štatistiky, predpoklady a domnienky, ale uplatňovanie kolektívnej viny je ZLO a vo zvyku to mali robiť všetky totalitné režimy. Takže aj jednotlivec, čo takto uvažuje, je v podstate totalitárneho razenia.

//autoeditácia príspevku (04 Jan 2012, 17:44)
K tomu prípadu: pre korektnosť, cigánsky pohľad. http://www.romea.cz/index.php?id=detail ... 2007_11493
RaiN
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa RaiN »

Myslím, že nemá celkou pravdu... Veľmi dobré si viem u cigánov predsaviť, čo u nich znamená "nič sme mu nespravili..." "z ničoho nič"
+ Obaja boli na podmienke nie zo srandy...
A veľmi zaujímavé, že sa každý oháňa tým rasizmom... U nás sa jeden cigan obehol a keď mu povedali nech ide do radu tak hneď zo seba vypustil, že sme rasisti, lebo ho "gadžové nepustia dopredu" Veď keď každý vie čakať aj 30 min. nech stojí aj on!

Síce je pravda, neposkytnutie prvej pomoci etc
hughito
Redeemer
Redeemer

To, či bol napadnutý ten ujco by sa malo dať zistiť veľmi ľahko - podľa nejakých zranení, Pinheda tu spomínal dokonca akýsi nôž.

Cigáni tvrdia, že si ich pomýlil, resp., že mal predtým akúsi potýčku s cigánmi a teraz okamžite pálil.

Inak k tým príbehom o rasizme: nikdy sa mi také nič nestalo a teda taká situácia mi príde úplne absurdná. Ak by to nejaký spravil, tak to je na vysmiatie sa do tváre.
Pinhead
King
King

RaiN,
pokiaľ viem, už samotné zavolanie záchranky je právne brané ako poskytnutie pomoci....

a ešte k tomu novoročnému prípadu v Zlatých Moravciach....
http://www.pluska.sk/regiony/zapadne-sl ... omoch.html
RaiN
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa RaiN »

Highito
veď ho každý aj vysmial :D

Pinhead
No možno áno... Ale príde mi blbé zavolať záchranku a tam ostať stať ako stĺp... A zdá sa mi, že v tom článku písali, že zavolal políciu, nie sanitku.... :)
Pinhead
King
King

RaiN,
sedíš doma v bezpečí, žiadne nebezpečie Ti nehrozí.... takže sa na to pozeráš trošku skreslene....
Skús si predstaviť, že Ty si tam.... Srdce Ti bije ako zvon, traseš sa ako by do Teba je*ol hrom, ešte pred minútou ťa chceli nejaký degeši rozpárať.... Prišli na kontaktnú vzdialenosť.... rýchly výpad nožom, ten vykryješ, ale dostaneš ľahší zásah na hlavu.... inštinktívne strieľaš smerom k agresorom, na malú vzdialenosť neminieš.... jeden cieľ padá.... druhý a tretí sa dávajú na ústup.... v hlave Ti víri tisíc myšlienok, čo teraz, akú to bude mať dohru.... pod zasiahnutým útočníkom sa farbí sneh na červeno.... voláš políciu (tá v rámci IZS zavolá aj sanitku).... ale nejaký pud sebazáchovi Ti bráni sa priblížiť k útočníkovi.... lebo ešte pred minútou sa ťa snažil zapichnúť a aj napriek zraneniam stále ešte môže mať dosť energie, aby použil nejaký skrytý nôž, ako sa k nemu priblížiš so zámerom mu dať prvú pomoc.... Pretože život síce z neho uniká, ale tento pohyb by ešte nejako reflexívne zvládol....

Či to tam bolo takto neviem.... vychádzal som ako z toho čo o prípade viem, tak aj z nejakých teoretických vecí o psychologii konfliktu a rovnako aj z vlastných spomienok na fakt horúce chvíle....
Takže to nie je také jednoduché aké sa to môže zdať.... Fakt je, že približovať sa k zranenému útočníkovi, aj keď s dobrým úmyslom, môže byť stále veľké ohrozenie vlastného života a zdravia.... Zákonná povinnosť bola splnená tým telefonátom....
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

pinhead, nebudeme to takto zlozito pisat vsak? kludne by sa to dalo napisat, ze k postrelenemu zvieratu, napr. divej svini by som sa priblizovat po zasahu gulkou ktoru clovek vypalil aby ho diva svina nerozparala nie je moc dobry a ani logicky napad, bez ohladu ze zakon kaze prvu pomoc podat, nie ? :wink:
prirovnanie je cisto ciste nahodne, ....

-- slo proste o to ze dvaja pociernejsi, napadli cloveka, clovek vytiahol pistol, a zastrelil ich, thats all, a tak to ma byt.... pokial sa ciganovi ukaze ze sa mu nic nemoze stat, tak pride kradnut a ublizovat na zdravi aj dalsi cigan, pokial vsak dostane gulku medzi oci alebo do hrude, tak dalsi cigos si rozmysli ci pojde alebo nie, a ked pojde, tak bohuzial, znova stary postup. Az pokym sa nenaucia.
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Konecne sme sa dockali! Prave ide na markize reportaz, kedy dvaja romovia zautocili na bielych a zabili dedka. Vysetrovatel ich obvinil z rasoveho utoku. Som velmi zvedavy ako to dopadne, a ci to neskonci s podmienkou pod kobercom
Pinhead
King
King

Neviem čoho si sa dočkal, že by úplne zbytocnej smrti nevinného človeka??? Tomu už život také alebo onake obvinenie útočníkov nevráti.....
qwerty-xyz

pri nedostatocnom treste, popudi verejnost zonva o krocik dalej, istym smerom ... o tom ci spravnym alebo nespravnym, je tu hadka na 200 stran.
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Pinhead. Zivot starcekovi to nevrati, to viem ale ak by sa to ako rasovy cin preukazalo moze to zachranit zivot dalsim ludom a mozno sa romovia konecne uvedomia ze obcas je zakon aj proti nim
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak ale tu ide o to, či tam rasový motív aj naozaj bol. Ak sa preukáže, tak samozrejme nie je o čom. Len vy to tu niekedy predostierate tak, ako keby pomaly každý útok, alebo napr. lúpežná krádež cigánov bola motivovaná rasovou neznášanlivosťou.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

To je asi preto, lebo každý útok (nech už ide o verbálny, stačí spomenúť v negatívnom zmysle, viď mazanie diskusií na SME) na cigánov je videný ako rasistický, ďalším príkladom sú policajti, ktorí vyfliaskali cigánčantá tuším v Košiciach. Takže ak sa aplikuje takýto systém na jednu stranu, nevidím absolútne žiadny dôvod, prečo by to nemohla využiť podobným spôsobom aj strana druhá.
hughito
Redeemer
Redeemer

To samozrejme takisto neobhajujem.
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Adulko1 »

qwerty-xyz - ale vzdy je to rasizmus len z jednej stran, z opacnej ani nahodou ... Ak sa rozumieme :wink: A je to velmi smutne, ze nasa vlada vie o tom velke gulove, oni to riesia vo svoj prospech, ale v prosech tych ludi co sa to tyka, to ani nahodou. Dalsia vec - vela spravia media, okresaju to na urcite veci a potom to ma aj taky ucinok.
Pinhead
King
King

http://tn.nova.cz/zpravy/cernakronika/z ... deo_914814

....síce z čiech ale pekne to odráža mentalitu aj niektorých našich osadníckych Cigánov....
sopliak má 20 rokov a kradne už od piatich.... ukážkový prípad nenapraviteľného recidivistu.... bez výčitkov svedomia by som takéto typy nechal zavrieť na doživotie s ťažkými nútenými prácami....
Kufor
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Kufor »

Ja by som si dovolil prilozit dva clanky, sice tiez z Ciech, ale myslim, ze k tomu rozhodne daleko nemame...

Prednost ciganskych deti v skolkach

a Uzasny rozsudok Vrchneho sudu v Prahe - som presvedceny, ze u nas by to zrejme dopadlo velmi podobne.. smutne...
qwerty-xyz

pinhead precital si si tie clanky? ty si myslis fakt fakt fakt si myslis ze nejake vezenie pre tychto ludi? ... alebo nutene prace? ... nie som moc nadseny ze za taketo zverstva ktore si romovia dovoluju pojdu len na 5 rokov smer basa, teplucko pohodlicko a all inclusive . . .
moje riesenie je proste lepsie si myslim, schvalne si precitaj ako sa to hovado spravalo . . . to je proste moc . . .
Napísať odpoveď