Romovia na Slovensku
Re: Romovia na Slovensku
Ja si to nemyslím. Ako bolo spomenuté, práca je aj nejaká hodnota, ktorú keď človek má (a s tým spojený pravidelný príjem), tak dosahuje určitú dôstojnosť.
Tiež si nemyslím, že cigáni si leniví a nechce sa im pracovať. Nech to nazveme a pozeráme sa na to ako chceme, aj to zbieranie železa a následné vozenie do výkupne je istá práca.
Ale tak áno, určite treba zmeniť aj to, aby sa nedal sociálny systém zneužívať a aby jednoducho nebolo výhodnejšie nepracovať a poberať dávky ako pracovať aj za min. mzdu.
Tiež si nemyslím, že cigáni si leniví a nechce sa im pracovať. Nech to nazveme a pozeráme sa na to ako chceme, aj to zbieranie železa a následné vozenie do výkupne je istá práca.
Ale tak áno, určite treba zmeniť aj to, aby sa nedal sociálny systém zneužívať a aby jednoducho nebolo výhodnejšie nepracovať a poberať dávky ako pracovať aj za min. mzdu.
Ale celkovo ma ten pan dost dobre nazory a postrehy. Paci sa mi, ze sa nebal rovno spomenut, ze romske deti z osad su mentalne zaostale a maju geneticke poruchy, o tom sa hovori velmi malo v duchu politickej korektnosti, ale je to nevyvratitelny fakt. Paci sa mi tiez, ze zavrhuje neralne riesenia (rezervacie, romsky stat) a ako najlepsie riesenie berie internatne skoly, pretoze tie su aj podla mna najlepsim moznym riesenim a uz som to tu pisal velakrat. Jedine tak sa da prerusit bludny kruh vychovy v osadach.
Co sa tyka lenivosti...mal som moznost vidiet, ze vela romov nie je lenivych, ale zaroven maju hrdost, ktora vsak nie je velmi na mieste. Nemaju napriklad problem ist robit na stavbu relativne tazku robotu, ale s tym, ze budu vyuzivat aj vlastne vedomosti, ale nepojdu zbierat odpadky do ulic (tak ako spomenul beardie). A nie su uplne hlupi, pretoze si vedia spocitat kolko dostanu od statu ked nebudu robit a kolko dostanu ked sa zamestnaju za minimalnu mzdu a maloktory biely by v takom istom pripade isiel pracovat. A to nie je problem romov, ale systemu.
A potom su tu samozrejme taki, ktori by isli robit iba za nerealne peniaze, tym sa ukazuje ich mentalita v tom, ze myslia iba kratko do buducnosti. Neberu to tak, ze pri praci za menej penazi naberu skusenosti a potom budu moct robit nieco kvalifikovanejsie, ale beru to tak, ze proste za malo penazi nebudu robit ani chvilu. Ruku v ruke s tymto vsak ide vyssie spominana absencia vzdelania a geneticka zaostalost, pretoze skulavy analfabet nikdy nebude moct robit nejaku zodpovednejsiu robotu, lebo mu vsetko treba povedat, nic si neprecita. Tym padom sa stava klasickym prikladom toho, ze "Ja chcem robit, ale robota nie je". Ta robota by sa aj nasla, ale jemu by sa neoplatilo robit ju a na viac nema.
//Cize aby som to uzavrel, chyba je hlavne v systeme. V prvom rade v 20 rocnej necinnosti a potom v nastaveni vysky socialnych davok a vysky minimalnej mzdy. Pretoze kto z vas by isiel robit za 300 € pracu bez praxe vyuzitelnej v buducnosti, ak by dostaval od statu garantovanych 500 € za sedenie doma?
Co sa tyka lenivosti...mal som moznost vidiet, ze vela romov nie je lenivych, ale zaroven maju hrdost, ktora vsak nie je velmi na mieste. Nemaju napriklad problem ist robit na stavbu relativne tazku robotu, ale s tym, ze budu vyuzivat aj vlastne vedomosti, ale nepojdu zbierat odpadky do ulic (tak ako spomenul beardie). A nie su uplne hlupi, pretoze si vedia spocitat kolko dostanu od statu ked nebudu robit a kolko dostanu ked sa zamestnaju za minimalnu mzdu a maloktory biely by v takom istom pripade isiel pracovat. A to nie je problem romov, ale systemu.
A potom su tu samozrejme taki, ktori by isli robit iba za nerealne peniaze, tym sa ukazuje ich mentalita v tom, ze myslia iba kratko do buducnosti. Neberu to tak, ze pri praci za menej penazi naberu skusenosti a potom budu moct robit nieco kvalifikovanejsie, ale beru to tak, ze proste za malo penazi nebudu robit ani chvilu. Ruku v ruke s tymto vsak ide vyssie spominana absencia vzdelania a geneticka zaostalost, pretoze skulavy analfabet nikdy nebude moct robit nejaku zodpovednejsiu robotu, lebo mu vsetko treba povedat, nic si neprecita. Tym padom sa stava klasickym prikladom toho, ze "Ja chcem robit, ale robota nie je". Ta robota by sa aj nasla, ale jemu by sa neoplatilo robit ju a na viac nema.
//Cize aby som to uzavrel, chyba je hlavne v systeme. V prvom rade v 20 rocnej necinnosti a potom v nastaveni vysky socialnych davok a vysky minimalnej mzdy. Pretoze kto z vas by isiel robit za 300 € pracu bez praxe vyuzitelnej v buducnosti, ak by dostaval od statu garantovanych 500 € za sedenie doma?
Rozhodne problém pozná, ale vidieť, že je to akademik, lebo jeho návrh je možno pekná teória, ale nesmierne drahá (čo sa peňazí a úsilia týka) praktická stránka s pomerne neistým výsledkom....
Totiž, mrhať prostriedkami špeciálne pre potreby Cigánov je diskriminácia väčšinového obyvateľstva.... Totiž ono aj ten Cigán je v prvom rade čo???? Je to v prvom rade občan Slovenskej republiky a teda platia preňho tie isté pravidlá a povinnosti....
Takže riešenie tejto otázky je v prvom rade o tom, že sociálne dávky budú podmienené určitým rozsahom vykonanej práce, tiež, aby sa prísne trvalo na dodržiavaní zákonov kýmkoľvek (bez rozdielu rasy, náboženstva, vzdelania, pohlavia etc), rovnako trochu iný právny systém (viac ako na spôsobenú škodu treba prihliadať na motiváciu a úmyselnosť konania), iné fungovanie súdov (rýchlejšie procesy, zvýšiť tresty, aplikovanie zásady 3x a dosť u každého recidivistu, nielen u násilníka) a pochopiteľne iný systém väzenstva (povinnosť pracovať, žiadny komfort).... A problém vyriešený (nielen čo sa Cigánov týka)....
Totiž, mrhať prostriedkami špeciálne pre potreby Cigánov je diskriminácia väčšinového obyvateľstva.... Totiž ono aj ten Cigán je v prvom rade čo???? Je to v prvom rade občan Slovenskej republiky a teda platia preňho tie isté pravidlá a povinnosti....
Takže riešenie tejto otázky je v prvom rade o tom, že sociálne dávky budú podmienené určitým rozsahom vykonanej práce, tiež, aby sa prísne trvalo na dodržiavaní zákonov kýmkoľvek (bez rozdielu rasy, náboženstva, vzdelania, pohlavia etc), rovnako trochu iný právny systém (viac ako na spôsobenú škodu treba prihliadať na motiváciu a úmyselnosť konania), iné fungovanie súdov (rýchlejšie procesy, zvýšiť tresty, aplikovanie zásady 3x a dosť u každého recidivistu, nielen u násilníka) a pochopiteľne iný systém väzenstva (povinnosť pracovať, žiadny komfort).... A problém vyriešený (nielen čo sa Cigánov týka)....
Máš pravdu v tom, že je drahá. T.j. mne sa tiež zježili všetky chlpy keď hovoril o 300 centrách, ktoré treba postaviť vybaviť a zaplatiť pracovníkov (tak ale nie je to keynesánsky sen? míňať peniaze to je jedno na čo hlavne nech prúdia). Na druhej strane silno nesúhlasím s tým, že je to mrhanie. Cigáni nás už teraz stoja peknú kôpku peňazí a nervov a táto krivka rastie geometrickým radom. Lacné riešienia už nie sú.Pinhead napísal:Rozhodne problém pozná, ale vidieť, že je to akademik, lebo jeho návrh je možno pekná teória, ale nesmierne drahá (čo sa peňazí a úsilia týka) praktická stránka s pomerne neistým výsledkom....
K zvyšku: väznice nestačia už teraz aké sú preplnené, nútené práce nezavedieš pokiaľ sme v EÚ, to je rovnako nereálne ako rómsky štát a rád by som videl ako chceš kvantifikovať mieru motivácie a úmyselnosti. So zmenou sociálneho systému súhlasím, ale vždy musí byť možnosť pracovať. Ak za sociáne dávky budú od 7-16 zbierať odpadky v lese to je jedno ale musia robiť. Lebo riešienie čo si navrhol ty, akurát osadu premiestni do väznice, kde náklady na róma ešte vzrastú.
Presne to som chcel napisat. Zriadit internatne skoly by bolo drahe, ale financovat socialne davky dalsich 50 rokov pre deti ktore sa vdaka internatnym skolam mohli zaradit do pracovneho zivota bude este drahsie.
Inak zaujímavý je aj fakt, že jeho riešenie začína iba u detí do 6 rokov. Bodka. Ak čítate medzi riadkami, hovorí že 30-ročného neprevychová už nik. Ani šária na spôsob pinheadovho riešienia.
-
axxis
Addict
- Kontaktovať používateľa:
podla mna su tie internatne skoly nerealne, keby sa do toho niekto pustil hned by sa donho pustili vsetci "demokrati" a ludia s poskodenym mozgom z uzivania drog...ehm, mal som na mysli "proti rasizmu". lebo rasova segregacia
To je uz len pravny problem, na tie skoly by neposielali ludi podla povodu alebo farby, ale napriklad podla vysledkov v prvom rocniku. Aj teraz existuju specialne zakladne skoly, ktore su urcene pre problemovych ziakov a nikto sa nad tym nepozastavuje aj ked je tam vela romov.
Pri internatnych by sa dalo tiez opriet o socialnu situaciu, ak by napriklad obaja rodicia nepracovali aspon pocas 50% casu od narodenia dietata a poberali by socialne davky v hmotnej nudzi, tak by dieta museli poslat do internatnej skoly automaticky.
Pri internatnych by sa dalo tiez opriet o socialnu situaciu, ak by napriklad obaja rodicia nepracovali aspon pocas 50% casu od narodenia dietata a poberali by socialne davky v hmotnej nudzi, tak by dieta museli poslat do internatnej skoly automaticky.
Hovorí aj o organizáciách, že umelo udržujú problém, lebo ak by nebol tak by neboli ani organizácie. Ale to už všetci vieme.
Doladiť sa to dá, ako hovorí Nicholsonová (ktorá mi pripadá, že s tým gymnáziom má viac rozumu ako všetci spolu, čo tam sedeli doteraz), stačí si správne nastaviť kritériá na "sociálne vylúčené spoločenstvo" a citujem: "...krásne nam tam spadnú iba rómovia."
To je ale jedno, chlapík predstavil najkomplexnejšie riešenie, čo som doteraz videl a pekne tam napísal, to o tých mýtoch, že rómsky problém nevyrieši nijaké nastavenie sociálneho systému. Čo je to sociálny systém u rómov? IMO si ním len kupujeme pokoj. Pekne to fungovalo, kým ich bolo málo a my sme boli bohatí. Ale ani jedno už neplatí a pokoj prestáva...
Doladiť sa to dá, ako hovorí Nicholsonová (ktorá mi pripadá, že s tým gymnáziom má viac rozumu ako všetci spolu, čo tam sedeli doteraz), stačí si správne nastaviť kritériá na "sociálne vylúčené spoločenstvo" a citujem: "...krásne nam tam spadnú iba rómovia."
To je ale jedno, chlapík predstavil najkomplexnejšie riešenie, čo som doteraz videl a pekne tam napísal, to o tých mýtoch, že rómsky problém nevyrieši nijaké nastavenie sociálneho systému. Čo je to sociálny systém u rómov? IMO si ním len kupujeme pokoj. Pekne to fungovalo, kým ich bolo málo a my sme boli bohatí. Ale ani jedno už neplatí a pokoj prestáva...
Zaujimave ze tento system nezkazil bielu populaciu ale vyslovene len ciganov. Tym padom asi tento argument "chyba v systeme" pada a problem sa znova presuva na ciganov samotnych.GothaR napísal:Cize aby som to uzavrel, chyba je hlavne v systeme. V prvom rade v 20 rocnej necinnosti a potom v nastaveni vysky socialnych davok a vysky minimalnej mzdy. Pretoze kto z vas by isiel robit za 300 € pracu bez praxe vyuzitelnej v buducnosti, ak by dostaval od statu garantovanych 500 € za sedenie doma?
Internatne skoly z dlhodobeho hladiska nebudu fungovat nie preto ze by boli nerealne alebo drahe ale prevychvoa niecoho co je zrejme dedicne neni mozna.
"Upravite" mozno tak jednu dve generacie, casom sa postupne vratia znova tam odkial vzisli.
ten clanok je dobry a ma v mnohom pravdu. Tiez je pravda ze nim navrhovane riesenia by boli financne narocne. Ale tych inych, jednoduchsich rieseni vela nezostava a kazdym rokom je situacia iba horsia. Uz dost davno, je to mozno 7 rokov dozadu som hovoril s jednou pani co v ramci statneho vyskumneho projektu sa zaoberala romskou problematikou a uz vtedy povedala ze je to casovana bomba- ak mam byt uprimny v tej dobe som tej jej nazor trochu podcenoval, dnes vsak vidim ze to tak aj naozaj je.
apropo, na zaciatku threadu tu padli aj take extremne nazory ze nad urcity pocet deti treba zrusit vyplacanie pridavkov na deti a pod.- na to mam len jednu odpoved> Romovia budu mat vela deti bez ohladu na to, ci peniaze dostanu alebo nie, pretoze je to jednak zakorenene v ich soc. zvyklostiam a jednak deti vyuzivaju resp zneuzivaju na inde veci /kradeze, zobranie, zbieranie dreva atd./
apropo, na zaciatku threadu tu padli aj take extremne nazory ze nad urcity pocet deti treba zrusit vyplacanie pridavkov na deti a pod.- na to mam len jednu odpoved> Romovia budu mat vela deti bez ohladu na to, ci peniaze dostanu alebo nie, pretoze je to jednak zakorenene v ich soc. zvyklostiam a jednak deti vyuzivaju resp zneuzivaju na inde veci /kradeze, zobranie, zbieranie dreva atd./
kali: Bielych neskazil preto, lebo majú inú náturu a hentaký život by sme nevydržali. Pokapali by sme ako psy. V iných témach sa odvolávaš na gény, tak prečo to neaplikuješ aj tu ? Cigáni boli ešte donedávna kočovný národ, im proste nevadí žiť zo dňa na deň a v núdzi tak, ako by to vadilo nám, bielym.
Zrejme sú aj odolnejší voči rôznym chorobám, zime a pod., keď vidíme, ako to funguje v osadách a nekapú tam po tisícoch. Opakujem, bieli tak žiť nebude, lebo tak žiť nechce a ani by tak neprežil.
Inak ohľadne tých riešení: lacné to samozrejme nebude. Už som tu písal x krát svoje udivenie nad tým, ako by všetci chceli riešiť cigánsky problém, ale najradšej to toho neinvestovať ani cent. To je lepší dnešný stav, keď sa míňajú peniaze na rôzne pochybné projekty, ktoré slúžia ako dobrý zdroj na kradnutie ? Mám na mysli rôzne tie projekty typu, učenie cigánov práce s počítačom a pod. Veď to je len lúpež.
Zrejme sú aj odolnejší voči rôznym chorobám, zime a pod., keď vidíme, ako to funguje v osadách a nekapú tam po tisícoch. Opakujem, bieli tak žiť nebude, lebo tak žiť nechce a ani by tak neprežil.
Inak ohľadne tých riešení: lacné to samozrejme nebude. Už som tu písal x krát svoje udivenie nad tým, ako by všetci chceli riešiť cigánsky problém, ale najradšej to toho neinvestovať ani cent. To je lepší dnešný stav, keď sa míňajú peniaze na rôzne pochybné projekty, ktoré slúžia ako dobrý zdroj na kradnutie ? Mám na mysli rôzne tie projekty typu, učenie cigánov práce s počítačom a pod. Veď to je len lúpež.
Vysoká pôrodnosť je typická pre spoločenstvá ako sú rómovia. Ty ako majorita v strednej európe nepotrebuješ splodiť 8 detí (i keď ja už začínam o tom pochybovať), lebo máš fungujúci sociálny systém, ktorý sa o teba na dôchodku postará a ušetrené prostriedky na potomkov investuješ do svojho pohodlia. Ale povedz to nejakému Indovi niekde v Kašmíre alebo krovákovi v Nigérii... Ten ak si nespraví 15 detí z ktorých prežije možno tých 8, tak v momente keď prestane byť schopný pracovať, tak umiera ak sa o neho deti, ktoré si narobil nepostarajú. To je proste fakt, človek takto fungoval tisícročia a chudobné komunity tak fungujú doteraz.
Jedine veľký počet detí ti zaručí "pokojnú" starobu.
Jedine veľký počet detí ti zaručí "pokojnú" starobu.
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Hmm, zatiaľ som sem prispieval len uštipačnými poznámkami, ale skúsim aj z môjho reálneho pohľadu.
Rómovia, alebo obyvatelia, ktorí pochádzajú zo severnej Indie sú kočovný národ. Majú to v génoch, v krvi. Kočovanie obnášalo vždy pár zásad, ktoré bolo nutné dodržať na prežitie. Museli sa vedieť o svoj karavan postarať, to znamená buď poctivou cestou [cirkus, obchod, nádenníci], alebo akoukoľvek cestou [kradnutie, vraždy, etc.]. To je ich základný pilier - prežiť za akúkoľvek cenu. Na to aby sa chránili a chránili svoje postavenie v rámci rôznych národov, si vybudovali povesť "čarodejníkov" a tých "ktorí vedia zakliať" ak ich okradnete, alebo im ublížite. [viď Assasisns Creed Revelations
tam krásne použili tento historický fakt v dvoch misiách]. Ďalej boli nútení prispôsobiť svoj genetický fond prostrediam, v ktorých kočovali. Prečo si myslíte že mnohí rómovia majú krásne, silné, biele zuby aj napriek tomu, že sa o svoj chrup nestarajú? A prečo si myslíte že sú rómovia silní fyzicky?
Z tejto ich minulosti je nemožné, aby sa v priebehu pár desaťročí stal z etnika, ktoré žilo po stáročia v maringotkách, varilo na pofidérnych pieckach, prežívalo...pardón, doslova živorilo a tým pádom rabovalo a kradlo len aby prežilo?
Imo by mali byť rómovia aj naďalej kočovným národom. Nemala by sa im dávať možnosť stabilne bývať na území cudzieho štátu, ALEBO im prideliť vlastý kus pôdy niekde v rusku [veľká krajina, tona nevyužitých a pritom úrodných pustatín] a tam by sa mal založiť jeden obrovský "Gypostan" ich vlastná krajina, kde by mali svoje zázemie.
Keď chcú kočovať, nech kočujú, ale:
- nech nekradnú v cudzích krajinách
- nech nedostávajú príspevky z našich 300-500 eurových platov
- ak dostanú príspevky, tak nech nie sú o 20% vyššie ako plat tvrdo pracujúceho občana, ALE tretinové ako je minimálna mzda, teda nech sa naučia prežiť prácou!
- nech nedostávajú v ŽIADNOM prípade bývanie, nemajú v génoch bývať stabilne v peknom byte, vie to pár z nich, ktorí sa adaptovali, avšak ich je mizivé percento. Ja sám mám róma známeho, ktorý je poctivý, šikovný, pracuje, má rodinu, rodinný dom, všetko krvopotne sám nadobudol, ale tak on je jeden zo stotisíc.
Toto nie je môj názor na rómov len na Slovensku, ale na celom svete, kde predstavuje toto neprispôsobivé etnikum vážny sociálny problém.
Rómovia, alebo obyvatelia, ktorí pochádzajú zo severnej Indie sú kočovný národ. Majú to v génoch, v krvi. Kočovanie obnášalo vždy pár zásad, ktoré bolo nutné dodržať na prežitie. Museli sa vedieť o svoj karavan postarať, to znamená buď poctivou cestou [cirkus, obchod, nádenníci], alebo akoukoľvek cestou [kradnutie, vraždy, etc.]. To je ich základný pilier - prežiť za akúkoľvek cenu. Na to aby sa chránili a chránili svoje postavenie v rámci rôznych národov, si vybudovali povesť "čarodejníkov" a tých "ktorí vedia zakliať" ak ich okradnete, alebo im ublížite. [viď Assasisns Creed Revelations
Z tejto ich minulosti je nemožné, aby sa v priebehu pár desaťročí stal z etnika, ktoré žilo po stáročia v maringotkách, varilo na pofidérnych pieckach, prežívalo...pardón, doslova živorilo a tým pádom rabovalo a kradlo len aby prežilo?
Imo by mali byť rómovia aj naďalej kočovným národom. Nemala by sa im dávať možnosť stabilne bývať na území cudzieho štátu, ALEBO im prideliť vlastý kus pôdy niekde v rusku [veľká krajina, tona nevyužitých a pritom úrodných pustatín] a tam by sa mal založiť jeden obrovský "Gypostan" ich vlastná krajina, kde by mali svoje zázemie.
Keď chcú kočovať, nech kočujú, ale:
- nech nekradnú v cudzích krajinách
- nech nedostávajú príspevky z našich 300-500 eurových platov
- ak dostanú príspevky, tak nech nie sú o 20% vyššie ako plat tvrdo pracujúceho občana, ALE tretinové ako je minimálna mzda, teda nech sa naučia prežiť prácou!
- nech nedostávajú v ŽIADNOM prípade bývanie, nemajú v génoch bývať stabilne v peknom byte, vie to pár z nich, ktorí sa adaptovali, avšak ich je mizivé percento. Ja sám mám róma známeho, ktorý je poctivý, šikovný, pracuje, má rodinu, rodinný dom, všetko krvopotne sám nadobudol, ale tak on je jeden zo stotisíc.
Toto nie je môj názor na rómov len na Slovensku, ale na celom svete, kde predstavuje toto neprispôsobivé etnikum vážny sociálny problém.
Celkovo je mnohodetstvo typické a príznačné pre akúkoľvek sociálne slabú vrstvu alebo spoločenstvo. Funguje to tak odnepamäti v akejkoľvek spoločnosti. Okrem toho dôvodu, ktorý uviedol begbeee, to má aj dôvody iné. Deti od malého veku pracujú, pomáhajú a tá hodnota, ktorú vyrobí, ďaleko prevyšuje náklady na nejakú minimálnu stravu a podobne. Aj slovo proletári pochádza z latinského proles, teda potomstvo. Takto sa nazývala posledná trieda v majetkovom triednom systéme po cenze Servia Tullia. Proletarii mali len úplne minimálny alebo žiaden majetok, zato veľa detí.
Čiže tie reči typu: "Nemali si narobiť toľko detí" a "čo sa tam honcujú ako zvery" považujem za úplne nezmyselné, ktoré vypovedajú iba o neznalosti človeka, ktorý ich šíri.
Čiže tie reči typu: "Nemali si narobiť toľko detí" a "čo sa tam honcujú ako zvery" považujem za úplne nezmyselné, ktoré vypovedajú iba o neznalosti človeka, ktorý ich šíri.
http://zivot.lesk.cas.sk/clanok/9557/mi ... tovky.html
tento clanok realisticky opisuje ako sa v najblizsich desatrociach bude postupne menit byvanie na dedinach a mestach.
Velke problemy maju aj v niektorych castiach Ciech konkretne napr Varnsdorfe, prepadnutia
a bitky su tam doslova na dennom poriadku napr
http://www.novinky.cz/krimi/256571-zemr ... pitvu.html
tento clanok realisticky opisuje ako sa v najblizsich desatrociach bude postupne menit byvanie na dedinach a mestach.
Velke problemy maju aj v niektorych castiach Ciech konkretne napr Varnsdorfe, prepadnutia
a bitky su tam doslova na dennom poriadku napr
http://www.novinky.cz/krimi/256571-zemr ... pitvu.html
Aktivisti sa uz chytaju reforiem socialneho systemu, ktore su spomenute v programe SaS a KDH: http://spravy.pravda.sk/odbornici-varuj ... domace_p58
ved prave, ze len aktivisti, honosne nazvani 'odbornikmi', v podstate len zvasty s nulovou vypovedaciou hodnotou
Zmena sociálneho systému je veľmi dobrý krok, ale nie všeliek. Iba zmeniť sociálny systém nestačí.
Na jednej strane ich sposob zivota pripisujes hereditarnemu pohladu a na druhu stranu si zastanca enviromentalnej cesty riesenia problemu. Zakonite to je uz len pri vysloveni tejto vety odkazane na neuspech.hughito napísal: Bielych neskazil preto, lebo majú inú náturu a hentaký život by sme nevydržali. Pokapali by sme ako psy. V iných témach sa odvolávaš na gény, tak prečo to neaplikuješ aj tu ? Cigáni boli ešte donedávna kočovný národ, im proste nevadí žiť zo dňa na deň a v núdzi tak, ako by to vadilo nám, bielym.
Geny internatnou skolou nezmenis.