voľba vhodného OS
voľba vhodného OS
chystam sa preinstalovat OS na netbooku, ide o eeepc 1201N a chcem sa spytat, ci existuje nejaka tabulka alebo proste nieco, podla coho by som zistil, ktory os je najnenarocnejsi na hw, proste mi ide o to aby bol moj nb co najrychlejsi, a kedze tam mam iba 2gb ram a nejaky low procak tak neviem ci tam dat Win7, ktory tam bol alebo skusit XP 
Re: voľba vhodného OS
ak tam chces dat xp, zisti si, co su nan vobec ovladace
Skúsiť môže klasické Ubuntu, Fedoru, či slovenské Greenie.
Ak ti skutočne záleží na systémových prostriedkoch, tak odporúčam Lubuntu (Ubuntu light) alebo Damn Small Linux.
http://www.tuxradar.com/content/whats-b ... nux-distro
Ak ti skutočne záleží na systémových prostriedkoch, tak odporúčam Lubuntu (Ubuntu light) alebo Damn Small Linux.
http://www.tuxradar.com/content/whats-b ... nux-distro
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
cloveku ktory nevie poriadne hw poziadavky windows 7/xp a nevie ani aky ma konkretne cpu je myslim odporucat linux pekna zvratenost ,
myslim ze ak si bol spokojny s win 7 nechaj si radsej ten ,uz len kvoli podpore
myslim ze ak si bol spokojny s win 7 nechaj si radsej ten ,uz len kvoli podpore
-
TommyHot
Addict
Pripadne mozes skusit Windows 8 beta, ktory ma trosku nizsie HW naroky ako Win 7. Ja ho pouzivam ako primarny system a nemam problemy.
-
weroro
Flash coder
Povedal človek, čo Linux zapol, nevedel v ňom robiť, tak ho zavrhol. Vďaka ľudom ako ty, MS ryžuje na kazovom systéme.cORP. napísal:cloveku ktory nevie poriadne hw poziadavky windows 7/xp a nevie ani aky ma konkretne cpu je myslim odporucat linux pekna zvratenost
No ja nie som žiadnu guru, nemám ani technické vzdelanie, ale Linux som zvládal úplne v pohode.
Keď to zvládne môj svokor, ktorý nemá ani maturitu a 4x som musel vysvetľovať ako zapnúť počítač a chodiť na internet (teraz je už riadny surfer po roku) tak Linux zvládne každý. Naozaj neviem čoho sa treba v Linuxe báť, nechápem to a nikdy nepochopím. Úplne v pohode jednoduchý systém.
Keď to zvládne môj svokor, ktorý nemá ani maturitu a 4x som musel vysvetľovať ako zapnúť počítač a chodiť na internet (teraz je už riadny surfer po roku) tak Linux zvládne každý. Naozaj neviem čoho sa treba v Linuxe báť, nechápem to a nikdy nepochopím. Úplne v pohode jednoduchý systém.
-
cORP.
Addict
najpr si zisti fakty a potom sa ztrapnuj ,linuxova komunita je nieco co je fakt usmevne ,linux som vyskusal neboj ,nie jedno distro ,pouzival som ho istu dobu ,no je to pre bezneho uzivatela odpad ktory je roztriesteny na milion edicii ,o opaku ma proste nepresvedcis ,zadubene linux gebule ako ty mam fakt najradsej .weroro napísal: Povedal človek, čo Linux zapol, nevedel v ňom robiť, tak ho zavrhol. Vďaka ľudom ako ty, MS ryžuje na kazovom systéme.
A? Windows sa nepoužíva v mnohých "distrách" ?
Tiež sa stále používa XP, Vista aj 7...
Tiež sa stále používa XP, Vista aj 7...
@cORP., nedá mi to, ale to čo rozprávaš, sú blbosti na n-tú. Pre bežného používateľa, ktorý nepoužíva žiadne super vyčlenené aplikácie, teda používa PC na internet, hudbu a pod., je Linux jasná voľba. To, že ty si na ňom nevedel robiť neznamená, že je to odpad. A to, že existuje niekoľko distribúcii Linuxu, a čo? Pokiaľ je užívateľ aspoň trochu šikovný, dokáže si zistiť, ktorá distribúcia je pre neho najvhodnejšia. Vyskúšanie niekoľkých distribucií na "istú dobu" nesvedčí o ničom.
To hovori clovek, ktory tu doslova zobral a prosikal o rady pri pohovore do roboty, lebo bez nas by si uviazol a nepohol by si tam s nicim. Takze ak chces niekoho strapnovat, tak sa pozri najskor do zrkadla na seba, na svoje temy a schopnosti, ktore mas, pretoze ty s tvojimi znalostami nemas moralne pravo sa tu do niekoho navazat a snazit sa ho zosmiesnit.cORP. napísal:cloveku ktory nevie poriadne hw poziadavky windows 7/xp a nevie ani aky ma konkretne cpu je myslim odporucat linux pekna zvratenost
linux som jednu dobu pouzival, tusim ho mam doteraz na niektorom usb, ide mi skor o to, ze nb potrebujem do skoly, na prednasky a cvicenia, na prednaske preberame nejaky program a potom ho stahujeme a skusame v nom, takze neviem ci by som nemal s linuxom problem, taktiez mi tam treba napriklad cad, gpps alebo ine programy
super ze si spomenul win 8, na ten som ani len nepomyslel
super ze si spomenul win 8, na ten som ani len nepomyslel
Aha, tak ak používaš špeciálne aplikácie, tak Linux odpadá.
-
cORP.
Addict
skoda reci .... zas sa nehraj na extra uber hrdinu ,pomohli mi tu niektory uzivatelia to je pravda ,no v konecnom dosledku robim aj tak nieco uplne ine tak sa prosim ta neposer z toho ze mi niekto poradil,pokial viem od toho je forum .... skoda reci
-
TommyHot
Addict
Musim sa postavit na stranu cORP. Lunex som pouzival asi 8-9 rokov (uz ho nemam asi 2-3 roky, akurat sem tam ubuntu hodim do virtualu a este mam par shell accountov), jedneho casu som aj spravoval nejake servery a za ten cas sa okrem trochu krajsieho UI jednotlivych desktop/window managerov nezmenilo takmer nic. A snad netreba nikomu hovorit, ze pred 11-12 rokmi to vobec nebol system na dennodenne pouzivanie. Na PC by som ho mozno este nasadil, ale na notebooky je to parodia na OS aj so vsemoznymi laptop-XXX-eno-nuno modmi, a prekompilovanym kernelom na mieru. Niekomu mozno vyhovuje, mne svojho casu tiez vcelku vyhovoval, ale to este neexistoval Win7/8 a nepouzival som OSX.
OS na notebooku musi v prvom rade rychlo a bezchybne suspednovat do ramky, musi mat funkcny CPU scaling, a dlhu vydrz baterky. Na mojom uz nebohom notase linux v tychto veciach pokulhaval. Nehovoriac o tom, ze CheZteR ho chce na netbook.
OS na notebooku musi v prvom rade rychlo a bezchybne suspednovat do ramky, musi mat funkcny CPU scaling, a dlhu vydrz baterky. Na mojom uz nebohom notase linux v tychto veciach pokulhaval. Nehovoriac o tom, ze CheZteR ho chce na netbook.
skusali ste niekto Chromium OS?
Chromium je veľmi tenký ľad, ale čo som čítal málokto sa sťažoval.
no lenže funguje to iba na báze prehliadača a ... a koniec
neviem si tam zrejme instalovat programy a nasledne ich aj pouzivat, ci?
//autoeditácia príspevku (18 Mar 2012, 10:36)
v podstate to nemá ani pracovnú plochu
//autoeditácia príspevku (18 Mar 2012, 10:36)
v podstate to nemá ani pracovnú plochu
Však preto tenký ľad, ak používaš chrome, si zbehlý v googli (docs, kalendár, gmail, picasa etc.) tak to je to čo dostaneš a rýchlosť.
Máš aj akože aplikácie, v podstate to čo si vieš stiahnuť z Chrome Web Store. Sú ľudia, ktorým to stačí, pravdepodobne ja sa medzi nich radím, ale určite to chce aj "normálny" PC.
Máš aj akože aplikácie, v podstate to čo si vieš stiahnuť z Chrome Web Store. Sú ľudia, ktorým to stačí, pravdepodobne ja sa medzi nich radím, ale určite to chce aj "normálny" PC.