riziko pri napájaní viac voltami a ampermi?

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
stealth8mirage
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok

riziko pri napájaní viac voltami a ampermi?

Príspevok od používateľa stealth8mirage »

Zdravím,

mám takú osobnú váhu, ktorá mi za prvý mesiac použivania zožrala 4 gombíkové batérie (idioti z boschu nemohli použiť tužkové keď priestoru je dosť?), asi je vadná. No aké je riziko že sa pokazí ak teraz ide na 12 Voltov namiesto 6V ? alebo čo sa jej môže stať pri vyššom napätí a prúdu ako je určené ?

Ďakujem
1img20120517074905.jpg
img20120517074848.jpg
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: riziko pri napájaní viac voltami a ampermi?

Príspevok od používateľa hojko »

Vyssie napatie (viac voltov) uskodi, vyssi prud (viac amperov) nie.
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

No to nie je tak celkom pravda...
Pokial obvodom bude pretekat vacsi prud,tak moze dojst k posdkodeniu nejakej sucasti.
Ake je riziko,je tazke povedat-chce to zistit o aky ovod ide,pozriet datasheet...
k6
VIP
VIP

Príspevok od používateľa k6 »

Hojko ma pravdu. Laicky povedane, "spotrebic zozerie tolko prudu, kolko potrebuje". Nedonutis 100W ziarovku aby zrala 2000W, ked ju pripojis na 10A istic. Nadmerny prud pretekajuci obvodom byva zvacsa vysledkom poruchy/necakaneho stavu.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

vyreklamuj to ze ti to nejde .... a kup si inu neni mozne ze budes do toho kupovat dvoje baterky.....
dudo02
King
King

k6 napísal:Hojko ma pravdu. Laicky povedane, "spotrebic zozerie tolko prudu, kolko potrebuje". Nedonutis 100W ziarovku aby zrala 2000W, ked ju pripojis na 10A istic. Nadmerny prud pretekajuci obvodom byva zvacsa vysledkom poruchy/necakaneho stavu.
Ty pises o pripade pokial je spotrebic v neporuchovom stave.Ale autor opisuje rychle vybijane baterie,cize tam nieco nebude v poriadku...
Napr. :
Ak je v spotrebici nejaka porucha,napr.zvod,tak dochadza k tomu,ze v mieste zvodu zacne pretekat prud,ktory zaroven tecie cez elektricky obvod.Cize pokial je suciastka dimenzovana na 1A,tak prud vznikajuci na zvode sa pripocita ku prudu,ktory tecie obvodom aj pri neporuchovom stave.Ak hodnota prekroci 1A dojde ku zniceniu suciastky.

Cize ak mam bateriu ktora mi doda do obvodu max 0,1A ,tak v pripade napr.zvodu iba zistim ze bateria sa rychlo vybija,avsak jej prud nie je dostatocny na poskodenie samotneho obvodu.Ak namiesto baterie pripojim zdroj,ktory je schopny dodat natolko velky prud,ktory obvod poskodi,tak sa stane presne to,ze sa nieco poskodi.
TheSearch
Expert
Expert

Príspevok od používateľa TheSearch »

k6 napísal:Hojko ma pravdu. Laicky povedane, "spotrebic zozerie tolko prudu, kolko potrebuje". Nedonutis 100W ziarovku aby zrala 2000W, ked ju pripojis na 10A istic. Nadmerny prud pretekajuci obvodom byva zvacsa vysledkom poruchy/necakaneho stavu.
Trosku sa pletes lebo ani napatie ta nemoze zabit ani keby bolo v MegaVoltov pokial v obvode neni prud. Ked je prud mensi ako v sa vyzaduje tak nemusi 100% fungovat obvod ale ked sa preteazi obvod vacsim prudom mozu sa poskodit suciastky alebo vodice (kable v obvode) nemusia uniest vecsie mnozstvo prudu.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

v zasuvke je prudu teoreticky nekonecne..... a nic mi nehori....
M&M
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa M&M »

daj si tam redukciu
dudo02
King
King

strapaty napísal:v zasuvke je prudu teoreticky nekonecne..... a nic mi nehori....
Tak skus prekrocit hranicu 16A a uvidis,ze az tak nekonecne vela prudu tam nemas.Vyhodi ti jednoducho istic.Ak by si mal napad nejako istice obist,tak uvidis,ci bude,alebo nebude nieco horiet-len davaj bacha,lebo ti moze zhoriet barak :wink:
Inac tato tema nema ziadny zmysel,lebo tu pletiete hrusky a jablka dohromady...
A vyjadruju sa tu ludia ktorym chybaju elementarne znalosti fyziky-elektroniky.No offense.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ono na to väčšinou narazia zvedavci ktorí sa pýtajú, koľko vlastne tých ampérov je v zásuvke. :D
Tí mladší to niekedy skúšajú ampérmetrom a skúsenosť ich poučí na celý život :)
Napísať odpoveď