takze uz dlhsie zhanam jazdenku a vediem si rebricek trikov, ktorymi vas chcu obalamutit predavajuci.
Tu je par bodov a zaroven by som uvital, ak by ste pridali vase skusenosti a odporucania, ako postupovat a na co si davat pozor, aby ste naopak vy vybabrali s nimi.
1. prva vec - ste majitel ? Ano, kludne mozete pokracovat, nie, vacsina pripadov zlozit. Su samozrejme vynimky, ako otec, matka, ale urcite nie leasingova spolocnost.
2. date mi VIN cislo? chcem si ho overit totiz na exekucnych strankach, KO a v servise. Predavajuci vam da 16 miestne cislo namiesto 17 miestneho a nie je v databaze? Dopocutia.
stranky, co mozete pouzit -
na vybavu auta a najviac inych veci: http://www.ltprofit.sk/vin.go
na KO pri dovoze (pozor, udaje uz tam mozu byt sfalsovane): http://www.ko.sk/Kontrola.aspx?Menu=id:Kontrola&lng=SK - vozidla do 2007 dovezene nemusite najst
leasing: http://www.registervozidiel.sk/
overenie tohto roku zakonneho poistenia: http://www.skp.sk/index.php?clanek=1 - funguje to aj na staršie dátumy, takže sa dajú porzieť aj staršie zmluvy až do roku 2002...ak je pri nich iná ŠPZ, auto malo predošlého majiteľa (alebo sa pôvodný len presťahoval, treba zistiť)
3. overte si predavajuceho - zistit si podla google.sk co vsetko predaval a kedy - ak niekto predava tretie auto za rok, je to maximalne podozrive. Vypytajte si aj meno a priezvisko a hladajte aj podla neho, nie vzdy najdete vsetko iba podla telefonneho cisla.
- overovať meno si tel. číslo cez Google aj bez medzier, aj s medzerami
- overiť cez Google aj mail...na istých serveroch sa mail nedozviete, kým nepošlete správu...za účelom získania mailu je dobré napísať nejakú otázku k autu. Ak dotyčný odpíše, preveriť mail cez Google, ale aj cez vyhľadávanie na FB. Neverili by ste, koľko ľudí tam nájdete.
- k tomu FB, všímať si aký má daný človek prejav, koľko ho je na nete, ak je ho veľa, bude to zrejme mladší chalan (najcastejsie pretekar), staršie ročníky veľmi na nete niesú k dohľadaniu
- Google niekedy nájde aj inzeráty, ktoré už niesú aktuálne...v tom prípade je nad náhľadom tlačidlo "V pamäti", ktoré daný interát načíta...niekedy bohužiaľ bez obrázkov, ktoré boli zo servera medzitým zmazané
- prehľadať podľa mailu alebo prípadných nájdených nickov prislúchajúcich k mailu fóra zamerané na danú značku auta...ja som si tak na peugeot fóre prečítal o svojom aute všetko bez prikrášlení...pri jednaní som o tom aute vedel viac ako mi povedal majiteľ
- pýtať sa odkedy je majiteľom vozidla - pri tomto treba sledovať, aký druh techničáku mu bol vydaný...stava sa, ze majiteľ tvrdil, že auto má už strašne dlho a mal TP ako malú kartičku (najnovšiu)...
-preferujem nekupovat od bazarov - su to LEN kseftari, nejde im o to, ci to co kupite bude v poriadku
4. pred obhliadkou nasledovne:
-pocet klucov (velmi dolezite, hadam nemusim vraviet preco) a to ako aj do startera, tak IMO a tak aj mechanicke zabezpecenie
-kontrolky motora-svieti stale nieco?
-pytajte sa na to, co majitel servisoval na aute - mal by vam podrobne vediet povedat veci aspon 2 roky dozadu, pokial nie je technicky uplne antitalent
-servisna knizka - zdrap papiera - vzdy sa ale spytajte, kedy bolo auto naposledy v autorizovanom servise podla servisnej - ak v 2005 a malo 85 tisic km a teraz je 2012 a ma 97, nieco v poriadku urcite nebude
-zavolajte do autorizovaneho servisu a overte si VIN - casto krat sa dozviete zaujimave veci
-pytajte sa co najviac, aj napriklad preco auto predava (v inzerate ma odchod do zahranicia, co je oblubene, ale v telefone vam povie, ze chce silnejsie)
-co na aute nefunguje - vzdy sa nieco najde
-co majitel dorabal na vybave (potesia vlastnorucne montovane elektricke okna a podobne vychytavky niektorych mamlasov)
-ako casto menil olej, kvapaliny, rozvody
-studene starty, papanie oleja, prevodovka, spojka, elektronika
-pneumatiky a ich stav
5. obhliadka
- aspoň dva týždne pred plánovanou kúpou prezerať inzeráty a sledovať tzv. ležiaky...je tam auto viac ako týždeň - v 95% prípadov je tam oprávnene - ruky preč (ja osobne by som nekúpil nič čo tam bolo viac ako dva dni)
-je majitel opekany? prec
-mate servisaka so sebou? super, ak nie, tak je to na vas
-stretli ste sa u neho doma? dobre, ak nie, stretnite sa
-nieco sa vam nezda? dajte na vas pocit a chodte prec, aut je vela
-licuju casti vozidla?
-startujte iba studeny motor, otvorte kapotu a pocuvajte
-pridajte na plyne (nie vy) a pozerajte co ide z vyfuku
-testovacia jazda - preferujem 10km, seriozny predavajuci nema co skryvat
-odskusajte KOMPLET vsetko co vas napadne, akykolvek gombik
-pozrite pod koberceky, rezervu
- brzdy - prudké brzdenie na rovinke bez držania volantu - ťahá do strany? zaseknuté alebo nerovnomerne opotrebované brzdy
- spojka - zaradiť vyšší stupeň a plný plyn - motor hučí a auto nezrýchľuje? - spojka preklzuje
- prevodovka - vyskúšať zaradiť všetky stupne, aj striedavo medzi sebou (ale nie z 5 do 1 ako istý člen fóra), vyskúšať podraďovanie, spiatočku
- motor - kolišu otáčky? možno zasraná klapka, možno motorček voľnobehu a možno vážnejšia chyba
- vyskúšať všetky štýly jazdy, aj pomalé tempo, aj rallye štýl (ale všetko s mierou, auto ešte nieje vaše) pri tom počúvať zvuky, či nič nepuká, nebúcha, nevŕzga, nepíska atp...
- pozrieť na sklách kódové označenia, každé sklo má na konci číselného kódu číslo znamenajúce rok výroby skla...musí sedieť s rokom výroby auta (pozor, rok výroby môže byť odlišný ad roku uvedenia do prevádzky...často je táto nekalá praktika používaná na omladenie auta, kedy sa za rok výroby označí rok uvedenia do prevádzky, resp. rok kúpy auta)...predné a zadné sklo budú mať iné kódové označenie, ale číslica na konci musí sedieť...ak nesedí, sklo bolo menené
- pozrieť štítok na konci pása, na ňom je tiež kód na konci ktorého bude číslo alebo dvojčíslie, tiež musí sedieť s rokom výroby auta
- skontrolovať VIN podľa TP (mnohí na to serú, lebo sa spoliehajú na to, že ich predajca neojebe)
- skontrolovať povrch plechu okolo VIN musí byť bez poškodenia a nesmú byť žiadné zvary...niekedy sa vraj vyzvára celý diel na ktorom je VIN, takže kontrolovať aj zvary z fabriky, či niesú amatérsky prezvarované
- na aute treba skontrolovať dezén pneu, všetky tlačítka, nie len či idú zmagnúť, ale aj či robia to, čo majú
-trvajte po obhliadke na prehliadke v servise, minimalne na zdvihaku, ked uz rovno nepojdete do autorizaku, aspon takto - odhali vam to vela veci (stav ramien, stabilizacnych tyciek, vyfukovej sustavy, unik oleja z motora, prevodovky, diferaku) a usetrite tazke peniaze
6. budte trpezlivy
-jednajte seriozne, o cene rokujte az po prehliadke
7. prepis
-chodte na odhlasenie podla moznosti s majitelom, nerobte to cez notarske splnomocnenie, lebo v tom pripade musite dat peniaze uz pri jeho prevzati
-skontrolujte si, ci predavajuci nieco nevymenil/ci je vsetko k autu ako bolo aj naozaj dohodnute
- pri prepise, prečítať si dôkladne celú zmluvu (neverili by ste, ale niektorým príde dlhé študovanie podpisovaného materiálu ako trápne zabitý čas)
- pozrite si znova a dokladne TP
Neskor este pridam vzory zmluv do prilohy.
Kedze som uz po poslednej obhliadke a vela hovoroch bol dost nahnevany, musel som to tu vsetko spisat
Privitam vase nazory.