Inštalácia PC-BSD bez straty Windows

Všetko ohľadom Linuxu...
Reverser
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Inštalácia PC-BSD bez straty Windows

Príspevok od používateľa Reverser »

Dobrý deň prajem,
mám takúto otázku - chystám sa inštalovať operačný systém PC-BSD na počítač, na ktorom už beží operačný systém Windows 7 Starter. Rád by som vedel, či sa dáta po inštalácií zmažú alebo nie, prípadne - kde sa to nastavuje, aby systém ponechal partíciu NTFS a vytvoril si ext4 a swap inde. V minulosti som skúšal už nainštalovať PC_BSD Isotope Edition 9.0 ale po inštalácií už pôvodný operačný systém neštartoval... :roll:
Bol by som rád, ak by operačný systém Windows uložený na partícií NTFS (partícia C:\) vedel naštartovať, no ak by to nebolo možné - tak aspoň aby sa mi zachovali programy ktoré boli vo Windows uložené na pôvodnej partícií - tj. nechcem formátovať disk C:\
Vopred ďakujem za odpoveď.
dEn00
Light Star
Light Star

Re: Inštalácia PC-BSD bez straty Windows

Príspevok od používateľa dEn00 »

len návrh - čo keby to skúsiš a potom si tie dáta obnovíš programom testdisk?
Reverser
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

dEn00 napísal:len návrh - čo keby to skúsiš a potom si tie dáta obnovíš programom testdisk?
No, už som to skúšal dávnejšie a nepodarilo sa mi to - všetko sa sformátovalo. Keby som mal inštalovať PC-BSD a pritom formátovať disk, potom všetko obnovovať tak to radšej dôležité programy skopírujem na USB Flash a potom preformátujem kompletne celý počítač, nainštalujem PC-BSD 9.0 :-)
No skusim este nieco vymysliet, potom pripadne napisem, co som urobil, ak by som to robil inym sposobom nez takym, akym som napisal... :oops:
boy157
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa boy157 »

mohol by si tu napisat ako mas teraz rozdeleny disk. Mas len tu jednu particiu C? Mas ich aspon dve? vtedy by sa dalo zeby ti ostalo...ak mas iba jednu neviem ale zda sa mi ze su nejake programy co to dokazu oddelit nejaku cast aj z jednej particie...proste ked mas jednu neda sa. Musis mat aspon dve, kde tu druhu uz porozdelujes pre potreby linuxu.
dEn00
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa dEn00 »

jj dobrý nápad - tu su nejaké programy.. http://ulozto.sk/hledej/?q=partition
Reverser
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

boy157 napísal:mohol by si tu napisat ako mas teraz rozdeleny disk. Mas len tu jednu particiu C? Mas ich aspon dve? vtedy by sa dalo zeby ti ostalo...ak mas iba jednu neviem ale zda sa mi ze su nejake programy co to dokazu oddelit nejaku cast aj z jednej particie...proste ked mas jednu neda sa. Musis mat aspon dve, kde tu druhu uz porozdelujes pre potreby linuxu.
dEn00 napísal:jj dobrý nápad - tu su nejaké programy.. http://ulozto.sk/hledej/?q=partition
Skusal som to cez PartMagic a cez Paragon Partition Manager, disk mam rozdeleny teraz tak, ze Windows detekuje particiu C:/ a particiu D:/
Pri instalacii teda operacnemu systemu poskytnem tu particiu D:/, vtedy si vytvori instalator ext4 a swap - nainštaluje tam OS. Skusim to a potom napisem, len prave riesim dalsi problem - Dual Monitor na pocitaci. S Ubuntu som mal totiz problem nakonfigurovat 2 monitory na rozsirenu plochu (pri KDE), takze neviem, ci tu bude podobny problem...
Na druhom pocitaci - notebooku som to skusal - no nevedel detekovat druhy monitor ktory som pripojil do VGA vystupu. Tiez som skusal notebookovy hard disk pripojit k Desktop PC ktory ma graficku kartu s 2 DVI vystupmi - nevie rozpoznat druhy monitor, pravdepodobne pretoze su to rovnake typy monitorov - HP L1706 17". Skusim teda najprv vyriesit tento problem (s monitormi) a potom budem instalovat system a rozdelovat particie.. :)
boy157
Medium Expert
Medium Expert

tak tu particiu co mas D si potom pri instalaci rozdelis este na swap a na particiu pre OS. A s tymi monitormi no neviem co mas teraz za system ale zatial som v linuxe s tym priblem nemal. Tiez mam KDE a v pohode. Mozno to len nemas povolene niekde v nastaveniach alebo nieco pobodne...skus sa poriadne posprtat v nastaveniach.
Reverser
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

no, super :-) konecne sa mi podarilo to nainstalovat vedla Windowsu, windows sa tam stale nachadza, no boot loader "zmizol" a teda Windows 7 nestartuje, ale startuje iba PC-BSD bez moznosti vyberu Windowsu.
Nevadi, to mi staci, Windows mi teda zostal a na BSD sa pracovat da Dakujem za pomoc

S monitormi som to uz vyriesil tak, ze som do PCI vlozil dalsiu graficku kartu - system ju rozpoznal a tu povodnu grafiku som odpojil. Zistil som teda, ze PC-BSD mi nepodporuje SAPPHIRE RADEON HD 6770 a teda je nutne najst nejaky driver pre tuto graficku kartu na internete. Bol som sa opytat v jednej predajni s vypoctovou technikou, povedali mi, ze driver pre PC-BSD sa da stiahnut zvycajne z ich stranky (stranky vyrobcu), no tam som ziadne take drivery nenasiel, tak teraz neviem ale uz je tento problem vyrieseny a tie dual-monitory by boli asi na dalsiu temu..
boy157
Medium Expert
Medium Expert

mozno ti to staci upravit v konfiguraku ja na svojom archlinuxe to mam tu /boot/grub/menu.lst tak skus sa tam popozera...ci tam nieco take nemas...ked si instaloval linux ako druhy OS co sa mi zda ze ano tak to by malo pomoct. Linux vie rozoznat ci uz mas nejaky system nainstalovany. Ked tam najdes ten subor nejaky podobny ako som ti ja poslal...tak tam staci uz len odkomentovat riadky spojene s Win...
Napísať odpoveď