Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo
Re: Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo
Jakub140 - Plny pocet bodov je ale 55 
No veď, vždy som robil nad 50-> mal som jednu/dve chybičky
To ešte pred autoškolou, inštruktor neveril, že ešte nemám vodičák
"Kubko je šikovný, Kubkovi dáme dve testíky"
... a na jazde "Kubko, veď oproti ti išlo auto preboha, nedal si mu prednosť"
Asi tak
Asi tak
-
Kok
Light Professional
to ze to je riadny rozdiel ti povie kazdy, tie papierove omacky v testoch su iba ako retardtest, v premavke sa spoliehas na seba a musis si trosku inak predstavit situacie, nie co by robilo cervene auticko a kedy ide modre .. neviem ja uplne inak vnimam ked sedim v aute
2.test napísal:Ja dam otazku do plena, kto robil autoskolu za poslednych 5 ci 10 rokov:
1. Kolkym z vas odporucali ucit sa z knihy alebo vyhlasky/zakona?
2. Kolkym z vas odporucali ucit sa podla testov?
Na teórii sme brali aj konkrétne veci zo zákona, ale nič som z toho doteraz nepoužil.
Značky a križovatky som sa naučil z testov (drvivú väčšinu som aj tak vedel už pred autoškolou).
Mám vodičák niečo vyše roka, najazdených cca 20 000km, bez nehody a s jednou diskutabilnou pokutou za parkovanie v CZ. Stále som len začiatočník, občas prekročím rýchlosť ale nikdy na miestach, kde by to niekoho ohrozovalo. Križovatiek nie je až tak veľa aby si to každý vodič nepamätal a ten čo náhodou nevie, čo na konkrétnej križovatke robiť nech radšej pribrzdí a čaká, čo spraví druhý.
2.test napísal:Ja dam otazku do plena, kto robil autoskolu za poslednych 5 ci 10 rokov:
Odpoviem za seba, nam odporucali ucit sa z testov, nic viac a nic menej. Ako dodatok bol spomenuty, ze ak by sme nieco nechapali, tak nech sa pozrieme do knizky.
Na konci kurzu mi inštruktor povedal: "V deň skúšok dones naspäť knižku.", ja v šoku, hovorím mu že som žiadnu nedostal (lebo som prišiel do kurzu asi o dve hodiny teórie neskôr), tak sa ho pýtam, že čo je v tej knižke také dôležité, a citujem: "Nič. Jedna tretina sú veci, ktoré sa naučíš z testov, druhá tretina sú veci ktoré nevyužiješ, a tretia tretina sú prehnane odborné kecy, ktorým aj tak nikto nepochopí."
Takže tak.
Nam instruktor odporucal precitat si aj vyhlasku, argumentoval tym, ze je lepsie mat prehlad vo vyhlaske, a ze sa da potom lepsie dohadovat s policajtami
Ale nikoho do toho nenutil ani teoria nebola povinna, ja som tam chodil, pred skuskami som si 2x presiel testy a s jednou chybou som spravil. Co ma prekvapilo, ze po 4 rokoch od skusok som si len tak z nudy spravil test, ale pre skupinu C, opat s jednou chybou, ale to bolo stastie 
Tiez som necital, a myslim, ze je to zbytocne, proste v tom gulasi sa nikto nevyzna. Potrebne veci sa prebralili, a to co sa neprebralo nie je podla mna nejake podstatne pre kazdodenny zivot. Myslim, ze vacsina chlapcov 90% znaciek poznali skor ako isli do autoskoly. Tiez som ako maly citaval staru knihu z autoskoly
.
V Autoskole sme dostali taku nejaku knihu format A4, tu som si precital aj ked nie uplne celu. pri jazde ti nejake znenie zakona nepomoze.
V Autoskole sme dostali taku nejaku knihu format A4, tu som si precital aj ked nie uplne celu. pri jazde ti nejake znenie zakona nepomoze.
Ja keď som robil autoškolu tak som mal knižku z ktorej som si čítal vyhlášku a potom som si robil už len testy. Vyhlášku som mal len prečítanú s tým, že som vedel najlepšie tie najhlavnejšie veci.
Ja som mal dve knihy - prvá obsahovala zákon o cestnej premávke, vyhlášku + sadzobník pokút, v druhej boli tiež zákony a vyhláška a k tomu ešte konštrukcia/praktická údržba, riešenie dopravných situácií, zdravotná výchova a skúšobné otázky. Raz som si to prečítal celé, potom som si viac-menej prezrel iba to najpodstatnejšie a nakoniec som si prešiel komplet všetky testy. Inak počas kurzu sme mali všetko riadne vysvetlené, riešili sa rôzne situácie a písali sa testy - napriek tomu niektorí jedinci aj ku koncu kurzu dosahovali z testov úspešnosť 30-35/55.
-
konfliker21
Novice
tvoj citat som ani nedocital a uz ma napadlo 6 prikladov napr.: krizovatka je riadena policajtom v teste mas dva priklady ze kto prejde prvy cez krizovatku vo vyhlaske mas o 90% viac veci s policajtom ako v teste a to mozem pokracovat az pokial nevycerpam 80% veci z vyghlasky co niesu v testochtest napísal:Dufal som, ze ten tvoj nazor obhajis argumentami, nie len prazdymi recami. Hlavne ked spomenies, ze 20 percent je len v testoch, tak uviest 10 prikladov nemoze byt potom pre teba taky problem.
//autoeditácia príspevku (25 Aug 2012, 20:08)
Nam tvrdia ze v testoch je asi 20% uciva z vyhlasky a nebudem sa hadat s instruktorom ktory to tvrdi ked zdravy rozum hned usudi ze je to pravda a cislo 20 je len orientacne takze nebudem to prepocitavat aby som zistil ci instruktor tvrdi oravdu alebo nie. Neviem kde si marek carey robil autoskolu ale mne tvrdili to istetest napísal:Ja dam otazku do plena, kto robil autoskolu za poslednych 5 ci 10 rokov:
Odpoviem za seba, nam odporucali ucit sa z testov, nic viac a nic menej. Ako dodatok bol spomenuty, ze ak by sme nieco nechapali, tak nech sa pozrieme do knizky.
//autoeditácia príspevku (25 Aug 2012, 20:18)
Netvrdím že zákony a vyhlášky SR sú bezchybné a dokončené ale sú to pravidla na chod systému a ten kto pravidla neovláda v systéme sa nevie dokonale alebo vôbec pohybovať a preto je toľko nehôd takže si myslím že každý kto che jazdiť by si to mal pozrieť aspoň zbežne nie pre to že mu to kážu ale pre to že by ho to malo zaujmať a nemal by to brať ako PC hru že je to na viac pokusovNa konci kurzu mi inštruktor povedal: "V deň skúšok dones naspäť knižku.", ja v šoku, hovorím mu že som žiadnu nedostal (lebo som prišiel do kurzu asi o dve hodiny teórie neskôr), tak sa ho pýtam, že čo je v tej knižke také dôležité, a citujem: "Nič. Jedna tretina sú veci, ktoré sa naučíš z testov, druhá tretina sú veci ktoré nevyužiješ, a tretia tretina sú prehnane odborné kecy, ktorým aj tak nikto nepochopí."
Takže tak.Navyše, na toto sú hodiny teórie , nie? Tam sme brali zákon, vyhlášku a pod.
Takže nehody sú tu preto, lebo si niekto v autoškole neprečítal knižku? Prosím ťa... Základy máš naozaj v testoch, iné veci sú také, s ktorými sa naozaj takmer nikdy nestretneš - toto mi potvrdili vodiči z povolania, ktorý majú tak cez 1 milión kilometrov, a tak. Nehody z nevedomosti sú hlavné cesty, prednosti, radenie - veci, ktoré sú v testoch.konfliker21 napísal: Netvrdím že zákony a vyhlášky SR sú bezchybné a dokončené ale sú to pravidla na chod systému a ten kto pravidla neovláda v systéme sa nevie dokonale alebo vôbec pohybovať a preto je toľko nehôd takže si myslím že každý kto che jazdiť by si to mal pozrieť aspoň zbežne nie pre to že mu to kážu ale pre to že by ho to malo zaujmať a nemal by to brať ako PC hru že je to na viac pokusov
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
konfliker21: Krizovatka riadena s policajtom, v teste spominas o dvoch pripadoch, jednym z nich by mal byt, ze co sa rozumie pod spojenim "krizovatka riadena policajtom", druhy pripad bude asi o tom, ze co znamena, ak policajt udava nejake gesto. Aby som to upresnil, tak vyhlaska Ministerstva vnutra Slovenskej republiky c.9/2009 Z. z., ktora bola neskor zmenena a doplnena udava udava viacmenej len 6 veci, ktore popisuju pokyny policajta, vid. priloha v ktorej je to vidiet pod paragrafom 12 spominanej vyhlasky. Pokyny sa ucia na teorii v autoskole, takze kto chodil na teoriu, tak mu to je jasne. Dalej si myslim, ze mnohe pokyny su jasne ludom aj pred autoskolou, navyse situacia, kedy je riadena krizovatka policajtom sa stale len par krat, takze treba stastie, aby si na takuto krizovatku natrafil. Stava sa to prevazne pri nehodach alebo zapchach, kedy je potrebne krizovatku riadit. Ak ide o nehodu, resp. zapchu, tak je velky predpoklad, ze tam nebudes stat sam a budes sa riadit podla auta, ktore idu pred tebou. Jedina nevyhoda nastane, ak si prvy a nechapal by si co ti policajt ukazuje, avsak tu je moj nazor taky, ze pri takejto situacii ta policajt urcite nebude pokutovat za nieco taketo, aby si este viac zdrzoval vzniknutu situaciu, navyse ani neviem, ci za to pokutovat moze.
Spomenul si, ze ta napadlo hned 6 prikladov, ktore v testoch nie su, uviedol si tu len jeden a aj to si myslim, ze nie moc vhodny. Takze skus napisat tych dalsich 5 prikladov a ja si rad pozriem nie len testy, ale aj vyhlasku, na zaklade toho to potom porovnam a uvidime, ze co je na tom pravdy.
Spomenul si, ze ta napadlo hned 6 prikladov, ktore v testoch nie su, uviedol si tu len jeden a aj to si myslim, ze nie moc vhodny. Takze skus napisat tych dalsich 5 prikladov a ja si rad pozriem nie len testy, ale aj vyhlasku, na zaklade toho to potom porovnam a uvidime, ze co je na tom pravdy.
Vo štvrtok budúci týždeň idem na jazdu už na normálnu cestu .. cca 20km 
trošku sa bojím križovatiek
trošku sa bojím križovatiek
Majstro: nemáš sa čoho. Väčšina križovatiek v mestách už je aj tak na semaforoch a keď nie tak tam máš vždy značku. A keby ani tá nebola tak pravidlo pravej ruky a nemáš problém 
Tak moja prva jazda spred 3 mesiacov co som napisal http://www.hojko.com/post1844700.html#p1844700
No a zajtra mam skusky. Jazdim na opel astra,ale to auto sa dnes pokazilo,takze zajtra musim jazdit s suzuki splash. Dost ma stve,pretoze den pred jazdou som ten splash vyskusal,a ma uplne ine citlive brzdy a spojku... dufam ze na tych skuskach znami nebude skakat auto jak v tom videu s blondinkou
Tak uvidim zajtra ale mam obavy...
No a zajtra mam skusky. Jazdim na opel astra,ale to auto sa dnes pokazilo,takze zajtra musim jazdit s suzuki splash. Dost ma stve,pretoze den pred jazdou som ten splash vyskusal,a ma uplne ine citlive brzdy a spojku... dufam ze na tych skuskach znami nebude skakat auto jak v tom videu s blondinkou
skôr sa bojím kopca.. kde budem musieť zastať a po prejdení aut predomnou ísť dalej .. ale zamnou už budu auta nalepené na 10cmHeader napísal:Majstro: nemáš sa čoho. Väčšina križovatiek v mestách už je aj tak na semaforoch a keď nie tak tam máš vždy značku. A keby ani tá nebola tak pravidlo pravej ruky a nemáš problém
Neučili ťa na ručnej brzde sa pohýňať do kopca, že?
-
marek carey
Medium Star
Presne, na rucnej neriesis, dozadu ti to nepojde. A aj keby, v aute je policajt, vystupi a vypokutuje toho za tebou, ze jednak nebral ohlad, ze si autoskola a nemal bezpecnu vzdialenost za tebou.Majstro napísal: skôr sa bojím kopca.. kde budem musieť zastať a po prejdení aut predomnou ísť dalej .. ale zamnou už budu auta nalepené na 10cm
Mňa inštruktor odzačiatku učil v kopci použiť pedálovú brzdu. Chce to väčší cit v nohe ako pri ručnej, ale s odstupom času po skúškach som skúšal rozbeh aj s ručnou a príde mi to komplikovanejšie
Je mi jasné, že keby sa odzačiatku učím s ručnou je to v pohode, ale lepšie sa mi zosúladia dve nohy ako pridať k nim aj pravú ruku
Oba spôsoby chcú cvik, používaj ten, na ktorý si z autoškoly zvyknutý.