tipy na pracu s klucovacim platnom

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
dako77
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

tipy na pracu s klucovacim platnom

Príspevok od používateľa dako77 »

ahojte, chcem sa ist troska hrajkat so zelenym platnom a zhanam nejake kreativne napady, co vsetko by sa dalo skusit. Jednak aj ako video ale moze byt aj ako fotka :) moc diki
lekoklatik
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: tipy na pracu s klucovacim platnom

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Pokial mas k dispozicii len staticke platno, tak ine ako zmenu pozadia (pridanie ci odobranie cohokolvek) neurobis.
A na fotku take platno ani vlastne poriadne nepotrebujes, ak si sikovny s photoshopom.
Skus byt trosku konkretnejsi a pokusime sa ti pomoct s urcitym problemom.
Vymysliet ci by si mohol natocit/nafotit uz musis sam.
dako77
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

hej, mam staticke, takze tu zmenu pozadia, ale hladam napady ake vecicky by sa s tym dali vymysliet, hocake somarinky, len ide o to ze si to chcem nejako vyskusat a naucit sa s tym robit. Len bez napadu nejakeho dobreho to ide tazsie :)
Ovecka
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Ovecka »

naco ho mas potom ak nemas napad ? :D , ved jednoducho skus naklucovat nejake prostredie, priklad akropolu a ako sa pred nou prechadzas, a nezabudni sa aj dobre nasvietit
dako77
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

praveze s nim zacinam sa ucit, a tak hladam pre zaciatok inspiracie co vsetko a ako by sa s tym dalo vyblaznit :D a s nasvietenim som mal troska problems tienom ale tak snad to odladim :)
Awattar
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Awattar »

da sa vselico, mozno aj tu nieco skus pozriet :D

//autoeditácia príspevku (25 Aug 2012, 17:51)
Popripade sa tam nejak natoc, a v AAE si vytvoris nejaku galaxiu, alebo nejake pozadie alebo nieco po com chodis, napriklad nejaka snura ktora je zavesena medzi dvoma budovami :o)
Da sa vselico, napady musis mat ty.. tazsie to byva zrealizovat
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa metthal »

Aj so statickym platnom sa daju vytvarat slusne filmove triky. Pozri si napriklad toto video http://www.videocopilot.net/tutorial/advanced_car_hit/
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa BookEditor »

Škoda, že máš len statické plátno...
Na kvalitne spravené kľúčovanie potrebuješ predovšetkým kvalitné svetlá - neviem, či máš toľko svetiel k dispozícii, ale používa sa tzv. trojbodové osvetlenie (http://www.youtube.com/results?search_q ... NCvHfZbv-s).
Známy robí v televízii kľúčovanie pri SD rozlíšení. Je to nedokonalé, takže odporúčam HD ready rozlíšenie a lepšie.
Treba pozerať aj na kvalitu plátna. Dá sa kúpiť jednoduché na základné účely za 10€, ale sú aj kvalitné, bezšvíkové a nekrčiace sa za 100€. Asi tam bude rozdiel v kvalite... :)
Aký rozmer plátna máš, a teda je na výšku alebo na šírku?
Môžeš si skúsiť spraviť predpoveď počasia, naanimuješ si niečo v After Effects, pridáš vhodné titulky a máš. Môžeš sa skúsiť odfotiť pri skoku vo vzduchu a v počítači plátno nahradiť nejakým kaňonom alebo čím.
Treba skúšať, buď kreatívny, držím palce :)
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

znie to blbo asi my znizte karmu ale preco je to platno zelne? nie modre ruzove abo ine? ja neviem..
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Japaja, určite tvoja nevedomosť ohľadom farby plátna nie je dôvodom pre zníženie karmy :) Pýta sa to mnoho ľudí... Najčastejšie býva zelené (angl. greenscreen) alebo modré (angl. bluescreen). Väčšinou sa pred týmito plátnami natáčajú ľudia, ktorých farba kože sa skladá viac menej z takej zmesi farieb, kam patrí najmä červená a žltá (berme úplne základné farby). Keby bolo plátno žlté (rovnako aj tvoje ružové), tak sa človek s pokožkou, ktorej farba sa tiež skladá z množstva žltej, bude dať ťažko vykľúčovať, teda oddeliť od pozadia (plátna) a ťažko sa vytvorí maska, ktorá sa aplikuje pred nejaké pozadie. Príklad; počasie sa natáča pred zeleným plátnom, osoba pred plátnom nesmie mať nič zelené na sebe, inak by sa aj to v postprodukcii sfarbilo rovnako ako vkladané pozadie. Keby mal človek pred zeleným plátnom zelené tričko, splýva s pozadím a teda nahradí sa pozadím všetko, čo je zelené, teda i jeho tričko. Keď má moderátor napr. rifle, použije sa zelené plátno, keď má nejaké šušťáky, použije sa modré, ale väčšinou sa to robí z finančného hľadiska naopak, že majú v TV plátno jednej farby a tomu prispôsobujú oblečenie etc. :)
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

aha a ono to bere ako vsetky odtiene? "Príklad; počasie sa natáča pred zeleným plátnom, osoba pred plátnom nesmie mať nič zelené na sebe, inak by sa aj to v postprodukcii sfarbilo rovnako ako vkladané pozadie" napriklad tmavo zelene tez ? ci to uz rozlisuje kamera ze keby sa to ako zaplo ze je to normal zrobene a on bude mat tmavo zelenu tak to nanho da?
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Neviem, či som správne porozumel otázke, ale v prvom rade by to farba plátna mala byť čo najodlišnejšia od farby objektu, ktorý snímaš pred ním. Môže sa stať, že máš tričko s tyrkysovým nápisom a za sebou zelené plátno a cez ten nápis ti po pridaní pozadia v PC prechádza to pozadie :) No to, či môže mať oblečené niečo tmavozelené alebo naopak bledozelené, je diskutabilné, pretože pri kľúčovaní sa nastavuje veľa parametrov, ako citlivosť, luma, bla bla bla, čiže tým sa dá nastaviť, na aký rozsah sa kľúčuje, takže stane sa, že môže mať aj tmavozelené oblečenie na sebe (pri zelenom pozadí), keď vyberieš presne farbu pozadia a dáš nízku citlivosť, nesplynie ti to oblečenie s pozadím. Zabudol som napísať, že to pozadie môže byť farebne hocijaké, keď snímaš napr. psa, ktorý je čierny, môžeš použiť aj žltú tapetu alebo čo, pretože v počítači si vyberáš farbu (pozadia), ktorá sa potom dá teda nahradiť fotkou, videom, animáciou... Kľúčovanie je podľa mňa jedna zo zložitejších filmárskych techník....
tomášHozlár
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa tomášHozlár »

Ahojte! Prešiel som si tuto temu, ale nenašiel som konkretny pripad, na ktorý sa chcem ja opýtať. Osobne si myslím že by to malo fungovat, ale predsa chcem vediet vas nazor. Urcite vsetci viete ako sa tocil PAT A MAT. Odfotili postavicky, zmenili pohyb, odfotili a tak potom to mnozstvo fotiek cez program premenili na video. A chcem sa spýtať. Natiahnem si zelené plátno, zapnem dobré svetlo a zoberem si figúrku. Spravím s nou 30 fotiek a cez program si z toho vytvorim video. Potom si chcem dat do pozadia povedzme fotku nejakého mesta alebo nejaké video. Bude mi to fungovať? :)
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Prečo by to nefungovalo? :) Btw, ak použiješ jedno svetlo, budú ti vznikať tiene. Radšej si pozri na youtube "three point lightning", akurát neviem, či máš k dispozícii toľko svetiel...
tomášHozlár
Zablokovaný
Zablokovaný

BookEditor napísal:Prečo by to nefungovalo? :) Btw, ak použiješ jedno svetlo, budú ti vznikať tiene. Radšej si pozri na youtube "three point lightning", akurát neviem, či máš k dispozícii toľko svetiel...
Svetlá by aj boli, ale nie také špeciálne. :D A je chcem robiť iba s tým malým plátnom od Pinnacle s ozaj mini postavičkami- tak si myslím, že pri tomto prípade nemusí ich byť až tak veľa a špeciálne, či??

Popravde ešte som s tým nikdy nerobil, ale ak si dám na stôl plátno, sadnem si pred neho a po oboch bokoch si zapnem nejaké svetlo, mohlo by to stačiť? :)
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Tam nejde o to, aké je to veľké. Ten trojbodový systém je spravený tak, aby sa čo možno najviac vyhýbal tieňom. Je jedno, či má scéna 30cm, alebo 3 metre. :) Každopádne, skús to nasvietiť, keď sa zbavíš tieňov plátne, a scéna bude kvalitne nasvietená, máš vyhrané. Ako bolo povedané, sú návody na nete. :)
tomášHozlár
Zablokovaný
Zablokovaný

Ja viem že na velkosti platna nezaleži, ale myslel som to tak, že nepotrebujem k tomu 10 lámp za 1000€, ked je to bude robené v menšom prevedení :D

Dobre, navodov som pozeral vela, ale povedzme ta figurka, čo ju postavym na platno bude vzdy vrhat ten tien, nie? :D
BookEditor
Light Professional
Light Professional

No pozri si tie videá na youtube, je ich X. Ide o to, že keď dáš na scénu tri svetlá, medzi sebou zvierajú istý uhol, svieti každé na predmet z iného uhla a vytvárajú všetky tiene. Musíš narábať s intenzitou svetla, t. j. napr. jedno dáš ako hlavné a druhé dáš do 45° uhlu ako doplňujúce a s menšou intenzitou. Ešte by si mal pridať tretie - to by malo odlíšiť predmet od pozadia a malo byť nad predmetom zozadu. Fakt si pozri tie návody :)
tomášHozlár
Zablokovaný
Zablokovaný

Ja som si ich pozrel už viacero, ale pre mna je dobre si to aj prečítať a poradiť sa takto s tým :)

A skúšali ste niekto klúčovanie aj s Pinnacle studio 16 ultimate collection?? Pretože tento program si chcem kúpiť, je aj si myslím cenovo prístupny a moj osobný názor je že napr. SonyVegas alebo Adobe premiere čo after effects su neprehladne- podla mna. NA to pinnacle som si pozrel nejaké tutoriáli, prečítal recenzie a myslím že bude dobré, klúčovali ste niekto s ním?? -http://www.alza.sk/pinnacle-studio-16-u ... 354050.htm :D :)

ďakujem.

//autoeditácia príspevku (31 Okt 2012, 17:48)
Ešte so sa chcel spítať: zelené plátno od Pinnacle je rovnakej kvality a materiálu ako napr. plátna z eshopu kairosfilmz alebo akákoľvek iného?? Pretože ak sú rovnaké, chcem si kúpiť pinnacle plátno, ale ak je rozdiel v kvalite, lúpil by som si to lepšie. :)
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Neviem, nerobil som s Pinnacle plátnom, ale vzhľadom na tú cenu a prvý dojem mi príde dosť nekvalitné :D Nuž s tým Pinnacle ti moc ja neporadím :D
Napísať odpoveď