Ako sa naučiť programovať/kódovať

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
X-Pa3k
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Ako sa naučiť programovať/kódovať

Príspevok od používateľa X-Pa3k »

Ahojte , chcel by som vedieť ako ste začínali programovať/kódovať . Lebo chcel by som aj ja už začať a venovať sa tomu . Osobne ma to baví chodím na školu druhý rok kde sme prvý rok robili algoritmy celkom mi to šlo , teraz sme začali robiť v Pascale už sme robili niekoľko programov v ňom a tiež mi to celkom ide nie tak rýchlo (to sa časom zmení ) ale spravím to. Začal som teraz robiť v HTML a CSS ale neviem ako si zapamätať všetky tie tagy , funkcie :)

Ďakujem každému za každú radu :)
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Re: Ako sa naučiť programovať/kódovať

Príspevok od používateľa lowmanek »

www.w3schools.com - velmi dobre navody, pripadne aj jakpsatweb.cz, len to uz je dost zastarale
Tagy si zapamatas iba pouzivanim...
Mick_14
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Mick_14 »

Začiatky programovania sú napríklad celkom dobre vysvetlené aj tu, dokonca to je aj po slovensky :) ..aj ked síce nepíšeš že by si sa chcel venovať C-čku ale možno namiesto toho Pascalu sa ti to niekedy bude hodiť ;-)

Kód: Vybrať všetko

http://www.smnd.sk/anino/moje/C.pdf
X-Pa3k
Medium Expert
Medium Expert

Nehovorím konkrétne čo by som sa chcel učiť ale na začiatok by som chcel HTML,CSS,PHP a potom aj to C-éčko,MySql,JAVA iba potrebujem začať , síce som už začal z HTML/CSS ale ešte stále neviem čo všetko dokáže :/
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

HTML a CSS dokaze iba vytvorit dizajn, nic viac od toho necakaj.
A na zaciatok je najlepsi paskal.
Na otazku co to dokaze je jednoducha odpoved - to iste co Turingov stroj - takze vsteko okrem par problemov, s ktorymi sa pravdepodobne v zivote nestretnes :smt033 .
X-Pa3k
Medium Expert
Medium Expert

neviem čo je to za stroj ten Turingov :D som rád že sa ho učíme v škole aspoň niečo poriadnejšie , ja som chcel niečo aby sme sa také učili aby som vedel ako na tie začiatky z ostatnými jazykmi :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Na zaciatky s otstanmi jazykmi je dobre vediet programovat a to v Pascale,
cim viacej programatorskych paradigiem budes vediet, tym sa ti lahsie budu ucit nove jazyky, po par rokoch sa dostanes do stavu ze novy jazyk sa budes schopny naucit za 3-5 hodin.
Itachy
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Itachy »

Nemyslím že až po pár rokoch, napr. premňa nebol problém naučiť sa radu "C syntax based" jazykov a pritom som začal s C++ , C++ som sa učil nejaký čas, Javu som sa naučil za týždeň (ale moc aktívne v nej nerobim, takže keď kodim potrebujem net alebo príručku pretože nepoznám veľa funkciiňí tak z pamäti), C# som sa naučil za 2 dni samozrejme nie nejako extremne ale tak že som pokrčilý ale je čo vylepšovať a čo sa učiť), a PHP som sa naučil za 2 hod., ale neskôr som sa učil aj C ale nie na písanie software ale na programovanie čipov, mám základy aj Pascalu ale už nikdy potom som sa s "pascal based" jazykmi nezapodieval (osobne neznášam begin/end)
Takže po zhodnotení čo som sa naučil je dobre začať Pascalom ale vôbec to nevadí keď začneš iným jazykom a keď sa naučiš 2-3 jazyky potom nebudeš mať problém naučiť sa nový za malú chvíĺu a budeš, ktomu potrebovať len pár príkladov a žiadne knihy ja osobne mám len 2 knihy a obe o C++
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

naučil za týždeň... naučil za dva dni... tak ty si génius. Ja som sa programovať nenaučil za 7 rokov. Aj keď mám diplomy zo súťaži, vysokoškolské diplomy, švočky, a 2 roky praxe, stále by som o sebe nepovedal že som sa naučil nejaký programovací jazyk

harrison314: on a sa pýta čo dokáže html/css a ty mu hodíš turingov stroj? Skutočne? Tak mi v html a css naprogramuj (až ma srdce bolí keď píšem slovo programovať v súvislosti so značkovacími jazykmi) napríklad vytvorenie palindromu zo slova.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

audiotrack: ja som to pochopil tak, ze sa pyta na programovacie jazyky
A samozrejme je rozdiel programovat a ucit sa jazyk,
je rozdiel ucit sa nejaky kompletny programovaci jazyk ( C# sa ucim uz 4 roky a stale v nom objavujem nove veci, hoci v nom robim 90% aplikacii ) a osekany skryptovaci jazyk (Lua sa da fakt zvladnut za 3 hodiny), ale toto urcite vies aj sam.
Itachy
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Itachy »

Ale programovať v jazyku neznamená poznať všetky možnosť a funkcie jazyka. Skoro každým svojim projektom sa učím niečo nové. A je jedno v akom jazyku robíš pretože dokážu to isté aj výsledok je rovnaký len funkcia sa volá inak. A áno skriptovacie sa dajú naučiť veľmi rýchlo a aj ľahko
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

skriptovacie jazyky? To je zase čo za výmysel? Ja poznám interpretované a kompilované jazyky. A keď nepoznáš možnosti a funkcie jazyka, tak v ňom programovať nevieš a basta. Vieš jeho syntax (alebo iba časť syntaxe) ale nie programovať v ňom. Taktiež s tým, že dokážu to isté nesúhlasím. Napríklad keď sa pozreme iba na to c++ a javu, tak v jave nie je preťaženie operátorov. Java nevie previesť int na bool, nemá first class metody, nemá sémantiku volania referenciou a plno iného. Takže už len jednoduchá trieda ktorá využije všetko toto v c++ ti môže pri prepise do javy zabrať poriadne veľa času a nervov. Ak si ale stále myslíš že programovanie nie je o znalosti jazyka a jeho možností, tak potom musia tvoje zdrojáky vyzerať hrozne.
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa metthal »

audiotrack: Tak sa chod stazovat na FIT VUT ze v 2. semestri sa vyucuje nepovinny predmet Skriptovacie jazyky. :roll: Myslim ze kazdy so stipkou rozumu si domysli o co ide. Zvysok suhlasim co si povedal. Robim 5 rokov v C++ a mam za sebou co to odprogramovane na roznych projektoch, ale stale si myslim ze som len zaciatocnik.
X-Pa3k
Medium Expert
Medium Expert

Ako čítam tak nerád ale súhlasím s "audiotrack" :/ . Tiež si myslím že pokiaľ nebudem mať znalosti z nejakého jazyka tak nemôžem začať . Ako sme začali v škole s Pascalom najprv sme sa učili funkcie ako (IF,READ,READLN,WRITE,WRITELN a podobne). Až potom sme začali robiť v Pascale , lebo keby sme začali najprv v ňom robiť asi by som v ňom nič neurobil. Napísal som že s ním nerád súhlasím lebo viem že má pravdu , ale ked sa to idem učiť tak takú polhodinku/hodinku pri tom vydržím ale potom ma to prestane baviť lebo už by som chcel v ňom robiť :/
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

if nie je funkcia :)
X-Pa3k
Medium Expert
Medium Expert

viem že sa používa na vetvenie programu (áno,nie) tak to bude Príkaz :)

//autoeditácia príspevku (02 Jan 2013, 0:46)
Ešte by som sa k tomuto vrátil, akým programovacím jazykom začať aby sa mi ostatné učili ľahšie ? :) Z html a css som už skončil.
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

HTML a CSS nie sú programovacie jazyky. :)
Ak chceš vyvíjať webové aplikácie, pokračuj client-side jazykmi (Javascript, Flash/ActionScript), serverovými jazykmi (PHP, ASP, atď) a databázami (mySQL).
S-player
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa S-player »

audiotrack napísal:skriptovacie jazyky? To je zase čo za výmysel? Ja poznám interpretované a kompilované jazyky. A keď nepoznáš možnosti a funkcie jazyka, tak v ňom programovať nevieš a basta. Vieš jeho syntax (alebo iba časť syntaxe) ale nie programovať v ňom. Taktiež s tým, že dokážu to isté nesúhlasím. Napríklad keď sa pozreme iba na to c++ a javu, tak v jave nie je preťaženie operátorov. Java nevie previesť int na bool, nemá first class metody, nemá sémantiku volania referenciou a plno iného. Takže už len jednoduchá trieda ktorá využije všetko toto v c++ ti môže pri prepise do javy zabrať poriadne veľa času a nervov. Ak si ale stále myslíš že programovanie nie je o znalosti jazyka a jeho možností, tak potom musia tvoje zdrojáky vyzerať hrozne.

Niečo také nezodpovedá tvojím predstavám ?

Kód: Vybrať všetko

...
System.out.println("Boolean hodnota môjho INT: "+(intNum != 0));
...

X-Pa3k: Čo sa týka HTML, CSS možno to vyzerá ako hračka ,ale momentálne tam je taká kopa veci ,že sa to budeš učiť ešte pekne dlho ( Ak to chceš vedieť na nejakej úrovni - čím najviac ). Ak ti stačia základy tz. ako to asi funguje tak to máš jedno. Následne by som si urobil jasno v tom čo chceš robiť v budúcnosti a podľa toho vyberal jazyk. Nanič sa budeš učiť C / C++ keď sa rozhodneš vyvíjať pre Android kde je potrebná JAVA pre natívny vývoj ( Samozrejme v tom "ešte viac natívnom" sa dá použiť aj Cčko ,ale je to o ničom... ). Takých príkladov by sa našla pekná kopa

Itachy: Súhlasim s AudioTrackom. Za dve hodky si sa naučil možno syntax. No k dokonalosti ti chýba ešte pár rokov...
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pcsiete »

Heh tak ja by som rovno začal assemblerom. Má jednoduchú syntax, nemá funkcie (:D prakticky povedané).

O niektorých instruction setoch assembleru (teda o niektorých assembleroch) môžem s čistým svedomím a priamym pohľadom na audiotracka povedať, že ich viem. A taktiež môžem povedať že som schopný sa niektoré naučiť za niekoľko hodín. Mimo iné myslím že to, čo základne definuje programovacie jazyky je slovná zásoba a syntax. Ak sa toto naučím a pochopím akým spôsobom funguje program ktorý v danom IS napíšem, môžem povedať že ho viem. Toto platí pre assemblery a ak je assembler základom všetkého....... tak to neplatí pre vyššie jazyky.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

S-player to nie sú moje predstavy ale fakty, a to čo si napísal nie je pretypovanie int->bool ale iba podmienka ktorá vypíše hodnotu na základe porovnania s číslom
Napísať odpoveď