Prémiové palivá vs. obyčajné

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

???

tankujem klasiku [benzín]
43
49%
tankujem prémiovky [benzín]
7
8%
tankujem klasiku [nafta]
26
30%
tankujem prémiovky [nafta]
0
Žiadne hlasovania
striedam to
12
14%

Celkom hlasov: 88

RATZINGER666
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Prémiové palivá vs. obyčajné

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

nikde som nenapisal, ze to ma zmysel :)
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Tankovat viac oktanov ma zmysel, ak je na to motor stavany. Je bezna vec, ze specialy maju napr. 1400k z 110oktan. paliva, ale iba 1200k z 95ky. Naposledy som take nieco cital o dakom divokom upravcovi Porsche.
V tych extremoch sa to ukaze a podla mna sa to prejavi na dyno aj u beznych motorov, radovo vsak mozno asi max. +1-3%.
Dalej napr. motory GDI maju na brzde nizsi vykon nez papierovy a vzdy je tam poznamka, ze papierovy je zrejme s palivom 98-100okt, nie N95.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

v podstate ano, ale o tom sa nebavime... vzdy je ten 100 oktan prave ten "odporucany" kvoli zachovaniu vsetkych vlastnosti a specifikaci... na ten 95 oktan bude jazdit cokolvek, nech to ma predpisanu 91tku alebo 103ku, resp. je tak nastaveny... otazne je, ako...

u beznych aut je to skor na skodu, vela z nich ma este nizsi vykon... je to dane teplotou a rychlostou horenia, nastavenim zapalu atd.

moze byt, aj tie novsie turbobenziny od vw maju prepisanu 95, ale odporucanu 98...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Konecne mozem pridat aj svoju pozitivnu skusenost s premiovym palivom :) Tankujem iba na OMV, kedysi som striedal MaxMotion 95 a normalnu 95, ale uz asi pol roka som tam lial iba normal. Teraz v zime som si vsimol, ze motor ma za studena citelny prepad vykonu medzi 2000 a 2500 otackami, tak mi napadlo, ze skusim natankovat MaxMotion. Na moje prekvapenie to pomohlo a priebeh vykonu je opat rovnomerny. Neviem comu konkretne to pripisat, ale vysledok je jasny :)
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Máte niekto skúsenosti s pridávaním aditiv do paliva? Ma to zmysel ak tankujem len prémiové palivo? Tankujem v 90% vždy len Shell power 100 alebo ako sa to volá. Auto ma cca. 40 000km. A rozmýšľal som, či by som sem tam niečo nenalial ako prevenciu.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Tie prémiové paliva už obsahujú nejaké aditíva. Niekde na YouTube som dávnejšie videl videl, kde sa práve o tom rozprávalo. Len si nespomeniem, či to bolo priamo od Shell alebo s nimi robil rozhovor niektorý zo slovenských YouTube kanálov.

EDTI: Tak som to nakoniec našiel.

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Palivo je v prevažnej väčšine v základe rovnaké z jednej rafinérky. Každý reťazec si dáva svoje aditíva. Do prémiového nie je dobré dávať už nič. Môže to pôsobiť navzájom proti sebe alebo zvýšiť niektorý parameter zbytočne. Nadmerné oktánové číslo nevadí, len je zbytočné - nadmerné cetánové môže škodiť.

Citácia (aj gramatickými chybami) https://www.autolexicon.net/sk/articles/cetanove-cislo/
Malé cetánové číslo spôsobí, že oneskorenie vznietenia je dlhá a v okamihu vznietenia je v spaľovacom priestore rozprášené a čiastočne aj odparené veľké množstvo paliva. To spôsobí, že sa súčasne vznieti veľké množstvo paliva, čo zapríčiní príliš rýchly nárast tlaku v spaľovacom priestore motora. To má za následok príliš „tvrdý chod“ motora a jeho hlučnosť.
Veľké cetánové číslo naopak spôsobí, že oneskorenie vznietenia je krátka, a palivo začína horieť veľmi blízko pri vstrekovacej trysky. To vedie k tomu, že palivo je nedostatočne premie sa vzduchom, dochádza k nedokonalému horeniu a vzniku sadzí. Nebezpečná je aj blízkosť plameňa u trysky, ktorá často vedie k jej zapečenie, tj. Vzniku karbónových usadenín upchávajúcich výstrekovej otvorčeky trysky, prípadne zadretiu ihly trysky.

Tankujem obyčajnú naftu a aditíva (VIF zimný, celoročne Megasel) si dávam sám. Je to cenovo podstatne výhodnejšie.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

ja som tiez kedysi lial VIF
az som jednu zimu zabudol a ziadny problem, odvtedy klasicka zimna nepremiova nafta a no problemo ale nikomu nic nevyhovaram, chapem prinosy VIFu :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Jasné, nafta niektorých reťazcov má vynikajúcu "mrazuvzdornosť". Aj čistiace účinky.

Tankujem zásadne na Slovnaftkách (jednej v okrese sa však z istých dôvodov vyhýbam) a raz sa mi prihovoril pumpár keď videl, že lejem VIF: Načo sa s tým babrete, veď my máme práve VIF v prémiovej nafte. Pravdivosť toho neviem posúdiť, no lepšie vychádza ak si ho dávam sám. Mám bezzápachový dávkovač tak pohoda.
Iste autá jazdia aj bez aditív - na druhej strane sú rozbory s výsledkom (podstatne) menšieho zanášania karbónom - najmä u niektorých motorov a spôsobov použitia vozidla.

Používam čosi do oleja v motoroch, prevodovkách, palive. Viem pre čo no nikoho nepresviedčam aby použival tiež. :)
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

pocul som, ze pri VW passat asi 2015-17, pri natankovanej plnej nadrzi, je rozdiel v dojazde aj 300km. Rozdiel medzi Shell, Slovaft a OMW ( omw zevraj ma najlepsiu (standardnu non premium) naftu).
Viete to niekto potvrdit, ze tam moze byt az taky rozdiel? Pri standardnych dlhych trasach?
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Neviem ako veľkú nádrž má daný Passat, no 300km je až príliš veľký rozdiel, čo je nemožné. Nemyslím si ale, že bude mať nádrž väčšiu ako je 60l. A tých 300km rozdiel, je nemožný (ak neberieme rozdiel medzi jazdou na spotrebu a jazdou "na plný plyn").
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

cinges: Neverim, ze by bol rozdiel 300km. Myslim, ze VW ukazuje dojazd podla akejsi poslednej priemernej spotreby. Ani to co pises o najlepsej nafte nebude pravda, nakolko naftu pre OMV dodava Slovnaft. OMV z Rakuska dovaza len premiovu paliva. Detto Shell ma paliva zo Slovnaftu, premiove dovaza. Otazne su prisady, ktore si tam prilievaju, ale neverim, ze by to bol az taky rozdiel. Kedze obcas sa robia nejake tie testy kvality, treba skusit pohladat na internete, ze ako to je s kvalitou.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

myslim si ze v dnesnej dobe je to jedno,
minule som mal presne tuto debatu so susedou, ze skusila natankovat na tom novom Orlen co je namiesto Oliva a ze nikdy viac, ze zlata dobra Slovnaftka

a ja za aky problem?
ze ju teraz dojazdila a presla o 150 km menej ze to je hnusne palivo

a ja ze aha, a nemoze to byt tym ze teraz zacali mrazy a kazde rano ti teraz fuka hnusny protivietor :D
nie to tym byt nemoze :D koniec debaty
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Palivo jednej čerpačky "nechutilo" našim Š-120, benzínovému Polu, benzínovému ani naftovému Puntu. Zreteľne šli neochotnejšie, horšie. Na naftovom som to viel aj na spotrebe/dojazde. To som už zapisoval, meral. No nemyslím, že je taký rozdiel medzi značkami, ale že tá knkrétna čerpačka pančuje. Už sa jej posledné roky vyhýbame aj keď je najbližšie. Tiež nikdy nenatankujem "lacnejšie" pri obchodných domoch, vo dvoroch bývalých družstiev atd. Dva krát v minulosti ma to stálo zbytočne peniaze (drv ventily). Tie talianske kraxne sú háklivé na čistotu a kvalitu paliva.
Samozrejme - vietor, teplota je veľký rozdiel. Až nečakaný. Roky si zapisujem, meriam spotreby. Než sa motor dostatočne ohreje, valí do neho podstatne viac paliva. Domnievam sa, že skrz ekológiu - čím prv ohriať katalyzátor.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Aditiva ovplyvnuju spotrebu v radoch mililitrov na 100km. Preukazatelne zlepsuju stav motora, ale usetria na jednej nadrzi maximalne par jednotiek km, 100 a viac je absolutny nonsens. Ja lejem VIF, ale ked mi plechovka dojde tak kolkokrat aj polroka mi trva kym kupim novu a jazdim prakticky s rovnakou spotrebou cely cas. A tankujem kde pride, hlavne Benzina (Orlen), EuroOil (maju naftu bez biozlozky), pripadne obcas MOL co mam kusok od baraku.
Koalpp
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Koalpp »

Caute bolo mi odporucene že na nové auto mam tankovat benzín e5 aspoň prvých pár tisíc km. Tá cena je celkom vysoka, má tato rada naozaj nejaký zmysel, v navode od auta som nič take nevycital, že by bolo lepšie tankovat drahší benzín .
lukas9206
Addict
Addict

Okolo toho je veľká diskusia. Jedny tankuju iba E5 a v živote by do svojho auta nenatankovali nič iné a druhy iba E10 a nemajú s tým žiadne problémy. Asi až čas ukáže, či viac bio zložky autám škodí.

Každopadne si myslím, že záleží aj od auta. Ak sa jedná o auto do dajme tomu 20k€, tak by som to asi neriešil. Ak o nejaké drahšie, pripadne aj výkonnejšie auto, tak by zase nemal byť problém par krát natankovať aj drahší benzín. Pripadne si aditiva sám dolievat, čo je ale mega otravné 😅.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"si aditiva sám dolievat, čo je ale mega otravné"
Prečo "mega otravné"?
VIF majú na každej pumpe (inde aj o dosť lacnejšie) a jestvujú bezzápachové dávkovače. Mne to dolievanie aditíva vychádza zhruba 20 krát lacnejšie, než kupovať prémiové palivo. Najazdíme obaja s mojou po zhruba 15 000 km ročne a to už stojí za úvahu.

melonSVK - naozaj iba o mililitre? Na Alfe Romeo 156 Sportwagon - nájazd vyše 210000, ktorú mám len 1,5 roka mám celkovú priemernú spotrebu 5,96/100 pri prevažne krátkych jazdách. Priemer na "Spritmonitor" je 6,57/100.
Na Multiple - nájazd vyše 320000 (rok a pol jazdí manželka, tiež okolo komína - prevažne 2-3 kilometre, aj ja som ňou jazdil prevažne krátke trasy) máme priemer za celých 5 rokov 6,01 - na Spritmonitor je priemer 6,42
Obaja jazdíme dynamicky, občasdlhšie trasy no nad povolené maximum.
lukas9206
Addict
Addict

Nehadam sa. Používal som kedysi to veľké balenie VIF a stále som to zabudol doma a keď nie, tak som sa tým vždy oblial. Plus to treba vždy prepočítavať koľko tam toho naliať, keďže nie stále tankujem presne 50l, a teraz zisti koľko natankuješ keďže najlepšie je to naliať pred natankovanim aby sa to lepšie premiešalo. Takže som to vzdal a tankujem za 100 evri ročne prémiové paliva za cenu klasickej E5.
A úprimne, irituje ma ak si dôchodca pred domnou s kľudom pomaličky nalieva aditiva do auta, potom si pol dna utiera ruky, tak začne tankovať, zase si utiera ruky a pri stojane vedľa sa už za ten čas vystriedala trojica áut 😅
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Veď ani ja :)
Pravda je, že na tie srajdy treba veľkú opatrnosť, mne sa to raz vylialo v kufri (originál uzáver nie len na VIF je debilný, bolo horúco cestou niekam, ohrialo obsah a časť ho vytlačilo von. Cestou nazad prudký lejak, tak nešlo vetrať...) a nepomohol som si na pľúca. Tiež som sa nemohol doprať "koberca" z kufra - smrdelo to dlho. Potom som si poriešil dávkovače. A beriem to do auta pred tankovaním, po ňom odložím do pivnice. V lete kľudne natankujem bez a Megasel (VIF) dolejem dodatočne - ono sa to v pohode rozmieša, rozptýli v palive aj tak. VIF by sa v zamrznutej nafte zrejme nerozpustil a niečo by upchal.
Napísať odpoveď