Anarchia

Diskusie na politické témy...

Môže anarchia existovať?

áno
30
38%
nie
48
62%

Celkom hlasov: 78

Pinhead
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Anarchia

Príspevok od používateľa Pinhead »

hughito napísal: že máš blízko k fašistickým myšlienkam, s kalim si môžte potriasť ruku.
Mladý muži,
ja sa síce na demokraciu, ľudské práva a podobné pičiny nehrám, ale stále rešpektujem slobodu rozhodnutia a možnosť voľby (a podľa toho aj potom vyvodzujem dôsledky), zatiaľ čo Ty s Tvojím konceptom človeku možnosť voľby vôbec neumožňuješ....
Však strom poznáme poznáme podľa ovocia a tieto Tvoje príspevky jasne vypovedajú, že fašista a totalitár (aj keď skrytý za vzletné idey a naivné teórie) si akurát tak Ty.... Druhých okradnúť, ich majetok (aj keď tvrdo vydretý, koho to zaujíma, že) rozdeliť lúze, ktorá si s ním nebude ani vedeť čo počať (podobne ako keď negri dostali kedysi prosperujúce farmy v Zimbabwe) a keď sa ozvú či pokúsia brániť, tak tvrdo zlikvidovať....
Vieš, aký môžeš byť rád, že Ty a podobne aj Tvoji súverci žijete v súčasnom podľa Vás prehnitom kapitalizme, ktorého výdobytky a možnosti využívate každým dňom??? By ste žili trébars v Sovietskom zväze za súdruha Stalina, tak ako by ste sa raz ozvali, tak v lepšom prípade by to skončilo 15 rokmi v gulagu, v horšom zastrelením a následnou deportáciou celej rodiny do Kazachstanu....
Takže to uzavrime.... hughito vidí krásnu budúcnosť ľudstva zbaveného vykorisťovania.... no a ja zase vidím partiu nemakančenkov a skrachovancov, ktorí sa pokúšajú dostať sa hore tým, že by všetkým ostatným násilím vnútili svoje pravidlá hry, bez ohľadu na to, či by ľudia o to stáli, či nie....
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

K tomu dejepisu si sa mohol vyjadrit trochu obsirnejsie, pretoze z tej nedostatocnej sa tazko nieco naucim, ked neviem co je zle...

Svet sa ma v globale velmi dobre, nehovorim len o sebe/nas, sme len smietko prachu z globalneho pohladu...
Pozri si pokrok za posledne roky v arabskom svete, Afrike, Azii, neda sa to porovnat so ziadnou dobou predtym

Nemam vestecke schopnosti, pouzivam argumenty a dedukciu, ty si za poslednych par postov nic nevysvetlil, hlavne tu lenivost a zavist, ktoru nie si schopny vyargumentovat

Ako som uz spominal, anarchizmus nikdy nevydrzal dlhsiu dobu vo vacsom meritku, to, ze tam bolo nasilne zvrhnutie, nedokazuje nic, kvoli problemom spomenutym predtym (hlavne povaha cloveka, co je najvacsi problem) je jeho fungovanie nerealne, pripadne je mozne, ale nebude mat dlhe trvanie
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Na Pinheadove žvásty o mne (som totalitár a skrachovanec) je fakt zbytočné reagovať. Ako som napísal, to, že máš fašisticko/autoritárske názory som si všimol dávno, aj v iných témach. Ak ja niekoho takto označím, tak to neberiem ako urážku či osočovanie. Pozri sa - beardieho, javatara alebo th som tak nikdy nenazval, prečo? Nazval som tak teba a primárne kaliho (ten je nacista), lebo proste vo vašich príspevkoch a uvažovaní tieto sklony vidím. U kaliho to je jasné, u teba to je viac implicitné, ale je.

beardie: Vidím, že si nastúpil na líniu kaliho a Pinheada, proste začať omieľať filozofické reči o povahe človeka a tým čosi vyvracať. Keď som tu x-krát písal, že anarchia v Španielsku nepadla kvôli akejsi lenivosti či závisti, naopak, že tieto javy sa samovoľne potláčajú, lebo priamo ich vytvára napr. kapitalizmus, tak je ticho.

Stále ignorujete holý fakt, že to, ako sa človek v globále správa (vždy sú výnimky) nezáleží do jeho podstaty a pod. nábožensko/filozofických žvástov, ale od reality, v ktorej vyrastá a žije. Viackrát som sem dával príklad Nórska (ty si bol vo Fínsku, mám dojem, že tam je to podobné). Potom si zoberte nejaké ghetto. Skúste sa zamyslieť, ako na človeka vplývajú vzťahy existujúce v takýchto rozdielnych spoločnostiach. Človek je formovateľný. Nie je zlý, ani dobrý. Ale za najväčší argument pokladám realitu, ktorá sa ukázala v Španielsku - tieto vaše predpoklady sa jednoducho nestali, žiadne vraždenie, žiadne sociopatické javy typu: (ó, nemáme vládu, anarchiááá, konečne môžeme kradnúť a zabíjať) sa neudiali, ono to vyznieva fakt smiešne, keď sa nad tým človek zamyslí. Takisto píšem, viackrát, že to nebolo ani ideálne a dokonalé a nejaký Eden.

Za veľké plus považujem jednu vec , to som si uvedomil až včera. Pred vôbec začatím tejto diskusie, by nikto nepripustil, že anarchia je vôbec čosi možné - proste úplný blud a nezmysel, nad ktorým by človek mávol rukou. Ako tak sledujem, tak teraz od kaliho, cez pinheada až po teba, každý ste uznal, že čosi také bolo - áno, s tými vašimi nekonečnými výčitkami - krátko, málo, špecifický stav a pod., ale beriem to za úspech, keď si predstavím, aké boli postoje predtým. :wink:

K tej vojne. Ja som ti napísal, že za kolektívneho spravovania družstiev (to bol údaj konkrétny pre aragónsku oblasť) bolo produktivita vyššia o 20% ako za predchádzajúceho stavu. Ty si na to napísal, že
bolo po vojne, takze porovnavat nejake cisla daneho obdobia moze byt zavadzajuce
Španielska občianska vojna trvala od polovice roka 1936 do 1939. Tie údaje sú vzaté práve od polovice roka 1936 do jari 1937, kedy fungovalo kolektívne správcovstvo. Čiže nie po vojne (určite si narážal na nejakú konjunktúru), práveže cez vojnu a ešte v oblasti blízko frontu. Čo ja určite nepovažujem za ideálny stav pre to, aby ekonomika v pohode šľapala.

A o tomto to je - ja sa snažím argumentovať nielen o tom, že kapitalistické usporiadanie je nerovné a nevýhodné pre pracujúceho, ale zaujímavé je poukázať aj na to (čo ale určite ani nebolo a ani nie je cieľom anarchistov, ale je to sympatický vedľajší produkt), že takto spravované záležitosti môžu vykázať vyššiu produktivitu ako ten slávny kapitalizmus, ktorý podľa vás je ten najlepší a najviac poháňajúci pokrok systém.

Takisto ignorujete Elinor Ostromovú, ktorý za svoje zistenia získala Nobelovu cenu za ekonómiu.

Kód: Vybrať všetko

Ostromová bojovala proti rozšířenému názoru, že kolektivní správa vlastnictví je neefektivní a je nutné ho buď privatizovat, nebo znárodnit. Opírala se o četné výzkumy vodního (rybářského) hospodářství, pastvin, lesů, jezer a vodních nádrží, které jsou pod správou samotných uživatelů. Elinor Ostromová ukázala, že výsledky jsou v mnoha případech mnohem lepší než ty, které byly předpovídány standardními teoriemi. Tvrdila, že sami uživatelé zdrojů mají častěji lépe propracované a efektivní mechanismy přijímání řešení a celkové politiky správy, umožňující i řešení problémů kolektivní činnosti.

V pojetí Ostromové není záchrana světového hospodářství v jeho globalizaci ani v uctívání soukromého podnikání, ale v rozšíření různých modifikací kolektivních komunit - od komun a vesnic po městečka a družstva. Právě ty se jeví jako nejefektivnější a bezkonfliktní hospodářské subjekty.
Takže, nepochybne, to je zaujímavé. Treba dodať, že Osromová nebola žiadna anarchistka, ani nič podobné - proste na to prišla pri svojom výskume.

Často som tu bol označená za fanatika a neviem čo všetko - avšak, neviem neviem, skôr podaktorí tu uznávajú náboženstvo a dogmy nazývané kapitalizmus a súkromné vlastníctvo.

//autoeditácia príspevku (20 Dec 2012, 11:23)

gogo, to ty si tu ospevoval tú slobodu a demokraciu?

Prečítaj si: http://www.csaf.cz/index.php?clanok=1376

Príklad z Čiech. Niektorí by ste sa mali trochu zobudiť z toho sna. Ono to, že nás tu zatiaľ nedávajú do gulagu ešte neznamená, že je všetko super.

____

Ešte dávam do pozornosti jednu publikáciu od SolFedu.

This excellent book by Solfed aims to recover some of the lost history of the workers' movement, in order to set out a revolutionary strategy for the present conditions. In clear and accessible prose, the book sets out the anarcho-syndicalist criticisms of political parties and trade unions, engages with other radical traditions such as anarchism, syndicalism and dissident Marxisms, explains what anarcho-syndicalism was in the twentieth century, and how it's relevant - indeed, vital - for workers today. 
Má cez 124 strán a sám som ju ešte nečítal, ale mám informácie, že je to fakt jeden najkvalitnejších materiálov, čo k tejto tematike vyšiel.

Kniha je samozrejme k dispozícii na stiahnutie.
Prílohy
fighting.jpg
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

hughito napísal: beardie: Vidím, že si nastúpil na líniu kaliho a Pinheada, proste začať omieľať filozofické reči o povahe človeka a tým čosi vyvracať. Keď som tu x-krát písal, že anarchia v Španielsku nepadla kvôli akejsi lenivosti či závisti, naopak, že tieto javy sa samovoľne potláčajú, lebo priamo ich vytvára napr. kapitalizmus, tak je ticho.
Stále ignorujete holý fakt, že to, ako sa človek v globále správa (vždy sú výnimky) nezáleží do jeho podstaty a pod. nábožensko/filozofických žvástov, ale od reality, v ktorej vyrastá a žije. Viackrát som sem dával príklad Nórska (ty si bol vo Fínsku, mám dojem, že tam je to podobné). Potom si zoberte nejaké ghetto. Skúste sa zamyslieť, ako na človeka vplývajú vzťahy existujúce v takýchto rozdielnych spoločnostiach. Človek je formovateľný. Nie je zlý, ani dobrý. Ale za najväčší argument pokladám realitu, ktorá sa ukázala v Španielsku - tieto vaše predpoklady sa jednoducho nestali, žiadne vraždenie, žiadne sociopatické javy typu: (ó, nemáme vládu, anarchiááá, konečne môžeme kradnúť a zabíjať) sa neudiali, ono to vyznieva fakt smiešne, keď sa nad tým človek zamyslí. Takisto píšem, viackrát, že to nebolo ani ideálne a dokonalé a nejaký Eden.
praveze sa to vsetko udialo aj v tom tvojom Spanielsku. Bud klames, alebo naschval zatvaras oci pred realitou. Tak ako ti tu kopec ludi plieska o hlavu aka je podstata cloveka a ze preto nemoze fungovat anarcha, to sa vsetko krasne potvrdilo aj v spanielsku.

Peniaze a udrziavanie moci, krasna to anarchia, kde su zrazu ludia slachetni a pracuju pre dobry pocit z prace a z vecera do rana sa uplne zmenia.Prekladat sa mi to nechce, zbytocne by som to mohol subjektivne zmenit.

"In Binéfor, as in the other 450 collectivized Aragon towns, money was declared abolished. Anarchists rejected it as the root of everything they abhorred. An economy based totally on barter being impractical, the committee issued coupons in 5-, 6- and 7-peseta denominations. The value of all male work, whether performed by doctor or truck driver, was fixed at 7 pesetas a day. Women . . . got 5 pesetas. The old currency was not seized, and a black market flourished. Some services were available only to collectivists. Whoever chose not to join the system could not get a haircut; the only barber shop did not cater to individualistas. Peter Wyden, The Passionate War: The Narrative History of the Spanish Civil War", 1936-1939, p. 72.

Ziadna rovnopravnost, ani len na urovni muz zena...cize v podstate triedenie ludi
"The anarchists had always declared the equality of all human beings, but, as the anarchist feminist organization, Mujeres Libres [Liberated Women], emphasized, relationships still remained 'feudal'. The most blatant way in which the anarchists had failed to live up to their professed ideals was the different levels of pay form men and women in most CNT enterprises. . . . Little headway was made outside the cities, though the greatest demonstration of the new equality was the number of militiawomen fighting in the front line."Antony Beevor, The Spanish Civil War, p. 89. The inequality between the wages paid to men and women even by those collectives that had otherwise equalized wages is noted by many sources.

a zneuzivanie moci a nasilie , samozrejme.
"In Aragon some collectives were installed forcibly by anarchist militia columns, especially Durruti's. Their impatience to get the harvest in to feed the cities, as well as the fervor of their beliefs, sometimes led to violence."Beevor, p. 93. Buenaventura Durruti was one of the heroes of Spanish anarchism.

Ak je clovek formovany spolocnostou, preco ocakavas,ze sa zmeni v momente ked padne jeden system ? Proste nezmeni, ci budes cakat kym vyrastie nova slobodna generacia? Nezmeni. Dokazom je aj to Spanielsko, bolo to tam rovnako nahovno ako za byvaleho rezimu, az na par mocipanov, ktori mali plne usta slobody a rovnosti. Obycajna propaganda. Aj dnes ti najdem video ako sa ludom uzasne slobodne zilo v byvalom, ako kolektivne a pozitivne sa pracovalo a je to snad pravda? A potom sa najde niekto na tej najnizsej startovnej priecke, komu sa to zda strasne nespravodlive a chces mat bud hned vsetko, alebo nech nema nikto nic.
hughito
Redeemer
Redeemer

Inak zvolil si pekný prístup, ktorý ma ale neprekvapil, lebo od začiatku si ladil podobný tón.

Poskytol som ti zdroje informácií k tejto problematike. Ty si sa obmedzil na to, že nahonene tu dávaš úryvky textov, kde sa opisuje čosi zlé a negatívne. :lol: Gratulujem, vedecký a objektívny prístup ako prasa! A ako som si všimol, ešte aj zámerne vytrhávaš z kontextu.

Škoda reči naozaj, ja sám som písal, že nič nie je dokonalé, robili sa chyby, sám som sem dával aj iné kritické texty a poznámky. Naozaj s tebou nemá zmysel diskutovať, lebo to nie je tvoj cieľ. Nebudem na teba ďalej reagovať. Tí ktorí tu so mnou diskutujú viac ako 2 dni (ako ty), tak vedia, že tieto všetky veci tu boli preberané a kritizované (aj z mojej strany).
matki
Light Professional
Light Professional

nie, ty odmietas realitu. Moj text ma rovnaku hodnotu ako ten tvoj vies. Len si treba vybrat. Preco by tvoje zdroje mali byt hodnovernejsie ako moje? Ty sa na ne neobmedzujes ? Kazdopadne, ja svoje presvedcenie zakladam co mozno najviac na realite, nie na domienkach, tuzbach a predpokladoch. Mas pravdu, nic nie je dokonale, ale to co chces ty, by prinieslo nieco pozitivne mozno tak pre teba a velmi malu skupinku ludi rovnakeho zmyslania. Zatial co tento system co mame, ma slusne vysledky a netreba ho zdaleka cely zburat, treba ho opravovat, kedze je v mnohom za tie roky absolutne najefektivnejsi.
hughito
Redeemer
Redeemer

Musím ešte zareagovať, keďže došlo k nedorozumeniu. Vzhľadom k samotnému textu a spôsobu citácii som nadobudol dojem, že vyberáš časti textov z A-FAQ, čo ale google nepotvrdil, keď som si to overoval. Ide o to, že o všetkých týchto záležitostiach a problémoch sa píše aj tam, akurát sú zasadené do kontextu, prípadne rozšírené.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal:kali sám uznáš istý vývoj, isté zmeny, ktoré sa dejinne zavedú - a noví ľudia rodiaci sa "tam," už sú ovplyvňovaní tým. My už nie sme ovplyvnení stredovek a feudalizmom, ale "demokraciou" a kapitalizmom.
Co to zas za nezmysli rozpravas? Ako ovplyvneny? Aky je rozdiel medzi potrebami, pudami a emociami cloveka vo feudalizme a cloveka v kapitalizme? Clovek rovanko niekoho alebo nieco nenavidel pred 5000 rokmi, rovanko niekoho alebo nieco nenavidi teraz a rovnako bude nenavidiet aj v anarchii. Chapes vobec slovam emocia a pud? uvedomujes si to ze tieto pojmy su jedni z najdolezitejsich hybatelov ludstva a determinuju cele jeho chovanie, a ziaden priblbli politicky rezim to nikdy nezmenil, nezmeni a ty sam nemas tusenie ako ho zmenit?

Iste zmeny vyvoj v dejinnych udalosti atd, v principe vsetky rezimi ostali rovnake zalozene na autorite, takze z tochto hladiska sa nic nezmenilo, rovnako ako ludska povaha, menilo sa v podstate iba usporiadanie a hierarchia v spolocnosti. A toto moze ignorovat iba fanatik ako si ty.
Ale o to presne ide - kapitalizmus sa neriadi dobrom a prospechom.
Co je toto sa idiotsku frazu prosimta? Vy sa riadite dobrom a chcete pre vsetkych dobro, aj pre beardiho, matkiho, pre pinheada a pravdepodobne aj pre mna? Ano ste velmi slachetny, ale dakujem, nechcem to od vas, lebo nic take neexistuje, objektivne nie sme schopny urcit co je dobro, existuje len subjektivne dobro.
Za veľké plus považujem jednu vec , to som si uvedomil až včera. Pred vôbec začatím tejto diskusie, by nikto nepripustil, že anarchia je vôbec čosi možné - proste úplný blud a nezmysel, nad ktorým by človek mávol rukou. Ako tak sledujem, tak teraz od kaliho, cez pinheada až po teba, každý ste uznal, že čosi také bolo - áno, s tými vašimi nekonečnými výčitkami - krátko, málo, špecifický stav a pod., ale beriem to za úspech, keď si predstavím, aké boli postoje predtým.
No a este sam seba pochval a potlapkaj po pleci ako si zmenil nase postoje. To sa po tej totalnej ingoracii co tu robis vobec nehanbis?
hughito
Redeemer
Redeemer

Ak nevidíš rozdiely a determinanty toho, ako vzťahy v spoločnosti pôsobia na človeka, tak to mi je ľúto. Jediné, čo si tu dokázal vytiahnuť je akási emócia (aká?) a pud (aký?). Vidím len pseudo-nábožensko-filozofické žvásty o ničom. Ľudia tu si to málo uvedomujú, ale keby trochu poznali pozadie, z ktorého vychádzaš, tak by vedeli, odkiaľ vietor fúka. Tvoje ovplyvnenie nacistickou doktrínou (a tá vychádzajúca z rôznych rasových a antropologických nezmyslov 19. storočia + dezinterpretácií niektorých filozofií) je úplne očividné. Jedno je isté - to v praxi bolo zavedené, všetky tieto tvoje princípy, o ktorých tu básniš. O akomsi večnom boji, o rase a pod. K čomu to viedlo hádam netreba opakovať. Preto mi príde až absurdné, ak tu zrovna ty ideš hovoriť o tom, aké násilie by dialo v anarchistickej spoločnosť. To je už naozaj na pováženie.
Co je toto sa idiotsku frazu prosimta? Vy sa riadite dobrom a chcete pre vsetkych dobro, aj pre beardiho, matkiho, pre pinheada a pravdepodobne aj pre mna? Ano ste velmi slachetny, ale dakujem, nechcem to od vas, lebo nic take neexistuje, objektivne nie sme schopny urcit co je dobro, existuje len subjektivne dobro.
Aká fráza? Vieš ako a preto tak funguje kapitalizmus? To je úplne odosobnený princíp, človek tam nezohráva miesto, je len nástroj. A áno, v anarchii sa chce dosiahnuť podmienok, ktoré možno označiť za také, v ktorých by sa každý jednotlivec mohol slobodne realizovať. Avšak samozrejme, nacista ťažko (rovnako ako kapitalista alebo proste akýkoľvek "stav," ktorý zasahuje do slobody iného). Ak je toto tvoj argument proti slobode v anarchii, tak to teda ďakujem pekne. Hádam si tú absurdnosť sám uvedomuješ.
No a este sam seba pochval a potlapkaj po pleci ako si zmenil nase postoje. To sa po tej totalnej ingoracii co tu robis vobec nehanbis?
To je čisté konštatovanie, hádam to nemusím dohľadávať a dokazovať priamo na vašich príspevkoch? Viem, že ta to veľmi štve, ale musíš sa s tým zmieriť.

A ako som tu spomínal, ak si niekto myslí, že ja tu robím nejakú misionársku činnosť a chcem niekoho o niečom presviedčať, tak je riadne mimo.

____

Ešte pri tejto príležitosti spropagujem:

členovia PA boli v rádiu, kde hovorili o PA, o anarchosyndiakalime a pod. Kto má záujem, môže si vypočuť záznam. Circa hodinka a pol aj s pesničkami.

Prvá decembrová nedeľa patrila v trnavskom online Rádiu Bunker rozhovoru s PA. Zhrnuli sme aktivity PA v Trnave, porozprávali sa o otvorených stretnutiach v Trnave a Bratislave  a dotkli sa aj kampane Ideš na brigádu?. Objasnili sme, prečo PA nie je anarchistická organizácia ani Armáda spásy, aký máme postoj k používaniu zákonov v pracovných sporoch a spomenuli sme aj zopár sporov, ktorým sme sa venovali. Reč prišla aj na tému samosprávne továrne a družstvá, MAP a medzinárodná solidarita, či štrajk pracovníkov v školstve. Činnosť PA sme sa pokúšali vysvetliť v širších súvislostiach a zachytiť drobnosti, ktoré nemusia byť jasné z informácií na webe. Pre tých, ktorí premeškali živý prenos, je prichystaný záznam na webe Rádia Bunker (klikni sem), ktorému ešte raz ďakujeme za priestor a príjemnú atmosféru. Prípadné dodatočné otázky uvítame na niektorom z týchto kontaktov (klikni).
:arrow: http://www.priamaakcia.sk/Priama-akcia- ... aznam.html
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:Jediné, čo si tu dokázal vytiahnuť je akási emócia (aká?) a pud (aký?)
Samozrejme, musel som tak urobit, lebo to nevies vyvratit resp tomu nedavas absolutne ziaden vyznam ,co je dost chyba. K otazkam aka a aky, predsa vsetky.
Vidím len pseudo-nábožensko-filozofické žvásty o ničom.
Ano ja viem, rovnako ako katolik ktory vidi boha v kazdej nezvycajnej udalosti, ktora sa logicka da vysvetlit.

Vsetky klucove argumenty, vsetko co rozburava tvoj koncept anarchie nazyvas zvastami a tym to u teba konci. Diskusia s tebou je uz prakticky nemozna, ty uz nechces diskutovat, uz chces iba kazat.

A vobec, o com je cely ten tvoj prispevok, co vlastne vyvracia? Najpr ti je ma luto, potom moje argumenty nazves zvastami, a nasledne tvoje invektiva voci mne. To vsetko je nula bodov a neoplati sa to uz vobec ani reagovat.
A áno, v anarchii sa chce dosiahnuť podmienok, ktoré možno označiť za také, v ktorých by sa každý jednotlivec mohol slobodne realizovať. Avšak samozrejme, nacista ťažko (rovnako ako kapitalista alebo proste akýkoľvek "stav," ktorý zasahuje do slobody iného). Ak je toto tvoj argument proti slobode v anarchii, tak to teda ďakujem pekne. Hádam si tú absurdnosť sám uvedomuješ.
Jedno slovo zabije druhym. Kazdy sa moze realizovat ale nie ten a ten...

Ja to uz uzavrem lebo ma uz fakt zacinas srat, moje stanovisko voci anarchii sa od zaciatku nasej diskusii (a to hovorim o uplnom zaciatku co zacalo asi niekde na 13 strane) sa nezmenilo prave naopak ty si mi to iba tou tvojou slabou alebo mozno silnou argumentaciou potvrdil a celu anarchiu aj nadalej povazujem iba ako iny nazov pre komunizmus.
hughito
Redeemer
Redeemer

Jedno slovo zabije druhym. Kazdy sa moze realizovat ale nie ten a ten...

Ja to uz uzavrem lebo ma uz fakt zacinas srat, moje stanovisko voci anarchii sa od zaciatku nasej diskusii (a to hovorim o uplnom zaciatku co zacalo asi niekde na 13 strane) sa nezmenilo a celu anarchiu aj nadalej povazujem iba ako iny nazov pre komunizmus.
Ale kali kali, veď je to logické - ako by mohla fungovať anarchia, keby sa v nej realizovali nacisti, fašisti? Ako by mohla fungovať, aby sa v nej organizovali sily, ktoré chcú odoprieť ľuďom slobodu? :) Nie je v tom žiadne rozpor, toto je esenciálna záležitosť.

Iný názov pre komunizmus? To nie je presné, ale dúfam, že som tu trochu načrtol ten vzťah medzi anarchizmom a komunizmom ako aj to, aký je rozdiel medzi komunizmom Marxa a tým, čo robili súdruhovia v Sovietskom zväze, Čine či Kambodži.

A inak: invektívy voči tebe? Aké? Že napíšem čím si inšpirovaný, to sú invektívy? A prepáč, ale tie nábožensko-filozofické reči sú pre mňa žvástami, snažil som sa o tom diskutovať veľakrát, dávať iné pohľady na tieto veci. Takisto som sa to snažil preniesť na realitu Španielska (ja to neberiem ako nejaký fetiš, ale je to proste najlepší možný príklad pre sledovanie a skúmanie týchto javov, aj pre mňa) a nič z toho sa tam neodrazilo, resp. nie v takej kruciálnej miere, ako to tu prezentujete. Potom je naozaj diskusia ťažká.
kali520
Darca
Darca

Ale kali kali, veď je to logické - ako by mohla fungovať anarchia, keby sa v nej realizovali nacisti, fašisti? Ako by mohla fungovať, aby sa v nej organizovali sily, ktoré chcú odoprieť ľuďom slobodu? Nie je v tom žiadne rozpor, toto je esenciálna záležitosť.
Je v tom kur*a velky rozpor lebo odporcov budete mat vzdy, aj v tom zazracnom spanielsku ste ich mali, frankistov, preto ste padli, preto anarchia fungovat nebude.
Iný názov pre komunizmus? To nie je presné, ale dúfam, že som tu trochu načrtol ten vzťah medzi anarchizmom a komunizmom ako aj to, aký je rozdiel medzi komunizmom Marxa a tým, čo robili súdruhovia v Sovietskom zväze, Čine či Kambodži.
Prd si nacrtol. Docitaj si ten Kapital a potom odporucam aj komunisticky manifest a skus sa na to pozret z pohladu takeho zidovskeho rasistu ako bol Marx, nie z pohladu hlupeho robotnika. Ciel mate rovnaky, az nato ze Marx sa na veci v skutocnosti nedival tak ako ty.
A inak: invektívy voči tebe? Aké? Že napíšem čím si inšpirovaný, to sú invektívy? A prepáč, ale tie nábožensko-filozofické reči sú pre mňa žvástami, snažil som sa o tom diskutovať veľakrát, dávať iné pohľady na tieto veci. Takisto som sa to snažil preniesť na realitu Španielska (ja to neberiem ako nejaký fetiš, ale je to proste najlepší možný príklad pre sledovanie a skúmanie týchto javov, aj pre mňa) a nič z toho sa tam neodrazilo, resp. nie v takej kruciálnej miere, ako to tu prezentujete. Potom je naozaj diskusia ťažká.
To tvoje spanielsko ti tu je kazdu stranu vyvratene. A to ze ty nieco povazujes za zvasty s tym ja mam akoze co teraz. To iste mozem povedat ja na tvoje keci a co potom, kam sa pohneme?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

hughito

pripad Romana Smetanu poznam. Ty sa snazis ukazat na nom nespravodlivost terajsieho systemu, ale k tomu ti mozem povedat z vlastnej skusenosti a pozorovania iba jedno> dokonala spravodlivost nie je nikde, nikdy nebola a nikdy nebude. Nic totiz nieje dokonale, vsade sa viac ci menej vyskytuju chyby systemu.

Ale chcel by som Ta upozornit na jednu vec na ktoru som Ti napisal uz predtym a ty si na nu nereagoval, aj ked si myslim ze je velmi dolezita v ramci celej debaty> Uvedomujes si, ze vecsina ludi po anarchizme za ktory bojujes, vôbec netuzi? Ze sa vlastne snazis nanutit inym nieco co ani velmi nechcu? Inac citam tu knihu co si uviedol a zatial celkom zaujimave..
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

hughito
Redeemer
Redeemer

wb: Už som to sem dával. :)

kali: Odporcov - ideologických odporcov v zmysle takom, že existujú ľudia, ktorí chcú napĺňať svoje potreby cez ovládanie iných, cez rozkazovanie iným, využívaním iných. Áno, takí by túto slobodu v anarchii mať nemohli, to je pravda. Mne to príde logické, tebe zjavne nie. Asi sa musia vyjadriť aj ostatní.

Čo sa týka Marxa, tak netvrdím, že súhlasím s ním v zmysle jeho názorov ohľadom toho, ako by sa malo dospieť ku kominuzmu atď - veď to som načrtol už stokrát, že už Bakunin ho kritizoval a preto vlastne došlo k rozpadu I. internacionály.

Marxa vyťahujem/e preto, lebo najlepšie zanalyzoval kapitalizmus - čo to je, prečo funguje tak ako funguje, aké to má dôsledky. A k téme komunizmus a anarchizmus som sa vyjadroval a posielal články tiež. Ono pojem komunizmus je starší ako Marx, to si treba uvedomiť tiež, lebo podaktorí v tom tuším nemajú jasno.
To tvoje spanielsko ti tu je kazdu stranu vyvratene. A to ze ty nieco povazujes za zvasty s tym ja mam akoze co teraz. To iste mozem povedat ja na tvoje keci a co potom, kam sa pohneme?
Na každú stranu vyvrátené - samozrejme, ako inak. :D Len nevidno kde. Jediné, k čomu ste dospeli bolo, že áno, anarchia tam bola, ale x rečí o tom, ako to je nedostačujúce a prečo by to nemohlo byť dnes + sa vyťahovali isté negatíva, ktoré sa udiali. Ku všetkému bola diskusia. Fakt neviem, čo sa kde vyvracalo.

gogo: Smetana je príklad, viacmenej slabá káva, je x iných prípadov. Mne išlo o to, že aj v dnešnej slobode, ak politicky prekročíš istú hranicu, tak si nevhodný a môžeš očakávať represiu. A zaujímavé je sa aj pozrieť na ekonomickú slobodu, aká je tvoja sloboda napr. v práci. Ako si donútený systémom prijať terajšie podmienky, terajší stav vecí (vykorisťovanie - kto tvrdí, že tento termín už neplatí a pod., rád by som videl také tvrdenie podložené argumentom, lebo to je proste holý fakt) atď.

gogo: Samozrejme, že netúži - lebo absolútne drvivá väčšina ľudí má skreslené predstavy o anarchizme, resp. o ňom nevie vôbec nič. A ono, keď človek začuje tézy ako zrušenie súkromného vlastníctva alebo komunizmus, tak má hneď pred očami gulagy - to je následok tej normalizácie, ktorá sa neskončila v 89. Panuje mýtus, že doba ideológií sa skončila, že už sme od tohto "oslobodení" - no to vôbec nie je pravda, práveže teraz je tá ideológia vrytá pod kožu ľudí viac ako kedy bola za socializmu či nacizmu. A ešte - ja sa nič nesnažím nikomu nanútiť, mne je jasné, že pokiaľ ľudia sami nepreniknú do toho stavu, že "to" budú chcieť, tak sa nič nestane. Žiadna anarchia. :)

Keď na niečo neodpíšem, tak to neberte tak, že sa vyhýbam odpovedi - proste je toho veľa a stane sa, že mi niečo unikne. Treba pripomenúť, ako teraz gogo alebo beardie cez SS.

___

Také skúsenosti, ako sa vedia anarcho princípy prejaviť do praxe. Chcel som túto tému rozobrať v príslušnej téme, ale ľudia ju majú u riti, tak to skúsim tu.

Ak ste sledovali štrajk učiteľov, tak viete, že po troch dňoch sa štrajk prerušil z rozhodnutia trápnych odborov. Jedno gymnázium však pokračovalo, malo vlastné odbory a nakoniec strhlo ďalšie školy a vznikla celkom masová a funkčná iniciatíva, ktorá pretrvala dodnes a nakoniec donútila aj klasické odbory k tomu, aby sa nepristúpilo na dohodu s vládou. Boj učiteľov pokračuje.

Teraz prečo sa to tak stalo, prečo to jedno gymnázium bolo také bojovné - učia tam ako jeden bývalý člen Priamej akcie, tak jedna terajšia členka Priamej akcie. Čiže týmto ľuďom sú blízke anarchosyndikalistické myšlienky a ich návrhmi dokázali strhnúť kolegov, škola išla do toho, našli sa ďalšie radikálnejšie školy a už to išlo.

Teraz poučenie aj pre anarchistov - tí ľudia, učitelia, sa dokázali zrazu organizovať zdola, začali vytvárať akcie, prichádzali s nápadmi, iniciatívami a pod. Nikdy nečítali Kropotkina, Bakunina a pritom možno konštatovať, že začali konať metódami a praktikami blízkym anarchizmu. Samoorganizácia, stretnutia, dohody, delegovanie názorov na zástupcu (delegáta) a pod. Čiže "toto" v ľuďoch je, len akoby to treba objaviť. Preto AS (anarchosyndikalizmus) tak kladie dôraz na pracujúcich, na boj na pracovisku - vidí v tom revolučný potenciál. Ono samozrejme vybudovať širšie hnutie je otázkou rokov, desaťročí a samozrejme, nemusí sa to podariť nikdy. :)

A som rád, gogo, že si začal čítať ten materiál, ja si to chcem zohnať knižne.
kali520
Darca
Darca

hughito napísal: Odporcov - ideologických odporcov v zmysle takom, že existujú ľudia, ktorí chcú napĺňať svoje potreby cez ovládanie iných, cez rozkazovanie iným, využívaním iných. Áno, takí by túto slobodu v anarchii mať nemohli, to je pravda. Mne to príde logické, tebe zjavne nie. Asi sa musia vyjadriť aj ostatní.
Tak potom co tu klames ze chces dobro pre vsetkych?

Preco vlastne ludia chcu moc, nad tym si niekedy rozmyslal?
Na každú stranu vyvrátené - samozrejme, ako inak. Len nevidno kde. Jediné, k čomu ste dospeli bolo, že áno, anarchia tam bola, ale x rečí o tom, ako to je nedostačujúce a prečo by to nemohlo byť dnes + sa vyťahovali isté negatíva, ktoré sa udiali. Ku všetkému bola diskusia. Fakt neviem, čo sa kde vyvracalo.
Ty vole teba to normalne bavi zo seba robit debila.
hughito
Redeemer
Redeemer

Preco vlastne ludia chcu moc, nad tym si niekedy rozmyslal?
Úchylka, choroba, sociopacia? Normálny človek nemá potrebu ovládať a kontrolovať a rozkazovať iným ľuďom.
Tak potom co tu klames ze chces dobro pre vsetkych?
Pre všetkých okrem sociopatov posadnutých mocou, pre všetkých okrem nacistov, fašistov a pod. vyznávačov ideológií, ktoré idú priamo proti slobode určitých skupín obyvateľstva, ktoré zavádzajú choré schémy do života, ktoré radi vyhladzujú z povrchu ľudí, ktorí sú "menejcenní." To mi príde celkom normálne a logické.
Ty vole teba to normalne bavi zo seba robit debila.
Môžeš konkretizovať, čo si/ste tak jasne a bez diskusií vyvrátili. Ono niekoho názor a veštecké predpovede nepovažujem za čosi, čo by malo niečo vyvrátiť.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

hughito napísal:Ale tu nejde vôbec o to, že kto je alebo nie je schopní - samozrejme, že niektorí sú a niektorí nie, niektorí viac, niektorí menej. Ide o to, že so všetkým ostatným toto samotné, že môžeš mať firmu a pod., súvisí a je podmienené tým, že existuje štát a existuje kapitalizmus. My kapitalizmus a štát nechceme, nebudem sa opakovať.
Aku suvislost ma kapitalizmus so statom? Kapitalizmus v tej forme aku preferujem je v state nerealizovatelny (a to co tu je dnes je len parodia na kapitalizmus, na tom sme sa myslim zhodli uz davnejsie), kedze stat ma uchylnu predstavu, ze zasahovat do trhu je uber popi*i cool a nevyhnutne. Co samozrejme nema nic spolocne s volnym trhom, ale s fasizmom, alebo inou tupou diktaturou. Je mi jedno ako to nazves.
hughito napísal:vyznávačov ideológií, ktoré idú priamo proti slobode určitých skupín obyvateľstva.......
Ved aj ty si vyznavac ideologie, ktora je podla viacerych (vacsiny) diskutujucich tu na fore chora, a nema nic spolocne so slobodou. V tvojom systeme poloretardovana luza, zije na ukor tych schopnejsich a to mi velmi slobodne nepride.. Alebo mi chces povedat, ze dementov a tych uplne najschopnejsich budete palit na hranici, aby ste mali beztriednu spolocnost, kde je len rovnost, a vsetci vedia do systemu prispievat rovnakym dielom? Lebo ak nebudu vsetci do systemu liat rovnako, tak sa znova dopracujes k dnesnemu socializmu, kde sa chamrad vezie na ukor ostatnych.
hughito
Redeemer
Redeemer

Štát je pre kapitalizmus nevyhnutný. A to, že štát zasahuje do trhu nič nemení na napr. na kapitalistických vzťahov, vytváraní nadhodnoty, vykorisťovaní.

Štát naopak dokáže aj držať kapitalizmus na uzde a tým v podstate udržuje jeho funkčnosť - takisto tie štátne zásahy, kedy sa privatizujú zisky a socializujú straty - ono sa krásne ukazuje, ako pekne štát a kapitalizmus koexistuje, oveľa lepšie, ako keby štát bol len minimálny a kapitalizmus úplne bujný - to by bol veľmi nestály, nestabilný a takáto kríza, ako je dnes, ktorá vyplýva priamo z jeho podstaty, by ho pohltila, zničila. Čiže viem, že sa ti to moc nepáči, ale ten štát je jednoducho potrebný a to že je aj silenejší, že je sem-tam nejaká regulácia, zásah od trhu a pod., to ešte neznamená, že tu nemáme kapitalizmus.

Nemá nič spoločné so slobodu? Ono je pekné, že to tu frázujete, ale zatiaľ ste nijak nedokázali, že napr. ja som proti slobode a emancipácii človeka ako takého. Takisto ste nedokázali, že stav anarchie by viedol k neslobode, k ničeniu a zabíjaniu. Len tliachate do vetra, nemáte argumenty.

Tvoje predstavy o tom, ako poloretardovaná lúza žije na úkor schopných a vôbec, celý tento slovník - je vidno, že si kovaný až fanatický pravičiar, ktorý rozmýšľa o týchto veciach schematicky. Každý je potrebný, každý čímsi prispieva. Tým, že niekto je viac inteligentný a schopný - ako som písal, už len to samotné, že môže svoj potenciál prejaviť, je vďaka spoločnosti, ktorú využíva. Preto nie je nič čudné na tom, ak svoj veľký potenciál a schopnosti vloží do spoločnosti. Mne sa ale vôbec protiví takéto zmýšľanie, protiví sa mi nadraďovanie človeka nad človeka. To, že je niekto špičkový lekár ešte neznamená, že má väčšiu hodnotu ako človek pracujúci vo fabrike za pásom, Každému bolo čosi dané do vienka a každý by mal rozvíjať najlepšie ako sa dá, to, na čo má vlohy. Opakujem - všetci sú potrební, každý, vo svojej oblasti, vo svojej sfére. Ale vidno, že toto neustále delenie sa a vytváranie hierarchie je hlboko vžité v mysliach ľudí.

Nevraviac o tom, čo si akosi neuvedomujete: dnešné bohatstvo sveta, tuším je do 50%, vlastní 1% ľudí. Tých najväčších vykorisťovateľov. Keby sa toto spravodlivo rozdelilo, aj keby to bolo tak, že každý by dostal rovnako - tak každý by mal dostatok možnosti a prostriedkov na napĺňanie svojich potrieb. Samozrejme, ak je niekoho potreba mať 20 jácht a 20 špičkových áut, hajzel zo zlata a pod., tak to sem moc nespadá. Ale to považujem skôr za chorobu, ako za reálny stav. Či to aj zo mňa robí autoritára a takéto zmýšľanie je proti slobode? Ak áno, tak potom držte huby a nesťažujte sa na politikov, na PENTAkov a pod. zgerbu, veď im doprajte, oni si len napĺňajú svoje potreby a je to spravodlivé, makajú na tom a my sa im na to radi zložíme.

A potom aj to fašistické zmýšľanie Pinhead a kaliho - vám asi nevadí taký Haščák, ktorý sa vyjadril, že ľudia sú hovno. Veď on napĺňa tie vaše choré predstavy o boji, o sile jedinca, o vôli k moci. Jedno ako, proste sa k tej moci dostal, teraz ju plne využíva, je na vrchole rebríčka. Tak je to teda správne podľa vás, vôbec by vám to nemalo vadiť. Proste džungľa, zápas, večný boj.
matki
Light Professional
Light Professional

Ak to nastane, davam vypoved a najdem si nejaku krasnu pohodlnu "pracu". Povedzme vratnik. Cely den sediet, pocuvat radio, popijat kaficko a potom dostanem rovnake mnozstvo proviantu. Aj sa na to tesim. A na nejaku spinavu, tazku pracu ma nikto nedostane. Dufam ze najdete dostatocne mnozstvo dobrovolnikov. I ked, ci sa im to bude chciet robit.
Napísať odpoveď