Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
Itchiboy: A to ti zjavil osobne? Alebo si od neho dostal SMS?
-
MeanSeriously
Medium Star
seth82: Tebe tiež každý novoprijatý zákon oznamuje premiér osobne (alebo keď nestíha posiela SMS) ?
Itchiboy: nesúhlasím. Nebudeš mať okrem mňa iných bohov, ktorým by si sa klaňal. Je predsa Stvoriteľ, určitú úctu si predsa zaslúži. Aj keď je pravda, že nie všetko sa točí okolo toho klaňania, nie je to centrum viery - nie je to až tak podstatné ako iné veci.
Itchiboy: nesúhlasím. Nebudeš mať okrem mňa iných bohov, ktorým by si sa klaňal. Je predsa Stvoriteľ, určitú úctu si predsa zaslúži. Aj keď je pravda, že nie všetko sa točí okolo toho klaňania, nie je to centrum viery - nie je to až tak podstatné ako iné veci.
Dosť biedna analógia. Zatiaľ čo premiér je reálne a dokázateľne existujúca osoba, boh, žiaľ, zatiaľ nie.Tebe tiež každý novoprijatý zákon oznamuje premiér osobne (alebo keď nestíha posiela SMS) ?
-
Stoporko
VIP
Hughito - dosť biedny pokus.
Pokiaľ niekto v Boha verí = podľa neho Boh existuje, tak plne platí to porovnanie s premiérom/ministrami. Doteraz mi ešte mail ohľadom nových zákonov/noviel od Filcka neprišiel, ani sms. Tebe hej?
smsky od premiera ti nechodia, zato Boh sa ti zjavuje pravidelne, vieme...
Ale no, hádam to neberieš seriózne. To, že premiér bol pri novom zákone si konieckoncov môže človek pozrieť aj na videu. Takisto môže toho premiéra reálne vidieť a stretnúť.Stoporko napísal:Hughito - dosť biedny pokus.Pokiaľ niekto v Boha verí = podľa neho Boh existuje, tak plne platí to porovnanie s premiérom/ministrami. Doteraz mi ešte mail ohľadom nových zákonov/noviel od Filcka neprišiel, ani sms. Tebe hej?
Boha na videu nemožno vidieť, nemožno ho ani stretnúť. To, že v neho ktosi verí je úplne irelevantné, Fica môže vidieť celý svet, kresťanský Boh "existuje" (v hlavách) iba pre kresťanov.
-
seth82
Darca
MeanSeriously: Chceš popierať existenciu Fica? Pravdepodobne by si v tom neuspel. Zato ja som tu dôkaz o existencii boha ešte nenašiel a už vôbec nie o tom, čo komu kedy povedal a nariadil. A dokonca sa dá dokázať, že nejaké tie legislatívne texty Fico podpísal - dokážeš mi, že tie "pravidlá", prípadne tá "vôľa", ktorú tu prezentoval Itchiboy, sú podpísané bohom osobne? Tvoj pokus o iróniu sa nepodaril, your turn.
//autoeditácia príspevku (18 Dec 2012, 12:02)
Stoporko: "Pokiaľ niekto v Boha verí = podľa neho Boh existuje" - ak niekto verí vo veľké špagetové monštrum a prezentuje to na verejnosti, veľmi rýchlo ho spakujú páni s kazajkou, čím to je? A takto by som mohol pokračovať aj s inými extrémami...
//autoeditácia príspevku (18 Dec 2012, 12:02)
Stoporko: "Pokiaľ niekto v Boha verí = podľa neho Boh existuje" - ak niekto verí vo veľké špagetové monštrum a prezentuje to na verejnosti, veľmi rýchlo ho spakujú páni s kazajkou, čím to je? A takto by som mohol pokračovať aj s inými extrémami...
-
MeanSeriously
Medium Star
Skoro si sa trafil. Teda, druhá polovica je veľmi správna - Boh nie je osoba - a podľa toho sa aj správa - napr. nemožno ju vidieť pozemskými očami.hughito napísal:Dosť biedna analógia. Zatiaľ čo premiér je reálne a dokázateľne existujúca osoba, boh, žiaľ, zatiaľ nie.
Samozrejme, existenciu Boha úplne dokázať nemožno, skôr som poukazoval na sethovo:
Totiž preto že je Boh nie je osoba, ani nekomunikuje s nami vždy ako osoba. Logické, nie?Itchiboy: A to ti zjavil osobne? Alebo si od neho dostal SMS?
-
seth82
Darca
Asi nechápeš výrazu "osobne" - teda či sa mu zjavil on sám, pred ním, nech už bol v hocijakej forme, nie vo forme "osoby", pretože podľa teba "nie je osoba". A ty ako vieš, že ako s ľuďmi komunikuje? A ak vieš, vieš to nejako dokázať, alebo iba zopakuješ nejakú cirkevnú dogmu? Ako cirkev vie, že ako boh komunikuje? Hádam v dnešnej dobe neveríme v horiace kry, že...Ináč je mi do rehotu z tvojho dodatku "logické" - čo je vo viere logické? Ja som si totiž doteraz myslel, že je úplne a kompletne iracionálna, teda s logikou nič spoločné nemá.
-
MeanSeriously
Medium Star
Osobne znamená z očí do očí - nie prostredníctvom niečoho. Boh sa nikdy nezjavil ako osoba (aspoň čo ja viem, ak je to chybne, opravte ma), vždy to bol nejak inak - hlas z oblohy, horiaci stĺp etc. Boh sa proste NEZJAVUJE. Zjavuje sa Panna Mária, svätí.... ale Boh nie. Nikdy sa nezjaví ako osoba, ani ako "duch osoby".
BTW. čo sa Ježiša týka - to bol Boh v ľudskom tele - preto sa Ježiš ak taký považuje za tzv. "Poloboha" - ľudské telo, Božia duša. Avšak Syn samotný sa považuje za Boha.
BTW. čo sa Ježiša týka - to bol Boh v ľudskom tele - preto sa Ježiš ak taký považuje za tzv. "Poloboha" - ľudské telo, Božia duša. Avšak Syn samotný sa považuje za Boha.
-
seth82
Darca
Ale veď ja som nenapísal, že v akom spôsobe sa mu osobne mal zjaviť. Alebo snáď áno? To, či sa nejaký boh zjavil alebo nezjavil ako osoba nik nevie. A hlavne sa to nedá potvrdiť ani vyvrátiť. To, že biblia a písmo to neopisujú neznamená, že sa tak nestalo, veď je predsa všemocný, môže sa mi predsa zjaviť aj v podobe maserati quattroporte, či nie?
Neviem, či som niekde písal o ježišovi - ako tak čítam, tak ani nie.
Neviem, či som niekde písal o ježišovi - ako tak čítam, tak ani nie.
nase predstavy o bohu su iluziou. Rovnako ako o druhych ludoch, spolocnosti, nas samych.. Vsetko je /z mentalneho pohladu/ iba v nasom mozgu.
kym je to v mozgu, je to v pohode
problem zacina, ked to fanatici zacnu pretahovat aj do realneho sveta
problem zacina, ked to fanatici zacnu pretahovat aj do realneho sveta
a tá mária a svätí... zjavujú sa ti aj na horora?MeanSeriously napísal: Boh sa proste NEZJAVUJE. Zjavuje sa Panna Mária, svätí.... ale Boh nie. Nikdy sa nezjaví ako osoba, ani ako "duch osoby".
-
seth82
Darca
-
TommyHot
Addict
V prvom rade existenciu boha nie je mozne dokazat vobec. Zatial sa to nikomu nepodarilo a som si na 99,99% isty, ze sa to ani nepodari. To promile je tam kvoli tomu, ze nevylucujem aj moznost, ze naozaj existuje, ale pokial mi to nikto nedokaze, tak su to len take slaboduche vykriky do tmy.MeanSeriously napísal:Samozrejme, existenciu Boha úplne dokázať nemožno...
-
javatar
Hardcore addict
Ak existuje entita schopna lubovolne ohybat/lamat akekolvek zakony (podmienka vsemohucnosti) ako chcete takuto entitu dokazat skumanim prave tychto zakonitosti?A s tym stvorenim nezdvihnutelneho kamena na mna nechodte - ak je Boh vsemohuci tak moze porusit aj logiku (ktora je zakladom pre tento "chytak").
Ak existuje? A co ak neexistuje?
V taktomot pripade uz vobec nema zmysel nad tym dalej uvazovat ani verit.
V taktomot pripade uz vobec nema zmysel nad tym dalej uvazovat ani verit.
-
TommyHot
Addict
Ak je vsemohuca a lubovolne ohyba zakony a ty ju teda nevies dokazat, tak sme stale v stadiu, ze taka entita neexistuje (prave pre to, ze ju nevies zmerat/skumat/dokazat).javatar napísal:Ak existuje entita schopna lubovolne ohybat/lamat akekolvek zakony (podmienka vsemohucnosti) ako chcete takuto entitu dokazat skumanim prave tychto zakonitosti?