Spánkový Experiment

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Psylo
Novice
Novice

Spánkový Experiment

Príspevok od používateľa Psylo »

Zdravím všetkých,
Mám taký menší problém so spánkom. No vlastne ono to nie je ani problém ale skôr to, že som si posunul dobu kedy idem spať o niekoľko hodín. Takže napríklad idem si ľahnúť spať o 6-7 ráno a vstávam okolo tej 1nej. Takže spím normálnu dobu zhruba 7 hodín. A ide o to , že potreboval by som to dať znovu do normálu čo je tak o polnoci a aby som vstal niekedy ráno o 7mej. a Teraz jeden spôsob žeby som deň nespal a potom si ľahnúť a snažiť sa každý deň to opakovať, ale podľa mňa je ťažšie sa prinútiť zaspať ako druhý spôsob a to taký žeby som si posunul deň čo deň napríklad o 3 hodiny dobu kedy si ľahnem až by som sa dostal tam kde potrebujem. Toto sa mi zdá lepšie, ale sa bojím že dopadnem tak, že budem spať už len cez deň a v noci žiť. A také tipy ako choď si zacvičiť a zaspíš mi tu nepíšte lebo cvičím pravidelne a toto mi nepomôže. Poradte mi prosím vás.
KoCi
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Spánkový Experiment

Príspevok od používateľa KoCi »

Na jednej strane cvicis, co je + pre teba
na strane druhej nespavas v case kedy ma telo najkvalitnejsi spanok, co je minus, ktore ani cviceniu neprospieva.

Na toto ti staci iba vlastna vola. Viem, ze rano potrebujem vstat o siedmej, tak idem spat o polnoci najneskor. Urob si ranny zvyk, ked uz evidentne nie si zaneprazdneny pracovnymi povinnostami. Rovnako ako si si zvykol na spavanie doobeda, sa da zvyknut na spavanie vecer.
Psylo
Novice
Novice

Ja viem , ono sa to tak časovo posúvalo na strednej som chodil niekedy okolo 1-2 potom na intráku som bol dlhšie a teraz vlastne, kedže nerobím nikde tak mam voľno a ide o to že to nie je o vôli, ale teraz keď aj chcem ísť spať večer tak to nejde ľahnem si a prehadzujem sa na posteli strašne dlho a väčšinou až do tej hodiny kedy chodím obvykle. Ide o to či ten druhý spôsob by mohol fungovať alebo nie.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Zacni vstavat skor, aby si bol skor unaveny. Daj si budik tak, aby si spal 5-6 hodin, poobede nespi a vecer ta zacne postupne skor lamat, az to upravis na casy, ktore pozadujes.
Janette
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janette »

Kedysi som tiez chodievala spat kadejak, ale upravilo sa mi to za posledne tyzdne, tym - ze som pracovala(6-8h) cez den a bola som nutena skoro vstat ... Vecer som zaspala bez problemov, bez ohladu na to, ci som chodievala predtym spat o 1 ci o 3 rano ... Par dni som chodila ako matoha a potom v pohode vecer o 11 spat, rano o 6-7 vstavat. Pomaha mi aj to, ze mam vzdy vecerny "ritual" v podobe, ze vzdy spim na lavom boku (na pravom neviem zaspat) tvarou ku stene, atd.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ak sa nevieš donútiť ísť skôr spať, sprav to tak, že si daj budík povedzme na 11h. Keďže si mal menej spánku, budeš skôr unavený a už nepôjdeš spať o 6h, ale o 3-4h... a postupne si tak posúvaj budíček, až kým sa nedostaneš do normálu.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Toto som niekde cital - mozno ti to pomoze, mozno nie (nefunguje na vsetkych, pravdepodobne to zavisi od toho ako casto jedavas "ranajky"):
1. Urci si kedy chces vstavat.
2. 12-16 hodin predtym nic nejedz ani nepi.
3. Chod spat cca 8 hodin predtym ako chces vstat. Ci sa ti uz bude dat spat alebo nie.
4. Ak sa ti vazne nebude dat spat tak mozes pouzit jeden z nizsie uvedenych trikov ako rychlejsie zaspat.
5. Ked zazvoni budik tak sa prinut vstat. Ziadne vylihovanie.
6. Najedz sa. Dlha pauza nic nejedenia v kombinacii so spankom (aj ked zrejme nie kvalitnym) by ti mal resetnut metabolizmus a ten ma zasadny vplyv aj na spanok.

Ak nemozes zaspat:
1. tma, ticho, klud - ak su nejake rusive vplyvy tak sa ich nauc ignorovat
2. mne osobne trvalo zaspavanie dost dlho pretoze som bol napaty - sustred sa na svoje svaly od chodidiel az po krk a postupne ich uvolnuj, mozno budes prekvapeny ako si si neuvedomoval vlastnu napatost
3. dychaj - pravidelne, pomaly, zhlboka
-> a) je velmi dolezite nerobit pauzy, clovek ich robi pomerne pravidelne (ak budes pozorovat ludi alebo aj seba vsimnes si, ze ludia zadrziavaju dych pri cinnostiach ako odomykanie ci podpisovanie sa a tento zvyk potom prenasaju aj inde - a to je dost zle)
-> b) dychaj zhlboka ale nie do plnych pluc - proste si vezmi len tolko vzduchu kolko potrebujes, prvy krat sa mozes nadychnut viac (roztiahnes sa tak trosku a dalsi nadych bude prirodzeny) ale nadychni sa len tolko aby mohli tvoje krcne svaly pokojne relaxovat
-> c) dychaj pomalsie nez obykle, spomalis tym tepovu frekvenciu srdca
-> d) nadych nosom, vydych ustami - lahsie tak regulujes svoj dych ale ak sa ti to bude zdat neprirodzene tak to nesil a dychaj ako si zvyknuty
4. nerozmyslaj nad moc emocionalnymi vecami, udrzi ta to hore

GL&HF
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Tiez to mam teraz posunute, sice nie az tak rano, ale bezne chodim spat 2-4. Rano si dam budik, na 10 a postupne ho odkladam do 11. Tiez to budem musiet posuvat naspat, cez semester som chodil spat o 1-2, vsataval o 6. Len blbe, ze v noci sa najlepsie robi, aspon mne, neviem preco, ale jak keby som mal najviac energie vtedy, akurat ked mam ist spat.
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

No ja by som z toho prveho planu nesplnil hned 2 bod. Proste ja ked nie som najedeny, nezaspim :D.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

sorry chlapi,...ale dristy pisete.

Ked sa chces nahodit normalne do normalneho spanku tak urob nasledovne, narozdiel od ostatnych je toto tutovka.

Ked potrebujes spat v noci a neda sa ti, lebo si inak nauceny, praskni do seba vecer alebo v noci tabletky na spanie, v kombinacii s inymi tabletkami, ides do 15 minut do spanku ci chces ci nie. V zavislosti na mnozstve a kombinacii mozes prespat aj dlhsiu dobu takze odporucam pospat 10 hodin a potom vstat, nutene !!! --- nutene vstavanie je ze vstanes, prve co v posteli spravis je ze vypijes velky energetak, cely ! a ides spat akoze znova, pre isottu mas nastaveny budik ale o hodinku dalsi, bud ta zobudi energetak kedy sa ti dostane vela kofeinu do tela, alebo pocit ze ti treba na zachod, alebo budik, kazdopadne ked uz zacnes vstavat tak uz bum, mas normalny rezim nahodeny.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Tabletky a energetak, cista priroda... :lol:
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

boze qwerty :D :D :D vacsiu peachovinu som necital minimalne tyzden nikde na nete :D
qwerty-xyz

ne ? tak to skus. najlepsie sa chemicky spi. ci co ? ci to nemyslis ? chces mi to vyvratit ? skus !!!

Lebo ked si das spravne tabletky, tak spis tak ze vyzeras ako mrtvola, nic sa ti nesniva ani sa v posteli nepohnes, vyzeras ako po praci anesteziologa, a rano vstanes uplne super, ci co ? mi ches povedat ze na teplom mliecku a dobrej perinke sa vyspis ked mas stresove obdobie alebo pomyleny rezim lepsie ? nebud smiesny. najlepsi spanok je chemicky.

a ma neser, som o tom kecal s neurologom, kopec ludi ma problemy so spankom, akurat kvalitne tablety na spanie predpisovat nechcu, pretoze su navykove a potrebujes stale viacej, davaju len styrym ludom lebo u nich sa predpoklada ze aj tak coskoro odkvicnu tak pohoda. pomyleny rezim je najrychlejsie a najefektivnejsie riesit tak ako som tu napisal
KoCi
Darca
Darca

Pomyleny rezim ale nema nic s nespavostou. Pomyleny rezim sa da fixnut uplne rovnakym sposobom, ako doslo k onemu "pomyleniu". Normalny zdravy clovek nema problem si upravou denneho rezimu zvyknut na nove podmienky a prisposobit sa im. Osobne sa vyhybam tabletkam a inym chemickym svinstvam na kilometer.
qwerty-xyz

preco? co mas proti chemii? podla mna best of the best, a to za seba mozem povedat ze najlepsie sa clovek vyspi na kvalitnej chemii, jasne, ked sa to prezenie si otapeny cely den, ale ked nie tak pohoda. ziadne vstavanie, chodenie na zachod, prevalovanie sa, bolesti krku, ziadne sny, ziadne nocne mory, ziadne rozmyslania pred spanim, ziadne nic, proste zavries oci a rovnako ich otvoris o 8 hodin uplne vyspany proste perfektna vec.

a pomyleny rezim, no schvalne, spi cez den a v noci je hore, ako sposobi aby sa mu v noci chcelo spat ?
KoCi
Darca
Darca

Tak isto ako sposobil, ze sa mu chce spat cez den a nie v noci :) Telo si zvykne.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Takéto "stavy" mávam, keď mám príliš veľa voľna a nemusím nikam vstávať. Idem spať o piatej, a potom vstávam poobede. Potom aj keď si chcem ľahnúť skôr, nezaspím a 4 hodiny sa obraciam v posteli. Do tohto stavu sa človek dostane pochopiteľne. Človek čaká, kým má kľud, a večer/v noci, keď je tma a ticho si pozrie nejaký film, alebo v horšom prípade viac častí seriálu. (Snáď nikto nepoprie, že filmy sa najlepšie pozerajú večer, za tmy, v kľude). Keď to potom chcem napraviť, dám si budík povedzme na 9 ráno, ale keďže som spal dajme tomu 4 hodiny, tak ma na spánok môže síce ťahať už medzi desiatou a polnocou, ale keďže som nebol vôbec vyspaný, tak som schopný zase spánok potiahnuť až doobeda, a cyklus sa opakuje.

Jediným riešením sú silné nervy na nasledujúce zhruba tri dni, alebo nútená motivácia ako práca, a škola. Tam sa po dvoch troch dňoch chtiac nechtiac napravíš. Môj prípad.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

Hensym napísal:(Snáď nikto nepoprie, že filmy sa najlepšie pozerajú večer, za tmy, v kľude)
v takom case sa mi dobre robia projekty do skoly, lebo ani na facebooku nikto nepise nic... rozhodne nepozeram filmy, tym zabijam cas cez den :lol:
k teme: ak mas cas, tak kazdy den ist spat o hodinu skor ako predchadzajuci den... ak sa neda, tak spominane vstanie skor alebo brutalne unavenie sa.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...môj prípad je obdobný...môj biologický deň nemá 24 hodín, ale cca 26 hodín, takže každý deň sa mi chce spať o dve hodiny neskôr ako deň predtým...tieto triky na mňa jednoducho nezaberajú...tak isto nezaberá ani káva alebo energetické nápoje...ak vstanem na budík skôr ako by som mal, som celý deň oťapený, ale večer ma z nejakého neznámeho dôvodu preberie a dokážem fungovať dovtedy, kým nenastane čas T (kedy som išiel spať deň predtým) + 2 hodiny...potom som schopný zaspať...ak si ľahnem skôr, pripadám si v posteli ako vrtuľa na Titanicu, a kým nenastane onen čas T+2 hodiny tak jednoducho nezaspím...tu je horšie ešte aj to, že to ležanie spôsobí, že sa v posteli prevaľujem o nejakú tú pol hodinu dlhšie, takže v konečnom dôsledku to dopadne ešte horšie ako keby som normálne zostal hore a išiel spať tak ako mi môj biorytmus káže...samozrejme s týmto režimom je spojených veľa nevýhod, napr. keď mám režim otočený akurát na nočný režim a ráno mám ísť do práce...pravdou ale je, že mne to vyhovuje napriek nevýhodam...v noci sa robí o 100% lepšie a aj produktivita práce je oveľa vyššie, ak robím v noci...cez deň je to len také plácanie na silu, ale v noci som sústredený ako stroj...milujem noc, milujem ten pocit...ten kľud a že všetci spia a ja nie... :-)
Psylo
Novice
Novice

Chlapi ďakujem za vaše rady. Dnes je môj prvý deň, čo vstávam takto skoro. A v noci to prebiehalo asi takto okolo tej pol 1 som si išiel ľahnúť prekvapivo som zaspal. Síce len na nejaké 2 hodiny, čiže som sa zobudil okolo 3tej lebo trvalo mi asi pol hodinu kým som zaspal aj napriek únave. Potom som zaspal asi na ďalšie 2 hodiny a to bol koniec. Ďalej som sa už len prehadzoval v posteli cítim sa nevyspatý, no uvidíme čo to urobí v priebehu dňa ako sa budem správať. No zaujala ma metóda ktorú Qwerty napísal. Aké sú kvalitné tabletky na spanie a v kombinácií s čím ? A ako si písal že o hodinku ďalší si myslel energeták či budík ? Každopádne sa mi páči tvoja metóda vyzerá byť radikálna a účinná. Najprv som ani nechcel túto tému zakladať som myslel, že dopadnem na smiech, ale ako sa tak pozerám celkom dosť ľudí má problémy s kvalitným spánkom a regulérnym režimom. Ináč keď som nemohol zaspať použil som tie body čo mi napísal Javatar. Až nato, že nejdez a nepi 16 hodín. A všetkým ostatným ďakujem za tipy. Cením si vašu ochotu pomôcť.
Napísať odpoveď