Beasts of the Southern Wild - 9/10 - csfd - imdb
Film z nezávislej produkcie, ktorý zbiera po festivaloch mnohé ocenenia a podľa mňa aj zaslúžene. Hlavnou postavou je 6-ročné dievča, ktorej očami spoznávame detský, kvázi rozprávkový svet v ktorom vyrastá. Zaujal ma tu pútavý konflikt medzi realitou a subjektívnym vnímaním človeka, ktorý je vyostrený práve je nízkym vekom. Myslím že je to kúsok, ktorý je prístupný naozaj každému a môžem ho len odporúčať.
Cloud Atlas - 7/10 - csfd - imdb
Obrovský hype a mnoho odporúčaní či už od známých alebo z médií ma doviedli k atlasu. A to je niekedy na škodu veci. Bolo mi tvrdené, že je to film, na ktorého pochopenie ho treba pozrieť viac krát a ktorý ma krásnú jednotiacu myšlienku. Preto som celý čas očakával, ako sa jednotlivé časové línie dokopy spoja, pričom zrazu jedna po druhej skončili takmer bez akejkoľvek spojitosti. Tieto jednotlivé poviedky boli navyše samy osebe dosť slabé. Zachraňovalo to remeselné spracovanie kostýmov, scény, či herecké výkony z nabitej zostavy. Takisto to v mojich očiach vytiahli dve sci-fi časti, ktoré jediné ponúkli hlbšiu myšlienku a navyše na seba o čosi viac aj nadväzovali. Celkovo mi ich úroveň prišla o stupeň lepšia ako zvyšok a tak vidíme že potenciál by v takomto formáte bol, ale jednoducho takýto ambiciózny projekt nezvládli na 100 percent. Bez nich by som film hodnotil o bod či dva nižšie.
Looper - 7/10 - csfd - imdb
Celkom priamočiare sci-fi o cestovaní v čase, nič prekvapivé na strane námetu, spracovania či príbehu. Ale pozeralo sa to celkom dobre, možno by som tomu vytkol pár dejových chýb, ale inak k tomu nemám čo dodať.
Django Unchained - 8/10 - csfd - imdb
Na tento film som bol celkom zvedavý, keďže v bastardoch mi Tarantino príliš nesadol a zdalo sa mi, akoby už parodoval sám seba. Teraz skúsil svoje sily vo westerne, na ktorý je podľa mňa jeho šyýl ako stvorený. Predsa len napätie budujúce rozhovory zakončené krvavým kúpeľom patria k jeho trademarkom a na divoký západ je to ako stvorené, takisto ako podivní dobroduhovia so zvláštnou minulosťou. Naozaj zábavný a pekný film, bod by som ubral za niektoré kvázi zábavné scény, ktoré mi tam priveľmi nesedeli.
The Hobbit: An Unexpected Journey - 7/10 - csfd - imdb
Prvá polovica naozaj očarujúca. Prapracované kostýmy a prostredia, hodné následovníka Pána prsteňov, takisto dobré herecké osadenie. Rozšírenie dejovej línie knihy tiež zvládli autori veľmi dobre a oproti knihe to nabralo omnoho epickejší ráz. Čo sa mi tu ale vôbec nepáčilo a prečo som dal filmu len 7 je podľa mňa slabo zvládnutý záver filmu. Nebudem tu nič spoilovať, ale skrátka mi to prišlo veľmi "americké" a posledných 45 minút som sa seriózne nudil.
Holy Motors - 8/10 - csfd - imdb
Toto je chuťovka pre fajnšmekerov, aj napriek zavádzajúcemu názvu, z francúzskej produkcie. Jeden z filmov, ktorý človeku neservíruje všetko na tanieri, ale núti človeka zamyslieť sa. Myšlienkovo veľmi komplexný a otvorený výkladu, nedáva človeku ani jednu istotu, ani jedno záchytné miesto. Sledujeme jeden deň pracujúceho herca, ktorý miluje hranie. Denis Lavant herecký výkon roka. Otvorená myseľ podmienkou.
Seven Psychopaths - 9/10 - csfd - imdb
Toto som si pozrel len na základe kladných hodnotení tu z hojka a musím povedať že neľutujem a som prekvapený, že som o tomto filme ešte nepočul, keďže by si zaslúžil celosvetovo viacej pozornosti. Trochu uletená gangsterka, v ktorej vďaka psychopatom naozaj nie je núdza o vtipné momenty a šialené postavy. Scenár za sto bodov, takisto na tento žáner pekné myšlienky na záver.