Anarchia
Re: Anarchia
Komunisticka propaganda pre hlupe masy, taranie o problemoch kde sa ignoruje ich jasna pricina zakorenea v samotnom cloveku a nie v nejakom izme, a ako alternativa je ponukana rozpravka a vysnivany svet o bezvladi ktore su postavene iba na nejakych predpokladoch zalozenych na nicom.
Co viac chces pocut? Stale tie iste nezmysli co tu bezvysledne chrlis uz roky.
Co viac chces pocut? Stale tie iste nezmysli co tu bezvysledne chrlis uz roky.
Od teba očakávaná reakcia. 
mozno jedina, zda sa, ze ludia stratili chut s tebou diskutovat na tuto temu, vyhral si
Ja sa napriklad castokrat do prace skor tesim, takze sa ma to netyka
Nemel blbosti.
A k tomu šťastiu ti gratulujem, viac takýchto spokojných otrokov a budeme šťastní všetci.
A k tomu šťastiu ti gratulujem, viac takýchto spokojných otrokov a budeme šťastní všetci.
tak aspon v tom sa zhodneme 
-
javatar
Hardcore addict
Skor ludia nemaju cas (a chut obhajovat svoj nazor) a hugo vela argumentov jednoducho neakceptuje. Tym nemyslim len kaliho brepty o nezmenitelnosti cloveka (aj ked niektore veci sa naozaj nezmenia). Tym myslim ignorovanie rozdielov medzi ludmi a nerovnost z nich vyplyvajucich a to ze rovnomerne rozdelenie bohatstva nie je spravodlive.
Ono anarchia by naozaj fungovala - v zmysle tom, ze ludia by zili, dokonca by aj nieco robili (ako inak by chceli prezit,ze?). Ale nebola by to spolocnost ani spravodlivejsia, ani moralnejsia, ani setrnejsia k prirode, ani by sa neodstranila hierarchia na vsetkych urovniach.
Ono anarchia by naozaj fungovala - v zmysle tom, ze ludia by zili, dokonca by aj nieco robili (ako inak by chceli prezit,ze?). Ale nebola by to spolocnost ani spravodlivejsia, ani moralnejsia, ani setrnejsia k prirode, ani by sa neodstranila hierarchia na vsetkych urovniach.
a preto by fungovala velmi kratko nie ?
Ja som sa k tomu, že ľudia nie sú rovnakí a aké by z toho mali/nemali vyplynúť dôsledky vyjadril viackrát. Hovoril som o rozdieloch medzi rovnakosťou a rovnosťou/rovnoprávnosťou, čo sú pojmy, ktoré sa tu neustále zbiehajú dokopy a rôzne používajú.
matki mne išlo o tvoje zbytočné komentovania a závery o akomsi konci diskusií v tejto téme, "lebo nikto už so mnou nechce diskutovať." Diskutuje sa tu už 3 roky alebo koľko, diskutovať sa bude a ty tu po svojom krátkom pôsobení ideš čosi vyhlasovať. Je úplne normálne, že v téme býva niekedy útlm.
A keď sme pri tom, v texte sa nepísalo iba o práci, ale aj o tom, ako nedokážeme ovládať svet okolo seba, ako má všetko svoju cenu (peňažnú), z čoho vyplývajú rôzne dôsledky, atď.
matki mne išlo o tvoje zbytočné komentovania a závery o akomsi konci diskusií v tejto téme, "lebo nikto už so mnou nechce diskutovať." Diskutuje sa tu už 3 roky alebo koľko, diskutovať sa bude a ty tu po svojom krátkom pôsobení ideš čosi vyhlasovať. Je úplne normálne, že v téme býva niekedy útlm.
A keď sme pri tom, v texte sa nepísalo iba o práci, ale aj o tom, ako nedokážeme ovládať svet okolo seba, ako má všetko svoju cenu (peňažnú), z čoho vyplývajú rôzne dôsledky, atď.
Tu by som rád počul, čo sa teda naozaj nikdy nezmení, aby som v tom mal konečne jasno aj ja.aj ked niektore veci sa naozaj nezmenia
-
javatar
Hardcore addict
Vlastnicky princip - v skratke: to co je "moje" ma ovela vyssiu sancu, ze sa o to budem starat,zveladovat a pod. ako to co je "nase". Mozes aplikovat na majetok, sposob nadobudania vedomosti, konicky az po mezdiludske vztahy. Miera starostlivosti o "nase" koreluje s mierou a typom vztahu k ostatnym vlastnikom.
Potom je zaujímavé, prečo tak stojíte proti ekonomickej demokracii a princípu, že továrne, fabriky, pracoviská by patrili pod správu pracujúcich a boli ich - bez šéfov. Veď tam sa priamo uplatňuje tento princíp, že ide o našu vec, nie je tam odcudzenie.
Hughito, chod sa prejst po niektorom starsom panelakovom sidlisku a porovnaj kolko domov je zateplenych a kolko ich len chatra a nikto do nich neinvestuje. Aj ten panelak je nas, ale tak trochu nikoho. Naopak prejdi sa po dedine a uvidis ze ten pomer bude opacny.
Náš je byt v paneláku, neviem koľko ľudí vníma činžiak ako celok za svoj. Ale k tomu zateplovaniu a pod., tak v posledných rokoch je dosť veľký boom a zatepľuje sa vo veľko, čo aspoň navonok tie činžiaky skrášľuje.
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Okrem teba tu este niekto iny zdiela tento nazor? Lebo som akosi nepostrehol.hughito napísal:Potom je zaujímavé, prečo tak stojíte proti ekonomickej demokracii a princípu, že továrne, fabriky, pracoviská by patrili pod správu pracujúcich a boli ich - bez šéfov. Veď tam sa priamo uplatňuje tento princíp, že ide o našu vec, nie je tam odcudzenie.
kolektivne vlastnictvo tu uz bolo, vieme ako dopadlo, co viac treba dodavat?
Zavítam aj ja do debaty,
čo nové majú naši ľavicový "kamaráti" ?
Soroš platí ako má ? všetko v pohode ?
čo nové majú naši ľavicový "kamaráti" ?
Soroš platí ako má ? všetko v pohode ?
Trošku cháp kontext a kukni sa na koho reagujem, mňa to nebaví vysvetliť ako deckám tu všetko dvakrát.TommyHot napísal: Okrem teba tu este niekto iny zdiela tento nazor? Lebo som akosi nepostrehol.
beardie: To narážaš na socializmus? Nedaj sa vysmiať.
A ty, nešťastník, sa začni riadiť tým, čo máš v avatere.
-
javatar
Hardcore addict
1. ja osobne som pisal, ze kde je tento princip efektivnejsi tak tam sa uplatnit ma (lebo take pripady su)hughito napísal:Potom je zaujímavé, prečo tak stojíte proti ekonomickej demokracii a princípu, že továrne, fabriky, pracoviská by patrili pod správu pracujúcich a boli ich - bez šéfov. Veď tam sa priamo uplatňuje tento princíp, že ide o našu vec, nie je tam odcudzenie.
2. "nase" som oznacil ako menej efektivny model ako "moje" - pricom som podotkol, ze "nase" sa v pripade osobnej zaangazovanosti k efektivite "moje" priblizuje - co je mozne (dokonca aj celkom caste) v pripade maleho podniku, niekedy dobre v pripade mid-size ale nasadit to celoplosne a vyhlasit, ze vsetko "neosobne" je spolocne proste fungovat nebude - na to by si potreboval velmi inteligentnu, uvedomelu a angazujucu sa spolocnost - a keby si taku mal tak nemas problemy ani za kapitalizmu
3. predpoklad, ze samoregulujuca sa skupina by bola efektivnejsia ako "osvietene vedenie" je chybny - vacsinou to neplati (samozrejme vynimky najdes - najma vdaka zdedenym funkciam, ritolezcom, vysokym egam, nizkej miere sebareflexie, podvodom a pod. - ale zivot nikdy fer nebol...)
Nechce sa mi opakovať tie prípady, kde som dokazoval, že takéto vedenie výroby dokáže byť aj efektnejšie, čo je však len sekundárny výsledok - z anarchistického pohľadu to nikdy nebol cieľ (prekonávať kapitalizmus v oblasti efektivity, lebo ono nikto nepochybuje, že kapitalizmus dokáže byť efektívny - ale za akých podmienok, že), spýtam sa však inak.
Prečo a v koho prospech je tá neustála efektivita a akýsi pokrok/rast, ktorý si tu, čo sa nedá nevšimnúť, tak stále propagujete? Je to pre vás zjavne alfa-omega, proste efektivita, rast - ono je to pekné, ale život nie je len o ekonomike a ako vidíme každý deň, tak práve kvôli týmto činiteľom je situácia na Slovensku, v Európe či vo svete taká, aká je.
Vie mi to niekto z vás už konečne vysvetliť, prečo ste na to taký zaťažení. Ono samozrejme je to extrémny príklad a už neaplikovateľný na dnešný svet, ale domorodci v pralese zjavne netrpia tým, že ich efektivita je na relatívne nízkej úrovni, takisto ako ich progres. Ja mám pocit, že toto je čistá ideológia, ktorá je opäť v prospech len určite skupiny ľudí a mňa prekvapuje ale to, že ju preberajú tí, čo nie sú na tých pozíciách, ale sú práve tí, ktorých sa to dotýka.
Prečo a v koho prospech je tá neustála efektivita a akýsi pokrok/rast, ktorý si tu, čo sa nedá nevšimnúť, tak stále propagujete? Je to pre vás zjavne alfa-omega, proste efektivita, rast - ono je to pekné, ale život nie je len o ekonomike a ako vidíme každý deň, tak práve kvôli týmto činiteľom je situácia na Slovensku, v Európe či vo svete taká, aká je.
Vie mi to niekto z vás už konečne vysvetliť, prečo ste na to taký zaťažení. Ono samozrejme je to extrémny príklad a už neaplikovateľný na dnešný svet, ale domorodci v pralese zjavne netrpia tým, že ich efektivita je na relatívne nízkej úrovni, takisto ako ich progres. Ja mám pocit, že toto je čistá ideológia, ktorá je opäť v prospech len určite skupiny ľudí a mňa prekvapuje ale to, že ju preberajú tí, čo nie sú na tých pozíciách, ale sú práve tí, ktorých sa to dotýka.
Skusim tu efektivitu: zvysenim mojej efektivity pri spracovavani nejakych taskov sa mi skracuje cas potrebny na ich vykonanie. Vdaka tomuto usetrenemu casu mozem robit ine ulohy, ktore by som musel vykonat tiez, ale bolo by to v overtime, ktory mi musi firma zaplatit. Vo vysledku, zvysenim mojej efektivity usetrim firme peniaze, ktore moze vrazit do mojho vzdelavania, bonusov, platu, pripadne mi za to kupila office 2010, ktory som chcel uz dlhsie 
V mojom pripade ma z toho prospech: ja, firma, moje okolie, kolegovia, zakaznici
V mojom pripade ma z toho prospech: ja, firma, moje okolie, kolegovia, zakaznici
-
javatar
Hardcore addict
Ano hugo - dokaze byt efektivnejsie a ako zastanca kapitalizmu som za to aby bolo taketo vedenie vsade tam kde efektivnejsie bude. Rozhodne sa trh v tomto stadiu nenachadza. Snad tam ale dospeje. Necakaj vsak,ze sa taketo demokraticke vedenie firiem presadi vo vacsine firiem. Stale trvam na tom, ze vo vacsine pripadov (rozumej viac ako 50% - moj skromny odhad je niekde okolo 80%) by bolo vhodnejsie zachovat hierarchiu a autoritu.
Efektivitu nevnimam len v oblasti vyroby (vyrobit viac za menej) ale aj pruzne reagovanie na trh (nech sa nevyraba zbytocne to co ludia uz nepotrebuju/nechcu).
A preco sme zatazeny na pokrok? Dobra otazka. Za seba mozem povedat len tolko, ze pri rozumnom vyuzivani vysledkov pokroku dokazem viest spokojnejsi zivot. Samozrejme, ze ho nepovazujem za zdroj stastia ale ulahcenie cesty. V kazdom pripade je to len nastroj, je na mne ako ho vyuzijem. Som ale rad, ze tento nastroj k dispozicii mam (teda to ma kazdy ale v akej miere). Suhlasim, ze casto pokrok sposobuje skody ale to je vina ludi a ich pristupu. Hlavnu pricinu by som hladal v tom, ze ludia su viac emocionalny ako racionalny. Ale ako dosiahnut cestu vacsej racionality bez potlacania emocionalnej stranky (lebo to by sposobilo len dalsie skody) tak to vazne netusim...
Efektivitu nevnimam len v oblasti vyroby (vyrobit viac za menej) ale aj pruzne reagovanie na trh (nech sa nevyraba zbytocne to co ludia uz nepotrebuju/nechcu).
A preco sme zatazeny na pokrok? Dobra otazka. Za seba mozem povedat len tolko, ze pri rozumnom vyuzivani vysledkov pokroku dokazem viest spokojnejsi zivot. Samozrejme, ze ho nepovazujem za zdroj stastia ale ulahcenie cesty. V kazdom pripade je to len nastroj, je na mne ako ho vyuzijem. Som ale rad, ze tento nastroj k dispozicii mam (teda to ma kazdy ale v akej miere). Suhlasim, ze casto pokrok sposobuje skody ale to je vina ludi a ich pristupu. Hlavnu pricinu by som hladal v tom, ze ludia su viac emocionalny ako racionalny. Ale ako dosiahnut cestu vacsej racionality bez potlacania emocionalnej stranky (lebo to by sposobilo len dalsie skody) tak to vazne netusim...