brainwirm napísal:ten kto chyta z pasie, je imho ko*ot. ak lovim, tak za ucelom dalsieho uzitku

Hmm, trošku si s tebou dovolím nesúhlasiť. Je niekoľko vedeckých názorov, že rybu pichnutie háčikom nebolí. Tu máš jeden z mnoha článkov na túto tému
http://vat.pravda.sk/zem/clanok/256038- ... it-bolest/ . A čo sa týka chyť a pusť. Ja si myslím, že všetko je treba z mierou.
Podľa rybárskeho práva si môžeš privlastniť 2 kapre za deň. Alebo dva šťuky, zubáče, atď. resp. kombináciu týchto dvoch rýb.
Minulý rok, bolo to okolo 15.septembra som šiel na ryby na Ružín. Tešil som sa celý týždeň ako taký malý chlapec, kedy pôjdem k vode. Dorazil som, nahodil som, nestihol som ani došponovať silon a povoliť brzdu a už mi ryba ťahala udicu do vody. A takto som naťahal k brehu 22 kaprov. 21 som pustil, 1 /55cm/ som si nechal. Povedzme, že by som obišiel zákon, a ryby by som si zobral. A takto ak by uvažoval každý, za jeden rok je Ružín vyrybnený.
Ty asi rybár nie si že?
//autoeditácia príspevku (30 Jan 2013, 10:37)
pryja napísal:Tyranie ryb
Ak sa k rybe na brehu chováš ohľaduplne, neťaháš ju po kameňoch po brehu, nechytáš ju do suchých rúk a nenechávaš dlho na brehu, tak to týranie nie je.
//autoeditácia príspevku (30 Jan 2013, 10:42)
Stoporko napísal:Hughito - v čom lepšie?
V tom, že ak rybu po chytení pustím, tak tá sa vráti do svojho normálneho prostredia, po pár dňoch začne vykazovať normálnu aktivitu, a má možnosť sa na jar vytrieť. A ak sa vytrie, je to len pre rybára dobre, lebo tých rýb bude mať každým rokom viac a viac. Ďalšia vec, necháš ju dorásť, a je rozdiel, či máš na háčiku 40 kapra alebo 80 ku kapra. Ja väčšinu rýb pustím, ale aj napriek tomu som kaprami zásobil na vianoce celú rodinu, a v mrazáku ich aj tak zo 10 ešte mám. Vždy som od vody bral 1 kapra, max. 2. A ber tak, že podľa súpisu som bol na ryby minulý rok celkom 82 krát. Privlastnených kaprov som mal 42. Priznám, že boli rybačky bez záberu, ale zažil som rybačky, kedy som ich nestíhal vyťahovať. Chodím vždy len na jedno miesto na Ružíne, ale kde to neprezradím. Zasa zopakujem, všetko je treba s mierou.
//autoeditácia príspevku (30 Jan 2013, 10:44)
Stoporko napísal:Rybárske "chyť a pusť" bude mať svoju obdobu v poľovníckom "vystreľ, no nechaj ležať?"
Toto je naozaj debilné prirovnanie. Ak na vysokú strelím na kríž, spôsobím je zranenia nezlúčiteľné so životom. Ak rybu vytiahnem za tlamku z vody, vraciam ju vode prakticky nezranenú.
//autoeditácia príspevku (30 Jan 2013, 10:48)
hughito napísal:Nie som rybár - zanechá ten háčik nejak katastrofálny dopad? Laicky mám pocit, že tá ryba to určite prežije a predsa je to lepšie, keď ďalej žije akoby mala skončiť na pekáči.
Nie. Aj v prípade, že máš háčik s protihrotom a vytiahneš jej háčik opatrne, rybe sa prakticky nič nestane. Niekoľko krát som vytiahol rybu s cudzím háčikom v tlamke. Čiže aj napriek tomu, že mala cudzie teleso v tlamke, ďalej žila normálnym životom a prijímala potravu. Pred pustením som im vždy háčiky povyťahoval. V prípade šťuky, ak sa ti zažerie a ty strihneš silon a pustíš, je dokázané, že šťuka ma tak silné tráviace kyseliny, že háčik aj s prípadným lankom za niekoľko dní strávi a ryba sa zotaví.