Parkovanie na prenajatom mieste s iným autom

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
johny541
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Parkovanie na prenajatom mieste s iným autom

Príspevok od používateľa johny541 »

Čaute.

Na začiatok vysvetlím situáciu. Asi ako v každom meste pomaly, aj v Košiciach nie je vo večerných hodinách kde parkovať. Moji starí rodičia (bývajú o dve brány ďalej) požiadali o značku ZŤP (ich ŠPZ je pod značkou) pre parkovanie s ich autom. Problém je ale ten, že dedo veľmi s autom nejazdí (rozumej jazdí 100 dní do roka) a zvyšok má auto v garáži (no na inom sídlisku, lebo predtým tam bývali).

Moja otázka je : V prípade, ak by som sa so starými rodičmi dohodol, že ak budú mať auto v garáži a ja prídem neskoro domov a nebudem mať kde zaparkovať, môžem zastať na ich mieste? Políciu (odťahovku / MP) môže zavolať iba majiteľ miesta alebo ktokoľvek?

Vopred ďakujem za odpoveď.
Fuxxo
Darca
Darca

Re: Parkovanie na prenajatom mieste s iným autom

Príspevok od používateľa Fuxxo »

neviem ti to povedat na 100%, ale pokial niekto nepoda podnet na kontrolu toho parkoviska, teda pokial tvoji stari rodicia nezavolaju Mestsku Policiu, ze im niekto stoji na ich vyhradenom parkovisku, tak by sa nemalo nic stat. ale s urcitostou to tvrdit nemozem... Teoreticky bgy este bolo mozne, na podnet starych rodicov pridat tvoju SPZ na znacku. Ale tiez nemam paru ako to funguje s parkovacimi miestami nakolko som ja s tym problem doteraz nemal...
Rekik
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Rekik »

Na našom sídlisku je jeden manželský pár, ktorý má 2 autá, 1 vyhradené miesto na parkovanie.
Parkovanie ako všade večer problém...
A hádaj ako to riešia?
Manžel zastaví vedľa rezervovaného miesta (miesto so značkou rezervé patri jeho ŠPZ) a jeho žena (keďže chodí domov neskôr) sa šupne na už pripravené miesto...
Právo na žiadosť o odtiahnutie auta má len majiteľ "rezervovaného" miesta.
No neviem ako to je konkrétne so ZŤP...
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Mne ide o to, či na mňa nemôže zavolať políciu / odťahovku niekto iný zo sídliska. So starými rodičmi si to už vybavím. A tých prípadov je pár - väčšinou len cez leto. Pridanie ŠPZ by to neriešilo, lebo okrem osobáku chodím aj s dvomi dodávkami.
Rekik
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Rekik »

jediné čo ti hrozí je že ťa niekto odfotí na stránku "parkujemakodebil" lebo parkuješ na vyhradenom mieste, a máš inú špz.
http://parkujemakodebil.blogspot.sk :lol:
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

To by som snáď riskol :lol:

Snažím sa to nájsť aj na nete, či to nie je oficiálne niekde napísane, ale asi zadávam zlé slová do googlu :?

Našiel som jeden článok, kde sa píše :

„Sankcionovať vozidlo, ktoré parkuje na cudzom vyhradenom parkovacom mieste možno iba v prípade, ak takéto státie nahlási oprávnený užívateľ ako neoprávnené, pretože iba on má k tejto časti verejného priestranstva právny vzťah,” povedal Piterka pre Bystricoviny.sk

http://www.bystricoviny.sk/spravy/speku ... idliskach/
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Traktorista »

Ako ja mam taku skusenost, ze ked stojis na mieste ktore je vyhradene, tak hliadka ktora to riesi si odfoti plastovu karticku ktoru dostal majitel miesta (tak sa vlastne preukaze ze majitelova vola je aby to auto odtiahli)...
otazne je ze ked je priamo na znacke napisana SPZ, ci sa to riesi inak, ale osobne si myslim ze keby si zbehol na najblizsiu stanicu mestskej policie a priamos a ich opytal, resp napis do poradne SME, mozno ti odpisu (aj ked tie ich clanky nie su casto uplne fundovane a nespoliehal by som na ne..)
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

To, čo si citoval z toho článku, je podľa mňa niečo iné. Myslím si, že je rozdiel, parkovacie miesto, ktoré som si zaplatil a parkovacie miesto vyhradené pre ZŤP. Miesto pre ZŤP nemáš kúpené, ale "dalo" ti ho mesto. V tvojom prípade, by sa mohla policajtom a neskôr aj mestu natískať otázka, "načo je potom tvojim starým rodičom vyhradené parkovacie miesto, keď tam nestoja?" Podľa mňa, to môže dopadnúť aj tak, že to vyhradené miesto zrušia.
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Podľa tohto dokuemntu :

http://www.kosice.sk/docuStore_getByID.asp?id=1883

"(1) Vyhradené parkovacie miesta sú označené dopravnou značkou "P-RÉSERVÉ" s dodatkovou tabuľou označujúcou oprávneného užívateľa s prípadným doplnením čísla parkovacieho miesta a vodorovným dopravným značením.1) Náklady spojené so zriadením vyhradeného parkovacieho miesta znáša užívateľ. Od zaplatenia týchto nákladov sú oslobodené osoby zdravotne ťažko postihnuté."

Čiže z toho som pochopil, že je to rovnaké vyhradené parkovacie miesto, ako keď si ho niekto kúpi, len ZŤP sú oslobedení od zaplatenia nákladov.

//Hmm, ale zriadenie nie je prenájom. No to som z toho debil.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ked som vybavoval parkovacie miesto postup bol taky ze magistrat udelil doklady o rezervovanom parkovacom mieste, avsak doplnoku tabulu s SPZ si si musel sam vo svojom zaujme dat vyrobit aby si mohol obhajit svoju rezervaciu. Z tohoto mi vyplyva ze iba samotny majitel akosi "rozhoduje" o tom co stoji a nestoji na jeho mieste a na to, aby mohol niekoho "dat odtiahnut" musi preukazat MP doklady o rezervacii ktore dostal z magistratu. V opacnom pripade to podla mna mozne nieje. Aj my mame vela aut a iba jeden box preto tiez parkujeme tak vseliako a na vyhradenom stoji auto ktoremu sa podarilo, paradoxne to auto na ktore je box vypisany stoji ajtak v garazi mimo sidliska lebo v zime s nim nejazdim :mrgreen:
Pre poriadok vo veci by som poprosil deda nech ti pozicia karticku ZTP, doklady z magistru, ofot si to a ked tam parkujes placni si to za celne sklo a policajtom uz bude jastne ze vo co gou.
pinco
Darca
Darca

Čo som sa dočítal, tak je rozdiel medzi preukazom ZŤP a parkovacím preukazom. Teda pokiaľ nemáš parkovací preukaz, tak nesmieš stáť na mieste vyhradenom pre ZŤP. http://auto.sme.sk/c/5177089/na-mieste- ... hnuti.html

Zákon o cestnej premávke vraví toto:
§ 44
(4) Osobitné označenie na vozidle podľa odseku 1 písm. b) môže používať iba osoba, ktorej ho na základe písomnej žiadosti vydal obvodný úrad v sídle kraja príslušný podľa miesta jej trvalého pobytu alebo prechodného pobytu alebo iný oprávnený orgán v zahraničí. Parkovací preukaz môže používať iba fyzická osoba, ktorej ho vydal úrad práce, sociálnych vecí a rodiny podľa osobitného predpisu28) alebo iný oprávnený orgán v zahraničí.

Čiže parkovací preukaz sa nesmie požičiavať, teda takýto preukaz by si nemal mať za čelným sklom, aby si preukázal, že ti to starí rodičia dovolili. Teda to, čo píše Hegy, je hlúposť. Ešte nakoniec by mali z toho opletačky tvoji starí rodičia, že požičali preukaz inej osobe.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

A jak by zistili kto je v aute preukaz ZTP je prenosny nechapem co tu riesis... Takisto mozes ty prevazat niekoho ZTP to je bezna vec sam si hlupost.
Akurat si musis vypozicat original a problem je vyrieseny
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Chlapci, do takých extrémov, že si budem požičiavať ZŤP nechcem až zájsť.

Ak tam nemôžem stáť (z dôvodu, že ma môžu odtiahnuť aj bez súhlasu vlastníka), tak tam stát nebudem a šupnem to o 50-100 metrov ďalej. Chodiť ešte viem.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Mozu z toho titulu ze ak ide o box vyhradeny na zaklade ZTP tak ten ZTP to auto co tam stoji musi mat za oknom, ale poviem ti tak, pokial do toho nikto rypat nebude tak si myslim ze tam stavat mozes, sice nie legalne ale niekedy predsa kazdy z nas stoji na chodniku, trave, zakaze, tesne pri prechode a pod... priestupok ako priestupok...
pinco
Darca
Darca

Preukaz ZŤP určite prenosný nie je. Keď je tam raz niekoho meno, tak niekto iný ho asi ťažko môže používať. Mýliš si to s parkovacím preukazom.

Bol som sa teraz pozrieť von, pretože u nás v bytovke máme takto postihnutú osobu a značka P-Réservé má dodatkovú tabuľu, ktorá obsahuje počet parkovacích boxov a číslo preukazu. Čiže sa nevzťahuje na EČV auta. Čo má obsahovať dodatková tabuľa to neviem a či vôbec musí niečo obsahovať je druha otázka. Teda pokiaľ tam je číslo parkovacieho preukazu, tak tam môže stáť hocijaké auta, ktoré má za čelným sklom preukaz.

Hegy má v tomto pravdu. Ospravedlňujem sa :wink:
Tubeles
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Tubeles »

Ahojte, potrebujem poradiť.
(Bývalá) Suseda má platené parkovacie miesto na auto označené dopravnou značkou(aj s ŠPZ).Byt predala a odsťahovala sa, ale všetko zostalo tak ako pred tým.Auto predala a ŠPZ odovzdala na DI.Kto v tomto prípade môže parkovať na tomto mieste.
Je problém z parkovaním a takéto miesto na ktorom nikto nemôže stáť, to ešte zhoršuje.
Ďakujem za radu.
Majo
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Uz to tu niekde bolo, ze papucu/odtiahnutie nedostanes ak budes stat na takomto mieste bez toho aby to nahladoval majitel.
Policajti to proste nekontroluju a myslim ze ani nemaju na to opravnenie. Majitelka proste musi zavolat zelenych a az potom by mal problem dotycny co tam parkuje.
Uz len logicky ked si to zoberiem. Platil by som si flek. Zavolal by som dakoho na kavicku a aby nemal problem s parkovanim tak by som svoje zaparkoval inde a jemu nehal volne moje platene. A fizli by mu dali papucu. Sak by som ich rozniesol v zuboch.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Nekontroluju... Na mojom boxe mam SPZ druheho auta, ktore cez zimu nepouzivam a je odparkovane inde a stavam tam s inym autom.... Nikdy nebol problem, teda nie s policiou s dementnymi ludmi uz ano.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja este pridam, ze niekde na auto.sme.sk som cital, ze ked aj niekto cudzi nahlasi, ze na vyhradenom mieste stoji auto s inou SPZ, tak policia musi kontaktovat najomcu a overit si u neho ci o tom nieco vie. Az potom by mali konat.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Tubeles.. ak je to možné, spoj sa s tou susedou, vysvetli jej problém, nech ho skúsi vyriešiť. Ak sa nedá, skús zájsť na úrad, kde tieto značky vydávajú a tam vysvetli problém. Pravdepodobne má ešte stále predplatené to miesto a sa čaká, kým tá doba vyprší a potom to zrušia.
Napísať odpoveď