Kedy sa osamostatnit - odstahovat od rodicov ?
-
Bushido
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Re: Kedy sa osamostatnit - odstahovat od rodicov ?
Ja som žil iba s mamou a keďže sme mali dosť existenčné problémy, tak som sa sám živil a šatil cca od svojich 17-tich a v 20-tich keď bola situácia už vyhrotená a hrozila nám exekúcia tak matka predala byt a odišla do Rakúska zo slovami, že si neželá aby som s ňou ďalej býval. Vtedy som odišiel, našiel som si stabilnú prácu a ťažká pohoda. Teraz mám 24 a síce som v podnájme, ale darí sa mi a idem pomaličky hore. Občas sa veľa vecí sere, ale vždy sa nájdu ľudia, ktorí ti nezištne pomôžu, ľudia, ktorí vám možno budú časom aj viac ako rodina, alebo si rodinu spravíte sami. Neviem či som sa s takou povahou narodil, alebo je to tým, čím som si prešiel, ale dnes som ťažký flegmoš a len málo veci ma rozhádže. A keď sa človek dostane do zlej situácie, vždy dokáže posunúť hranice možnosti až k nemožnému. To čo si človek za normálnej situácie neviem ani predstaviť, tak v núdzi hravo zvládne.
@Bushido
Porusila svoju vyzivovaciu povinnost na dieta ktore je myslim do 26r, to len tak btw.
Ale klobuk dole takto svojpomocne sa postavit na nohy.
/dik, aspon mam v tom uz jasno
Porusila svoju vyzivovaciu povinnost na dieta ktore je myslim do 26r, to len tak btw.
Ale klobuk dole takto svojpomocne sa postavit na nohy.
/dik, aspon mam v tom uz jasno
-
TommyHot
Addict
wladas mozno nic neporusila, kedze definicia nezaopatreneho dietata je jasna http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default. ... 39&aid=772
Bushido napísal:Ja som žil iba s mamou a keďže sme mali dosť existenčné problémy, tak som sa sám živil a šatil cca od svojich 17-tich a v 20-tich keď bola situácia už vyhrotená a hrozila nám exekúcia tak matka predala byt a odišla do Rakúska zo slovami, že si neželá aby som s ňou ďalej býval. Vtedy som odišiel, našiel som si stabilnú prácu a ťažká pohoda. Teraz mám 24 a síce som v podnájme, ale darí sa mi a idem pomaličky hore. Občas sa veľa vecí sere, ale vždy sa nájdu ľudia, ktorí ti nezištne pomôžu, ľudia, ktorí vám možno budú časom aj viac ako rodina, alebo si rodinu spravíte sami. Neviem či som sa s takou povahou narodil, alebo je to tým, čím som si prešiel, ale dnes som ťažký flegmoš a len málo veci ma rozhádže. A keď sa človek dostane do zlej situácie, vždy dokáže posunúť hranice možnosti až k nemožnému. To čo si človek za normálnej situácie neviem ani predstaviť, tak v núdzi hravo zvládne.
co ta nezabije to ta posilni, v tvojom prip. plati na 200%. ale inak zlata mamina, vyrazi vlastneho syna na ulicu ....
-
Bushido
Medium Professional
Ono, asi jej to nikdy nezabudnem, ale snažím sa to pochopiť. Má troch synov, čiže mám dvoch bratov s ktorých som najmladší a oni odišli z domu v trochu neskoršom veku. Možno mala tej výchovy už po krk a keď sa zamyslím, tiež som sa nesprával vždy korektne. Nebol som ideálne dieťa, občas som jej zobral nejaké peniaze, keď som si chcel kúpiť nejakú blbosť, často som chodil domov neskôr ako sme sa dohodli, možno som jej mohol viac pomáhať, ja neviem, ale tak bol som dieťa a určité veci som si neuvedomoval. Každopádne niekedy rozmýšľam, či to nebola moja vina. Raz som jej aj poslal, mail, kde som za to všetko ospravedlnil, ale nedá sa povedať, že by nás to posunulo niekam inde, keďže na to nereagovala. Ale idem už dosť offtopic. Vykecal som sa trochu, tá rodinu človeku chýba.
Takze ona ta len nevyhodila ale skoro uplne vymazala zo svojho zivota? Tak to uz je silna kava.
-
Takymalypako
Light Expert
ahojte, aky by ste mali nazor na cloveka, moj kamos, ma takmer 26, zije s mamou a tetou, pracoval max rok aj to len brigady, ohradza sa tym, ze doma na nho nemaju velke vydavky, nic extra nepotrebuje, to je sice pravda ale aj tak, na druhej strane ma neustale volny cas
-
mirak2
Hardcore addict
ze je to lenivy debil a bud bude cely zivot otravovat rodicov, alebo skonci ako bezdomovec.
-
Grim
Darca
...je to lenivec a pohodlný človek...pláva životom a robí čo najmenej...každého v živote ťahajú nejaké sny a ciele, aby si hľadal prácu a zarobil peniaze...ale ak nič nepotrebuje a to málo čo potrebuje dostane až do huby...tak nikdy motiváciu niečo robiť mať nebude...
Blbo to znie ale nespravila to mama pre tvoje dobro? Nebola socialny pripad alebo troska kym zila na SVK a nechcela byt kotvou ktora by ta brzdila. Vidis, ze sa ti dari bez nej. Len tak ma to napadlo, matky maju divne zmyslania casto.Bushido napísal:Ono, asi jej to nikdy nezabudnem, ale snažím sa to pochopiť. Má troch synov, čiže mám dvoch bratov s ktorých som najmladší a oni odišli z domu v trochu neskoršom veku. Možno mala tej výchovy už po krk a keď sa zamyslím, tiež som sa nesprával vždy korektne. Nebol som ideálne dieťa, občas som jej zobral nejaké peniaze, keď som si chcel kúpiť nejakú blbosť, často som chodil domov neskôr ako sme sa dohodli, možno som jej mohol viac pomáhať, ja neviem, ale tak bol som dieťa a určité veci som si neuvedomoval. Každopádne niekedy rozmýšľam, či to nebola moja vina. Raz som jej aj poslal, mail, kde som za to všetko ospravedlnil, ale nedá sa povedať, že by nás to posunulo niekam inde, keďže na to nereagovala. Ale idem už dosť offtopic. Vykecal som sa trochu, tá rodinu človeku chýba.
-
Bushido
Medium Professional
Tiež si niekedy hovorím, že možno to všetko malo nejaký zmysel. Či už to bol jej úmysel alebo náhoda, to ťažko povedať.
ja poznám kamaráta, ktorý ma 34 a býva s mamou...Takymalypako napísal:ahojte, aky by ste mali nazor na cloveka, moj kamos, ma takmer 26, zije s mamou a tetou, pracoval max rok aj to len brigady, ohradza sa tym, ze doma na nho nemaju velke vydavky, nic extra nepotrebuje, to je sice pravda ale aj tak, na druhej strane ma neustale volny cas
ja som šiel tak postupne. v 19 som šiel na výšku do iného mesta, kde som si viac ako polovicu výdavkov platil sám no a keď som si urobil aspoň bakalára, tak som sa odsťahoval do Prahy, kde žijem už úplne samostatne. nikdy som doma nemal žiadne problémy, ale toto mi absolútne vyhovuje a neviem si vynachváliť ten pocit nezávislosti a samostatnosti, že som si niečo dokázal
Takých mám najradšej, čo sa ohrádzajú tým, že na neho nie sú takmer žiadne výdavky. A byt, v ktorom býva, sa platí sám, elektrina, voda, plyn, odpad, to sa tiež platí samo, čistiace prostriedky, aby pán mal stále upratané a opraté veci a pod. To vôbec nie sú výdavky. Niektorí naozaj žijú asi v inom svete. Takých lenivcov len nakopať do zadku.
-
Andi_Cibula
Addict
Zvláštna kategória sú ešte tí ktorých rodičia z domu nechcú pustiť a im to aj vyhovuje. 
To som tiez uz pocul, ze ma poucoval rovesnik, ze v tomto veku (22) sa uz treba osamostatnit, ze je to tazke, ale treba. Vo mne hned vycitky aka som luza, tak sa pytam ze kde pracuje/podnika kedze to bol o par rocnikov mladsi spolustudent z univerzity a vraj nikde vsetko platia rodicia a byva proste na private tak isto ako ja. Nevedel som ci sa mam na nom smiat alebo plakat alebo ako ho napadlo, ze tento svoj stav oznaci ako osamostatnenie.pinco napísal:Takých mám najradšej, čo sa ohrádzajú tým, že na neho nie sú takmer žiadne výdavky. A byt, v ktorom býva, sa platí sám, elektrina, voda, plyn, odpad, to sa tiež platí samo, čistiace prostriedky, aby pán mal stále upratané a opraté veci a pod. To vôbec nie sú výdavky. Niektorí naozaj žijú asi v inom svete. Takých lenivcov len nakopať do zadku.
To som sa potom prvykrat osamostatnil v 11 rokoch v letnom tabore.
Aj takí ľudia sú. Za osamostatnenie považuje to, že si sám musí ísť nakúpiť, niečo navariť, sám si musí urobiť poriadky doma, možno sem-tam si oprať slipy v umývadle atď. Niekto to robí bežne doma od detstva a za niekoho to robia rodičia možno do tridsiatky. Preto je to pre neho niečo, čo musí robiť naviac a považuje to za osamostatnenie sa.
-
Eritrea
Star
inac to s tym pocitom luza/menejcennost...to je sila...cim som starsia tym mam vecsi pocit ze ludia okolo mna su uz niekde a ja stale na tom istom mieste...a nedodava mi to na sebavedomi...a tym padom neviem ocenit svoje schopnosti a presadit sa...je to nahovno...
hlavne ked pocujem ze moji byv. spoluziaci zo strednej sa zenia/vydavaju, buduju domy, beru hypoteky
a neviem co este....a ja mam stale pocit, ze to je este skoro
ale to je asi kazdeho samostatny pocit...kedy sa na to citi byt pripraveny.
hlavne ked pocujem ze moji byv. spoluziaci zo strednej sa zenia/vydavaju, buduju domy, beru hypoteky
-
javatar
Hardcore addict
ja osobne som to bral kompromisom - pocas vysokej skoly som nepracoval (neratam cez leta - tie som si samozrejme odmakal) a vyciciaval som nasim rozpocet (aj ked nie az tak velmi - mal som proste fixnu mesacnu dotaciu z ktorej som musel vyzit - ak nie tak to bol moj problem, takisto bolo urcene pravidlo, ze v pripade predlzenia studia s touto dotaciou ratat uz nemam) - vysku som si uzil ako som vedel (aj ked teraz sa skor pozeram na to tak,ze bola skoda preflakat tolko casu) - ked som bol na VS ja tak uz doma velmi problem s finaciami nebol tak som to bral celkom v pohode (ja budem do svojich deti tiez raz investovat vela casu a penazi)
po vyske som bral ako automatiku (aj ked nasi by ma doma zniesli) osamostatnit sa - nasli sme si so spoluziakmi byt, sme v najme, byvam vcelku daleko od nasich, domov chodievam na vikendy (aj to nie kazdy), ked je prilezitost tak prispejem aj do domajsieho rozpoctu, v podstate sa povazujem za samostatneho (dokazem zit mimo domu lubovolne dlho bez pomoci z domova), momentalne uz nehnutelnost aj vlastnim
osobne som velmi proti myslienkam typu "ked sa clovek na to citi" - osobne si myslim, zeby to mal clovek urobit vtedy, ked nema zmysel ostavat doma
je hlupost totiz opustat domov ak je tam clovek potrebny ak je to len preto aby nebol doma
este vacsia hlupost je ostavat doma lebo je to tak pohodlnejsie - clovek sa ma rozvijat a nie hnit doma
po vyske som bral ako automatiku (aj ked nasi by ma doma zniesli) osamostatnit sa - nasli sme si so spoluziakmi byt, sme v najme, byvam vcelku daleko od nasich, domov chodievam na vikendy (aj to nie kazdy), ked je prilezitost tak prispejem aj do domajsieho rozpoctu, v podstate sa povazujem za samostatneho (dokazem zit mimo domu lubovolne dlho bez pomoci z domova), momentalne uz nehnutelnost aj vlastnim
osobne som velmi proti myslienkam typu "ked sa clovek na to citi" - osobne si myslim, zeby to mal clovek urobit vtedy, ked nema zmysel ostavat doma
je hlupost totiz opustat domov ak je tam clovek potrebny ak je to len preto aby nebol doma
este vacsia hlupost je ostavat doma lebo je to tak pohodlnejsie - clovek sa ma rozvijat a nie hnit doma
-
twardykamen
Medium Professional
Ja som sa osamostatnil ihned po vyske.to bol aj moj ciel po VS byvat samostatne.aktualne je to 4.rok co som v byte a kedze nemam na co cakat po svadbe,tento rok sa stahujem do domu.Hlavne sa tesim na to ako zarubem sekeru na 25rokov.ale dom je dom.
-
Bushido
Medium Professional
Zarúbať sekeru nieje problém, problém vidím v tom, že ju splatíš 2 násobne..., To je dôvod, prečo som si do teraz nezobral úver, niesom ochotný dať niekomu 50 tis. eur len za to, že mi požičia peniaze.