CPU sa sám PODtaktuje počas stress testu

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

CPU sa sám PODtaktuje počas stress testu

Príspevok od používateľa Hensym »

Čaute, mám problém. Mám Intel Core i5 3317u a AMD HD7670M grafiku.
Procesor má rozsah taktov 1,7 - 2,6 Ghz. Keď pustím stress test na CPU, pracuje na 100%, takt sa drží na maxime, 2,6Ghz a teplota dosiahne maximálne 73°C.

Problém nastáva, keď k tomu vyťažím aj grafiku, tzn. pustím na nej napríklad MSI Kombustor, potom grafika aj CPU pracujú obe na 100%, avšak CPU sa mi vždy podtaktuje na presne 1,7Ghz. Pričom teplota je rovnaká, nepresiahne 74°C. Teplota na GPU je max 70, čo je si myslím, na 19 milimetrový notebook úctyhodné.

Nejde len o principiálnu chybu, ale spôsobuje mi to reálne problémy. Neviete, prečo to robí, a ako udržať procesor na plných taktoch?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: CPU sa sám PODtaktuje počas stress testu

Príspevok od používateľa uplink »

Robí to aj na adaptéry? Ako máš nastavené napájanie? Tieto veci zvknú robiť hrozné blbosti na noťasoch. Ja tam vždy všetko vypínam a nastavujem maximálny výkon za každých okolností, na 90% Ti to robia napájacie profily. Noťaš si myslí že neutiahne naraz vyťaženú grafiku aj CPU, tak jednoducho CPU podtaktuje a podvoltuje. Teda, to je dedukcia, možno je to aj bug, ale skúsil by som to napájanie.
Hensym
VIP
VIP

Som na adaptéry, skúšal som aj Balanced režim a aj High Performance. Minimum processor state mám dokonca nastavený na 100%, čiže by mal stále fičať na plnej frekvencii - on aj fičí, kým sa nezobudí grafika. Potom to spadne na 1,7.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Lenže to je jeho clock speed, 1,7 GHz, to že na Turbo dáva 2,6 je len pri singlecore aplikáciach a tých, ktoré nevyužívajú plnú silu grafiky, je to tak nejako divne spojené kvôli zbernici. Som myslel že Ti nebeží ani na základnej rýchlosti. Potom je len jedna možnosť a to permanentne pretaktovať procák. 1,7 GHz je "rated" rýchlosť toho procáku, Turbo som ešte nevidel figurovať pri plnej vyťaženosti procáku, btw. ako vyťažíš procesor na 100% tak, aby šiel na 2,6 GHz, teda na turbo? Vycucneš tak všetky jadrá, alebo len 1-2?

Btw. skúšal si na procák OCCT Linpack?
Hensym
VIP
VIP

Tak oprava, on sa po chvíľke podtaktuje aj sám. Potom padne teplota na tých 65°C. Nechápem to, notebooky som mal už 3, ale 70° nie je nijak katastrofálna teplota. Nevieš, ako ho udržať na 2.6Ghz?

// Je to 17 Wattový procesor, resp. nejakých slabých 30 wattov v Turbo Booste. BIOS v ultrabooku OC nepovoľuje a zamknuté sú aj násobiče, OC je teda asi nemožné. Nechápem logiku, veď to Turbo má byť na to, keď CPU nestíha, nie? Darmo mi je Turbo, keď sa nedá použiť keď ho PC potrebuje.

Testujem cez Prime 95, prvé 4 minúty sú vyťažené oba (2) jadrá (resp. vš. 4 thready) na 100 percent a idú na 2,6Ghz, potom to ale spadne na 1,7.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

2.6 GHz je turbo frekvencia, nie základná. Základná je 1.7 GHz. Nemá dôvod ísť tak vysoko, pri vyťažení všetkých jadier [resp. vlákien]. Ak chceš vyššiu frekvenciu permanentne, tak si ju zvýš v UEFi na pevno. Myslím že toto tak ľahko neobídeš.
Hensym
VIP
VIP

To je asi nemožné. OCCT Linpacksom neskúšal, nestačí Prime?

Ak by nebolo možné vo všeobecnosti, že to v Turbo Booste nepobeží na 2,6Ghz, chápem to. Ale ono to tak prvých pár minút beží, potom mi to príde, že sa to podtaktuje iba kvôli teplote. Nič viac, nič menej.

//autoeditácia príspevku (27 Mar 2013, 22:24)
Po 10 minútach testu to zase skočilo na 2,6Ghz, pričom teplota až 77, teda vyššia ako pred tým.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Tjunction je 105°C, takže teplotou by to nemalo byť. Skús ten OCCT Linpack.

Btw. vieš si pustiť nejaký monitor na frekvenciu CPU a vyťažiť ho nejakou hrou, ako sa bude správať tam?
Hensym
VIP
VIP

Zase, pustení Kombustor, stúplo na 78°, spadlo na 1,7Ghz. Po vypnutí zase stúplo. Ak to nie je teplotou, príde mi to ako, že si ten noťas stráži maximálny odber, alebo čo. TJmax je už štádium vypnutia, čiže tých 30° pod maxom by si to mohlo strážiť takty, nie?

Viem pustiť CPU monitor na hru. Poradíš nejaký? Monitory tu mám len na GPU. Zvládne to CPU-Z?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Turbo funguje tak, že sa pretaktuje jedno, či dve jadrá, keď zvyšné jedno, či dve ležia ľadom, v Tvojom prípade ak aplikácia vyťaží len jedno jadro, pretaktuje ho na 2.6 GHz, ak sú obe vyťažené na maximum, mal by bežať len na 1.7 GHz. Turbo je možné z architektonické hľadiska len preto, že odber dvoch jadier na danej frekvencii je ekvivalentný odber jedného jadra na vyššej frekvencii. Teda v prípade že sa niečo zmenilo od poslednej definície, tak by to tak malo byť.

Skús throttlestop:

http://www.techinferno.com/downloads/

ale v podstate Ti tú istú službu spraví aj Linpack, na tých pekných grafoch.
Hensym
VIP
VIP

Za hoďku skúsim. Napíšem.
Teraz som narýchlo skúšal spustiť AC3, a tam je to presne naopak. Hra beží stabilne na 2,6Ghz, ale grafika ide len na 30-40%, a tým pádom hra strašne seká. Viac o tom som písal aj v téme o Assassins Creed 3,... práve táto hra bola dôvodom, prečo som sa v tom začal vŕtať.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Totálne divné. Btw. máš Win 7 či 8?
Hensym
VIP
VIP

8, drivere však sú robené pre 8.
Inak, ten AC3 nie je najlepší príklad, ak pogoogliš, tak s tým problémom, že grafika beží iba na 40%, a podobne, sa stretneš veľmi často. Stovky ľudí majú ten problém, dokonca aj na totálnych hi-endoch.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Hmm, tak mňa tak sral len crysis pred patchom, ale nie AC3, takže neviem. Ako vyťaží mi síce grafiku na 30-40%, ale to preto že je nenáročný a fps limit mám na 60 framoch. Je možnosť vyskúšať iný OS na tom noťasi? Viem že Win 8 je na 99% viazaný cez UEFi, ale tak iný OS by tam mohol ísť na skúšku, či?
Hensym
VIP
VIP

Mám to tu docela zabehané, a ten OS je už v takom stave, že by som si to nechcel všetko prispôsobovať od začiatku. Nejaký live boot asi nepomôže, čo?

Jedine, že by som zohnal iný 2.5" disk, snáď áno.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ver mi, ale viem o čom píšeš. Keď som si robil nové raidové pole, od 14:00 - 20:00 som inštaloval windows, drivery, všetky utility, všetky nastavenia, webu, import dát z cloudu, proste hardcorových 6 hodín brutálnej makačky. O 20:00 som zistil že som si dal Home Premium namiesto Professional, lebo Home Premium mám inštalačku od klienta s SP1tkou, tak som sa ulakomil že si ušetrím robotu. Od 20:00 - 21:00 som rozmýšľal ako ku*va obídem ten po*ebaný Windows Anywhere Update, nešlo. Žiadne čísla, nič, potom som skúšal aktivačný crack, aby som si ho potom legalizoval nič. O 21:00 som sa rozhodol ísť do toho znova. Ráno o 3:00 som išiel spať :-) takže Ti rozumiem, bolo mi totálne zle...avšak s osmičkami Ti moc nehelfnem, mám ich na 30tich zostavách dokopy z toho 20 sú notebooky takže moje skúsenosti s ladením týchto haluzí pod Win8 sú nulové, snáď niekto iný bude vedieť poradiť. Ja osobne odporúčam Win7, na inú partíciu, alebo na nový disk.
Napísať odpoveď