Zmeniť pracu? Alebo kde ste najdlhsie pracovali?
Zmeniť pracu? Alebo kde ste najdlhsie pracovali?
Zacnem takto.
V roku 2006 som ukončil skolu a zamestnal sa v jednej strojarskej firme na výrobu ložisk ako obrabač kovov a pracujem tam do dnešného dňa. Čiže za chvíľu 7 rokov. Je to klasicka praca na mašine ako obsluha stroja, priprava kusov, meradiel na výrobu. Potom prestavenie strojov na dalsie rozmery teliesok najprv jeden stroj a neskôr som mal na starosti 6 srojov. Zaciatkom roku 2009 doviezli novu cnc brusku na ktorú som bol pridelený.
Praca to bola dosť zaujmava kedze dokaze vyrábať valceky od rozmeru 32x32 az po sudy a kuzele rozmerov 150x280.
Nasledne potom som sa stal zoradovacom. Pred rokom nam doviezli dalsi taky ale modernejší stroj, no vtedy som sa zacal viacej zaujmať o ďalši karierny rast ako plat pripadne preradenie do iného tymu a inými strojmi a dozvedel som sa pre mna tu zlu správu. Zvýšenie platu najbližšie dva roky nehrozi a tak isto ani preradenie, čiže som zaklincovany na jednej pozícii. Od vtedy jednym okom pokukujem po ďalšich prácach. V niektorých som bol aj na pohovor dokonca aj na par dni na skušku. Aj ked mali o mna zaujem vzdy som odskočil. No tento posledny mesiac mám strasne nutkanie tu skoncit a preto ma dost zaujímajú vase názory, skúsenosti.
Ako dlho ste vydrzali na jednom pracovnom mieste, prečo ste odyšli a kam, pripadne ako ste to riešili.
Ked som to preberal s rodičmi tak ty by na mojom mieste ostali pre istotu prace a zazemie co tu mam. Pravda je ze tuna sa vyhadzova bat nemusím, jedine ak padne cela firma.
Co vy na to?
V roku 2006 som ukončil skolu a zamestnal sa v jednej strojarskej firme na výrobu ložisk ako obrabač kovov a pracujem tam do dnešného dňa. Čiže za chvíľu 7 rokov. Je to klasicka praca na mašine ako obsluha stroja, priprava kusov, meradiel na výrobu. Potom prestavenie strojov na dalsie rozmery teliesok najprv jeden stroj a neskôr som mal na starosti 6 srojov. Zaciatkom roku 2009 doviezli novu cnc brusku na ktorú som bol pridelený.
Praca to bola dosť zaujmava kedze dokaze vyrábať valceky od rozmeru 32x32 az po sudy a kuzele rozmerov 150x280.
Nasledne potom som sa stal zoradovacom. Pred rokom nam doviezli dalsi taky ale modernejší stroj, no vtedy som sa zacal viacej zaujmať o ďalši karierny rast ako plat pripadne preradenie do iného tymu a inými strojmi a dozvedel som sa pre mna tu zlu správu. Zvýšenie platu najbližšie dva roky nehrozi a tak isto ani preradenie, čiže som zaklincovany na jednej pozícii. Od vtedy jednym okom pokukujem po ďalšich prácach. V niektorých som bol aj na pohovor dokonca aj na par dni na skušku. Aj ked mali o mna zaujem vzdy som odskočil. No tento posledny mesiac mám strasne nutkanie tu skoncit a preto ma dost zaujímajú vase názory, skúsenosti.
Ako dlho ste vydrzali na jednom pracovnom mieste, prečo ste odyšli a kam, pripadne ako ste to riešili.
Ked som to preberal s rodičmi tak ty by na mojom mieste ostali pre istotu prace a zazemie co tu mam. Pravda je ze tuna sa vyhadzova bat nemusím, jedine ak padne cela firma.
Co vy na to?
-
Francek
Star
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zmeniť pracu? Alebo kde ste najdlhsie pracovali?
Dolezity fakt v Tvojej situacii je vyska terajsieho platu.
Ak máš nejakú lepšiu a zaujímavejšiu prácu... a myslíš si, že tam budeš mať aj lepší plat, aj postup... choď tam. Ale kým tú prácu nemáš istú, určite nedávaj výpoveď... vzhľadom na aktuálnu ekonomickú situáciu.
To ani nechcem pokial by sa nieco nerisovalo. No je tu este jeden problem na ktorý som pozabudnul. Pred rokom sme sa pýtali naseho riaditela aky by bol postup keby podáme výpoveď. Jeho reakcia bola: "mam mesiac na podpisanie vypovede a dva mesiace výpovedná lehota. Ak mate pracu vybavenu po znamosti a počkajú na váš tak mozete si ju podat. Ale ak vam to padne tak žiadosť vam nezrusim a spet sa nevrátile"
Ten druhy usiel tak ze ked dovolenkoval na malorke tak jeho zastupcovi povedal ze uz su dohodnutý a ten mu vystup teda podpisal.
Plat mam slovenský priemer.
Ten druhy usiel tak ze ked dovolenkoval na malorke tak jeho zastupcovi povedal ze uz su dohodnutý a ten mu vystup teda podpisal.
Ak teda rátam tých cca 750-800 tak môžeš byť tak rád ... dnes sa naozaj zle zháňa flek ak nemáš známosť 
-
Scorpion90
King
..alebo clovek nie je sikovny.. ak vies nieco, co vie okrem teba len velmi malo ludi, s pracou nemas vaznejsi problem.Lubenečko napísal:Ak teda rátam tých cca 750-800 tak môžeš byť tak rád ... dnes sa naozaj zle zháňa flek ak nemáš známosť
Inak ak sa vyznas do prace s CNC strojmi, skusil by som zahranicie. V pracovnych ponukach na CNC obrabacov / programatorov / napr do Holandska su spominane velmi zaujimave sumicky..
Nauč sa jazyk a zmizni do zahraničia. Základy úplne postačia, ideálne nemčina, ale aj angličtina je dobrá.
Ďalšia vec, ak máš skutočne 800€ tak to máš na slovenské pomery veľmi dobrý plat a to nesrandujem. Oficiálna štatistika je jedna vec, skutočnosť iná. Ako bol spomenuté, určite nedávaj výpoveď kým nemáš niečo iné. Ak niečo nájdeš, s platom rovnakým, vyskúšaj zmenu. Získaš iné skúsenosti rozhodne. A myslím, že ani vrátiť sa by nebol mega problém.
Ďalšia vec, ak máš skutočne 800€ tak to máš na slovenské pomery veľmi dobrý plat a to nesrandujem. Oficiálna štatistika je jedna vec, skutočnosť iná. Ako bol spomenuté, určite nedávaj výpoveď kým nemáš niečo iné. Ak niečo nájdeš, s platom rovnakým, vyskúšaj zmenu. Získaš iné skúsenosti rozhodne. A myslím, že ani vrátiť sa by nebol mega problém.
Toto je klasicke, skoro vsade je vypovedna lehota 2-3 mesiace a ak si vo firme aspon trochu dolezity (napr. preskolenie ineho cloveka na tvoju poziciu by zabralo aspon mesiac), tak je to logicke. Podas vypoved a firma ma dost casu na najdenie nahrady. Hned by ta pustili mozno niekde od pasu alebo inej nizsej pozicie, kde moze novacik naplno robit po tyzdni.@ndrejko napísal:To ani nechcem pokial by sa nieco nerisovalo. No je tu este jeden problem na ktorý som pozabudnul. Pred rokom sme sa pýtali naseho riaditela aky by bol postup keby podáme výpoveď. Jeho reakcia bola: "mam mesiac na podpisanie vypovede a dva mesiace výpovedná lehota. Ak mate pracu vybavenu po znamosti a počkajú na váš tak mozete si ju podat. Ale ak vam to padne tak žiadosť vam nezrusim a spet sa nevrátile"
K teme: je to na tebe a na tom aku zmluvu ti ponukne novy zamestnavatel. Ak prejdes pohovorom a ponuknu ti vyrazne lepsi plat (aspon 20% navrch, kludne az po skusobnej dobe), tak by ti mali dat podpisat zmluvu s dohodnutym nastupom po skonceni tvojej vypovednej lehoty. Potom budes moct pokojne podat vypoved a neskor hned nastupit na nove miesto.
-
RATZINGER666
Darca
@ndrejko: tak to som velmi zvedavy, kde si tu v tomto sk*rvenom meste chces najst inu robotu... volne miesta ziadne, vysoka nezamestnanost, maka sa tu vsade za minimalku, cnc mozno 500-550... ja mam trvalo dve prace, relativne dobre platene, prilezitostne par mesiacov v roku aj tri, aby som cosi zarobil... takze zostan tam, kde si alebo si utekaj hladat pracu prec odtialto... ako hovori moj znamy - kto ma zdravy rozum, odide zo Slovenska a kto ho ma iba trochu, odide aspon z Povazskej...
RATZINGER666 napísal:alebo si utekaj hladat pracu prec odtialto... ako hovori moj znamy - kto ma zdravy rozum, odide zo Slovenska
k tomu neni co dodat, uplne ste to vystihliLubenečko napísal:dnes sa naozaj zle zháňa flek ak nemáš známosť
jemu nejde o to, ci odist alebo nie, ale kedy a koly comu odist.
Urcite neodchadzaj ak nemas nieco lepsie. Tu je ale problem 2 mesacna vypovedna lehota.
V zahranici su dost popularne kontrakty, kde mas zmluvu na dobu urcitu, alebo su kratke vypovedne lehoty.
To potom zabezpeci to, ze si zamestnavatel zamestnanca strazi a vazi (nie ako na Slovensku, kde je zamestnanec na poslednom mieste).
2 mesacna vypovedna lehota chrani hlavne zamestnavatela, ktori za 2 mesiace dostane zaskoleneho cloveka, ale ty ako zamestnanec mas potom nevyhodu v hladani prace, kedze firma mnohokrat nevie ako na tom bude za 2 mesiace so zakazkami atd.
Vo svete kratkych kontraktov je sice velka fluktuacia, ale aj viac prilezitosti a ak si ta firma chce nechat, tak ti da kontrakt na 1-2 roky, kde mas potom prilezitost karierne rast.
Urcite neodchadzaj ak nemas nieco lepsie. Tu je ale problem 2 mesacna vypovedna lehota.
V zahranici su dost popularne kontrakty, kde mas zmluvu na dobu urcitu, alebo su kratke vypovedne lehoty.
To potom zabezpeci to, ze si zamestnavatel zamestnanca strazi a vazi (nie ako na Slovensku, kde je zamestnanec na poslednom mieste).
2 mesacna vypovedna lehota chrani hlavne zamestnavatela, ktori za 2 mesiace dostane zaskoleneho cloveka, ale ty ako zamestnanec mas potom nevyhodu v hladani prace, kedze firma mnohokrat nevie ako na tom bude za 2 mesiace so zakazkami atd.
Vo svete kratkych kontraktov je sice velka fluktuacia, ale aj viac prilezitosti a ak si ta firma chce nechat, tak ti da kontrakt na 1-2 roky, kde mas potom prilezitost karierne rast.
Uplne súhlasím pb je riadna diera a nikde netvrdím ze to musí byť v meste. Nemam problem dochadzat, napriklad Continental v púchove ma do dvoch rokov vytvoriť 600 novych miest a ako som sa pýtal tak udajne plati veľmi dobre. Dva tyzdne dozadu som dostal ponuku do brna kde som bol rozhodnuty ist no zastavyla ma výpovedná lehota.RATZINGER666 napísal:@ndrejko: tak to som velmi zvedavy, kde si tu v tomto sk*rvenom meste chces najst inu robotu... volne miesta ziadne, vysoka nezamestnanost, maka sa tu vsade za minimalku, cnc mozno 500-550... ja mam trvalo dve prace, relativne dobre platene, prilezitostne par mesiacov v roku aj tri, aby som cosi zarobil... takze zostan tam, kde si alebo si utekaj hladat pracu prec odtialto... ako hovori moj znamy - kto ma zdravy rozum, odide zo Slovenska a kto ho ma iba trochu, odide aspon z Povazskej...
Co by mi mohol zamestnavatel ak podam výpoveď a dajme tomu dva tyzdne od podania nenastúpim do prace?
Da mi paragraf? Bude odomna vymáhať pripadnu škodu?
550€ by som povedal ze je adekvatny plat pre základnú obsluhu stroja teda splácať start a stop + vymenit plátok za novy. Kazdeho co poznam a prestavuje mašiny pod 700 nejde. Priklad taky rademaker priemerny plat na stroji 750. A na start ponukali 600€ s tym ze by pockali kym mi upline vypovedna a pocas vypovednej by som chodil na skolenie pre programatora, ale musel by som sa im upisat na 2 a pol roka a nemoznos tahat nadčasi.
Meffisto: ano pytam sa aj ci odísť. Preto som zvedavý aj na vaše skúsenosti ak tu niekto riesil nieco podobne ale s celýmtvojim príspevkom suhlasim.
Co tak KIA? Platovo by si dost polepsil a predpokladam, ze z PB maju vyriesenu aj dopravu.
Toto by si mal mat niekde v zmluve, ale standardne je to tak, ze musis zaplatit svoju "mzdu" za ten cas o ktory si skratis vypovednu lehotu.@ndrejko napísal:Co by mi mohol zamestnavatel ak podam výpoveď a dajme tomu dva tyzdne od podania nenastúpim do prace?
Da mi paragraf? Bude odomna vymáhať pripadnu škodu?
V zásade podľa zákona musíš nahradiť škodu, ktorú si spôsobil, čo v praxi znamená adekvátna čiastka tvojho platu.
Stále však môžeš medzi 4 očami (!!!) povedať, že ak ťa nepustia, tak sa hodíš na PN, prípadne 100% funglovka, príď do práce sťatý jak prasa a ak nezafunguje tak ešte raz. Nebudú riskovať BOZP, je to hrubé porušenie pracovnej disciplíny a tak podobne... Proste si hneď voľný a môžeš ísť makať do nového.
Stále však môžeš medzi 4 očami (!!!) povedať, že ak ťa nepustia, tak sa hodíš na PN, prípadne 100% funglovka, príď do práce sťatý jak prasa a ak nezafunguje tak ešte raz. Nebudú riskovať BOZP, je to hrubé porušenie pracovnej disciplíny a tak podobne... Proste si hneď voľný a môžeš ísť makať do nového.
-
awtt
Medium Professional
Ja na tvojom mieste kevy sa ti nastrcilo nieco lepsie urcite by som isiel.
Ja som uz viackrat menil pracu, vzdy som sa toho trosku bal ale nakoniec som nikdy nelutoval.
Vypovednej lehoty sa nemusis bat kazdy normalnejsi zamestnavatel s tym pocita a aspon umna nikdy nebol problem pockat.
Ja som uz viackrat menil pracu, vzdy som sa toho trosku bal ale nakoniec som nikdy nelutoval.
Vypovednej lehoty sa nemusis bat kazdy normalnejsi zamestnavatel s tym pocita a aspon umna nikdy nebol problem pockat.
PNkou sa mozes vyhrazat, ale mozes si uskodit. Takze pozor. To prist staty ako prasa = hodinova vypoved a zaznam...bude to velmi dobre vyzerat u noveho zamestnavatela.begbeee napísal:V zásade podľa zákona musíš nahradiť škodu, ktorú si spôsobil, čo v praxi znamená adekvátna čiastka tvojho platu.
Záznam kde? No vážne ma to zaujíma kam ti kto napíše aký záznam?
-
RATZINGER666
Darca
rademaker? na stroji 750? no po poslednych cistkach tam vsetkych vyhodili a nabrali na pas akurat tak tych, co su ochotni robit za minimalku... a je dovod obavat sa toho, ze to takto bude pokracovat aj na obdobnych, prip. vyssich poziciach... alebo si to mylim s hanilom?
ku kii sa nevyjadrujem - zasrana kralikaren, kde si za posledneho chudaka celu dobu... rozdelia si Vas farbami monteriek na triedy... ponukaju karierny postup, ale za oddrete roky s minimalkou... viac mladych znamych tam robilo klasicku pasovku a tam by som nesiel ani za dvojnasobok toho, co ponukaju... nikto z nich tam nevydrzal viac ako par mesiacov... jeden kamarat sa tam celkom vypracoval, ale to je vsetko, a aj to trvalo roky... inak osobne som tam bol kedysi davno na pohovore na inziniera kvality a aj tam to bolo dost zalostne... nikdy viac...
ku kii sa nevyjadrujem - zasrana kralikaren, kde si za posledneho chudaka celu dobu... rozdelia si Vas farbami monteriek na triedy... ponukaju karierny postup, ale za oddrete roky s minimalkou... viac mladych znamych tam robilo klasicku pasovku a tam by som nesiel ani za dvojnasobok toho, co ponukaju... nikto z nich tam nevydrzal viac ako par mesiacov... jeden kamarat sa tam celkom vypracoval, ale to je vsetko, a aj to trvalo roky... inak osobne som tam bol kedysi davno na pohovore na inziniera kvality a aj tam to bolo dost zalostne... nikdy viac...
V jednej práci som bol rok (jedna pozícia), v druhej som tento mesiac ukončil tretí rok (už tretia pozícia)...