Notebook - co je zle ?

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Foxhoundx
Novice
Novice

Notebook - co je zle ?

Príspevok od používateľa Foxhoundx »

Zdravim stryko mi tu dal starsi notebook HP550 aby som mu tma hodil windows a pri instalacii vyhodi modru obrazovku s nejakou chybou s harddiskom.. viete poradit co tam moze byt zle ? pripajam aj screeny..
Prílohy
DSC00053.JPG
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Notebook - co je zle ?

Príspevok od používateľa Gothar »

Popis presny postup ako s k tej BSOD dostanes. Zacnes instalovat win z CD a vyhodi ti to pri kopirovani?
Foxhoundx
Novice
Novice

nie najskor mi vyhodi modru obrazovku instalace systemu windows.. (instalujem Xp). Ta kopiruje cca 5-10 min a potom ta chyba s diskom. K dalsiemu kroku instalacie windows. ako nastavenie casu , atd sa ani nedostanem
Prílohy
DSC00052.JPG
Gothar
Moderátor
Moderátor

Hm, mas moznost vyskusat ten disk niekde inde? Vyzera to dost jasne na chybu HDD.
Foxhoundx
Novice
Novice

no ani nie ja sa do toho moc nevidim a nechcem to moc otvarat aby som tam nieco nepokazil... takze myslis ze HDD tam bude zly ? treba to dat opravit asi co
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Disk sa neopravuje, disk sa kupuje novy.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

zas nekreslite najhoriše scenáre chlapci
skús najskôr do BIOSu a nájdi tam možnosť SATA mode
a prepni z AHCI na IDE
iné biosy to môžu mať inak označené SATA native interface alebo čosi podobné ale tie možnosti AHCI a IDE by tam mali byť na výber
xixo22
Star
Star

Príspevok od používateľa xixo22 »

daco podobne sa raz stalo kamosovi na desktope (BSOD pocas instalacie).. na vine bola RAM
ale toto vazne vypada na hdd skus poprecitovat mozno pomoze
http://support.microsoft.com/kb/324103/sk
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pcsiete »

Mne BSOD zoparkrat tiez vyhodilo, ale mam odskusane ze CHKDSK dalo veci zasa do poriadku. Ak ti chkdsk vypise, ze boli poskodene klucove sektory suboroveho systemu, tak su subory v tahu.

hrban: nemam predstavu ako by mohla zmena na starsie IDE veci pomoct (zmenia sa mody, ale ak su poskodene disky, pomoze to?).

Objektivne mam pocit ze sa vobe nemusi jednat o chybu HDD. Skusil by som pouzit nejaky edit program (napr. HxD). Dalsi trik by bol skopirovat raw data z hdd do napr vhd formatu, potom by stacilo v uzivatelskych paneloch vysledny subor nahodit a pozriet sa, v com je chyba.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Prave kvoli tymto dohadom som sa pytal na to, ci je mozne disk vyskusat inde. Ak ho zapoji do usb kitu a na druhom PC bude vsetko fungovat, tak treba chybu hladat inde.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

pcsiete napísal:
hrban: nemam predstavu ako by mohla zmena na starsie IDE veci pomoct (zmenia sa mody, ale ak su poskodene disky, pomoze to?).
Mne to presne toto isté robilo na starom ASUSe a winXP preto som to spomenul a prepnutie v biose je otázka 5 sek, a ak to nepomôže môže sa hľadať chyba inde

//autoeditácia príspevku (18 Máj 2013, 23:54)
ok chlapci tak teraz som si 100% istý, že mám pravdu, stačí pozrieť google a je tam xy príspevkov na fórach ako XP hádže presne tento BSOD ak je SATA disk nastavený na AHCI, riešenie IDE mode a beží to ako má... takže riešenie je tu http://www.hojko.com/post1980771.html#p1980771

a ak sa jedná o starší NB tak bude úplne jedno v akom móde bude disk ... strata výkonu bude presne nič
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Mám pocit že medzi 133MB/s a 150-6000 MB/s je rozdiel. Nepovedal by som presne nič, keď už len rozdiel hodnôt je 17MB/s. Bus na staršom nb môže byť pomalší, ale ak sa k tomu pridá spomalené zapisovanie.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

tie čísla si buchol z brucha ? SSD disky v NB idú v priemere 400-500MB/s read/write... a to má od 6000MB/s ďaleko ... a nechceme porovnávať SSD s 5200 otáčkovým 2,5 palcovým starým diskom
podľa benchmarkov je tam rozdiel pár (do 5MB/s) rozdiel ale to bolo na kvalitných diskoch na tých nič moc tam bol rozdiel aj tak len do 1MB/s čo je úplne zanedbateľné
a nebavíme sa o rozdiely SATA/ATA ale SATA - AHCI/IDE mode to je rozdiel
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Nie, cisla som nebral z rychlosti diskov, ale z rychlosti modov s ktorymi sa s diskmi pracuje. A 400-500 v pripade IDE nebude realne, takze tam spomalenie jednoznacne bude.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ale nechápeš, že on nemá SSD disk ? ani RAID 0... tam by som isto trval na AHCI mode, pri jednom 5200 disku na starom laptope a winXP je úplne jedno ale aký mód použije ...
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

hrban ma pravdu, tymto nastavenim to vyriesi, a ak nie tak ma vadny disk. Chalan nema na vyber ci si da IDE alebo AHCI takze rychlosti nikto nemusi riesit.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

konkrétne podľa benchmarkov má disk v AHCI mode rýchlosti zápisu
minimum 53.3
maximum 110.7
average 90.4
access time 16.4
Brust rate 160.2

a v IDE mode
minimum 47.2
maximum 112.5
average 89.9
access time 16.5
Brust rate 158.1

viď tu http://www.sevenforums.com/hardware-dev ... i-ide.html
podľa toho čo sa píše je úplne jedno aký mód použiješ a to isté sa vraví po všetkých fórach

AD 1 aj tak nič nevyriešime, lebo zakladateľ témy sa tu neukázal ešte
pcsiete
Medium Star
Medium Star

(SATA 1.0 - mozna rychlost 1.5GB/s)
Ale tu ide skor o logiku. Problem v radici|pripojeni? Ako moze simulacia starsieho IDE sfunkcnit disk?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

lebo XP je známe tým, že nemá sata radiče, jediná možnosť ako ich tam dostať je cez F6 a disketovku (čo na laptope nemá) alebo nahodiť priamo do inštalačky ale u Laptopov to aj tak nefunguje, mám to odskúšané. a presne tento BSOD hádže ak má disk na AHCI a áno emulácia IDE pomôže a nainštaluje WINXP, ak tak veľmi chceš, môže potom nainštalovať sata radiče z netu a bios prepnúť späť na AHCI a neuvidí žiaden rozdiel... ja hovorím zo skúsenosti so starším laptopom a winXP, ty tu sypeš do slova pič*viny o tom koľko prenesie TEORETICKY SATA ale v reáli jeho disk dosiahne 50MB/s takže to zvláda aj IDE ...
a klepni si už po ústach, žiaden disk na svete ti nedá 1.5GB/s
a jedniný rozdiel je NCQ ale isto nebude scanovať disk a defragmentovať zároveň a popritom vyhľadávať alebo indexovať súbory, takže žiadne výhody pre neho z toho neplynú... btw asi si ťa dám do ignore listu aby som nemusel čítať ten OT čo sem píšeš...
ešte raz autorovi témy, ak chceš nainštalovať XP do toho laptopu tak -> http://www.hojko.com/post1980771.html#p1980771
mulatt
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mulatt »

hrban ma pravdu, presne takyto isty problem som mal ( davnejsie som ho tu riesil) a pomohlo prepnutie modu na ide alebo ahci uz neviem presne ktory som dal ale viem, ze mi radili prepnut ten mod a nabehlo to :) hadzalo mi presne tuto istu chybu disku
Napísať odpoveď