II. Ficova vlada (3/2012-3/2016)

Diskusie na politické témy...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: II. Ficova vlada (3/2012-2016?)

Príspevok od používateľa hughito »

Mňa dojalo Ficove slizké správanie v tejto záležitosti..

http://www.jetotak.sk/editorial/turci-prepacte
seth82
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

http://www.sme.sk/c/6831327/caplovic-me ... nciny.html ten človek je debil. Áno, menej jazykov nám treba. Menej ľudí s jazykmi, menej investícií zvonku, sami si ivnestovať bez rozkrádanie nevieme, Slováci bez jazyka zostanú muklovať doma, hlavne, že bude viac slovenčiny. No už len tá je neskutočne potrebná.
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

Je to diletant. Male otvorene slovensko musi mat svetove jazyky ako prioritu. Ale budeme mat 5x tyzdenne literaturu
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Hlavný problém nevidím v téze menej jazyka, lebo to sa dá odargumentovať aj ako pozitívny krok, aj keď niektorí to nikdy nepriznáte lebo Fico...

Hlavný problém je v tom, že každý minister školstva príde s vlastnou tézou a dieťa počas základnej dochádzky ZŠ+SŚ prakticky zažije 3 koncepcie... výsledok? Vidíte ho všetci.

Prečo môže byť menej jazyka dobré?
a) ak má jazyk malú časovú dotáciu, je to o ničom..neraz to bývajú 2 hod/týž. v realite 60 hod za 12 mesiacov. Čo sa žiak, ktorý nemá záujem resp. nevidí prínos, naučí za tú dobu? Správne. Nič. Vyjde zo školy a nebude vedieť poriadne ani jeden jazyk, nie to dva.
b) pretože koncepcia 2 jazykov sa pretláča aj na odborných školách a to je tiež diskutabilné. Radšej kuchára, zvárača, zlatníka, čo ovláda jeden jazyk aspoň na komunikačnej úrovni (zväčša na viac schopnosti nestačia a ani to nie je potrebné) ako ho učiť dva a vo výsledku opäť vyjde študent, ktorý nevie ani jeden
c) ak chceme viac matematiky a prír. predmetov, treba niekde hodiny nájsť..nedá sa mať všetko, aj dobrého remeselníka, ovládajúceho 2 jazyka a matematiku na dobrej úrovni. To je 1% ak vôbec. Lepšie je mať poriadneho remeselníka, čo sa dohovorí anglicka alebo nemecky a vie si zrátať faktúru, hodiny a dane. A to sa dá dosiahnuť s oveľa lepšími %.

Ale opäť je to len o tom, že chýba koncepcia aspoň strednodobého horizontu. Ak bude nová vláda bez Fica, všetko sa to opäť zmení a opäť najlepšie za pochodu.
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

Ked tvrdim, ze ma byt jazyk priorita a treba ho mat viacej, myslim to skor kvalitativne, ako kvantitativne. Cize v podstate mas pravdu, radsej menej, ale kvalitneho vyucovania jedneho jazyka, ako naopak. Ale ako si uz poznamenal, nie je v tom ziaden koncept a kvalita vzdelavania sa tymto nebude zvysovat.
hughito
Redeemer
Redeemer

Presne tak s tým jazykom. Na čo sú deťom na ZŠ dva jazyky? Aj tak by išlo o frašku. Nech sa pekne naučia po slovensky a čosi sa snažia podchytiť z angličtiny. Aj tak sa ešte nikto nikdy v škole jazyk nenaučil. :)

Ale tá matematika..ľutujem tie deti aj tak. :lol:
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

begbee: Ja osobne som sa tu niekoľko krát vyjadril, že ak niekto príde s dobrým zákonom alebo novelou, je mi vcelku ukradnuté, z ktorej strany je. Preto pseudoargument "lebo Fico" neakceptujem. Len toľko na úvod.

K menším tvojim bodom:

a) samozrejme. A preto by mali byť jazyky dávkované viac a pravidelnejšie, nie naopak (čo práve predvádza Čaptovič). Napríklad namiesto hudobnej výchovy, výtvarnej výchovy, náboženstva, etiky a podobne. Budú tieto veci absentovať? Vyriešiť to tak, ako to vyriešili v Japonsku - študentské kluby, ktoré dotujú minimálnymi peniazmi školy, v ktorých študenti rozvíjajú to, čo chcú rozvíjať, za podpory škôl a rodičov. A usporiadavať pravidelné kultúrne festivaly.

b) Bavíme sa o základnom školstve, pokiaľ ja vidím a pokiaľ som dobre prečítal ten článok. Neviem teda, ako si sa dopracoval ku koncepcii odborných škôl, tie sú predsa až stretné, teda tretí stupeň, alebo nie?

c) viac hodín prírodovedných predmetov je presne taký istý dvojsečný meč, ako protiargument o tom, že niekto nemá hlavu na jazyky a s viac jazykmi by trpel a mal by z nich horšie známky. To platí aj pre prírodovedné predmety - niekto na ne nemá talent, vlohy, bude trpieť teda on. Okrem toho sa pozrime na lokálnu perspektívu a zaradenie Slovenska v Európe - naozaj zvýšený počet prírodovedy alebo matematiky niečo zlepší? Alebo biológie? Dopadne to presne tak, ako doteraz - žiak si to na ZŠ odtrpí a potom sa aj tak bude zameriavať na to, na čo chce, bez ohľadu na to, či bude MUSIEŤ (keďže štát opäť zaviedol dikciu obsahových a pomerových pravidiel) absolvovať viac hodín matematiky, chémie, či biológie týždenne. Ak by bolo všetko rovnomerné, okrem jazykov, ktoré by (podľa mňa) mali mať prioritu, pretože z toho ťažia iné krajiny, tak by to bolo IMHO ideálne.

Samozrejme, s tými nespočetnými zmenami s tebou súhlasím, pravidelné pokusy na žiakoch s niečím novým nie sú vôbec dobré, školstvo potrebuje novú koncepciu a to od základného až po vysoké. Už som to na fóre načrtol v inej téme (o školstve? - tam by sa toto všetko asi hodilo viac, asi to nájdem a požiadam o presunutie), dokážeme sa po západe a iných štátoch opičiť vo všetkom, iba nie v tom pozitívnom.

hughito: Načo je deťom na ZŠ dvojica jazykov? Pretože deti sa jazyky učia najľahšie. Predpokladám, že keďže študuješ to, čo študuješ, mal si aj ontogenetickú psychológiu a psychológiu detí a mládeže (ja som ju mal) a tam nám to neustále rvali do palíc. Jazyky sú v dnešnej dobe značná výhoda, ak sú s nimi deti zoznamované od mala, majú neskôr lepšiu a širšiu možnosť výberu ako ďalej.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Čo sa dá ľutovať na deťoch s matematikou ? :D Matura z matiky by mala byť povinná, tak ako pred pár rokmi.
Úžasné argumenty odporcov matematiky - ako si bez nej ale spočítajú výplatu ? Alebo obchody ? Dane ?
Ale pre mňa lepšie keď nebudú vedieť rátať, budú sa dať ľahšie oklamať pri obchode. :)

Čo sa myslí dvoma jazykmi ? Akože dva cudzie ? Dva cudzie zbytočnosť. Stačí jeden a to poriadne, i keď hugo ma pravdu, v škole sa jazyk nenaučí. :)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Pred pár rokmi? Ja som maturoval pred trinástimi a už vtedy matematika povinná nebola.

Výplata, obchody alebo dane - na to netreba maturitu z matematiky. Ani ja som z nej nematuroval a čuduj sa svete bez toho viem prežiť vo všetkých troch prípadoch a prežil som aj vysokoškolskú matematiku na chemicko-technologickej fakulte.

Podľa môjho názoru je akékoľvek nanútenie maturitných predmetov okrem rodného jazyka skôr škodlivé, ako prospešné. A ak už chceme niečo zaviesť ako povinné, tak namiesto matiky IT. A jeden z jazykov.

//OK, aby som ujasnil to IT - nie v zmysle programovania a podobne. V zmysle "výpočtovej techniky" a používania Internetov - sme v 21. storočí, v dobe informatizácie a gramotnosť ľudí čo sa týka PC a Internetov je totálne biedna. To chce zlepšenie, používanie OS (nie iba Win, ale aj alternatívy), práca s netom, bezpečnosť, náuka o scamoch, phishingu a podobne, najpoužívanejšie aplikácie a ich používanie, možnosti využitia, základy sietí a tak podobne).

Viac k mojej reakcii na teba nemáš?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Povinné IT ako matura? Si spadol z jahody? Pri všetkej úcte k tvojim názorom, tak s väčším bludom som sa ešte nestretol...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Pani - kym sa na skolach bude vyucovat stylom akym sa uci tak su to len riesenia "z dazda pod odkvap".

1. Pri vyucovani humanitnych predmetov sa dava doraz na fakty, nie na suvislosti. Vysledok? Student vie co (kym nezabudne) ale nevie preco.
2. Pri vyucovani prirodovednych predmetov sa uci postup, nie jeho vytvaranie. Vysledok? Student vie ako (kym nezabudne) ale nevie preco.
3. Pri vyucovani jazykov sa doraz kladie doraz na konstrukciu jazyka, nie na myslenie v nom. Vysledok? Student vie povedat (kym nezabudne) ale nevie sa vyjadrit.
4. Vychovne predmety (hudobna, vytvarna) a vychovne zlozky predmetov (literatura, cast telesnej) su vyucovane neuveritelne nudne a namiesto rozvijania zabijaju.

A potom vznikaju myty o tom, ze matiku musi mat clovek v sebe (najcastejsi), ze jazyk sa clovek bez realnej skusenosti clovek nenauci pouzivat (pravda len z velmi malej casti), ze clovek v skole na dobre znamky potrebuje mat dobru pamat (ako keby sa ta nedala trenovat). Talenty existuju ale na nasich ZS a SS sa NIC neuci do takej hlbky aby priemerny jedinec s priemernou absenciou talentu v danej oblasti nedokazal tento deficit vykompenzovat adekvatnym mnozstvom prace. Ak bude pracovat spravnym sposobom. Ak nie tak je ziak ponechany napospas svojim talentom a svojej seba-discipline.
hughito
Redeemer
Redeemer

seth:
hughito: Načo je deťom na ZŠ dvojica jazykov? Pretože deti sa jazyky učia najľahšie. Predpokladám, že keďže študuješ to, čo študuješ, mal si aj ontogenetickú psychológiu a psychológiu detí a mládeže (ja som ju mal) a tam nám to neustále rvali do palíc. Jazyky sú v dnešnej dobe značná výhoda, ak sú s nimi deti zoznamované od mala, majú neskôr lepšiu a širšiu možnosť výberu ako ďalej.
Deti, ale skôr malé predškolské a typom, že rodič 1 hovorí po čínsky a rodič 2 po slovensky. Dieťa bude vedieť obidva jazyky super.

Ja mám angličtinu od druhej polovice 2.ročníka a mali sme z toho akurát tak srandu a to sme mali ešte učiteľku z Ameriky - práve preto si nemyslím, že je nutné mať 2 cudzie jazyky. Radšej len tu ANG, ale poriadne a inými postupmi, nie to trapné lpenie na gramatiku a stupídnu výslovnosť.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ale veď ja netvrdím, že ich budú po absolvovaní vedieť plynule, alebo že budú expertmi. Ja píšem o tom, že kontakt s cudzími jazykmi je to, čo by im prospelo. Bude to pre ne viac prirodzené, skôr si uvedomia, ktorý by preferovali a ktorý im ide/pôjde lepšie.

So zvyškom súhlasím, spôsob výuky angličtiny či už na ZŠ alebo na VŠ je tragický. Viem to z vlastnej skúsenosti...
hughito
Redeemer
Redeemer

ZŠ, SŠ, VŠ. Bez zmeny. Nebyť mojej vlastnej iniciatívy nejakej, tak viem riť. Aj tak som na tom stále biedne s rozprávaním, to jedine prax. Alebo skúste nejaké typy, hlavne ty, javatar, keď si machroval. :) :D
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Čo čakáte od takých sprostých ľudí ako Čaplovič. Všade bývalí komunisti, stará garda, tak čakáte, že bude tuto moderné školstvo?

Skôr by som si zobral príklad zo zahraničia, že ako to tam funguje, či je to dobrý model a celý systém kompletne prerobiť.

Alebo by sme mohli byť aspoň v niečom dobrí, k čomu netreba nič len rozmýšľať, a to je kvalitné školstvo. Mohli by vyjsť aj s niečim úplne novým, revolučným, prečo nie? Prečo len meniť ten starý komunistický systém?

Možno by nebol zlý nápad zaviesť dvojjazyčné vyučovanie aspoň nejakého predmetu, Slovensko je len malá banánová republika, keď chceme využiť možnosti, čo sú vo svete alebo aspoň v EU a okolitých krajinách tak treba cudzí jazyk. Len neviem kto by to ostal okrem Rómov a dôchodcov.
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

Vsade na svete sa naroky na ludi zvysuju, len tu u nas v Bananistane ideme opacnym "smerom". :psssst:
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Cesar napísal:Čo čakáte od takých sprostých ľudí ako Čaplovič. Všade bývalí komunisti, stará garda, tak čakáte, že bude tuto moderné školstvo?

Skôr by som si zobral príklad zo zahraničia, že ako to tam funguje, či je to dobrý model a celý systém kompletne prerobiť.

Alebo by sme mohli byť aspoň v niečom dobrí, k čomu netreba nič len rozmýšľať, a to je kvalitné školstvo. Mohli by vyjsť aj s niečim úplne novým, revolučným, prečo nie? Prečo len meniť ten starý komunistický systém?

Možno by nebol zlý nápad zaviesť dvojjazyčné vyučovanie aspoň nejakého predmetu, Slovensko je len malá banánová republika, keď chceme využiť možnosti, čo sú vo svete alebo aspoň v EU a okolitých krajinách tak treba cudzí jazyk. Len neviem kto by to ostal okrem Rómov a dôchodcov.
Funguje dlhé roky, metóda CLIL, podobnú úlohu hrajú aj bilingválne gymnáziá.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ibaže bilingválne gymnáziá majú malé kapacity na prijatie dostatočného počtu študentov a okrem toho je ich málo, plus mnohé z nich sú súkromné a to si môže dovoliť iba málokto.

Som rád, že mi niekto prikarmoval, ale vôbec sa nevyjadril k téme.

//autoeditácia príspevku (12 Jún 2013, 13:07)
http://ekonomika.sme.sk/c/6833850/kazim ... -ludi.html Zavrite už niekto tohto blázna niekam, tie jeho "ZOMG prekvapené analýzy" ma až vynášajú z kresla. Ech, aj tak mám vysoký tlak, kašľať na to..
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:Nebyť mojej vlastnej iniciatívy nejakej, tak viem riť.
Cize aj sam vidis, ze nejake presuvanie hodin by nesposobilo zhola nic.
hughito napísal:Alebo skúste nejaké typy, hlavne ty, javatar, keď si machroval. :) :D
Ak sa chces naucit rozpravat tak musis rozpravat ;) inak to nejde. Dost ti ale pomoze aktivne pocuvanie (hlavne hovorene slovo). Nachytas tak mnoho fraz a budes ich vediet vytahovat automaticky. Len si daj pozor na zdroj pocuvaneho cudzieho jazyka aby si sa nenaucil chybne veci. A role playing si dokazes zahrat aj sam so sebou ;)
Napísať odpoveď