Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

kali520
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa kali520 »

babola napísal:jak hovorim, pytaju dokaz boha a ked ho niekto zacne hladat a nakoniec aj najde tak je len debil.
Ked niekto zacne hladat jednorozca aj ho najde, tak skonci v blazninci. Subjektivny nazor a vyplody nejakej fantazii je nic, nula bodov. Aj tvoj Pales ma len subjektivny nazor, sa dohaduje, hada, predpoklada nanajvys sa priblizuje len k teoriam. Vy proste nemate ziaden objektivne dolozeny dokaz, a tu to hasne.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Bobala: Ak nevieš vo svojom texte použiť iróniu, tak sa o to nesnaž, nejde ti to a tvoje predchádzajúce príspevky to dokazujú, pričom tvoju neschopnosť chceš vtipne obrátiť proti mne. Ďalej, pôvodne si písal, že "sa snaží dokázať existenciu archanjelov" a teraz už píšeš o niekom, kto "dokáže existenciu anjelov", prípadne "vedecky dokázal existenciu boha". Už si došiel na to, čo sa ťa vlastne pýtam?

Tvoje silené sarkasticko-ironické žvásty si nechaj, už som spomenul, že you don't have the skill, takže buď píš k veci, alebo sa ťa budem stále rovnako vypytovať, pretože tvoja schopnosť vyjadriť sa je pokrútená ako tvár starej ženskej. NIE, nepoužijem google, pýtam sa ťa, kto sú tí realiáni, to tu nevieš jednou vetou opísať? Už som to tu jasne deklaroval predtým, teda to, že neviem, kto sú, ty si sa ma už vtedy spýtal, či "fakt neviem kto sú", zvýraznil som, že ak by som vedel, nepýtal by som sa a teraz opäť kladieš otázku "este stale nevies, kto su realiani hej?" - máš nejaký psychický problém? NIE, neviem, môžeš mi to tu napísať? A odpovedz aj na zvyšok otázok, ktoré som ti položil, nie megazáhadne, v hádankách, ale priamo, jasne.

Pokecovské smajlíky si šetri na svojich rovesníkov, fakt tvojim príspevkom nič nepridávajú.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Seth82 napísal:Neviem, ja? Nech je to už hocikto, prečo by to mal byť boh a prečo práve ten tvoj boh? Teda ak tvoja básnická otázka smerovala práve tam.
No lebo proste je, ze preco, tak to uz ja neviem, proste je to tak, jak ti mam vysvetlit, ze preco? Co som Boh?
harrison314 napísal:Evolucia, ale to co citis ako lasku je len naval endorfinu.
Ehm, takze evolucna teoria uz vysvetlila existenciu ludskej lasky.... popis presnejsie...
harrison314 napísal:Kolko ludi zomrelo v mene boha, alaha a inych nadprirodzenych bytosti... prosto dogmy su zle.
Kolko ludi zomrelo v mene ateizmu, penazi, materializmu, proste ludia su blbi, ked Jezis hovori, nebojujte spolu, ale pomahajte si, majte sa radi ako bratia a sestry, tak podla Kaliho je zas zle a je to samovrazda vraj… staci tak malo, ale ludia to stale nechapu
harrison314 napísal:Suhlasim, tiez sa vo svojom okoly stretvam s tym, ze ked sa priznam ze som ateista, tak automaticky neviem co je to laska, som sadomasochysta, po veceroch vzyvam pana temnot (zas oximoron  ), nemam ziadne morlane honoty, neromumiem svetu a podobne. Osobne ma to velmi uraza.
tak to zas nie, neviem kde zijes, ale neprenasleduju ta nahodou aj s vidlami a pochodnami? Alebo mozno si len domyslas
Bobala napísal: Teraz fakt neviem ci zo seba robis debilka, alebo fakt nedokazes pochopit ironickym poznamkam a narazkam. NIE NIKDE SI NENAPISEL ZE JE DEBIL, ale z kontextu to kazdy POCHOPIL, ZE ten kto dokaze existenciu anjelov tak JE podla teba(nie len podla teba) DEBIL.  Asi ti treba vysvetlovat kazdu zlozitejsiu logicku prešmycku, aby nedoslo ktomu, ze dotyčny ktory s tebou komunikuje, vyzeral ze uz nevie ako dalej, pritom ti kazdu primitivnejsiu metaforu, personifikaciu, privlastnenie musi vysvetlovat jak ficoovci, naco fakt nemam naladu.
Ale to je pre Setha typicke, odputavat pozornost od temy a natahovat sa na somarinach … to robi uz roky, na to si musis zvyknut, lebo odbit sa neda nijak raz
kali520 napísal: Vy proste nemate ziaden objektivne dolozeny dokaz, a tu to hasne.
Este si nepovedal, co by bol pre teba dokaz... Hmota? Boh z hmoty? Boh sa zhmotnil a prisiel na zem – v osobe Krista, ani tomu si neuveril, neuveris, ked vidis exorcismus, skutocne pribehy, ked knaz pomohol posadnutemu, neuveris, ze spoved a sväte prijimanie naozaj cisti dusu, neuveris ziadnym zazrakom, neuveris, ze svet stvoril Boh, ze to tu neni len tak nahodou, ze nieco take ako ludska bytost proste nevznikla len tak … proste nic …
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

tehla napísal:
tehla napísal:Ehm, takze evolucna teoria uz vysvetlila existenciu ludskej lasky.... popis presnejsie...
Laska medzi partnermi - pohlavne krizenie predstavuje podstate richlejsiu cestu vyvoja ako nepohlavne respektyve mutacie, ludia maju malo deti (ktore sa dozuju dopelosti), preto si aj tak komplikovane vyberame partnera
Laska medzi detmi a rodimi - brani rodicom sa vykaslat sa na deti, ktore sa nedokazu o seba posrat
Cit k ostatnym celnom toho isteho druhu - alebo spolocenske spravanie - v skupine sme silnejsi a amame vetciu sancu prezit
Cit k veciam okolo - aby sme neznicili svet, ten sa prejvuje aj napriklad u psov
Dalo by sa o tom napisat este viac, ale v skratke laska je nastroj, ktory pomaha nasmu druhu prezit a vyvjat sa dalej, nehladaj za tym nic zazracne, v konecnom dosledku socialne vztahy su len male siete velkeho sveta a s toho vyplivaju dalsie vlastnosti ako paretovo rozdelenie.
tehla napísal:Kolko ludi zomrelo v mene ateizmu, penazi, materializmu, proste ludia su blbi, ked Jezis hovori, nebojujte spolu, ale pomahajte si, majte sa radi ako bratia a sestry, tak podla Kaliho je zas zle a je to samovrazda vraj… staci tak malo, ale ludia to stale nechapu
Este som nepoucl o nikom kto by bol zabity koli ateizmu.
Ja som skor myslel maskrovanie nevynnych ludi - upalovanie carodejnic, sväte vojny a podobne.
tehla napísal: penazi, materializmu,
Tych o nepameti vela, ale auetizmus neni kapitalizmus, tiez skatulkujes ludi, presne tak ako som pisal vysie.
tehla napísal:tak to zas nie, neviem kde zijes, ale neprenasleduju ta nahodou aj s vidlami a pochodnami? Alebo mozno si len domyslas
v nitrianskom kraji :D , nie nedomyslam si to, aj ty si sa vyjadril rovnako...
Samozrejme, poznam aj krestanov, ktorí to nerobia.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

tehla: LOL. Tak to je už zbytočné komentovať. Jednoducho je a basta...Takto argumentujú malé deti. Takže inými slovami - vieš, že za láskou stojí boh, sám nevieš, ako to vieš, ale vieš, hoci to nevieš vysvetliť. Ešteže tu ideš iným (podobným) diskutérom veľkodušne vysvetľovať, že ja odvádzam pozornosť od témy (netuším ako som odviedol v tejto diskusii pozornosť od témy, vieš mi to vysvetliť, alebo len táraš všeobecné generic poznámky?) a "naťahujem sa na somarinách".

Ja to za somariny nepovažujem a je mi vcelku ukradnuté, či to ty za somarinu považuješ. Bobala mi nevysvetlil, čo vlastne týpek "dokázal", nechce odpovedať priamo (presne tak ako ty, to je náhoda, čo?) a preto dobiedzam, aby sa prestal krútiť ako okolo rozliateho mlieka.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

tehla, keby si vedel čosi o histórii, tak aj ten kapitalizmus/materializmus je od začiatku spojený s náboženstvom - konkrétne s ideami protestantizmu. :wink:

Plus vidím, že ti absolútne nie je jasný filozofický význam toho, ak niekto o sebe tvrdí, že je materialista. Aj ja som materialista, to je jasné. Každý, kto neverí na bohov, duchov, jednorožcov, ale vo vznik a vývin sveta, tak, ako nám ho predkladá vedecký výskum, je materialista. Materialista sa nerovná tomu, že lačne behám po obchodoch a nakupujem oblečenie, konzumujem. Moje hodnoty a ciele môžu byť duchovné, nie materiálne. Ale ty tomu zjavne nerozumieš.

Bobala: Áno, on na to prišiel a teraz ho vedecký svet vyhlásil za debila, aby nespadla vedcom celá paradigma, na ktorej stoja, že? Toto je to nedokázateľné argumentovanie kruhom, ktorého sa často ľudia tvojho zmýšľaniu dopúšťajú.
tehla

harisson napísal:Dalo by sa o tom napisat este viac, ale v skratke laska je nastroj, ktory pomaha nasmu druhu prezit a vyvjat sa dalej, nehladaj za tym nic zazracne .
no esteze si my to vysvetlil. Preco necitia lasku zvierata, ak je to „nastroj prezitia“? Preco sa u zvierat nevivinulo svedomie, ale konaju pudovo? Preco v laske nemam vidiet nic zazracne? Preco mam byt bezducha roboticka mrtvola, ktora si vsetko vysvetli svojim biednym mozgom a ma pokoj? Ja mam tajomstvo rad, takze to nechaj na mna
hughito napísal: Aj ja som materialista, to je jasné. Každý, kto neverí na bohov, duchov, jednorožcov, ale vo vznik a vývin sveta, tak, ako nám ho predkladá vedecký výskum, je materialista. Materialista sa nerovná tomu, že lačne behám po obchodoch a nakupujem oblečenie, konzumujem. Moje hodnoty a ciele môžu byť duchovné, nie materiálne. Ale ty tomu zjavne nerozumieš.
.
si ma rozosmial teraz … ze materialista, ktory ma hodnoty duchovne, nie materialne...kurnajs, to uz sa fakt neda a ze ja tomu znovu nerozumiem, no to je pravda, tomuto nerozumiem... ani tomu nerozumiem, ze Michelangelovi, ktoreho platila cirkev branila cirkev v umeleckej tvorbe, asi som fakt nechapavy :lol:

ze kapitalizmus je spojeny s protestantizmom, k tomu by sa mohol vyjadrit Stoporko, on je Luteran,ne?
hughito
Redeemer
Redeemer

Tu máš slovníkovú definíciu: materializmus - filoz. smer vykladajúci svet na zákl. materiálneho princípu.

Je tam aj ten pejoratívny význam: uprednostňovanie hmotného záujmu a prospechu.

Ale tak hádam si pochopil ten rozdiel. ;)
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

tehla napísal:Este si nepovedal, co by bol pre teba dokaz... Hmota? Boh z hmoty?
Vsak som to tam napisal. Chcem objektivne dolozeny dokaz, chcem si to nejak overit, kde s vyslednymi skustocnostami okrem mna bude suhlasit aj tretia osoba. Tak ako si mozem overit gravitacnu silu tym ze vyhodim loptu z okna, tak ako si mozem overit existenciu inych planet teleskopom, tak ako si mozem overit gulatost zeme tym ze sa vyberiem jednym smerom alebo vyletim do vesmiru, tak ak osi mozem overit kopec fyzikalnych zakonov matematickymi vypoctami.

Boha si nemam ako overit, furt len kecate o pociteni, bohuzial to neni objektivne uznavany dokaz, len subjektivna emocia a fantazia.

K tej laske, uzivatel harrison314 to zhrnul celkom presne, ja pojdem este trochu viac do hlbky.

Laska prameni z ludskeho ega tak ako vsetko ostatne, je to egoisticky cit. Je to potreba ktorou sa naplna vlastna dolezitost a v silnejsich emocnejsich pripadoch podstate zmysel vlastnej existencie, co znamena ze laska ma svoje korene zasiate hlboko v pude sebazachovy.

Neni na nej nic vinimocne, je to cisto prirodny ukaz, ktory najlepsie reprezentuje prave clovek vdaka uz harrisonom spominanej evolucii.
tehla napísal:Preco necitia lasku zvierata, ak je to „nastroj prezitia“?
Preto lebo zvierata su v evolucnom rebricku nizsie. To ale neznamena ze nemaju cit, aj pes dokaze mat rad, byt stastny a smutny.
tehla napísal:Kolko ludi zomrelo v mene ateizmu, penazi, materializmu, proste ludia su blbi, ked Jezis hovori, nebojujte spolu, ale pomahajte si, majte sa radi ako bratia a sestry, tak podla Kaliho je zas zle a je to samovrazda vraj… staci tak malo, ale ludia to stale nechapu
Ja sa nebudem mat rad s niekym, kto ma ohrozuje ci uz to je svojou hlupostou, obmedzenostou alebo neovladatelnymi pudmi ktore naplna silou a nenavistou.

Tato Jezisova rada sa proste prieci ludskej psychyke a clovecenstvu samotnemu a ironiou je ze mi to pride rovnake ako ked pocuvam hughita v teme o anarchii.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

tehla napísal: no esteze si my to vysvetlil. Preco necitia lasku zvierata, ak je to „nastroj prezitia“?
Ako definujes, lasku? Pes pre svojho pana spravi vsteko. Dalej si uvedom, ze pre vetcinu druhov nie je az taka potrebna (s mladatmi nie je tolko starosti a paria sa v pravidlenych intervalcoch, co pri ludoch nie je).
tehla napísal: Preco sa u zvierat nevivinulo svedomie, ale konaju pudovo?
Vola sa to kognitivne myslenie, teda mozok sa zacal zaoberaz vzdialenou buducnostou, to sa v dostatocnej miere vyvnulo zatial iba u ludi. A evolucia pokracuje, niekde som cital, ze jednym prejavom je klesajuce podnebie, preto ma tolko deti zubny strojcek.
tehla napísal: Preco v laske nemam vidiet nic zazracne? Preco mam byt bezducha roboticka mrtvola, ktora si vsetko vysvetli svojim biednym mozgom a ma pokoj?
To je egoisticky postoj, preco si mam mysliet ze som daco viac? A tie otazky su filozoficke....
tehla

kali520 napísal:Chcem objektivne dolozeny dokaz, chcem si to nejak overit, kde s vyslednymi skustocnostami okrem mna bude suhlasit aj tretia osoba. .
Tak na hojku ho nenajdes … na nete asi tazko dokaz Boha … nevidis jak je to marne a strata casu? Boha hladaj okolo, v srdciach ludi, v prirode v ociach... vsade ho mozes vidiet, Boh je laska a vsetci sme z nej stvoreny, vy pocuvate iba svoj obmedzeny rozum a pre strom nevidite les

teraz ti poviem najväcsie tajomstvo zivota podla mna-Boh moze byt pre teba vsade, ale aj nemusi... a je uz len na tebe ako to zurocis...jedno je nebo a stastie, druhe je peklo a prazdnota – jedno je laska stastie a naplnenost a druhe prazdny pohlad do blba a evolucne kecy ze „nehladaj v tom nic zazracne“ Jedno je cisty cit, druhe bezduche kecy … zabili vo vas hravost a nevinnost v dusiach, zivotny prud, nakecali vam v telke, ze taketo suchoparne kecy su viac ako duchovny rast, pozerate pod lampou a hladkate si dolezito brady, ze rozumarstvo je viac ako laska, ja to na vas vidim tuna, myslite ze suchoparne myslenie vyhrava, ale je to vasa duchovna prehra, ze v zivote nehladate zazraky :wink:

Ked si spominal Nietzeho, tak mi napadol jeden citat, ale uz neviem kto to povedal:

Citat: Problem 19. storocia bol, ze Boh je mrtvy
Problem 20 storocia je ze mrtvy je clovek ...
hughito
Redeemer
Redeemer

Zabili v nás, v telke sme videli..ach jaj. Kecy, kecy, kecy. :)
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

tehla: Tym, ze tu (na nejakom fore) osocujes ludi ktori neveria v to co Ty, nepreukazujes bohvieaku duchovnu vyrovnanost. Asi Ta ta tvoja viera nenaplna ako si myslis. Asi preto, ze vidis, ze sa Ti nikomu nedari nanutit tvoje zmyslanie. Pozmam par takych veriacich co klamu sami seba a nahovaraju si, ze tym ze veria ziskaju lepsi zivot a po nom aj spasenie. "Najlepsie" je na tom to, ze vsetkym sa snazia ukazat aky maju v daka svojej viere krasny zivot. Clovek ktory sa kus zaujima o psychologoliu ale hned zisti, ze clovek ktory ma potrebu vyzdvihovat a prezentovat nieco pred inymi, je clovek ktory ma dovod opacneho vyznamu ako je spokojnost s tym co ma .
tehla

nikoho neosocujem, ale hej, vlastne ani neviem naco tu chodim, vyzera to tak, jak kebby som vlastne chcel presvedcit sameho seba asi, asi sa na to vybodnem najskor
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Nosočuješ? Veď pravidelne naznačuješ, že ateisti sú iba prázdne bezduché ľudské schránky, ktoré vraj nie sú šťastné, lebo nenašli boha a majú "obmedzený rozum".
tehla

a si stastny ked uz niekolko rokov len tliachas na fore v podstate o nicom? sak obmedzeny rozum ma kazdy z nas...
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

Zrazu :-D.. tak naco potom Ti je viera ked kazdy z nas ? .. ach tehla tehla :-D . Niekedy je mlcat zlato ;-)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Som šťastný, na fóre som osem a pol roka, čo je v priemere 2,27 príspevkov na deň (mám to v profile). To je asi desať minút denne, ak počítam aj tie dlhšie. Okrem toho, ako ja mrhám svojím voľným časom (hoci napríklad teraz píšem z práce), do toho ťa vôbec nič nie je. A keď už niekoho ideš obviňovať z tliachania o ničom, tak minimálne v tejto téme o ničom tliachaš práve ty, nevieš a nechceš nič dokazovať, vypisuješ v záhadných šifrách a ak nie to, tak tu vylievaš kadejaké prázdne floskuly a slogany, ktoré aj tak nikam nevedú a samozrejme nevysvetľujú.

Samozrejme, z mojej reakcie si si vybral iba jednu vec a na tú si s FAILom zareagoval, všetko ostatné si nechal tak. Paráda, som obohatený.
bashnator
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bashnator »

tehla, myslim, ze je uplne zbytocne tu nieco vysvetlovat, kazdi si bude hovorit tu svoju pravdu, dokola a presadzovat ju, tie nase super ega, ktore maju tendenciu nikdy sa nemylit a mat vzdy pravdu, dokonca aj keby si mal len trosisku pravdu, nepriznat lebo to by nase ego neprezilo. Je to uplne normalne ludske chovanie, proste mozes sa aj na hlavu postavit a pisat neviem ake argumenty, tych ktori neveria, nepresvedcis a mozes dat aj seriozny vedecky clanok, vzdy si nieco najdu a zneguju to.

Precital som si niekolko stran a niekedy ma az udivuje, ako strasne chcu neiektori jedinci vyhrat tuto "internetovu" vojnu, ked sa uz niekto musi uchylovat k osobnym urazkam a podobnym veciam. Na Dalekom vychode ludia bojuju v podstate rovnako len s tym rozdielom,ze to nieje na internete a s trosku inymi "zbranami" a dokonca to uz niesu ani ateisti vs veriaci jak to vacsinou byva, ale VERIACI zabijajuci ineho VERIACEHO, ludia, ktori maju len tie najvyssie "moralne" zasady, ludia, ktori by mali rozdavat lasku a v druhom vidiet brata ci sestru, pomahat druhym atd.

Ja osobne vidim Boha ako vsetko a nic, teda vsetko co je okolo nas je sucastou celku, Boha. Mozme ho nazvat vesmirom, energiou, vyssiou inteligenciou je to uplne jedno. Treba si rovnako uvedomit, ze Boh je len jeden, kazde nabozenstvo ma pre neho iny nazov a su s nim spojene ine zvyky, tradicie zaleziac od uzemia v ktorom sa nabozenstvo vyvijalo. Zaklad vsetkych nabozenskych knih ako Koran, Biblia atd. je v podstate totozny. Rovnako si myslim, ze v nej nejdeme strasne vela pouzitelnych veci, ale riadit sa presne podla nejakeho "manualu" si myslim, ze neni uplne koser.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

bashanator: Ja som tu v tejto diskusii za tie roky žiadny seriózny vedecký článok nenašiel. O čo teda ide?
Napísať odpoveď